View Full Version : Długość kar za łamanie regulaminu
Witajcie,
kolejnym tematem który chciałbym poruszyć są kary za łamanie regulaminu. Obecnie uważam, że kary są zbyt krótkie, natomiast nie chciałbym sam ustalać tego czasu. Zatem proszę Was o podanie zakresów godzinowych np. boty - 250h za poszczególne punkty, a mianowicie:
sprzedaż za prawdziwe pieniądze
Obraźliwe wyrażanie się
Obraźliwe rodzina
Boty
Cave - tu bez zmian, delete.
Grożenie GM'owi
Destruktywne zachowanie (np. lurowanie/blokowanie respów bez skulla)
Dzielenie konta
Pisanie nie na temat na kanałach
MC
Oszukiwanie GMa/udawanie oficjalnej pozycji
Proszę o sugestie. Dodatkowo chciałbym po określeniu owego czasu ustalić jasno, iż nie będzie możliwości skrócenia bana w żadnym z przypadków.
[Inquso] Podawajcie swoje propozycje, a nie posty typu "tak jak kolega wyzej".
Proponuje tak ze jezeli ktos dostaje bana z tego smamego powodu np "dystruktywne zachowanie" to powinien byc zwiekszany za kazdym razem np o 1 dzien i powinno sie to tyczyc kazdego powodu bana.
+ dodam ze powinno byc jeszcze tak ze jezeli ktos zmienia postac to ciag dalszy przerzuca sie na ta postac co zmienil.
Najlepszym rozwiązaniem będzie że każdy kolejny ban jest 2x dłuższy od poprzedniego, czyli np. gracz x dostaje bana za obrażanie na 24h, kolejny raz 48h itd. A za takie zachowania jak to czasem mają miejsce że gracz, wyzywa specjalnie z noobchara, powinien zostać zbanowany i na tej postaci i na swojej głównej postaci, dojść do tego nie jest ciężko coś o tym wiem (byłem świadkiem).
Mordeczka69
16-07-2022, 13:30
proponuję też żeby trzeci ban za bota był deleted.
Używanie programów wspomagających grę powinno być karane w miesiącach, a nie godzinach. Kary godzinne tylko w małym stopniu zniechęcają graczy przed ich używaniem, a zdecydowanie ich nie odstraszają. Zgadzam się również z propozycją, iż trzecie ukaranie danego gracza za korzystanie z programów wspomagających grę musi być równoznaczne z usunięciem postaci, na której takie programy były stosowane.
Co stanie się w przypadku, gdy na postaci, która została dwukrotnie ukarana za używanie programów wspomagających grę zmieni się jej nick (pod pretekstem zmiany właściciela) lub w przypadku odsprzedaży takiej postaci komuś innemu? Osobiście uważam, że kary za korzystanie z programów wspomagających grę powinny być na stałe przypisane do danej postaci i powinny obniżać wartość takiej postaci, co dodatkowo zmniejszyłoby ilość graczy posługujących się takimi programami. :)
Zarexoholik?
16-07-2022, 16:39
Destruktywne zachowanie (np. lurowanie bez skulla)
Jeśli nie będzie można lurować na kogoś mobów na "zwykłych" respach to APO upadnie, bo to nieodłączny element Tibii.
#topic
1. handel - tydzień/dwa (z czego ban powinien iść na wszystkie postacie z konta; żeby nie było zbędnego spamu; 3 ban za to samo usunięcie konta)
2. Obraźliwe wyrażanie się - tydzień (każdy kolejny ban na daną postać za to samo dłuższy o 1 dzień)
3. Obraźliwe rodzina - j/w (obrażanie osoby/rodziny, czy to na priv, czy na default to żenada - jest XXI wiek; wychowanie i kulturę wynosi się z domu, a jak ktoś ma problem z emocjami albo przez kabel czuje się silniejszy i bezpieczniejszy to jedynym rozwiązaniem jest udanie się do lekarza rodzinnego po skierowanie do psychiatry)
4. Boty - miesiąc. Kolejny ban za boty miesiąc + tydzień, i tak dokładać ciągle po tygodniu.
5. Grożenie GM'owi - tak samo jak zwykłemu graczowi (dlaczego w ogóle jest różnica GM/gracz?) - tydzień/dwa
6. Destruktywne zachowanie - czyli jakie? Ten powód to chyba do zmiany. To powinno być: "utrudnianie gry". Tydzień/dwa bana.
7. Dzielenie konta - miesiąc.
8. Pisanie nie na temat na kanałach - 2/3 dni.
9. MC - 2 tyg.
10. Oszukiwanie GMa/udawanie oficjalnej pozycji - miesiąc/usunięcie konta.
Bany po kilka godzin nie mają sensu, od tego jest możliwość mutowania. Bany na 1 dzień też nie mają sensu, ponieważ lista zbanowanych na 1 dzień albo kilka godzin to codzienność. Tworzenie postaci albo specjalne pisanie z noobcharów do spamowania/ogłoszeń itd. to od razu powinien być delete, ponieważ wiadomo, że dana osoba tylko czeka na unbana i potem loguje na tę postać i dalej robi to samo. Ciągle te samo osoby dostają bany z tych samych powodów. Syzyfowa praca - ciągłe banowanie tych samych osób za te same przewinienia. APO można szybko oczyścić z toksycznych graczy (wiadomo, elo Czeczeny), które nieustannie spamują ogłoszeniami, czy wyzywają innych i wtedy gra stanie się przyjemniejsza.
Edward12
16-07-2022, 17:14
Każdy ban 2x dłuższy. :)
Panda Palladyn
16-07-2022, 18:33
Witajcie,
kolejnym tematem który chciałbym poruszyć są kary za łamanie regulaminu. Obecnie uważam, że kary są zbyt krótkie, natomiast nie chciałbym sam ustalać tego czasu. Zatem proszę Was o podanie zakresów godzinowych np. boty - 250h za poszczególne punkty, a mianowicie:
Handel/sprzedaż za prawdziwe pieniądze
Obraźliwe wyrażanie się
Obraźliwe rodzina
Boty
Grożenie GM'owi
Dzielenie konta
MC
Proszę o sugestie. Dodatkowo chciałbym po określeniu owego czasu ustalić jasno, iż nie będzie możliwości skrócenia bana w żadnym z przypadków.
[Inquso] Podawajcie swoje propozycje, a nie posty typu "tak jak kolega wyzej".
Moja propozycja jest taka by za bana jakiegokolwiek zabierać np. 5 uc aby też był chodziarz ten ban nauczką na przyszłość każdy kolejny raz za ten sam błąd podwyższanie pieniężne jeśli dana osoba nie ma kasy na koncie to np o 1 lvl w dół może to coś pomoże?
Sasha Rookslayer
16-07-2022, 20:04
Wszystko zwiększyć razy dwa, a nawet trzy. Wtedy się nauczą. Odnośnie botów - 3 ban = delete.
Zawsze można zrobić tabelkę na forum kto i kiedy dostał bana, wtedy nie byłoby problemu z szukaniem.. Poniżej przykład.
Nazwa gracza | Data | Powód
Trickster | 16.07.2022 | macro/ boty itp.
Zarexholik | 16.07.2022 | macro/ boty itp.
[Nedin] Jeżeli już to lepszym rozwiązaniem jest przypisanie ilości przyznanych banów do postaci, co by było widoczne jak klikniesz na kogoś Look, pod danymi postaci czyli "you see xyz lvl itd. + ilość przyznanych kar za boty [liczba] + ilość innych przewinien [liczba]"
[Sasha] Jeżeli coś takiego potraficie zrobić to pewnie! :)
1st R. Boonek
16-07-2022, 20:49
Jak chcecie do końca ten server zapierdolic to droga wolna dajcie chocby bana na miesiac za słowo „*****”. A jeśli nie to ja proponuje usunąć ten temat :)
Dla mnie stanowczo powinny być podwyższone kary za wszelkiego rodzaju.
Ban za boty (jakiekolwiek prócz cave) - miesiąc. Kolejny ban - 2 miesiace. Trzeci ban - delete postaci.
Fajnie jakby do postaci były dopisane ilości już otrzymanych banów (licząc od tego miesiaca np). Tak, by boter prócz bana miał później ciężej sprzedać postać (które i tak są zmieniane jak rękawiczki).
Osobna kara za cave - od razu delete całego acc. Bez żadnych tłumaczeń.
Essa.
Zbanowany Kowal
16-07-2022, 22:22
Wedlug mnie bany(procz bana za obrazliwe, destruktywne i handel) sa na dobrym poziomie. Wystarczy zmienic to na ile bedzie kolejny ban, a nastepny powinien byc dwa razy dluzszy. Wtedy osoba zbanowana sie zastanowi czy oplaca mu sie znowu robic to samo. Obrazliwe wyrazanie/destruktywne zachowanie powinno skutkowac banem od tygodnia do dwoch, w zaleznosci od rodzaju przewinienia. Wyzywanie rodziny i osob nie zwiazanych z serwerem a uderzajace w dana osobe powinno skutkowac banem maksymalnym czyli 2 tygodnie, nastepny ban 2 x dluzszy i po klopocie.
Mam jeszcze jedna sugestie co do bana za dzielenie, mysle ze powinno sie rozwazyc cos takiego jak zmiana IP jedna dziennie na maksymalnie 5 minut co nie byloby uznawane jako dzielenie. Dlaczego? No dlatego, że nie kazdy moze zawsze sobie wpisac speeda, a jesli ma zyczliwego kolege to dlaczego nie moze tego zrobic?
Pomysł Elemele jest świetny, dobrze wiemy ze tu postacie sa w ciaglym obiegu, taka zakladka na stronie jak liczba banow danej postaci bylaby czym idealnym, a taka postac tracilaby na wartosci. Jesli ktos nie umie grac bez bota to przy trzecim banie pozegna sie z postacia :)
3 - 10 dni
Obraźliwe wyrażanie się
Wiadomo, zależy od użytych kurw, szmat i pizd, ale proponuję 2 - 7 dni.
Obraźliwe rodzina
Tutaj rzecz jasna, 1-2 dni max. Lubię popatrzeć jak Gwn leci króciutko.
Boty
W dużej mierze zależy od używanych funkcji, jeśli ktoś 4fun odpali sobie rainbow outfitera, to nie należy mu się taka sama kara jak temu co ma full pakiet do expa (manas, uh, atak itd).
1 - 20 dni i z każdym kolejnym banem dochodzi kolejne 20 dni.
To po co pytasz?
Grożenie GM'owi
1 dzień, wstępując do Ekipy powinniście się liczyć z tym, że komuś kiedyś podpadliście w grze i jak się dowie kim jesteś, to będzie chciał Ci spalić dom w Tibii.
6h.
Dzielenie konta
Delete, jeśli nie ma czasu sam grać, niech nie gra.
1 ban - 1h i z każdym kolejnym godzina dłużej.
MC
6h.
Delete.
Bosski ziiniwiasz
17-07-2022, 12:41
0h , fakt, ze ktos chce cos kupic za zl powinien was raczej cieszyc
Obraźliwe wyrażanie się
24h
Obraźliwe rodzina
24h
Boty
7dni + 3 bany - delete
Grożenie GM'owi
24h
lurowanie - 0h
blokowanie 12h
Dzielenie konta
7dni
24h
MC
3dni
1h
Na wielu serwerach nie ma w ogole regulaminu i ludzie jakos tam graja, a tutaj wydaje mi sie, ze agent z Quebonafide w avatarze tworzy sobie safe space XD
Jak chcecie do końca ten server zapierdolic to droga wolna dajcie chocby bana na miesiac za słowo â*****â. A jeśli nie to ja proponuje usunąć ten temat :)
bezkitu ***** XD
3. Obraźliwe rodzina - j/w (obrażanie osoby/rodziny, czy to na priv, czy na default to żenada - jest XXI wiek; wychowanie i kulturę wynosi się z domu, a jak ktoś ma problem z emocjami albo przez kabel czuje się silniejszy i bezpieczniejszy to jedynym rozwiązaniem jest udanie się do lekarza rodzinnego po skierowanie do psychiatry)
ales sie pan zesral XD
1. sprzedaż za prawdziwe pieniądze | 48h (jeżeli pisze z noba to ban też na główną postać).
2. Obraźliwe wyrażanie się | 24h (jeżeli wyzywa z noba to ban też na główną postać).
3. Obraźliwe rodzina | 72h (jeżeli wyzywa z noba to ban też na główną postać)[drugi ban za to = ban na 30 dni].
4. Boty | 30 dni (za trzecim banem delete).
5. Cave | Delete.
6. Grożenie GM'owi | 48h (jeżeli wyzywa z noba to ban też na główną postać).
7. Destruktywne zachowanie (np. lurowanie/blokowanie respów bez skulla) | 48h (jeżeli powtórzy się to w ciągu miesiąca 3 razy to ban na 21 dni).
8. Dzielenie konta | 21 dni (za drugim razem 30 dni).
9. Pisanie nie na temat na kanałach | 48h (jeżeli pisze z noba to ban też na główną postać).
10. MC | 21dni (za drugim razem 30 dni).
11. Oszukiwanie GMa/udawanie oficjalnej pozycji | 72h (jeżeli pisze z noba to ban też na główną postać).
Tiki Tenii
17-07-2022, 14:28
OH MAJN GAD... co to za temat xD
Zaostrzanie regulaminu nie przyniesie żadnego zysku dla serwera.
Boterzy na cave czy z automanasem są na + dla serwera (liczba online i napędzanie handlu)
Trolle karmiące innych trolli wyzwiskami napędzają liczbę online i tworzą pozory, że coś się dzieje.
*Rozwiązaniem na boterów jest wprowadzenie jednego sztywnego klienta do gry. Problem załatwiony.
*Obraźliwe - z moich obserwacji wynika, że teraz wszystko gra i buczy. Jeśli się obrażanie powtarza to gracz ma coraz dłuższe kary.
Żartem jest fakt, że można dostać bana za pisanie komuś czegoś na pw. Jeśli jesteśmy normalną osobą dajemy komuś ignore i zamkamy okno konwersacji. Jeśli szukamy atencji i okazji do zjedzenia makowca z komendantem to zgłaszamy PRYWATNE WIADOMOŚCI na komendę.
Sztywne kary będą jeszcze bardziej krzywdzące. Teoretycznie: osoba, która napisze "twoja stara" dostanie bana na 3dni; osoba, która się odpali i będzie ciskała starą, ale przez 5min, będzie również miał bana na 3dni. Po to są sądy oraz sędziowie aby ocenić daną sytuacje i odpowiednio ukarać złoczyńców.
edit
znalazłem takie fajne meme w starym temacie odnośnie regulaminu apo
https://i.imgur.com/Wafm2e8.png
https://i.imgur.com/hH3uAvv.jpg
edit2
osoby używające 'Cave Bota' psują gospodarkę na serwerze
Skoro zadałeś sobie tyle trudu, żeby wypocić 3 zdania, to powiedz mi: w jaki realny sposób osoba używająca cave bota na apo niszczy jego gospodarkę? Podaj konkrety przykład.
Jeszcze warto sobie zadać pytanie czym dla kogoś jest cave bot (full afk? - ile taki full afk pobiega na apo?)
edit3 Trion
Nie odpowiedziałeś mi na pytanie (w jaki realny sposób osoba używająca cave bota na apo' niszczy jego gospodarkę?). Chciałem uzyskać konkretną odpowiedź: resp xyz. Jeśli jesteś przeciwnikiem cave, to wypisz te miejsca. Być może administracja czegoś nie dostrzega. Dzięki temu, my pozbędziemy się boterów, a Ty poprzez użycie swojej tajemnej wiedzy zostaniesz naszym wybawicielem.... od inflacyjnego monstrum.
Używanie cave bota swoją główną postacią jest skrajnie głupie i nierozsądne. Przy postawieniu jakiegoś noobchara, co on może zbierać przez całą noc, żeby się obłowić? (pomińmy fakt, że nasza administracja potrafi tylko banować hehe i pewnie rano byś już nie mógł zalogować na serwer).
Zakładam, że osoba która robi coś takiego w celach zarobkowych, ma jakiś konkretny cel (np eq/domek/pacc). Nobkiem (osobiście nobka traktuje do ~800 lvl) nie masz możliwości zbierania pokaźnych sum pieniężnych. Zbierasz jakieś fibry lub butelki z frost trolli. Boter jest szczęśliwy bo zebrał kasę na hota i klapki, ziomek co robi kostium jest szczęśliwy bo bez nerwów zrobił kostium i pozbył się klapek i hota.
edit4
podkreślmy, że opisuje to z swojego punktu widzenia, postaci z topki na mainie
Dlaczego próbujesz się teraz wykręcać i piszesz o tym, że nie mógłbyś korzystać z 'Cave Bota' na swojej głównej postaci, bo byłoby to nierozsądne, skoro sam napisałeś, że używanie 'Cave Bota' jest pożyteczne dla serwera? :confused: Powtórzę się, ale widocznie tego nie zrozumiałeś - chcesz, aby 'Cave Bot' był dozwolony, bo daje serwerowi więcej korzyści, niż wyrządza strat, więc idąc tą logiką mógłbyś używać 'Cave Bota' na każdej postaci, niezależnie od poziomu. :)
Nigdzie nie potwierdziłem, ani nie zaprzeczyłem, że gram na jakichś wspomagaczach. Z różnych źródeł słyszałem że: granie na cave jest bardzo mało wydajne (exp i kasa /czas), w porównaniu do ręcznego wykonywania czynności. Takie granie jest związane z wysokim ryzykiem usunięcia postaci. Uważam, że bocenie w realiach apo (ciągłe sprawdzanie) jest głupotą.
Twierdzisz, że osoba, która uzyska bezkarne pozwolenie na 'Cave Bota' zarobi sobie na podstawowy ekwipunek i przestanie go używać, bo Ty tak sobie "założyłeś"? :lol: Może zacznij myśleć w większej skali i dłuższym okresie. :)
Nikt nie ma pozwolenia na bocenie. Wszyscy co bocą zdają sobie sprawę jaka ich czeka kara.
Pisząc to:
Boterzy na cave czy z automanasem są na + dla serwera (liczba online i napędzanie handlu)
dokładnie to miałem na na myśli. Ziomek nazbiera sobie na eq i będzie sobie grał.
Pisząc o automanasie miałem na myśli 60% serwera. Wiadomo, że każdy się pilnuje i uważa, żeby nie zostać dojechanym przez komendanta, ale zawsze istnieje możliwość potknięcia się. W przypadku gdy zostanie wprowadzone jakieś 3bany = dylete, to spora część ludzi przestanie grać: przez 3 bany / lub ze strachu przed utratą postaci.
Myślę właśnie bardzo przyszłościowo. Zaostrzenie regulaminu nie przyniesie nic pożytecznego na dłuższą metę. Zmiana systemowa w postaci nowego otc całkowicie wypleni boterów i stworzy równe warunki do rywalizacji dla wszystkich.
OH MAJN GAD... co to za temat xD
Zaostrzanie regulaminu nie przyniesie żadnego zysku dla serwera.
Ze swoimi przemyśleniami powinieneś ubiegać się o funkcję prezesa Narodowego Banku Polskiego, w końcu poziom inflacji w Polsce wróciłby do poziomu założonego w celu inflacyjnym. Prawdopodobnie to będzie dla Ciebie szok, ale osoby używające 'Cave Bota' psują gospodarkę na serwerze, nie tylko tutaj, ale w każdej innej grze również. Na resztę Twoich wypocin nawet nie chce mi się odpisywać. :)
Skoro zadałeś sobie tyle trudu, żeby wypocić 3 zdania, to powiedz mi: w jaki realny sposób osoba używająca cave bota na apo niszczy jego gospodarkę? Podaj konkrety przykład.
Jeszcze warto sobie zadać pytanie czym dla kogoś jest cave bot (full afk? - ile taki full afk pobiega na apo?)
Zakładasz, że osoby, które używają 'Cave Bota' są pożyteczne dla serwera. Czyli wynika z tego, że chciałbyś, aby był on dozwolony, bo inaczej nie da się tego rozumieć. Może nie jesteś świadomy tego, że program się nie męczy, nie ma żadnych obowiązków, nie musi jeść, nie musi się myć, nie musi chodzić do pracy, z której właśnie wróciłem i muszę Ci tłumaczyć takie banały, zamiast iść spać (tego program też nie musi robić), a jedyne co go ogranicza - to częstotliwość i czas trwania restartów serwera lub przerw w dostawie prądu, ale jedynie na krótki czas, bo wystarczy ustawić funkcję automatycznego logowania się do gry, więc nawet nie musimy być wtedy przy komputerze. Zastanawiałeś się w ogóle nad tym czy jakikolwiek Game Master podczas rutynowej kontroli Twojej postaci będzie zadawał Ci pytania o długość Twojej nieobecności przy komputerze, zanim usunie Twoją postać za 'Cave Bota'? Naprawdę muszę Ci podać przykład w jaki sposób używanie 'Cave Bota' przez graczy zepsuje gospodarkę na serwerze, czy masz na tyle wyobraźni, żeby samemu do tego dojść? Nie bez powodu w późniejszych wersjach Tibii wprowadzono 'Staminę' - właśnie ze względu na wszechobecne 'Cave Boty', które psuły gospodarkę i zniechęcały ludzi do gry. Najlepsze jest to, że całkowicie pominąłem fakt, że nikomu nie chciałoby się grać ręcznie, skoro mógłby ustawić 'Cave Bota'. Świetny pomysł! :)
Używanie cave bota swoją główną postacią jest skrajnie głupie i nierozsądne. Przy postawieniu jakiegoś noobchara, co on może zbierać przez całą noc, żeby się obłowić? (pomińmy fakt, że nasza administracja potrafi tylko banować hehe i pewnie rano byś już nie mógł zalogować na serwer).
Dlaczego próbujesz się teraz wykręcać i piszesz o tym, że nie mógłbyś korzystać z 'Cave Bota' na swojej głównej postaci, bo byłoby to nierozsądne, skoro sam napisałeś, że używanie 'Cave Bota' jest pożyteczne dla serwera? :confused: Powtórzę się, ale widocznie tego nie zrozumiałeś - chcesz, aby 'Cave Bot' był dozwolony, bo daje serwerowi więcej korzyści, niż wyrządza strat, więc idąc tą logiką mógłbyś używać 'Cave Bota' na każdej postaci, niezależnie od poziomu. :)
Zakładam, że osoba która robi coś takiego w celach zarobkowych, ma jakiś konkretny cel (np eq/domek/pacc). Nobkiem (osobiście nobka traktuje do ~800 lvl) nie masz możliwości zbierania pokaźnych sum pieniężnych. Zbierasz jakieś fibry lub butelki z frost trolli.
Twierdzisz, że osoba, która uzyska bezkarne pozwolenie na 'Cave Bota' zarobi sobie na podstawowy ekwipunek i przestanie go używać, bo Ty tak sobie "założyłeś"? :lol: Może zacznij myśleć w większej skali i dłuższym okresie. :)
Nie odpowiedziałeś mi na pytanie (w jaki realny sposób osoba używająca cave bota na apo' niszczy jego gospodarkę?). Chciałem uzyskać konkretną odpowiedź: resp xyz.
Ciągle piszesz o armii 'Cave Botów' w liczbie pojedynczej, spłycając problem. Chyba, że o tym nie pomyślałeś pisząc swoje teorie. Chociażby Ancient Demony na Rookgaardzie proszą się o włączenie takiego programu. :)
Firefist
18-07-2022, 00:25
te memy powyzej dopasowane idealnie.
administracja robi wszystko zeby tylko ostatni gracze odeszli
topic
nic bym nie zmienial a wrecz wrocil do regulaminu przed poprzednimi zmianami.
przypominam ze to tylko ots
Sasha Rookslayer
28-07-2022, 18:51
Proponuje, aby OTC Skały był obowiązkowy. Gracz sprawdzany, miałby obowiązek pokazania filmu/ screenu podczas sprawdzenia czy jest na OTC Skały czy na zwykłej tibii. Tłumaczenia typu, że OTC mi nie działa/ tnie się nie będą brane pod uwagę.
Drastyczna opcja, ale skuteczna. Może nie byłoby tylu botterów. :v
Pozdro! :xd:
to nic nie da bo są osoby które mają otc który wygląda jak Nedina a mają w nim bota.
Ta? To nie wiedziałem..
Mordeczka69
28-07-2022, 19:00
Proponuje, aby OTC Skały był obowiązkowy. Gracz sprawdzany, miałby obowiązek pokazania filmu/ screenu podczas sprawdzenia czy jest na OTC Skały czy na zwykłej tibii. Tłumaczenia typu, że OTC mi nie działa/ tnie się nie będą brane pod uwagę.
Drastyczna opcja, ale skuteczna. Może nie byłoby tylu botterów. :v
Pozdro! :xd:
to nic nie da bo są osoby które mają otc który wygląda jak Nedina a mają w nim bota.
A więc:
sprzedaż za prawdziwe pieniądze - Ban na 3 dni (proponuję zrobić oddzielny kanał w grze gdzie można by było wrzucać linki z forum z "Ogłoszeń ofert sprzedaży, kupna i wymiany postaci!" co pomoże rozwiązać problem.
obraźliwe wyrażanie się - 1-7 dni (czemu taka rozbieżność? to proste! Jeżeli ktoś na game chacie w miarę kulturalnie pisze z innymi i czasem napisze coś w stylu "ale mam ***** kaca" to moim zdaniem nie zasługuje w ogóle na bana - bez przesady za taką pierdołę, bardziej bym się skupił na trollach i napinaczach którzy to ze zwykłej rozmowy przechodzą w stan obrażania od kurew i innych, tutaj za jednorazowe wybryki dawałbym 1 dzień odpoczynku, gdy to nie pomoże 3 dni, a jak już po 3 dniach dalej nie kuma, że zrobił źle to przy każdym następnym występku tydzień odpoczynku - może się w końcu nauczy :) aa i kwestia noob charów - Chyba macie możliwość sprawdzenia czy ma jakiegoś "maina" jeżeli tak to ban należy się tu i tu, żeby sobie cwaniaczek nie myślał, że przeloguje i jest bezkarny :)
obraźliwe rodzina - tutaj podobnie jak przy obraźliwym wyrażaniu się - przy jednorazowych występkach 1 dzień bana, przy większej kumulacji 3 dni i jak dalej nie ogarnia to 7 dni aż do skutku, w przypadku noob chara ban należy się na niego i na "maina"
boty - Słyszałem, że za używanie bota jest 6 dni bana - śmiech na sali, kolega se relognie na drugiego charka, a 6 dni minie jak pstryknięcie palcami, przechodząc do sedna proponuję:
Pierwszy ban - 14 dni
Drugi ban - 30 dni
Trzeci ban - 90 dni
Czwarty ban - delete
cave - jeżeli jest tak, że od razu delete to jestem za!
grożenie GM'owi - proponuję na takich delikwentów ustalić minimalną ilość bana na przemyślenie swojego postępowania: 14 dni. W przypadku kontynuowania grożenia i obrażania GM'a z noob charów - delete całego konta
destruktywne zachowanie (np. lurowanie/blokowanie respów bez skulla) - za perfidne i notoryczne lurowanie minimum 7 dni bana, w przypadku gdy to będzie za mało proponuję podwojenie czyli 14 dni, a za blokowanie respów bez skulla myślę, że na początek 3 dni wystarczy, a jak to nie pomoże to podwajać aż do skutku :)
dzielenie konta - to jest w sumie podobne do cave bota w sumie, bo dajesz passy drugiej osobie, a ta za Ciebie expi czy co tam robi, także delete
pisanie nie na temat na kanałach - to akurat drobnostka, przydałby się jakiś tutor który dawałby mute takim osobom i w zależności czy specjalnie wysyła czy raz przez przypadek kara wahała by się od godziny do 24h, chyba tyle wystarczy
MC - Tutaj w zależności do czego użyte jest to mc uważam, że kary powinny być następujące:
za odbieranie loota z najazdów na mc - ban 30 dni
za blokowanie siebie/kogokolwiek np na rs'ie - delete
za siochanie/mas res siebie/członków gildii/ziomków podczas expa/bossów itp - delete
oszukiwanie GM'a/udawanie oficjalnej pozycji - ban 14 dni
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.