PDA

View Full Version : Publiczne wyjaśnienie sprawy bana oraz krytyka sposobu jej prowadzenia

yoonjiwoo
18-01-2026, 19:33
Piszę ten post, ponieważ od ponad dwóch tygodni nie zapadło żadne rozstrzygnięcie w sprawie bana nałożonego na moją postać ([03/01/2026 14:41:21] Skan -> Yoon Jiwoo was banished because of Destruktywne zachowanie.) za rzekomą kradzież z domku postaci Tan Kretti. Sprawa była wielokrotnie poruszana prywatnie, jednak do dziś nie otrzymałem ani decyzji końcowej, ani dowodów, na podstawie których ban jest utrzymywany.
Stan faktyczny
• Ban został nałożony na podstawie zgłoszenia i podejrzenia, że dokonałem kradzieży.
• Nie przedstawiono żadnego nagrania, mimo że regulamin jasno wskazuje, iż jedynym wymiernym dowodem winy jest nagranie przedstawiające przewinienie.
• Miałem inva wyłącznie do części domku, w której nie było żadnych przedmiotów.
• Nie miałem dostępu do pomieszczenia, z którego rzekomo zniknęły itemy.
• W domku przebywały również inne osoby.
• Mimo tego wszystkiego, od ponad 14 dni pozostaję na banie „do wyjaśnienia”.
W praktyce oznacza to, że ban funkcjonuje jako kara bez rozstrzygnięcia, a czas działa wyłącznie na niekorzyść gracza.
• brak dowodów nie wstrzymuje bana,
• brak jest jakiejkolwiek informacji o terminie zakończenia sprawy.
De facto mamy więc sytuację, w której gracz może zostać wyłączony z gry na czas nieokreślony bez udowodnienia winy.
Jednocześnie w prywatnej korespondencji otrzymuję informację, że ta sama osoba „nie ma czasu”, a sprawa pozostaje bez odpowiedzi.
Nie oceniam intencji – wskazuję różnicę w traktowaniu, która z perspektywy zwykłego gracza jest po prostu niezrozumiała.
• można zostać zbanowanym na podstawie pomówienia,
• nie otrzymuje się dowodów,
• a „wyjaśnianie sprawy” trwa tygodniami bez decyzji.
Mimo to zależy mi na elementarnej sprawiedliwości i jasnym zamknięciu sprawy – nie zamiataniu jej pod dywan.
• bez nagrania,
• bez jednoznacznych dowodów,
• aby gracz otrzymał bana na czas nieokreślony.
Nie nawołuję nikogo do nadużyć i absolutnie nikogo do takiego zachowania nie zachęcam, ale trudno nie zauważyć, że w takim systemie:
jeśli kogoś nie lubisz, wystarczy napisać, że Cię okradł – a dalsze konsekwencje dla tej osoby mogą trwać tygodniami.
I to jest problem, który dotyczy nie tylko mnie, ale każdego gracza.
albo
• przedstawienia jednoznacznych dowodów, do których mógłbym się odnieść.
Pozostawianie gracza w zawieszeniu przez tak długi czas samo w sobie staje się karą, mimo braku udowodnionego naruszenia regulaminu.
Mam nadzieję, że ten post zostanie odebrany jako konstruktywna krytyka procedur, a nie atak personalny. Zależy mi wyłącznie na jasnych zasadach i równym traktowaniu graczy.

Skan
18-01-2026, 19:52
Szczerze? Nie chce mi się nawet tego czytać, bo Ty tego nie napisałeś więc szkoda mi czasu. :D Mortiis miał sprawdzić pewien przedmiot, nadal tego nie zrobił, nie wiem dlaczego tyle to trwa.. :s
Dlaczego dostałeś bana? Ponieważ byłeś/ jesteś podejrzany o kradzież przedmiotów. Napisze do Inquso, aby sprawdził Twoje przedmioty, jeżeli nie będzie tam przedmiotów, które zniknęły z pewnego domku to zostaniesz odbanowany.