PDA

View Full Version : Przecinki ^^

Mohammed
09-11-2007, 08:51
Jeżeli masz problem ze stawianiem znaków interpunkcyjnych typu [ , ] to ten temat jest wprost stworzony dla Ciebie.

Stawiamy przecinki przed :

że, iż, ponieważ, bo, gdyż, który, jaki, ile, bowiem, albowiem, mimo że, pomimo że, kiedy, aczkolwiek, którędy, gdy, gdzie, żeby, aby, by, dlaczego, jak, jeśli, jeżeli, kto, co, kogo, czego, komu, czemu, z kim, z czym, przy kim, przy czym, ale, lecz, jednak, zaś, a, więc, zatem, dlatego.

Nie stawiamy przecinków przed :

i, oraz, ani, a, ni, lub, albo, bądź, czy.

Mini poradnik 100% By Me.

Pozdrawiam,
Mohammed.

Leonek
09-11-2007, 09:14
Bravka ja zawsze miałem z tym problem dzięki bardzo repucik leci ^^

Emilka
09-11-2007, 13:39
Przed a i czy stawia się przecinek, ale w zdaniach podrzednych... Więc bardzo często :>

Tettmeier
09-11-2007, 15:31
Tak, spoko. Kiedy np. otwieramy nową myśl, bądź chcemy zrobić przerwę w zdaniu też powinniśmy postawić przecinek. Ale masz reputa ;d
#edit
Nie dam ci go ponieważ ostatnio dałem ci negatywa więc teraz nie działa nawet pozytywny ..

Maly down
09-11-2007, 18:31
Poradnik zrobiony dobrze, jednak są też wyrazy, że to czy stawiamy w nich przecinek trzeba zrozumieć po kontekście zdania.
Aha i dodaj jeszcze, że zdanie opiera się na czasowniku i nawet po pierwszym wyrazie w zdaniu może wystąpić przecinek, np

Myślałem, że już wszystko będzie dobrze...

I jeszcze dopisz, że gdy w zdaniu występuje dwa razi litera "i", to przed tą drugą też stawiamy przecinek.