PDA

View Full Version : Poradnik: "O profesjach czyli jaka profesje najlepiej wybrac

Wojo Devil
04-12-2007, 19:55
Ten oto poradnik jest dla tych, którzy nie wiedzą jaką profesje wybrac:
Knight,Sorcerrer,Palladyn lub Druid.
Będę wymieniał zalety oraz wady każdej profesji. A więc zaczynamy:

Knight:

zalety:
-posiada dużo życia(hp)
-może brac solo potwory nie uciekając przed nimi
-może blokowac potwory za kasę(cc). Im lepszy potwór bloczymy tym więcej nam zapłacą

wady:
-Musi kupowac uhy
-posiada mało many
-Musi nadążac z uhaniem i manasowaniem w przeciwieństwie do innych profesji, które posiadają "exura vitę" oraz "exure sio"
-knight pod tibie 7.6 nie może ustawic sobie uhów na hotkeys

Druid:

Zalety:
-posiada exure vite oraz exure sio przy czym nie musi zakupowac uhów
-może siochac przy czym zarabia kase(cc)
-na wiekszych lvl-ach posiada duzo many
-większe hity z czarów niż knight

Wady:
-posiada mało życia(hp)
-jezeli chce wziąśc wiecej potworków solo, musi brac je na "bieg" czyli uciekac przed nimi
-jezeli cie potworki zblocza....bedzie gorzej, możesz dednąc ....

Sorcerer:

Zalety:
-posiada czar "exure vite" przy czym podobnie jak druid i palladyn nie musi kupowac uhów
-moze uhac na potworkach
-ma wieksze hity od knighta z czarów
-ma dużo many na wiekszym lvlu

Wady:
-podbnie jak druid jezeli chce wziąśc wiecej potworkow solo musi brac je na "bieg" czyli uciekac przed nimi
-ma malo zycia(hp)

Palladyn:

Zalety:
-ma exure vite czyli tak jak sorcerer i druid nie musi kupowac uhow
-ma w miare duzo hp na wiekszych lvlach i many także
-może uhac na potworkach
-nie zawsze musi uciekac przed lepszymi potworkami (oczywiscie trzeba brac pod uwage lvl jaki się ma)

Wady:
-Przy malej powierzchni pomieszczenia tam gdzie jest potworek mozesz pasc(dednąc)
-posiada malo wad:)

Najlepiej jezeli sie ma maly lvl expi sie i zarabia kase knightem bo na malym lvl moze wziac solo demcia:eek: Gdy sie ma wiekszy lvl bardzo dobrze sprawdza sie knight oraz palladyn.

To jest moj pierwszy poradnik, więc prosze o wyrozumialosc:rolleyes:
Jest on przeznaczony dla raczej tych, którzy maja zamiar zalozyc konto, a nie wiedza jaka profesja im odpowiada. No, to by bylo na tyle.
Aha ten poradnik sam pisalem na wlasnych doswiadczeniach grania w tibie.
Prosze komentujcie go.:D

Zasięg czaru dla rycerza :
http://i38.tinypic.com/16c2gp3.jpg
Zasięg czaru dla palladyna
http://i33.tinypic.com/5b7oyd.jpg
Zasięg czaru dla druida
http://i38.tinypic.com/ozk0y.jpg
Zasięg czaru dla czarodzieja
http://i37.tinypic.com/34eco4m.jpg

~Johny Knoxville~
18-07-2008, 16:49
Witam, poradnik w skali 1-10 uważam na ocene 2 ponieważ:
-Nie opisałeś profesjii Rook-Stayler.(jest to profesja)
-Twoja gramatyka rzuca się w oczy
wiencej, zblocza, wienc, Aha
-I tak każdy woli tą profesje którą mu się lepiej gra, a więc, z tego co Tu przeczytałem wywnioskowałem tylko tyle, że Sorc/Druid są beznadziejni, i nie warto nimi grać.
Tzn, Ja moge napisać podobny poradnik, tylko że wymienie więcej wad knightów a podwyższe umiejętności Sorków Druidów.
Myśle że poradnik jest zbędny/denny.
Pozdrawiam

Sioher
18-07-2008, 17:36
Poradnik taki sobie. 3/10 za dobre checi lecz co do pana Up chyba pisze sie rzuca??? ;)
Pozdro :)

Mosuke
18-07-2008, 18:09
No wiec nie wiem po co ten poradnik skoro takie rzeczy wie poczatkujacy.
Mogles troche wiecej opisac zalety itp.Bo tak wypisac kazdy umie.Poradnik 5/10.Moglo byc lepiej.Pozdro.

Jokee
18-07-2008, 18:47
-Twoja gramatyka żuca się w oczy

Z twoją też nie jest najlepiej :/

@Poradnik.

Heh nie jest zły ,napisałeś tylko wady i zalety profesji ale to jest głównym celem w wybieraniu postaci ;>. 7/10.

Goracyy
18-07-2008, 21:41
Dobry Poradnik, lecz nie bardzo dobry. Daje 6/10

Powinienes opisac np u pala hity z hitami innych profesji

Hrater
19-07-2008, 21:33
Poradnik Bardzo Monotonny. Powtarzające się wypowiedzi, rażące błędy ortograficzne.

Poradnik Oceniam na 2/10. Powodzenia w dalszych poradnikach.

Razor
20-07-2008, 09:15
co wy się tak czepiacie ortografii. przecierz to dział Poradniki a nie test na ortografię.

Ales Thon
20-07-2008, 22:21
Zero estetyki, pogrubień, kolorów. Za grosz ortografi.

2/10
Nie wiem kto akceptuje te poradniki. =/

Wojo Devil
21-07-2008, 23:02
Przepraszam, ale ten poradnik bardzoooooo dawno napisałem......"4-12-2007"
Pisałem go na szybko i tylko dla tych osób co dosłownie zaczynaja grę.....
Następnym razem się bardziej postaram .......;/
Sry......

Traus knight
23-07-2008, 11:03
Przepraszam, ale ten poradnik bardzoooooo dawno napisałem......"4-12-2007"
Pisałem go na szybko i tylko dla tych osób co dosłownie zaczynaja grę.....
Następnym razem się bardziej postaram .......;/
Sry...... <<<<<<nie szkodzi może komuś się przyda każdy popełnia błedy

felga16
23-07-2008, 19:42
Poradnik niezły ale nie bardzo dobry oceniam go na 8/10

Elite Pablo&Master Bombka
23-07-2008, 20:35
-I tak każdy woli tą profesje którą mu się lepiej gra, a więc, z tego co Tu przeczytałem wywnioskowałem tylko tyle, że Sorc/Druid są beznadziejni, i nie warto nimi grać.
Tzn, Ja moge napisać podobny poradnik, tylko że wymienie więcej wad knightów a podwyższe umiejętności Sorków Druidów.
Pozdrawiam

W pewnej części zgadzam się z moim przedmówcą ale chciałbym dodać to iż nie podałeś wszystkich zalet i wad NP: Sorek w przeciwieństwie do Knighta wali pózniej potworki np Knight na 220 zabije OTS kinga Sork będzie miał z tym Problemy.

Gdyby się uczepić można dostrzec jeszcze parę niedokładności

Ocena : 4/10 :P:)

Warlord
24-07-2008, 00:22
Za dużo tu nie opisałeś... opisałeś tylko rzeczy wręcz oczywiste. Ale newbie sie przyda! 5/10 :-)

Pozdro

Clizz
25-09-2008, 15:07
palladyn wady
- posiada mało wad. to mnie rozjebalo to jest wada ?
po 2 sorcerer nie tylko od knighta wali wiecej od wszystich profesji ten poradnik ma chyba na pokazaniu ze knight ma male hity wszedzie jest napisane ze knight ma tego mniej
po 3 kazdy moze uhac nie tylko sorcerer druid czy pall
0/10 do bani poradnik

Maks
25-09-2008, 23:52
Pełno błędów orto....,nic się nie dowiedziałem, bo wszystko przeklejone z innego poradnika... ocena 1/10 za chęci

Gladiatus_Link
26-09-2008, 13:10
Ym, lol. Opisałeś rzeczy które wie każdy , pełno błędów ortograficznych itp. Chciałeś być fajny, ale Ci nie wyszło. W skali 1-10 dam ci 2.

ÓnDet
26-09-2008, 13:24
Napisales najprostsze rzeczy... :| jesli poradnik ma byc dobry bardziej musisz opisywac postacie szczegolami np gdzie expic itp

-Rowi-
26-09-2008, 14:44
Poradnik 2/10 za starania..
Widac, że nie masz wprawy

Ps.. Zanim wkleisz post przeczytaj go ze 2 razy ;)

MasterQ
26-09-2008, 14:58
@Johny Knoxville
Nie Rook-Stayler tylko Rook-stayer ;]

@topic
No więc:
W ile to napisałeś 30 min? -1
Estetyka-0
Ortografia- 0
Wiedza- 2
Chęci 2
5/10.

Osecik
26-09-2008, 16:13
3/10
Nie ma profesji Rookstylera i bledy ortograficzne.
Popracuj...

Funnyx
26-09-2008, 16:37
Mmmm... no to chyba każdy wie, żadna szczególna wiedza sie nie popisałeś. No ale doceniam to co zrobiłeś. Może osoby które nie wiedziały, oświeciłeś :)

Lost Girl
26-09-2008, 20:06
Poradnik cieniutki. Widać, że duzych lvli nie osiagnąłeś dlatego, że exura vita jest + dla np. sorca nie dla tego ze nie musi tracic kasy na uhy tylko dla tego ze nie musi sie uhac uhem tylko odrazu hotkeyem co jest bardziej wygodniejsze.

No i jeszcze to:

Knight
wady:
-Musi kupowac uhy
-posiada mało many
musi kupowac uhy?? Przeciez to sa grosze nawet dla takiego malego lvla.
Posiada malo many? Na 300+ lvlu po co mu wiecej many zeby musial ja ladowac minutami jak druid/sorc?

Sorcerrer:

Zalety:
-wieksze hity z czarów niż knight

Hmm jak bym to napisała tak:
-posiada najmocniejsze hity ze wszystkich profesji.

I nie Sorcerrer tylko Sorcerer przez jedno 'r'

W poradniku są także spore błędy ortograficzne.
Moja ocena to 2/10
Co nieco wiesz o profesjach chociaż mogłeś coś dodać o PVP

Wojo Devil
26-09-2008, 22:44
Weźcie nie komnetujcie tego gówna, bo żal, napisałem go xx miesięcy temu ;/
Najlepiej by było jakby zamknięto temat.

Teruka
03-10-2008, 15:40
Poradnik raczej słaby i nie potrzebny gdyż to ów osoba ocenia jaką profesją się jej najlepiej gra nawet jeśli ma same wady. :]

Ozi Ek
03-10-2008, 17:56
Są tacy gracze co nie wiedzą jak dobrze expic na lepszych potworkach
np Pall Msc mzoe biegac i walic z exevo mas vis i tak w kolko z vitą
Knight uh pod Dupsko i jazda na Msach x3 na 290 lvl z loozem
Drut kaske zarabia i to grubą

Daje ci 3/10

Scylla xD
17-10-2008, 18:13
Slabo widać że to chyba twój 1 poradnik mało o profesjach musisz dać edita i poprawić i bedzie wszystko ok 5/10 chociarz przyznam ci że musiałeś się starać

BroxiQ
17-10-2008, 18:31
Co tutaj myśleć każdy kto teraz zaczyna grać i wie coś o apo robi palika bo wszyscy wiedzą że jest najlepszy :) Bardzo szybko soluje monstery bardzo szybko expi ma dużo Hp i many, nieśmiertelny na pvp i to chyba tyle...
Pozdrawiam.

DeDemon
18-10-2008, 02:03
Ci co to komentują są jacyś nienormalni ;]
Ziom napisał 2 posty "Nie komentujcie tego, napisałem, to dawno temu".
Nikt nie raczył na to zwrócić uwagi...

Każdy następny pierdzieli "2/10 mało szczegółów". Typowe nabijanie postów. Skoro ktoś przed tobą już to napisał, to znaczy że wypowiedź jest zbędna. Za trudne do zczajenia?

Zamknijcie wreszcie ten temat bo żal dupę ściska.
Pozdro.

*^Fran3q^*
18-10-2008, 10:00
Pozdrawiam

Aha pisze sie przez "h" wiec you fail xd

@topic
Dobrze ze nie opisales profesji rookstayer bo szkoda nawet na nia czasu =] Rook ssie tak poteznie ze wiekszosc 'hlvl' postaci albo zakonczyla kariere albo wyszla na main. Poradnik fajny aczkolwiek juz kilka takich bylo. To bedzie pomocne dla poczatkujacych graczy majacych dylemat nad wyborem postaci ; ]

Aztexoholik
18-10-2008, 22:14
Ale niema to jak pallek z dobrym Pvp. Miałem wszystkie profesje a jednak pallek najlepszy a potem socerek.

Ktos Tam
30-12-2008, 16:23
ja wole pala a poradnik oceniam na 6/10.

Muflon
30-12-2008, 18:36
LOL? co to ma w ogole byc?
To nawet nie jest poradnik...
Plx wyjdz, napisales to co kazdy wie i do tego z błędami, screenów nie bede komentował bo to jest żenada...

Ocena 2/10 za chęci : <

nesta12
30-12-2008, 19:32
3/10
Nie ma profesji Rookstylera i bledy ortograficzne.
Popracuj...

LOL! Rookstyler to jak dobrze pamiętam Rookslayer (dawno nie grałem na rooku więc nie pamiętam). A ma rooku jest tylko No-Vocation czyli mega fail!

A poradnik dobry tylko że powinno być spis czarów i opis ich.Jakie uzbrojenie,broń i jakie questy można wykonać a nawet które są konieczne do wykonania na najlepsze uzbrojenie/broń/kase.

Więc dostajesz 6/10 po dobre wg mnie

xServitoR
30-12-2008, 22:44
No nie spisałeś się powiem Ci. Poradnik jest za krótki, za mało danych o profesjach, screenów. Hmm.. od kiedy jest taka profesja jak Rookstayer ? To, że ma czary Utevo Lux i
Utevo Gran Lux to nie znaczy, że jest zaliczany do profesji. A i jeszcze jedno nie trzeba robić poradników do wyboru profesji, ponieważ wydaje mi się, że każdy wybiera profesję taką jaką mu się będzie dobrze i miło grało. Poćwicz jeszcze.

3/10 -.-

> Elitee Loos <
31-12-2008, 14:51
Ja do paladyna mam zastrzezenie . O wady mi chodzi zalezy jakie pomieszczenie jaki potworek i jaki lvl. Wiec popraw to :/ I jeszcze jedno z ortografia to najlepiej u ciebie nie jest :D Zalecam Pobranie taiej przegladarki jak Mozilla Firefox ktora koryguje bledy poradnik 4/10 za checi

Goldziu
31-12-2008, 18:28
Poradnik dobry dla nowych ale mimo wszystko jeśli ktoś się waha niech zrobi knighta a później jak wbije 100 lvl i nauczy się co nieco jak grać wtedy niech dokona wyboru bo magowie mogą być na początku kosztowni a z naszym knightem mozemy zdobyć eq dla naszego np. druta i bedzie łatwiejsza gra. :D

Expansion
31-12-2008, 21:42
Poradnik 5/10

Nie będe się czepiać ortografi bo każdemu sie zdaża popełnić błąd.

Tylko jedno mnie dziwi dlaczego tak nisko oceniasz druidów i sorkerów
przecież to bardzo dobra profa a zresztą jedni lubie knighta i palladyna a inni sorka i druta. Myśle że poradnik bezsensowny radze ci napisać poradnik o pojedynczych profesjach pozdro:D

PIH
31-12-2008, 21:49
Słabizna oj słabizna 3/10 .

Nakomi Takahata Old
31-12-2008, 22:00
Slaba dla mnie zabraklo roosklayera ^^ duzo bledow ;/ Daje 3/10

Milker Men
06-01-2009, 21:43
Poranik taki sobie ;p pokazałes 1 czar dla kazdej profesji ,napisałes wady i zlety 4/10.

Hrabia Olaf
07-01-2009, 07:36
takie informacje zna każdy, nawet poczatkujący. Możesz dodać lub w nastepnym poradniku dac np. eq dla każdej profy na jakiś lvl, gdzie expić.

2/10 za checi

Spaślak
08-01-2009, 20:36
Poradnik dobry ale nie można powiedzieć jaką profesje najlepiej wybrac, ponieważ jeden lepiej gra knightem a drugi sorcem a jeszcze inny palladynem więc to zalezy tylko i wylacznie od umiejetnosci i niczego więcej, ale i tak polecam knighta bo sie szybciej expi itp.

Milker Men
18-01-2009, 19:34
Powinno grać sie tym kim chce i lubi .... a nie wybierać ze względu na to ze ten ma duzo hp ... ten many itp.. Powinno grać sie taka profesja jaką lubimy.