View Full Version : katastrofa w Miros?awcu
Niechce nic mowic. Ale zapalmy im "wirtualną swieczke" . Spoczywajcie w pokoju Zołnieze!
W czasie kiedy lądował samolot system naprowadzania ILS na lotnisku w Mirosławcu, nie działał właściwie - dowiedział się dziennik "Polska".
System odpowiada za precyzyjne podejście samolotu do początku pasa. Ten radiowy system nawigacyjny ułatwia lądowanie w warunkach ograniczonej widoczności. Informacja została potwierdzona dziennikowi "Polska" przez dwa niezależne źródła wojskowe.
- Pilot musiał podchodzić dwukrotnie do lądowania, ponieważ za pierwszym razem nie widział pasa startowego - powiedział gen. Franciszek Gągor telewizji TVN24.
Pobrane z onet.pl
Bald Drah
24-01-2008, 20:12
Niechce nic mowic. Ale zapalmy im "wirtualną swieczke" . Spoczywajcie w pokoju Zołnieze!
W czasie kiedy lądował samolot system naprowadzania ILS na lotnisku w Mirosławcu, nie działał właściwie - dowiedział się dziennik "Polska".
System odpowiada za precyzyjne podejście samolotu do początku pasa. Ten radiowy system nawigacyjny ułatwia lądowanie w warunkach ograniczonej widoczności. Informacja została potwierdzona dziennikowi "Polska" przez dwa niezależne źródła wojskowe.
- Pilot musiał podchodzić dwukrotnie do lądowania, ponieważ za pierwszym razem nie widział pasa startowego - powiedział gen. Franciszek Gągor telewizji TVN24.
Pobrane z onet.pl
Racja! Szkoda ŻOŁNIERZY! Ale błąd człowieka, maszyny itd! Gdyby uprawili usterke na lotnisku nie doszło by do tego a pilot powinien sam wiedzieć gdzie leci!
Repte Wraca
25-01-2008, 11:25
Moim zdaniem to nie była wina maszyny ani pilota tak do konca.. Przy temperaturach bliskich 0 stopni C przy locie przez mgłe bardzo łatwo doprowadzić do oblodzenia samolotu, wtedy staje się ciężki, blokują się stery, traci siłę nośną i po prostu spada, w samolotach są czujniki oblodzenia ale jak piloci zobaczyli ze samolot jest oblodzony to juz nic się nie dało zrobić, w dużych samolotach pasażerskich montuje się instalacje przeciwoblodzeniowe, a w tym typie nie.. niestety teraz już nic nie poradziny, możemy tylko zapalić świeczkę
Pilot nie widział pasa nie z powodu usterki oświetlenia na lotnisku tylko z powodu mgły.
Dzisiaj juz wiemy ze przyczyna katastrofy byly zle warunki klimatyczne i nieostroznosc pilota... Wielksza szkoda
@up
Ciekawe gdyby twoja rodzina tam zginęła to jakbyś mówił, na pewno nie chciałbyś być nie miejscu ich rodzin. To jest żałoba państwowa, a jak nie masz nic do powiedzenia to się za przeproszeniem zamkni.
@topic
Szkoda tak dobrych żołnierzy. Szczęście mieli Ci co wysiedli wcześniej w Poznaniu
Źle się stało. ,,Wirtualna świeczka'' jest tu na miejscu, ale to za mało. Potrzeba się za nich pomodlić naprawdę(mówie to do wierzących).
Tettmeier
25-01-2008, 16:25
Sorry, że tak późno, ale już po minucie ciszy w szkole - zapalam wirtualny znicz. chętnie pomógłbym rodzinom zmarłych, szkoda że tak mało mogę
Stało się... Dziś czytałem w gazecie FAKT informacje o tym samolocie i jest to najlepszy samolot transportowy w Polskiej Armii, ale ten najwyraźniej był przystosowany do misji w Iraku lub Afganistanie. Tam nie potrzeba systemów antyoblodzeniowych ani innych. Koło tego lotniska powinni usunąć ten las przynajmniej na 1km.
Moim zdaniem to nie żaden przypadak.
Rzecz jasna że to było zaplanowane .
Kiedyś do Polski przyszedł list że Polska pożałuje tego że do Iraku pojechali polscy żołnierze pomagać Amerykaninom. Al Kaida to zaplanowała i tyle.
Dzięki naszemu prezydentowi kiedyś stanie się coś poważnego , bardzo poważnego i tragicznego.
To jest tylko moje zdanie na ten temat.
Leen Tao
25-01-2008, 19:47
Niech spoczywają w pokoju :)
Szkoda tylu żołnierzy 1 (takiego jak oni) szkoli sie 10+ lat a ich było tam 20+ :(
Dla kazdego zmarlego po jednej przykro mi naprawde bo to wielka strata dla Polski
dajcie już spokój było mineło kogo to obchodzi sami sobie winni, close topic
...........................
Nie wiem czy tej jesteś debilem czy idotą ?
Rodziny straciły Ojców/Synów/Mężów a ty z takim tekstem?
Nie wiem czy jesteś Polakiem.
@topic
Tak, to straszna tragedia.Nie chciałbym być na miejscu rodzin ofiar.Zawinił człowiek, zawiniła maszyna,zawiniła pogoda...
Tre Cool
25-01-2008, 19:59
dajcie już spokój było mineło kogo to obchodzi sami sobie winni, close topic
...........................
W przeciwieństwie do nich, po twojej śmierci nikt by nie płakał.
#topic
Mohammed
25-01-2008, 20:40
Mojego ojca dobry znajomy zginął..
Niech spoczywają w spokoju
http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=11246
Przeczytajcie, przyda się Wam wszystkim.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.