Zaloguj się

View Full Version : Poradnik dla Knighta by Genocide:)

Rudy Pies
07-02-2008, 17:49
Witam. Knight jest chyba najczęściej wybieraną profesją ze względu na dużą ilość hp, łatwość gry, szybsze wykonywanie trudniejszych questów od innych profesji. Sama profesja czyni go przeciętnym w walkach PvP, ale w rękach doświadczonego gracza stanowi nie lada "twierdzę" dla przeciwnika, a wysoko levelowy Knight z dobrym uherem/sioherem jest bardzo ciężki do zabicia. To tyle ogółów na temat tej profesji. Poradnik będzie bardziej do tych dopiero zaczynających grę, ale myślę, że nie tylko oni coś z niego wyciągną.

Tak, więc po opuszczeniu Rookgardu(tu się nie będę rozpisywał, ponieważ przejście rooka zajmuję około godziny) Powinniśmy udać się do trainera i wbić skille, które wystarczą nam do expienia. Osobiście wbiłem od razu 100/100 i chodziłem w SL`u, lecz jeśli nie macie większej gotówki to polecam wbić 80/80 a później według upodobań. Skillowanie powyżej 110/110 mija się z celem, bo i tak będziecie bili w 90% z emaxa w późniejszej fazie gry.

Expienie

15-130
W większości poradników, użytkownicy piszą, aby iść na dwarfy. Może i dobre rozwiązanie lecz ja chodziłem na nie maksymalnie do 20 poziomu. Następnie necromancery->black knighty/Hero-> Warlocki->Demony. Ta faza jest niezwykle szybka (2-3dni aby wbić 130 poziom, zaznaczam, że trzeba mieć troszkę czasu aby to zrobić jednak przy optymalnej grze powinno nam to zająć około tygodnia) więc nie będę się szczegółowo rozpisywał.

130-180
Tutaj sprawa wygląda różnie. Najlepiej iść na Giant Serpenty (Volcano, Kanion) bądź Dracule (Ankaros). Osobiście polecam Dracule gdyż są chyba łatwiejsze do zabicia. Loot w sumie podobny, chociaż lekko na korzyść GS`ów. Można wybrać jeszcze Demon Lordy aczkolwiek nigdy nie lubiłem na nich expić, co oczywiście nie przekreśla dobrego expa na nich. Wszystkie z tych potworów dają po 50k expa (któryś daje 55k ale nie pamiętam, który xD)

180-300
Jak już mamy ten w miarę ludzki poziom, możemy udać się chyba na najbardziej osławione potwory tego OTS`a a mianowicie OTS Kingi. Potwór dający 190k expa i już bardziej przyzwoity loot. Na 180 poziomie uhając się z ziemi nie powinien on nam sprawiać problemów. Jest też inny wariant czyli Monster Skeletony. Loot jest lepszy, ale jednak polecałbym tak do 250 siedzieć na Kingach. Na 250 możemy brać MS`y po 3 biegając w około respa jak na screenie poniżej.
http://i32.tinypic.com/28r02va.jpg
Jest, co prawda szansa na łatwą śmierć przy trapie, ale jak ktoś poznał już podstawowe tajniki grania rycerzem to nie powinno być źle. Ja tam padałem średnio raz na 5lvli, więc i tak jesteśmy sporo na +. Z Kingami jednak nie da się biegać, gdyż jego prędkość znacznie przekracza naszą i mamy szybką śmierć gwarantowaną. Po wbiciu około 280 możemy już próbować zabijać 2 kingi naraz. Występowanie OTS Kingów (Evul, Volcano, Kanion, Cyclopolis). Występowanie MS`ów (Ankaros północno wschodnie repy, Ankaros płatne respy, Ankaros południowo zachodnie respy).

300-450
Więc tak, tu już mamy dużą możliwość expienia. Możemy dalej expic na 2x OTS King, spokojnie wbijać poziom doświadczenia na 3x MS (2 respy niezbędne) lub na około 350 iść na płatne MS`y. Lecz są jeszcze inne możliwości. Można solo zabijać Flubbery. Dają 380k expa loot powiedziałbym…żałosny. Lecą głównie śmiecie a loot typu Star Light/DSL leci niezwykle rzadko. Z dobrym sioherem możemy expić na Mistic Scarabach.Potwór dający 400k expa. Loot cudowny (Blessed Shield, MLS, Golden Helmet, Golden Boots). Itemy te lecą dosyć często więc siohera znaleźć nietrudno. Na około 350 możemy z uherem/sioherem zabijać Undead Mastahy. Daje on 500k expa i jest już dosyć ciężkim przeciwnikiem. Loot taki średni, gdyż wypada ten Crystal Arrow jednak niezwykle rzadko a loot typu Great Axe czy Golden Boots też jest sporadyczny. Na około 450 poziomie powinniśmy sami zabijać Mistic Scaraby, Flubbery i może z odrobiną szczęścia UM`y. Występowanie Mistic Scarabów( północno-zachodnia część Ankaros) występowanie Flubberów (głębokie podziemia Kanionu) występowanie UM`ów (patrz MS`y).

450-550
Tutaj poznacie już prawdziwy smak grania rycerzem. A więc można dalej kontynuować expienie na MS (długie respy po 15 i 19 MS`ów), można też próbować zabijać bally, które może nie przyniosą nam zbyt wiele expa ale jednak pierwszy kontakt z nimi daje pozytywne emocje. W tej fazie gry jesteśmy już w stanie zabić sami OTS Queen, a z dobrym uherem/sioherem na 550lvlu możemy próbować zabić 2 królowe OTS`a. Można też wybrać się na Wise Mana z ms/ed, który będzie nas siohał/uhał lub my będziemy blokowali. Finalnie jednak najlepszymi potworami do zdobywania doświadczenia i tak są MS`y. Polecam tutaj płatne respy(100cc za wejście) lub wcześniej wspomniane długie respy.Wystęowanie Bally(południowa zachodnia część Ankaros). Występowanie OTS Queen (Volcano). Występowanie Wise Mana (Kanion, północna część Ankaros)

550-700
Tutaj mamy 1001 możliwości, jednak sami zobaczycie, która będzie was satysfakcjonowała. Można expic na bally biorąc po 4-7 ( w większych ilościach można trapować się z 3 w rogu i resztę bić na dystans co zmniejsza zadawane nam obrażenia),
http://i26.tinypic.com/653049.jpg
http://i27.tinypic.com/oqevpu.jpg
oczywiście MS`y też są genialnym rozwiązaniem ( na 600+lvlu robię tam lvl w około 20min ze zbieraniem loota). Można expić na 2x OTS Queen biegając wokół respa. 3x UM z dobrym sioherem, również będą dobrym sposobem na szybki exp.

Większego poziomu nie zdobyłem, lecz w miarę rozwijania mojej postaci, będę rozwijał ten poradnik. Późniejsza faza gry nie różni się wiele od tutaj zaprezentowanej, tyle że bierzemy te same potwory w większych ilościach ( patrz Bally, OTS Queen).

Skille/Poziom magiczny

Skille są indywidualną sprawą każdego gracza, ale jednak warto jakieś mieć. W późniejszej fazie gry i tak wam będą zbędne, ale jakoś trzeba do niej dojść. Dla ambitniejszych polecam wbicie od razu 100/100 a dla tych bardziej leniwych 90/90. Później można odstawić skillowanie (na 600+ mam skille 114/116 skillując jedynie do 100/100).
Z poziomem magicznym jest trochę inaczej, gdyż musimy wbić obowiązkowo 7mlvl (Exori Max). Ogółem można wbić od razu 10 i przestać skillować, jedynie doskillowywać końcówki.

Ekwipunek
Obowiązkowo zawsze musimy mieć uhy i manasy ale o tym chyba nie musze pisać. Później przydadzą się też listy opisane naszym nickiem, które będziemy zostawiać na zajętych przez nas respach. Większość osób kładzie szczególny nacisk na stan naszego eq jednak ja uważam, że niczego poza Magic Swordem nie powinniśmy kupować. Na początku wystarczy nam to co przynieśliśmy z rooka. 3cc wydajemy na uhy( manasy i tak nie są nam potrzebne bo mamy za mało many na Exori). Jeżeli mamy 6mlvl można kupić kilka run Explosion. Na dwarfach można wyciągać kase/double axe/battle hammery. Później za uzyskaną gotówke znów kupujemy uhy ewentualnie Bright Sworda i jakiegoś Vampire Shielda. Jeżeli expimy na Hero to mamy już pełny Crown Set + sporo jak na nasz poziom gotówki z nadwyżek C Setów. Z Black Knightów wyciągamy Bohy, Knight Set, Dragon Lance i dla ambitnych Double Axe i 2H-Sword. Na Warlockach zdobywamy Blue Robe (polecam w niej chodzić gdyż dodaje nam 3% do ataków magicznych, ale to od was zależy obrona czy atak). Ważnym lootem jest też RoTS który daje nam szanse na zdobycie lepszego loota. Osobiście w to niewierze ale jak daje to nosze xD. Na Demonach dorabiamy się pierwszej fortuny. Nosimy zdobytą MMS`kę, Golden Legi, jak ktoś chce to może nosić MPA zamiast B Robe. Na 150 lvlu z Ots Questa wyciągamy Blessed Shield, DSL, Golden Helmet. Na 200+ szukamy ekipy i robimy Softy+Anhi 2. Tak o to mamy zadowalający nas ekwipunek.
Można wcześniej kupić Elven Legi, gdyż nie są one drogie a 10 arma mają. Odkąd nas na to stać nosimy AoL (to samo tyczy się SL`a)

Questy
Knight wszystkie solo questy robi przed innymi profesjami, więc tu jesteśmy górą. Na wejściu od razu możemy poprosić jakiegoś ludka stojącego pod dp, aby nam pomógł wykonać questy bez bramek lvlowych. Większość pewnie się nie zgodzi ale może akurat ktoś wam pomoże. Takie questy to np. Death Castle Quest, Bossy na PoH`u, quest na Mistic Turban na Ankaros(koło płatnych respów).
Na 80 poziomie robimy Demon Helmet Quest ( myślę, że solo da się zrobić)
Na 100 poziomie robimy Anihilator 1 (polecam wziąć SoV gdyż ma największą wartość)
Na 150 poziomie robimy OTS Quest
Na 200 poziomie robimy Anihilator 2 i Soft Boots Quest.
Na 250 można zrobić Queen Quest.
Na około 280 jesteśmy w stanie zrobić Winged Helmet Quest. Do zabicia 2 OTS Kingi i 2 bijące nas zombie (czy zombi) nie wiem, które ale te słabsze xD.
http://i25.tinypic.com/ngt1eh.jpg
Teraz mamy dosyć długą przerwe i dopiero na 500+ możemy próbować robić Pandemonium Armor Quest. Oczywiście jeżeli czujecie się na siłach możecie iść na 400 bo są podobno śmiałkowie którzy dali radę. Do zabicia jest solo Wise Man + 2 zombie(czy zombi) ale da się stanąć tak aby bił nas 1. W 2 pokoju jest 1 Wise Man na 2 osoby.
Na 666 szukamy teamu a o taki coraz trudniej, który poszedłby z nami na Quest na Magiczne Klapki Zapomnienia.
I ostatni quest czyli Burning Heart Quest. Najwcześniej zrobił go bodajże Growlin na 818 ,więc na wysokim już poziomie.

A więc doszliśmy do końca mojego poradnika. Myślę, że ma on przekaz i treść. Pisałem go na podstawie własnych doświadczeń. Jak gdzie dojść opisane jest w innych poradnikach więc bez sensu było by pisanie tego tutaj. Screeny zamieszczę za około 2dni gdyż nie mam dostępu do swojego komputera na, którym ów screeny posiadam. Pozdrawiam i życzę wam wielu przyjemności z grania rycerzem. Grajcie 4fun i w razie jakichkolwiek pytań piszcie do mnie w PM lub do Genocide w grze.

Michael Archangel
07-02-2008, 19:10
Nareszcie jakiś porządny poradnik!Same konkrety a nie owijanie w bawełnę!Na to czekałem daję 9.5/10! Pozdrwiam all szczególnie rudego psa..

kamillos
07-02-2008, 19:42
Poradnik dobrze napisany.Polecam daje 9.9/10 jak pozwolisz to umieszcze go na mojej stronce o APO link poniżej.

Tylko by się SS przydały

Doktor
07-02-2008, 19:44
Poradnik niezły, jedyny minus brak ss. Wszystko dobrze tylko nie ten dział. :P

Rudy Pies
07-02-2008, 19:54
@Doktor
Jakby moderator forum zaakceptował to w dziale poradniki to by był. Ponad 2 dni czekałem i sie nie doczekałem więc jak będzie modek obecny to może przeniesie.
Ssy zamieszczę za 10min xD

Są screeny. Myślę, że to jakoś urozmaici ten poradnik;)

.QaiTin~
16-02-2008, 12:51
Poradnik bardzo dobrze napisany widać że się namęczyłeś 10/10 następnym razem dawaj więcej screenów

konnan
28-02-2008, 23:14
szczerze bardzo dobry poradnik lecz jest jedno ale,all mowi zeby isc na ms na 200+ lvl mojim zdaniem jest to glupota ! bede meczyl sie przy na jednym ms przy zalozeniu ze jeszcze nie padne na 200 lvl.

laskowiec
29-02-2008, 20:06
BARDZO DOBRY I PRZEJZYSTY PORADNIK GRATULUJE:) NARAZIE NIEGRAM NA APO ALE MAM NADZIEJE ZE WRUCE :) PzDr

Arcik
29-02-2008, 20:10
#up
ale zanim wrócisz popracuj nad ortografią... ;)

#topic
poradniczek bardzo ładny :D sam z niego nie raz kożystam... ;] i naprawde bardzo dobrze mi się expi na ms'ach powyzej 200 :p gdyby były jeszcze reputki to już bys go dostał Xd

Neterox
01-03-2008, 17:40
Poradnik fajny :) ja teraz gram knightem to bede wiedzial na czym expic na wyzszych lvlach,bo jak ostatnio gralem to nie bylo tych calych bally undead mastahow itd. itp btw. ja zaprzestalem expienia na demonach na 101 i teraz expie na giant serpentah :p mam taka miejscowke ze moge walic z mls +exori max a on tylko hmm we mnie wali xP pozdro

Rondel
03-03-2008, 14:37
Poradnik niesamowity, skorzystam z jego, ale chciałbym dać sugestię, jak na danym levelu łatwo zarabiać pieniądze, bo mam 20 i mam braki kasy

Szadoow
28-03-2008, 23:08
Baardzo ładnie zrobiony poradnik no i oczywiście baaaardzo dobry, przemyślany i dokłądny czyli ZAJE**** WIELKIE GRATz. Ale wie ktoś jak dojść na te płatne respy Msów??

wiking tor
29-03-2008, 01:09
Porządny poradnik postarałeś się wreszcie ktoś mi pomógł na czym expić moim knajtem :)
A temu wyrzej banem podzielcie

Lost Girl
29-03-2008, 10:38
Poradnik bardzo ladnie wykonany wszystko szczegolowo opisane. Tylko przesadziles z tym slem od 15 lvla xd ja bym radzila tak nosic sl od 150+ bo od mniejszego lvla sie nie oplaca.
I z tymi ballami ja na 550 lvlu ledwo biore 4 solo a 4-7? 7 raczej za duzo.

Sedan Swordmaster
29-03-2008, 10:45
Super, super i jeszcze raz super. Bardzo dobry poradnik! Na pewno sie wielu osobom przyda! Polecam! Rob wiecej takich poradnikow :D Powodzenia.

zalavia92
04-04-2008, 07:05
#up
ale zanim wrócisz popracuj nad ortografią... ;)

#topic
poradniczek bardzo ładny :D sam z niego nie raz kożystam... ;] i naprawde bardzo dobrze mi się expi na ms'ach powyzej 200 :p gdyby były jeszcze reputki to już bys go dostał Xd

Ty tez powinienes popracowac nad ortografia w takim razie a nie najezdzasz na ludzi,nie masz innego nic do roboty niz szukanie bledow w postach i oczernianie choc sam walisz byki...
"kożystam" korzystam sie pisze

Rudy Pies
05-04-2008, 00:36
Poradnik bardzo ladnie wykonany wszystko szczegolowo opisane. Tylko przesadziles z tym slem od 15 lvla xd ja bym radzila tak nosic sl od 150+ bo od mniejszego lvla sie nie oplaca.
I z tymi ballami ja na 550 lvlu ledwo biore 4 solo a 4-7? 7 raczej za duzo.

To tak: Można nosić sla od 15lvla, jeżeli masz skille 110/110 i cash na to:)
Co to Bally to nie musisz brać 7 na klate, trapujesz sie pod ścianą z 3ema a reszta bije na dist, 610ek wyuhałem się od 9 bally właśnie tym sposobem. Dostajesz za to jakieś 70-80% expa maksymalnego bo wiadomo, że same też się biją.

Arragorn
19-04-2008, 08:20
Bardzo ladny przejzysty poradnik wg. mnie zaje***ty 10/10 bardzo mi sie podobalo o EKWIPUNKU