View Full Version : Polski rap. Co o nim s?dzicie?
Czesc
Co myslicie o polskim rapie?
Na jakim poziomie jest teraz ta muzyka według was?
Wedlug mnie polski rap podupadl, bo juz od dluzszego czasu nie ma dobrych produkcji. Ostatnio sie zainteresowalem ta muzyka i musze stwierdzic, ze nie sprostal moim oczekiwaniom.
Jakie jest wasze zdanie na temat polskie rapu?
Dokładnie to samo myśle co Ty... Teraz już nie ma nic takiego jak "polski rap". Kiedyś to było coś... A teraz? Nie pozostaje nic innego jak odkurzyć i znaleść te stare dobre płytki Peji, or Hemp... Cu
Ps. I tak wole 2pac'a ;)
Polski rap, polski rap.
Wiesz co? Polski rap jest dobry. Zależy jednak co interpretujesz pod słowami polski rap.
Polski rap, który widzimy i słyszymy w powszechnych źródłach jest chujowy.
Dam prosty przykład.
PROSTO, które twierdzi, że nie wychodzą od nich slabe produkcje. Chyba się mylą.
Współpraca Sokoła z Pono dała kiepską płyte. PROSTO jako elitarna wytwórnia wydaje coś takiego. PROSTO to niby elita polskiego rapu. Skoro to taka elita to dlaczego wychodzi od nich tyle słabych płyt (nie mówię tylko o płycie Sokoła i Pono)?
W rapie coraz częściej kładzie się uwagę na rozgłos. Dam prosty przykład.
Wezmę znaną osobę z polskiego rapu.
Magik. Przez wielu uważany za niesamowitą osobę. No dobra. K44, a w dużej mierze Magik stworzyli fajny styl. Jednak czy nadal byłoby tak fajnie jeśli Magik żyłby nadal? Odpowiedź jest prosta. Nie. Odeszli by w zapomnienie. To, że popełnił samobójstwo, był chory oraz to,że jego teksty były bardzo dziwne pozwoliło pamiętać o Magiku do dzisiaj.
Teraz w rapie liczy się promocja i rozgłos. Polski rap zły, zły.
Tak nie jest. Wystarczy sobie przesłuchać podziemie. Ludzie Ci nie są promowani. Ten rap jest esencją rapu, a w podziemiu szczerze mówiąc gówno nie wychodzi.
Polecam zainteresować się polskim podziemiem. Może to zmieni myślenie na temat rapu w Polsce.
Żeby nie było. Z ludzi, którzy są promowani mam kilku faworytów. Jednak po co o nich pisać? Niepotrzebne są reakcje - "A co to jest"
PAKTOFONIKA 4LIFE
to byla jedyna grupa w polsce ktora cos soba reprezentowala........
Przykład, który potwierdza to co napisałem.
PAKTOFONIKA 4LIFE
to byla jedyna grupa w polsce ktora cos soba reprezentowala........
Ehh polski rap? Co to jest?...
Szczerze polskiego rapu już nie ma...
Jedynie z rapu to O.S.T.R i oczywiście Peja ale only '' Slums Attack '' i pare innych piosenek. Może jeszcze Fisz i K44.
Lepiej wejść na youtuba i wpisać WBW. ^.^ Tetris rox.
Jamniczek
01-04-2008, 19:43
Paktofonika <3 kocham!
ostr
fisz
Polski hh jest komercyjny -.-
paktofnika jescze daje rade FLM jest fajne.
Ale itak zagraniczny hh jest lepszy.
Techno kox \,,,/
Polski rap, a takie coś jest?
Ech, ta 'muzyka' się nie nadaje, wszystko to komercja. Takie HG, Prosto, Wielkie Joł to jedna wielka komercja, dzieciaki się lansują ich ciuchami (bodajże skarbetki prosto kosztują jakieś 26 zł? ;o )
Paktofonika, Ostry ew. k44 to w sumie oddzielny stajl, ale to nie to.
Po za tym nie porównujcie HH do jakiegoś Fiftisenta co się lansuje tym że dostał ileś kulek w plecy ...
Tak jak kolega zauważył, rap jest 'lepszy' gdy ma duży rozgłos ... Jeśli naprawdę chcecie posłuchać 'rapu' to słuchajcie tego z podziemia, to Ci artyści mają najwięcej od przekazania a nie pieprzone komercje z Vivy ... Może w podziemiu nie ma pr0 hiper bitów do których i tak nie rymują z rytmem, ale jest to przesłanie, taka chęć przekazania odczuć tego świata. Naprawdę, polecam ...
A, zaraz się zacznie że niby Peja, czy nie wiem, jakaś inna ciota jest super por iwul hiphopowcem. To co mówią media to bzdury, posłuchajcie ulicy - ona powie wszystko. Fanatycy zaczają o co chodzi...
Nie uważam w ogóle polskiego rapu, Mezo i ta jego mezokracja, to po prostu boli w uszy, lecz wydaje mi się że, to nie jest Rap. Za prawdziwy wg. mnie to jest B.i.g Kaliber 44 Paktofonika Tupac, nie jest to jakieś komercyjne gówno posłuchajcie Tede, opowiada jak się lasuje bo ludziom to sie podoba, rap miał wyrażać odczucie osób go śpiewających. W ogóle uważam ze 50 cent to jest amerykański mezo
Verrier 2.0
01-04-2008, 20:35
Polski rap ... Weź mnie nie śmiesz ... Jeżeli to co oni śpiewają nazywasz rapem to ...... Taki Tede. Nie umie spiewac tylko się lansowac ... Kaliber 44, Paktofonika - jedyne polskie grupy, których piosenki mi się podobają. A 50 cent (może grosz ?) śmierdzi kupom.
Tak! Paktofonika!(KALIBER 44 ale wole pfk!:P) oni coś przedstawiali, przekaz był w ich tekstach.
Dzisiejszy rap jest na zasadzie tekstów o pieniądzach ,narkotykach ,wozach ,dziwkach itp.
Istnieje jeszcze tak jak ktoś wyżej napisał PODZIEMIE
Wystarczy przesłuchać kilka kawałków a zobaczycie że nie tylko legal daje rade.
Pozdro! Jokee:)
Zieniu07
01-04-2008, 20:49
dla mnie nie ma i nigdy nie bylo polskiego rapu, zawsze to byl gowno warty shit. Wzorcem dla mnie jest 2pac, BIG tez niezle nawijal ale za to co zrobil, nienawidze go... w polskim rapie pelno udawanego ochryplego glosu, zal...
@Loord... byc moze on go nie zabil ale prawdopodobnie zaplacil za wczesniejszy atak na 2paca...
Kiedy siedziałem w więzieniu obcy ludzie mówili mi:
"To ty nie wiesz?
Kumpel Biggiego cię postrzelił!"
Mimo tego, że mieliśmy ze sobą konflikt
Nigdy nie życzyłbym nikomu śmierci
Polski rap jest jak polskie samochody sportowe.
Polskiej muzyki nie słucham WOGÓLE.
Qrwa to jest wlasnie podsumowanie polskiego rapu!!
Polski rap? o.O Hmm...Według mnie najgorszy niejest najlepszy też... -__-
Kiedyś słuchałem często, teraz nie słucham wcale.. -___- Ogólnie Polski Rap "ginie" xD O ile już nie zginoł ;] Taki Tede (wielka tłusta pizda xD) według mnie to wielkie "gówno". Podziwiam tych którzy słuchają Peji xD Tego się nieda słuchać ;< O reszcie "raperów" nie wspomne ;] Mi z Polskich raperów podoba się tylko trzech może czterech :cool:... Nie napisze kto... Bo po co wam to? :D
P.S. Jeżeli kogoś uraziłem tym że nazwałem Tede'go "wielką tłustą pizdą" albo tym że napisałem że Peji nieda się sluchać to "sry" ale takie jest tylko moje skromne zdanie ;]
PoStRoFiOnKa... :cool:
@Zieniu
w polskim rapie pelno udawanego ochryplego glosu
Może w sumie i masz racje... ;d Ale niektórzy mają zachrypnięty głos... ;]
@Loord
Notorious może był jebanym grubasem ale pac'a nie zabił
H@H XD Dobrze opisane ;p
@Zieniu
To nie B.i.g zabił Pac'a w piosence "Running" na końcu mówi "Nigdy nie życzył bym śmierci drugiemu człowiekowi, bo od tego nie ma odwrotu"
Dlatego wydaję mi się że to nie on, w ogóle nie są to jakieś '' Puste słowa''
Notorious może był jebanym grubasem ale pac'a nie zabił, bardziej stawiał bym na Cripsów...
Ja powiem tak bardzo dlugo slucham WWO ale stare ich kawalki z poczatku produkcjii druga jest PFK (Paktofonika) K44(Kaliber44) i O.S.T.R. za jego kozacki freestyle :) Fisza za Flow :)
Szczerze, to jedynie podoba mi się (trochę) OSTR. Reszta udaje bandę cfaniaków, w każdej piosence musi być "*****" bo oni muszą być yoo! Zawsze przekleństwa. Robią to dla sławy, nie z duszy czy serca.
Moje zdanie jest takie..
Teraz : Peja i inne współczesne zespoły ,,rapowe'' Śpiewaja o biedzie narkotykach dziwkach i blokowiskach etc.
a sami rozbijaja sie luksusowymi samochodami itd. :/
Tre Cool
02-04-2008, 15:32
Polski rap jest jak polskie samochody sportowe.
Polskiej muzyki nie słucham WOGÓLE.
No, może czasami Behemoth... No ale to nie rap.
Dlaczego wy non stop piszecie, że polski hip hop zły?
Połowa osób, która pisze gówno wie na temat rapu -.-. Głupie snooby.
Jeżeli się zwraca na wykonawców, grupy, które od wypromowania nie robią progresu no to wybaczcie. Jakiego rapu byście nie posłuchali znajdziecie wiele grup, które czegoś takiego jak progres nie robią.
Szczerze, to jedynie podoba mi się (trochę) OSTR. Reszta udaje bandę cfaniaków, w każdej piosence musi być "*****" bo oni muszą być yoo! Zawsze przekleństwa. Robią to dla sławy, nie z duszy czy serca.
Reszta? Mam Ci udowodnić, że nie?
http://www.youtube.com/watch?v=H0fEydohvK0
http://youtube.com/watch?v=iOPRZt7vlb4
Przesłuchaj sobie solowe płyty Eldoki. Może zmienisz zdanie. Oczywiście, Eldoka jest tylko jednym z przykładów takich osób.
Dlaczego wy słyszycie tylko słabe kawałki? Z prostej przyczyny jak już pisałem wcześniej.
Gówno jest promowane. Gówno do was trafia. Poszukajcie trochę.
W Polsce jest sporo dobrego rapu, tego z podziemia jak i z góry.
dla mnie nie ma i nigdy nie bylo polskiego rapu, zawsze to byl gowno warty shit. Wzorcem dla mnie jest 2pac, BIG tez niezle nawijal ale za to co zrobil, nienawidze go... w polskim rapie pelno udawanego ochryplego glosu, zal...
To pokazuje jakim jesteś słuchaczem rapu. Pac, pac, pac.
Rap niszczy również to, że słuchają go właśnie takie osoby. Gdybyś był chociaż trochę zainteresowany to byś wiedział o osobach również świetnych, może nawet i lepszych od pac'a. Dlatego nie piszcie głupot jaki to rap zły, że Tede robi rap dla hajsu ( tylko, że to właśnie on zrobił dobry rap, który jest za darmo. Oczywiście tylko osoby, które się interesują załapią ), a K44 jest zajedwabisty. To tylko pokazuje, że nie powinniście się wypowiadać w tym temacie -,-
#Down
Skoro nie rozumiesz słów, które kieruje do Ciebie wykonawca to może jest z tobą coś nie tak, a może chodzi Ci o jakiś hardcore freestyle? To jeszcze zrozumiem.
Jeśli nie widzisz w polskim rapie wartościowych wykonawców. No trudno, nie mój problem.
Zainteresuj się tylko polska sceną rapu. Poznaj ją lepiej. Jeśli to Ci nie wystarczy to zainteresuj się podziemiem. Tyle.
Zieniu07
02-04-2008, 17:38
sorry za drugi post
@Up Koles 2pac to legeda, nie porownywalna do Tede czy innych, on nie rapowal po to zeby sie to podobalo, w jego piosenkach bylo przeslanie, a w polsce? zal... Chociaz chce zrozumiec niektore polskie piosenki to ***** nie moge... slowa rzucone pod nutke i tyle...
ps juz Cie nie lubie... i nie zmienie zdania co do polskiego rapu...
@nie mam zamiaru
Bald Drah
03-04-2008, 07:55
Najlepszy raper to ostry, a jego płyta ja tu tylko sprzątam bije rekordy. Kazdy wie ze jest on najlepszym raperem w polsce, ostry też mówi o życiu
Ps. właśnie go słucham ;p
A i paktofonika chwile ulotne xD
A jak tak bardzo chcecie posłuchać o życiu posłuchaj dżemu(blusowy zespół)
Kilka osob polecilo podziemie i powiem szczerze, ze jest wedlug mnie o wiele lepsze. To fakt.
Tutaj macie fajny tekst na temat rapu w Polsce
polecam
http://youtube.com/watch?v=m74gpfXribc
Szkarlatny leon 2.0
04-04-2008, 13:12
Ja najbardziej lubię; tede, onar, płomień 81, peja (niektórze kawałki);)
Dla mnie to nie ma znaczenia czy polski rap czy jakiś inny,
McsKuba 2.0
04-04-2008, 13:22
Polski rap ? Only PFK i K44 ... Legenda .. Teraz to jedynie Ostry ratuje tą muzyke.A jego płytka wymiata :D Ale jednak PFK robiła najlepsze kawałki HH.Moim zdaniem Peja w nowej płytce pokaże na co go stać to tyle z mojej strony :D. Mówcie co chcecie, ja wiem swoje...Pzdr.
HH RoX :D
Polski rap ? Only PFK i K44 ... Legenda .. Teraz to jedynie Ostry ratuje tą muzyke.A jego płytka wymiata Ale jednak PFK robiła najlepsze kawałki HH.Moim zdaniem Peja w nowej płytce pokaże na co go stać to tyle z mojej strony . Mówcie co chcecie, ja wiem swoje...Pzdr.
HH RoX
PFK, PFK... Prawda jest prawdą... Nie mieli pomysłu na płyty...
Nie wypowiadajcie się o tej muzyce nic o niej wiedzą!
Tak, wiem, że to kolejny mój post w tym temacie jednak kiedy widzę jacy ludzie są na tym forum... Ergh...
No dobra. Już się nie wypowiadam...
^Dementis 2.0^
04-04-2008, 14:32
Polski rap... hmm. Kiedyś można by o tym śmiało gadać, teraz to jebane hiphopolo. Za prawdziwy rap uważam utwory przedstawiające realia życia na polskich osiedlach. Nie jara mnie jak ktoś w piosence opowiada ile ma butów i innych chujstewek. To nie jest nawet śmieszne.
Paru wybranych
- Płomień 81
- WWO
- Peja/Slums Attack
- Molesta Ewenement
- PFK
- K44
- HST
- PiH
- Hemp Gru
Wystarczy.
Bilardzista
04-04-2008, 22:23
Polski Rap mówicie? :rolleyes: Hymm, Trudno o tym teraz rozmawiać Ponieważ Polski Rap Jest Tak ***** Komercyjny, że aż głowa Boli. ;) Dobra, wiem każdy musi z czegoś żyć to prawda Czasy są Ciężkie. Ale powiedzmy sobie Taki Tede :eek: Czy taki Onar. :rolleyes: Jeden Nagrywa Super Łał Lanserski Rap Który i tak jest gówno Wart. A Drugi też nie lepszy ;) A Obaj Pierdolą w Wywiadach, że Liczy się Tylko prawdziwy Hip hop. Ehh dobra do rzeczy. Głowie większość Pseudo Tak to nazwe Pseudo Hip Hopowców robi z Siebie Gwiazdy, ale przecież nie ma Gwiazd Hip Hopu w Polsce są tylko Pseudo Gwiazdy . Moim Zdaniem Rap Który jeszcze nie był Legalny i był nagrywany w Podziemiach Ma najwięcej przekazu. Szanuje Rap Który nie wiąże Się Tylko z Dziwkami. Ćpaniem. Ruchaniem I Super Zajebistą Lanserką Nowym Autem. Dla mnie Najlepszy wykonawca Hip Hopowy To Adam Ostrowski czyli " O.S.T.R " Słucham Go 6 Lat i mi się nie znudził.. Bo wiem, że ten człowiek Nagrywa z Sensem i Robi to Co Kocha. Jest on moim Autorytetem. Pamiętam jeszcze jak byłem Młody Nagrania PFK za Czasów Gdy żył Ś.P Magik . Ajj to były Czasy. Jednak Nie byłem Zaawansowanym słuchaczem PFK. Zawsze Słucham O.S.T.R
I tak będzie już zawsze. Nigdy nie Obstane za Ryśkiem " Peją " Bo to dla mnie skończony Ćpun I Idiota Koks spaczył mu umysł. Nigdy tez nie popre " Tedego lub Onara " To czysta Parodia to co Oni robią. To jest Marketing Jednego na Drugiego. Wierze i wierzyłem i będe wierzył w Prawdziwy Hip Hop Czyli O.S.T.R i wszystko na temat. Ale nie za jego zajebisty Freestylowy talent Tylko, za to jak Potrafi robić i nagrywać Płyty. Pozdrawiam :eek:
xXxDrahMasterxXx
08-04-2008, 15:28
Większość z Was tu wjeżdża na Tedego, a może powiecie mi na czym się tak wychowaliście ? bo kiedyś taki Tede gówna nie robił xd teraz od niego emanuje komercją ale to też nie jego wina możliwe, że potrzebował kasy ^^..
Paktofonika & Kaliber to esencja Hip-Hop'u ;].
Aktualnie słucham Freestyli od 2003 roku jak powstała 'Wielka Bitwa Warszawska' naprawdę większość wiary co tam startuje jest na wysokim poziomie moim idolem jest TeTris chociaż Duże Pe też ładnie leci na Majkach ; d nie ma dnia w, którym bym nie słuchał Wolnego Stylu ; d..
Aktualnie słucham O.S.T.R od dobrych 6 lat zaczynając od 'Saturator' kończąc na 'Ja tu tylko sprzątam' jeżeli ktoś słyszał piosenkę Adama o nazwie 'Free o 4 Mc' to wie, że Adam jest wielki ; ) po prostu boska nuta xd (dla chcących mogę udostępnić) 18.04 jadę na koncert promujący 'Ja tu tylko sprzątam' <- mam nadzieję, że poleci coś ze starszych albumów xdd..
A na codzień słucham sobie Pono, Tede, Liroy, Paktofonika, Kaliber 44, Fenomen, Fisz, DonGuralEsko, Bez Cenzury, Łona, Gramatik, Killaz Grup, Onar, Pc Park, PCP, Peja, Pezet, Pih, Zipera itp..
up
czemu na gg nie wchodzisz wpierdol ?
żeś zmienił i Kodexowi nie dał ?
#tobic
Polski hh jest tak idiotyczny jak Elvan
Polski Hip Hop kojarzy mi się z tym:
http://www.youtube.com/watch?v=x09RaJq1fqY&feature=related
Ogólnie to nie podoba mi się HH, ale TEDE niektóre ma kawałki przepiękne ; D
Tedzik&Onar p0wah ; d
Ogółem, to polski rap to gówno, przez panującą komerchę. Jedynie dawne zespoły trzymają klasę:
-Paktofonika
-Fisz
-Kaliber
-Ostr
-Mezo...Joke :D
mi tam polski hip-hop pasi jak narazie.
- Peja
-Płomień 81
-Kaliber
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.