PDA

View Full Version : Jak za?o?y? stron? WWW!

Oxidosiss
20-05-2008, 14:11
Poradnik poświęce na napisaniu jak założyć pierwszą stronę WWW!
Zapewne wiele osób marzyło zrobić kiedyś stronę przeznaczoną na różne rzeczy.
Zaczynajmy!

1. Założenie stronki. ( na początek polecam www.vgh.pl ) Jak już jesteśmy, klikamy w odnośnik ( załóż stronę WWW )

http://i31.tinypic.com/j5lf5z.jpg

Gdy już to zrobiliśmy, pokazuję nam się to okienko :

http://i25.tinypic.com/2a98db7.jpg

Następnie uzupełniamy i klikamy w odnośnik " Instaluj stronę teraz "

Gdy to zrobiliśmy, pokazało nam się okienko :

http://i25.tinypic.com/mmflfr.jpg

Klikamy w adres naszej stronyi tak właśnie założyliśmy naszą 1 stronkę!
2. Tło naszej stronki.
Najpierw się logujemy, podajemy login i hasło ten co podawaliśmy przy robieniu stronki.

Następnie klikamy w Panel Administracyjny.

http://i27.tinypic.com/ztxf9w.jpg

Gdy zrobiliśmy to, po lewej stronie w panelu "nawigacja" widzimi podstronę "Zarządzanie Stroną". Klikamy w to. Następnie szukamy obrazka " Główne ustawienia i klikamy w niego. Zjeżdzamy na dół i pokazuje nam się :

http://i27.tinypic.com/2hdbpn8.jpg

Wybieramy sobie i możemy się cieszyć nowym tłem!

3. Jak zrobić banner.
To proste , banner robimy podobnie jak avatar. Wybieramy zdjęcie, wchodzimy na tinypic.com wybieramy kod i wklejamy go tutaj :

http://i32.tinypic.com/bdvdqc.jpg.

4. Jak pisać newsy.
Wchodzimy w Panel Administracyjny, wchodzimy w newsy i zaczynamy pisać.
Po tym jak napiszemy, zaznaczamy przyklej news :

http://i25.tinypic.com/ojh8qt.jpg

Gdy zaznaczyliśmy , zjeżdzamy na dół i wczytujemy.
Wchodzimy na strone główną i widzimy to co napisaliśmy w newsie :

http://i31.tinypic.com/24y8yyp.jpg

Oczywiście newsy możemy także podglądać, jeżeli chcemy coś zmienić.

5. Zakończenie.
[B]I tak właśnie dobiegliśmy końca poradnika. Nauczyliśmy się tutaj tworzenia stronek, wklejanie loga, zmienianie tła, pisanie newsów. Oczywiście serwer na którym stronke zakładaliśmy jest słaby, ale najprostszy w obsłudze.
Jeżeli chcemy nauczyć się wiele wiele innych rzeczy, chcemy się szkolić, wchodzimy na www.kurshtml.boo.pl i tutaj uczymy się wielu rzeczy, między innymi : tworzenie podstronek, tabele. Potem uczymy się urozmaicać stronę.

Napisze jeszcze kilka podstaw html ..

1. Podstawy :
Rodzaj czcionki : <font face="rodzaj">Tu wpisz tekst</font>
kolor czcionki : <font color="kolor">Tu wpisz tekst</font>
Wielkość czcionki : <font size="n">Tu wpisz tekst</font>
Po zakończeniu lini w tekście piszemy <br />
To tekst pogrubiony <b>Tu wpisz tekst</b>
Pochylony : <i>Tu wpisz tekst</i>
Podkreślony : <u>Tu wpisz tekst</u>
Tutaj już łączymy trochę jezyk html np <p align="center"><font size="5" color="red" face="Courier New"><b><i><u>
To jest jakiś tekst
</u></i></b></font></p>otrzymamy:

To jest jakiś tekst

Wyśrodkowanie : <center>...</center>

I wiele wiele innych..

2. Odsyłacz do podstrony.
<a href="względna ścieżka dostępu">opis</a>
Polega to na tym, że w opisie wpisujemy np Forum toproste a w względnej ścieżce dostępu podajemy stronę, na którą chcemy przekierować naszych użytkowników.
Czyli będzie to odsyłacz, że pisze Forum.toproste i po jego kliknięciu przekierowuje nas na strone, którą wpisaliśmy w ścieżce.
3. Struktura tabeli.

Nie będe tutaj pisał o różnych odstępach, wyrównywaniach bo jeżeli się bardziej zaangażujecie sami to poznacie.

Najprostszy przykład
<table>
<tr>
<td>komórka1</td> <td>komórka2</td>
</tr>
<tr>
<td>komórka3</td> <td>komórka4</td>
</tr>
</table>Otrzymamy:

komórka1 komórka2
komórka3 komórka4

Jak widać, taka tabela
4. Napisze także o obramowaniu..
Po wpisaniu <table border="5">
<tr>
</tr>
<tr>
</tr>
</table>

Niczym nie różni się to od poprzedniej tabeli, tylko jak widać w tej tabeli pojawiło się "<table border="5">" Jest to obramowanie naszej tabeli, czyli jak wklejimy na jakąś strone, pokaże się tabela z obramowaniem.
5. Komórki Nagłówkowe

(<td align="center"><b>...</b></td>), <table border="5">
<tr>
</tr>
<tr>
</tr>
</table>
Jak widać do tabeli dodaliśmy także "(<td align="center"><b>...</b></td>)'', że jeżeli w miejscu b ... b napiszemy A to tabela będzie przybierała coraz ciekawszych form.
Są to podstawy html, których naprawdę warto się uczyć.
Oczywiście możecie już probówać tworzyć tabele i podstrony, zacząć powoli rozbudowywać swoją stronę.

Resztę możecie się uczyć na http://www.kurshtml.boo.pl strona godna uwagi.

Jest to mój 1 poradnik, więc proszę o wyrozumiałość, pozdrawiam!

Dann
21-05-2008, 08:03
Bardzo fajny poradnik, przejrzysty i bardzo elegancki.
Ode mnie dyszka.
Sam chyba sobie założe stronkę według tego poradniku bo bardzo fajny.
Pozdrawiam.

Ko0oDeeXiiiK
21-05-2008, 11:02
No gościu postarałeś sie, przydało mi sie max, dziś sie zabieram do robienia strony klanowej, tylko na początek muszę Nixonowi struć dupę żeby mi logo zrobił ;)

11/10 !

Mejger
21-05-2008, 15:35
Ech. Żadna rewelacja, to tak jak z instalowaniem softa na windowsie: next -> next -> next.

Już myślałem, że znajde tu jakies podstawy programowania, a tu jak obsłużyć się chyba najprostszym CMS'em w dodatku na serwerze z pre-instalatorem.

Syatel
21-05-2008, 15:36
No No .. Postarałeś się i to bardzo .
10/10 .. Napewno się przyda . Pozdrawiam..!

[Nixon] Nabijanie postów.
'Posty nie wnoszące nic do dyskusji(typu Dzięki, Thx, Spoko) będą usuwane przez moderatorów.'
A ja daję warna.

Oxidosiss
21-05-2008, 15:38
Ech. Żadna rewelacja, to tak jak z instalowaniem softa na windowsie: next -> next -> next.

Już myślałem, że znajde tu jakies podstawy programowania, a tu jak obsłużyć się chyba najprostszym CMS'em w dodatku na serwerze z pre-instalatorem.

Heh, napisz na gg 10624415 i pytaj o programowanie :).
Ja zrobiłem ten poradnik dla początkujących, ponieważ zauważyłem że dużo osób o to pytało.

@Down
Ale ja napisałem że tu tylko pokazane jest jak ją założyć i żeby reszty uczyli się na
www.kurshtml.boo.pl niee?
No pewnie, jak tak bardzo chcesz, to moge napisać te podstawy.

ByOuT
21-05-2008, 17:20
Witam..

Sorry, ale to raczej tak pod bloga podchodzi.. xD
Tutaj nie trzeba nic potrafić.. wystarczy podstawowa wiedza z zakresu czytania.. :<
Więc jak już powiedziałem.. to raczej jest BLOG, pamiętnik lub zwykła stronka do napisania "O Sobie"..

Na drugi raz jak piszesz dla początkujących poradnik.. To napisz w oparciu o Webspella (CMS klanowy, który można używać również do innych celów i graficznie wypada dużo lepiej) lub po prostu napisać podstawy PHP, HTMLL..

Pozdrawiam,
byout

Jacol
21-05-2008, 22:53
Hihi dzięki Amaru ;] akurat na pon mam stronkę w html dać na informatykę to chyba ja na neta wrzucę ;d i pokaże kolesiowi "niech pan wejdze na www.twojastara.amarujestspoko.zal.pl ;]"

a tak z innej beczki ;] To jakie ty mi itemki chciałeś dać?

Kyzio
22-05-2008, 08:40
fajny poradnik przydał mi się ;)
Pozdrawiam

[Nixon] Typowy przykład nabijania postów, które jak wiadomo jest zabronione.:
'Posty nie wnoszące nic do dyskusji(typu Dzięki, Thx, Spoko) będą usuwane przez moderatorów.'
A ja daję warna.

Gallikos
22-05-2008, 10:11
Bardzo fajny poradniczek gratulacje ... pewnie się wielu osobą przyda ... gz dla ciebie .

[Nixon] Typowy przykład nabijania postów, które jak wiadomo jest zabronione.:
A ja daję warna.
To samo co u Pana wyżej.

dt3
22-05-2008, 21:58
Podoba mi się Twój poradnik ogółem wszystko dobrze napisane ,

Co do strony jest ona dosyć słaba w porównaniu do innych , jedynym plusem jest to że jest jedna z najłatwiejszej w obsłudze , szczególnie polecam dla osób początkujących.

SzalonO.oki
23-05-2008, 08:54
Ogólnie bardzo ładny poradnik. Wszystko opisałeś w miarę dobrze.
Ktoś już wyżej napisał, że to bardziej podchodzi pod bloga, gdyż mamy praktycznie wszystko podane na tacy, jednak do celów niekomercyjnych jest to bardzo przydatne.

Marlan
23-05-2008, 08:55
Poradnik starannie i estetycznie wykonany. Myślę, że pomoże on osobom, które chcą mieć własną stronę internetową. Kiedyś myślałem o założeniu strony, ale nie wiedziałem jak się do tego zabrać. Myślę, że kiedyś mi pomoże.
Dam 9/10. (Nic nie jest doskonałe;))

Corvetta 2.0
23-05-2008, 12:45
Dziekuje Ci.
Zalozylem strone.
www.xXxXxXxXxXx.dbv.pl (http://www.toforumowisko.dbv.pl)
zapraszam.

[Nixon] Nie zamieszczamy linków do innych serwerów, serwisów w celu reklamy.
Warn.
Wiem, że poradnik mówi, jak założyć stronę, ale dawanie tutaj linku do swojej jest reklamą.

Love 2.0
23-05-2008, 12:52
Nie wiem czy do końca potrzebny ten poradnik. Wystarczyłoby jakbyś podał kilka linków, gdzie można tworzyć własne strony. Po jakiś 30 min obsługi wszystkie sie wie co, gdzie i jak zrobić. Sam mam stronę z ...dbv.pl i sam doszedłem do zrobienia jej :>
Nie ocenię poradnika w liczbie ileś na ileś bo zaraz Nixon czy ktoś sie przyczepi :>

[Nixon] Dlaczego mam się przyczepić? Wypowiedziałeś się wystarczająco długo, więc możesz teraz oceniać, jak chcesz, a post ten nie będzie nabijaniem.

Oxidosiss
23-05-2008, 14:48
Thx, bo komentarze naprawde pozytywne :)
Co do tego, że strona podchodzi pod bloga, może macie troche racji , bo jest to najprostszy serwer w obsłudze..
Po co mam pisać jak założyć na jakimś innym serwerze, jeżeli 2 % początkujących by to zrozumiało?:P

Rybka
26-05-2008, 14:05
Corvetta 2.0 słaba strona nawet loga nie zmieniłeś ;]

Temat : Bardzo fajny poradniczek napewno mi się przyda a i przydał się już zrobiłem własną strone o grze CS ale nie będe tutaj zamieszczał Linków bo widze że ci nademną już dostali za to warna więc ja nie chce ;d
Jeszcze raz Gratuluje
10/10

pozdrawiam

Oxidosiss
26-05-2008, 20:43
No i ja posłuże pomocą, pisać na gg 10624415 jeżeli są problemy.
Jutro mam zamiar napisać następny poradnik, tematyke zobaczycie sami.
Mam nadzieję, że ten poradnik wielu osobom się przydał.

@Down

Ugu to troszke za trudny serwer dla początkujących :)

Sayid Diil
27-05-2008, 13:13
hmmm a czemu nie zrobiłeś poradnika na strone jak np. www.ugu.pl jest o wiele lepsza ale tylko dla tych ktorzy umio wgrywac pliki do ftp.... Mozna na niej wgrac skorki i dodawac rozne rzeczy a na vgh mozna tylko brac tylko standardowe skorki . Ale i tak reput ;p :) wytlumaczyles jak sie robi i dobrze. Szkoda ze na to nie wpadlem na ten pomysl;p

Hokeistaaa
28-05-2008, 09:48
Sam korzystam z dbv.pl, fajnie tam się stronki robi ;-)

Poradnik 10/10

Jesli nie umiecie html, zapraszam na stronę:http://webmaster.helion.pl/kurshtml/ barodz sie przyda.

Tomex Drut
28-05-2008, 12:20
Taa.... fajny poradnik ...
bardzo wszysstko dobrze opisane daje 10/10
a chciałem jeszcze sie zapytac czy jak robie ta stronke to
bede musial zaplacic ??? no bo to stronka www.xxxxx.pl ...
prosze o szybka odpowiedz :)

Żałosny Ogórek
29-05-2008, 16:43
Może byc, jak dla takiego Kodexa to wystarczy. Gz moze teraz cos bardziej skomplikowanego?

Oxidosiss
03-06-2008, 14:53
Witajcie ponownie, chciałbym z edytować poradnik i dodać jak zrobić własną domenę, czyli chodzi tutaj że zamiast np. www.xxxxxx.dbv.pl będzie www.xxxxxx.go.pl Co wy na to ?
Jest to odświerzenie mojego poradnika ;]
Aha i bez offtopu

Banner możemy kopiować z różnych stron, po czym wklejamy do painta zapisujemy i wrzucamy właśnie jak jest pokazane w poradniku xd
Nie warnować, plx.

Aha i jeszcze coś
Tomex, za tego typu stronki się nie płaci ;]

Amaka v2.0
10-06-2008, 19:58
Więc tak :
1. Nie pytajcie dlaczego piszę w punktach.
2. Poradnik super.
3. Czysto , przejrzyscie.
4. Schludnie , ładnie , dosadnie i subtelnie :P
5. Moja ocenka ogólna to 9,0005/10 (a te 0005 za to , że coś mieszałes na koniec...)
Ogólnie .... ładnie ....
Pozdro xD

Tony
12-06-2008, 11:57
UWAGA!!!UWAGA!!!UWAGA!!!
MAM 1 PYTANIE JAK KTOŚ MOŻE SIE NA TAKIEJ STRONIE ZAREJSTROWAĆ??NIGDZIE TAM NIE PISZE zarejestruj sie.NIGDZIE!!!

Quester
12-06-2008, 13:39
Super poradnik, ładnie napisany i dobrze opisany.
Teraz każdy może mieć własną stronkę www :).
Rób więcej poradników bo fajnie Ci wychodzą.
Teraz idę robić własną stronkę :rolleyes: :rolleyes:.
Pozdrawiam.

kabuto
01-07-2008, 21:45
super poradnik moze nie sa to profesjonalne strony ale szybkie i przejrzyste ;p

Kamil CBA
22-07-2008, 12:15
Bardzo starannie wykonany jest ten poradnik, wszystko dokładnie opisane.
Jak dla mnie 9+/10

Arthas
23-07-2008, 09:55
założyłem strone ale na 4sql nazwa strony to www.powers.4sql.net i Serdecznie zapraszam ! =]

felga16
23-07-2008, 19:47
Bardzo fajny poradnik 11/10 wszystko dokładnie opisane przejrzysty poprostu nie ma sie jak doczepić:D

Zomal
21-08-2008, 19:58
Mam 18 lat, teraz ide do 3 klasy Technikum Informatycznego, html znam, ale stosuje go przy pisaniu artykułów na stronach opartych o CMS. Napisze art jak zaistalować jeden z silników np. Extreme Fusion, ale mam mało czasu bo mam zlecenia na robienie stron. Niedługo rusza jeszcze moja stronka o grach MMORPG, wcześniejszą odwiedzało 5 tys ludzi codziennie. Kiedy ruszy będę rekrutował ludzi do tego projektu. Pomogę, naucze :) A teraz pisze to wiadomość z komórki, czekając w kolejce na Ukrainie. Jutro walne poradnik z grafika jak przyspieszyć Firefoxa

Infernal Lord
27-08-2008, 22:39
zarąbisty poradnik ;] skorzystałem i wszystko ok było :)

Wielki Mistrz Zakonu
02-09-2008, 17:22
Ten serwis ma tylko jeden minus :D - można się tam włamać przez exploita :D:D dla nie wiedzących - Exploit wykorzystuje występujący w oprogramowaniu błąd programistyczny i przejmuje kontrolę nad działaniem procesu – wykonując odpowiednio spreparowany kod

BlackdOWN
04-09-2008, 16:09
@up
To się cwaniaku włam ; o wielki pseudo "hackerze" ^^.

Kaman...

Ormin
10-09-2008, 22:35
@2up
Oh rly? :|

Pokaż mi exploita ( SQL, XSS, RFI, cokolwiek ) , ktory zadziala pod ta wersje, mastahu -.-

@topic
Eee..
.. nigdy nie propagowałem takich stronek. Przez nie powstaja idiotyczne sitey.. a aby stworzyć coś lub chociaż zainstalować głupi CMS jednak trzeba mieć choć troche ,,muszczku" w głowie

Szymik
21-10-2008, 18:23
CZy ta Strona Jest za Free?co?? :confused::confused::confused:

Sznajk
21-10-2008, 18:28
Tak ,za darmo. Możesz sobie ją spokojnie i bez problemowo stworzyć.

Aztexoholik
21-10-2008, 21:01
Na forum armi pisz o np.jak expić drutem czy coś takiego a nie o zakładaniu strony www. Bo to umie każdy igiota, który zna inne żeczy z komputerem oprócz tibi.

ninja roukenon
22-10-2008, 08:55
Bo to umie każdy igiota, który zna inne żeczy z komputerem oprócz tibi.

Moze umiesz to ale slownika ortograficznego to ty raczej na oczy niewidziales
Topic@
Poradnik ladnie zrobiony,ladnie opisany i przejrzyste screeny.

Metalsider
22-10-2008, 11:32
LADNIE DZIEKI STRASZNIE 999/10
Naprawde ladnie all ze zdjeciami a duzo osob pragnie zrobic wlasna stronke :)
Jestem u mnie na zakladkach :D

Bercik Knight
23-10-2008, 10:11
super strona wedlug twojego poradnika zrobilem wlasna strone internetowa swojego klanu w csie
OLBRZYMYMIE DZIENKI !!!
10/10
POZDRAWIAM:):)

geboj pall
05-11-2008, 18:17
Dzięki ziomuś ,zrobiłem własną stronę internetową ;o

Poradnik zajebisty :) znasz się na rzeczy 10/10

PS. Rób więcej poradników

xServitoR
30-12-2008, 22:57
Noo postarałeś się ! Nie mam zamiaru zakładać narazie jeszcze strony WWW ale warto wiedzieć ogromne THX !

10/10

PIH
02-01-2009, 13:44
Spoko poradnik, przydał się. Jak by ktoś chciał pomóc w stworzeniu dobrego APO Fansite zapraszam na http://armiacentrum.tnb.pl

Crazzol
25-04-2009, 10:33
Poradnik Nieczo Sobie... Moja Ocena 9/10 :D:D:D

† Undertaker †
25-04-2009, 10:43
poradnik nieczo sobie... Moja ocena 9/10 :d:d:d

wyjdź z tego forum idioto >.<

Rey Mysterio
25-04-2009, 19:11
czemu jak zakladam ta strona to pisze
brak polaczenia z serverem