View Full Version : Piractwo...
Muzyka, filmy, oprogramowanie. Wszystko jest codziennie nielegalnie kopiowane.
Stary są liczone w miliardach.
Co wy sądzicie o piractwie? Czy przyczyniacie się do rozwoju piractwa?
Angel Death
28-05-2008, 14:32
Ekm ,straty są liczone w miliardach(te na PC oczywiście , większość next-genów czyli PS3, Xbox360 i Wii jest wolne od tego, no na Xboxie jest ale to się wiąże ze stratą Xbox Live , więc większość osób się nie decyduje na przerobienie) , znaczy się potencjalne straty, ponieważ nie każdy kto ściągnie grę ją kupi, a tak w ogóle podkarpacki też zabiera potencjalnych kupców PACC'a.A co do wspierania to można powiedzieć że święty nie jestem ale najważniejsze gry w branży staram się kupić, np. Mass Effeceta który niedługo wyjdzie no i Burnouta ;).
No cóż na to leku nie ma tak samo jak hakowanie (nie chodzi mi o konta Tibi bo to strata czasu) np. ostatnio zaatakowano serwer PKO Inteligo na szczęście nic nie zrabowano. Co do piratów sam ściągam i nagrywam mnóstwo takich rzeczy mam około 320GB muzyki na dysku (dodatkowym) o filmach nie wspomne. Nie wytrzymałbym gdybym nie mógł sobie ściągnąć filmu. Oczywiście kino lubie ale, nie zawsze moge sobie na nie pozwolić.
@<Ryśku>
Pytasz kto ma oryginalny Windows w Polsce...
Mam 3 komputery na każdym oryginał :). Potrzebuje tego nie ważne dlaczego powód który moge zdradzić to aktualizacje.
NieBanujBerafita OKEY ?
01-06-2008, 09:33
Nigdy w życiu nie kupiłem oryginalnej gry ! Według mnie, 150zł to jest duża strata, szczególnie jak każdą grę mogę sobie ściągnąć w 5minut z Direct Connect ++, z mojego miastowego serva xD. :P
Tak ciekawe to ma legalny Windows w polsce ? ? Tak około 10% ? ? Legalny windows to tylko mają wielkie firmy :D A po co kupować grę za 150 zł jak można przekopiować np. od kolegi ? ? :D
*Poziomek*
01-06-2008, 14:35
Taaa , 1 osoba kupi grę i wsadzi na neta a reszta ściągnie xDD
No ale taka firma zrobiła grę ,żeby zarobić a jak każdy sobie ściągnie to jaki z tego zysk? ;/
@Up
Wyobraź sobie że na świecie jest mnóstwo ludzi którzy kupują gry "bo tak jest etycznie".
Albo jacyś kolekcjonerzy, a producenci gier np. Activision, Rockstar Game, JoWooD(twórca przepięknej serii gier Gothic), Piranha Bytes, zarabiają na Tych grach miliony a może nawet miliardy.
Mają większy zysk niż straty ale Cóż straty zawsze są... np. na każdym opakowaniu pisze że zabronione jest Rozpowszechnianie gier większośc robi np. obraz płyty dzięki czemu z jednej Płyty możemy zainstalować grę na kilku komputerach. Od niedawna istnieją Specjalne kody które są wbijane przy kasie po to by nie było kradzieży i Rozpowszechniania ale cóż i tak złamano tą barierę :]
Przepraszam za Double ale nikt nie czyta tego co jest wyżej wszyscy idą na koniec...
(możecie mi usunąc rangę bo to wcale nie daje mi satysfakcji jestem za wyłączeniem tej opcji)
Pozdrawiam
Daaron
Tre Cool
01-06-2008, 15:52
Nigdy w życiu nie kupiłem oryginalnej gry ! Według mnie, 150zł to jest duża strata, szczególnie jak każdą grę mogę sobie ściągnąć w 5minut z Direct Connect ++, z mojego miastowego serva xD. :P
Tak ciekawe to ma legalny Windows w polsce ? ? Tak około 10% ? ? Legalny windows to tylko mają wielkie firmy :D A po co kupować grę za 150 zł jak można przekopiować np. od kolegi ? ? :D
Żebyście się potem nie dziwili, jak wbije do was policja i przeszuka komputer :) Wtedy to dopiero będzie strata.
Hmm co myślę o piractwie? Takie samo przestępstwo jak kradzież samochodu.
Osobiście nie mam ŻADNYCH nielegalnych plików/gier/programów itd. Ofc Windows też jest legalny. Wszystkie Mp3 mam zgrane z oryginalnych płyt, a piratowanie gier to według mnie takie kurestwo jak mało które. Zachwalacie gry itd, a sami nie płacicie za prace programistów! Jesteście idiotami nie fanami! Nie powinniście siebie nazywać miłośnikami gier, złodzieje.
Creatives
02-06-2008, 19:40
Ja mam legalnego windowsa (za 300zł). Ja mam prawie wszystkie gry oryginalne bo moi koledzy nie mają prawie gier to musze kupywać bo eMulem mi sie bedzie sciagac 2 tygodnie ;p
xD Lukki xD
02-06-2008, 20:16
Ale by były jaja jak by policja się uwzięła i każdego od domu do domu sprawdzała legalnośc muzy, filmów, gier, programów, systemu hahahah! :D
Ja sam na piratach jade... jak każdy :)
Bo po co mam kupywac np. fife 2008 jak mogę sobie pobrac, wystarczy premium na rs które posiadam. www.darkwarez.pl <<< Tutaj macie pełno filmów, muzy, programów, gier :)
@down
Ale bułka kosztuje 30 gr ;d a gra dobra gra ponad 100 zł :)
Angel Death
02-06-2008, 20:39
Bo po co mam kupywac
A wytłumaczysz mi może po co masz kupować bułkę gdy ją możesz ukraść? Nie usprawiedliwiajcie się w tak idiotyczny,beznadziejny sposób bo to świadczy o waszej niskiej inteligencji ;D.
Wyobraź sobie że na świecie jest mnóstwo ludzi którzy kupują gry "bo tak jest etycznie".
.. zgodnie z prawem i co w tym złego? Napiszesz mi co jest złego w kupowaniu gier?
zarabiają na Tych grach miliony a może nawet miliardy.
Skąd to wziąłeś? Miliardy to zarabiają multiplatformowe molochy, a powiesz mi czy może widziałeś ostatnio sprzedaż Crysisa? Gra się sprzedała w śmiesznej ilości egzemplarzy w stosunku do konsolowych hitów.
Proszę nie wypowiadajcie się jak nie macie bladego pojęcia o piractwie no i nie usprawiedliwiajcie się bo na to nie ma usprawiedliwienia.
A ja chociaż stoję za PC,życzę temu rynkowi gier szybkiej śmierci!Bo ja to pier** i przy najbliższej okazji przerzucam się na konsole.
@down
Jesteś ***** debil, nawet nie chce mi się ciebie kompletnie zjechać,bo w tak debilny sposób się usprawiedliwiasz, SZOK! :O
Nie mam kasy na Ferrari - nie kupuję.
Nie mam kasę na grę - kradnę.
Hehe.A i jeszcze te twoje ceny gier se w dupę wsadź, można kupować używki albo tanie serie typu: Topseller.
Niestety nie każdy ma tyle kasy żeby wydawać na gry(od 90zł do nawet 200zł)
Legalnego WINDOWSA TO KAŻDY POWINIEN MIEĆ ale gry, no to już przesada to jest zdzierstwo.
Jakby kraść jedzenie w sklepie było tak łatwo jak gry to też by jedzenia nikt nie kupował. Tzn. osoby w wieku takim jak 'kradną' te gry.
Wg mnie, piractwa w domach nie ma. Jeżeli ktoś ściąga muzykę/filmy/gry itd. do użytku własnego, to nie ma sprawy. Nie powinno za to być kar itd. Ale jeżeli ludzie ściągają i sprzedają, to powinno być surowo karane. Nie po to artysta śpiewa i nagrywa albumy, aby ktoś inny, kto nie miał żadnego udziału w produkcje, bogacił się za nic...
Tre Cool
03-06-2008, 08:07
#up
Pierd***sz aż dudni. Ściągać dla siebie to nie powinno być karane? To co, jak ukradniesz chleb i nikomu sprzedasz to też jest wporzo?
Niestety nie każdy ma tyle kasy żeby wydawać na gry(od 90zł do nawet 200zł)
Legalnego WINDOWSA TO KAŻDY POWINIEN MIEĆ ale gry, no to już przesada to jest zdzierstwo.
A co to za różnica Windows czy gra? Nad tymi programami PRACOWALI LUDZIE, i za swoją pracę chcą zarabiać.
Jak już napisałem wyżej: Nie masz prawa się nazywać fanem, jeśli przygrywasz lub ściągasz gry z neta. Tyle.
#down
Za jakąś gre? A wiesz co to jest gra? Napisałem. Taki sam program jak Windows. A jeśli nazywasz się fanem, a jednocześnie okradasz twórców...
niebanujberafitorozumiesz
03-06-2008, 12:55
Nie masz prawa się nazywać fanem, jeśli przygrywasz lub ściągasz gry z neta. Tyle.
Pffff.. Nie mam prawa ;> ? A kto mi to prawo odbiera ? Ty ? Ty możesz doić cycki krowie :s ..
Windowsa mam oryginalnego, ale tylko dlatego, że akurat jak pojechała kupić mi kompa to jej koleś w sklepie powiedział, że za to mogą być naprawde bardzo wysokie kary za windowsa pirackiego ;]. I właśnie.. Dlaczego za windowsa jest wieksza kara niz za np. jakąs gre ?;/
Wg mnie, piractwa w domach nie ma. Jeżeli ktoś ściąga muzykę/filmy/gry itd. do użytku własnego, to nie ma sprawy. Nie powinno za to być kar itd. Ale jeżeli ludzie ściągają i sprzedają, to powinno być surowo karane. Nie po to artysta śpiewa i nagrywa albumy, aby ktoś inny, kto nie miał żadnego udziału w produkcje, bogacił się za nic...
Acha, rozumiem.
Czyli według Ciebie może dojść do takiej sytuacji....
Syn: Tato, zobacz jaki fajny telewizor...
Tata: Fajny, fajny jutro w nocy zrobię włam do tego sklepu i ten wspaniały telewizor będzie naszą własnością
S: Ale to jest karalne!
T: Nie, skoro nie sprzedamy tej rzeczy, a weźmiemy ją dla własnego użytku to wszystko będzie okej.
S: No to gites morales, zajebiście tatku
T: No nie da się ukryć, że jest git
Skoro według Ciebie to nie jest kradzież....N/C
Piractwo jest dobre bo po co wydawac setki zl na gry , plyty z muzyka itp jak za free mozesz sobie sciagnac ... xD
Allegro.pl
04-06-2008, 14:18
Taaa , 1 osoba kupi grę i wsadzi na neta a reszta ściągnie xDD
No ale taka firma zrobiła grę ,żeby zarobić a jak każdy sobie ściągnie to jaki z tego zysk? ;/
I to jest brane jako kopia oryginału i jest legalne ;p Dlaczego na przykład nie zamkną takiej strony jak torrenty.org?
[Edit by Busst]
Zostajesz zbanowany za nieprawidłowy nick.
Nie chodzi mi o to, że to jest kradzież itd. Chcesz sobie posłuchać muzyki, której raczej nie kupisz w sklepie, albo są, ale na winylach. I co wtedy ? Przeważnie w takiej sytuacji się ściąga. I co w tym złego ? Jak Wy chcecie sobie oglądnąć film, który nie dawno wyszedł, a w Polsce premiera będzie np. za miesiąc. To co ? Czekasz na premierę ? Większość z was wszystkich ściągacie filmy/muzykę itd. I uważacie, że to już jest piractwo ? Po co są wszystkie fora muzyczne, torrenty etc. Skoro to jest piractwo ? Dlaczego owe serwisy, nie są zamknięte ? Ja nie widzę nic złego, w ściąganiu sobie dla własnego użytku multimediów, programów z internetu...
drako hrabonszcz z drzewa
04-06-2008, 21:14
kupilem w swoim zyciu 1 orginalna gre mianowicie Colin Mcrae 2
reszta kopie i sram na jakies policje zyje sie raz i tak mam raka
,,l,, Bobo ,,l,,
05-06-2008, 18:13
Orginałów mam kilka, ale 10x więcej piratów. Po co wydawać TYLE siana na gre...? W sumie jest to łamanie prawa, ale nie byłoby to zbyt normalne, jeżeli kupowałbym 5 gier na miesiąc (po 100 zł każda)... Jakby gry kosztowały tyle co w innych państwach to ok, ale 150 zł za gre? Nie, dziękuje... Wole ściągnąć/przegrać.
@Down
Skoro to jest "kradzież" to dla czego nie zamknieli jeszcze właścicieli Torrentów...?
jak macie pisać takie głupoty to lepiej w ogóle nie piszcie.
To forum właśnie po to powstało... Wiesz?
@,,l,, Bobo ,,l,,
Skąd Ty ************ bierzesz te ceny, ja pier**** , gry są 2x/3x tańsze! Są tanie serie,używki.
Hmmm... Byłeś kiedykolwiek w jakimkolwiek sklepie typu Empik, czy MM? Pewnie tak. Patrzysz na gry? Pewnie tak. Teraz wyobraź sobie, że istnieją również inne półki na których umieszczone są gry inne niż np. Extra klasyka itp. Są to gry, jakby to nazwać, "z wyższej półki", albo poprosu, "lepsze". Weź jedno z tych pudełek do rączki, obróć i zobacz jaka cena tam widnieje...
Dobra, zrobiłem to już za Ciebie i ceny takich gier wachają się między 80-150 zł....
Pozdro (ja zakończyłem dyskusję :* )
Tre Cool
05-06-2008, 18:27
A czy gra jest jak żarcie? Jaką potrzebą niezbędną do życia zaspokajasz grami? Jak to napisał CormaC, pieniądze zostawiasz na to, co trudniej ukraść...
Angel Death
05-06-2008, 18:41
*****, aż żal dupę wciska jak czytam te wasze wypociny! Ja pier***, jak macie pisać takie głupoty to lepiej w ogóle nie piszcie.Nie zamykają takich serwisów ponieważ ściągania jest dozwolone jeśli się ma oryginalną kopię gry/filmu/muzyki/programu czy czegoś innego a ściągać nikt nie udowodni Ci że takiej kopi nie masz(chociaż każdy wie jak jest). Na dodatek twórców takich serwisów ciężko namierzyć, chociaż taki The Pirate Bay to inną politykę praktykuję ale im się też dostało zresztą Razor jeśli się nie mylę też miał przeje***.
@Wrona
Jesteś ***** głupi debil i tyle w temacie.
@Pinkus
To co wyżej.
@niebanujberafitorozumiesz
Komp w MM rox co nie?
@,,l,, Bobo ,,l,,
Skąd Ty ************ bierzesz te ceny, ja pier**** , gry są 2x/3x tańsze! Są tanie serie,używki.
@edit
To są premierówki debilu, a Extra Klasyka to Reedycje i dobrze wiem o co kaman więc mnie nie pouczaj -.-'.
Jak już piracicie to jakoś tak z honorem,wiem że to głupio brzmi ale chwalenie się "mam 59 dividikuf z grami!!!!!" jest jeszcze bardziej po****.
@down
Spier****.
Kupisz chyba pacca w Tibii.
@up
Wez koles zainwestuj w slownik lub chociaz zainstaluj mozille, bo to tych twoich wypocin zal czytac i nie rzucaj tak wulgaryzmami na prawo i lewo, bo w tym momencie zachowujesz sie jak jakies rozwydrzone dziecko neo. Nie wiem czy chodzisz do szkoly, wiec przypomne ci cos: nie stawia sie spacji przed znakami interpunkcyjnymi.
"Jesteś ***** głupi debil i tyle w temacie." - łał, no to mu pojechales..<brawo>
@topic
To nie wymaga dluzszego komentarza, wiadomo jak jest, wiekszosc woli sciagnac z neta niz placic po kilkadziesiat/kilkaset zlotych za jakis program czy gre, sam tak robie, gdy cos potrzebuje, choc sa wyjatki i czasem cos kupie.
PacxKnight
05-06-2008, 20:45
Piractwo jest dobre bo po co wydawac setki zl na gry , plyty z muzyka itp jak za free mozesz sobie sciagnac ... xD
Jesteś dokładnie POJE**** z dużym naciskiem na wydźwięk! Jak ty byś np. upiekł chleb i by Ci go zabrali było by Ci miło? -.^ To się tyczy do wszystkich co myślą, że to dobre. Poza tym po co wam x gier za 100zł na miesiąc, żeby se stały? : O I tak żadnej w 100% nie przechodzicie pewno.
Ja bym proponował, aby wszyscy, którzy wypowiedzieli sie w tym temacie, przeczytali sobie konwersacje Smugglera i EGM'a w CDA 2/2006.
Dzięki Smuggler, że mnie przekonałeś.
ps.
piraty są do dupy.
# Angel
Spokojniej, zobaczyliby co to znaczy ukraść komuś czyjeś pieniądze. Ciekawe czy oni nadal byliby takimi zwolennikami "piracenia" i kradzieży.
"skoro oni chamsko dbają o swe interesy, zabezpieczając się przez kradzieżą swych produktów, to ja ich - oszustów! - TEŻ okradnę!".
No straty to są, były i będą z tego powodu... Nic się z tym nie da zrobić bo nikomu nie chce się płacić. Chociaż państwo wychodzi na tym na + bo za te wszystkie kary które wlepią jest jednak trochę pieniędzy. Osobiście często ściągam filmy z neta. Bo niby kto tego nie robi, po co płacić w kinie albo kupować w sklepie jak można sobie za darmo pobrać??.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.