View Full Version : Dlaczego ? Fizyka [Pytanie]
Son Pall
28-05-2008, 21:49
Witam . Ja mam Takie Pytanie na Fizykę ..
Dlaczego Ciśnienie w wodzie nie miażdży Ryb głębinowych . [?]
a dla mniej myślących .
Dlaczego Ciśnienie w wodzie nie mażdży ryb na wysokich głębokościach.[?]
z Góry Dziękuje.
Szukałem w google , ale nic nie znalazłem więc piszę Tu..
Dziękuje.
SzalonO.oki
29-05-2008, 07:14
Wydaje mi się, że ewolucja specjalnie tak stworzyła te ryby. Zostały przystosowane do życia na dużych głębokościach, tak samo jak człowiek na powierzchni. Np. kiedy rybę głębinową wyciągniesz na powierzchnie po prostu pęknie, gdyż zmiana ciśnienia będzie zbyt drastyczna, przeciwnie stanie się z człowiekiem, kiedy go wsadzisz na ekstremalną głębokość, po prostu zostanie zmiażdżony.
@Down
No to znajomością ryb się nie popisałem ;d Ok, dzięki za poprawienie.
Dzieje się tak, ponieważ takie ciśnienie działa na rybę z każdej strony nawet od wewnątrz. Prościej się tego nie da wyjaśnić.
#up
Jak rybe szybko wyciągniemy z wody (z dużej głębokości) to ona nie pęknie, tylko jest zagrożona chorobą jakąś tam, która polega na tym, że w krwiobiegu tworzą sie pęcherzyki azotu.
Pozdrawiam!
Son Pall
29-05-2008, 14:02
Nie da Się tego wytłumaczyć jakoś Fizycznie ?
Hokeistaaa
30-05-2008, 13:37
Ponieważ ryby, mają inną strukturę ciała, mają płaskie ciało, są drobne, malutkie.
Nie tak jak np. Łódź podwodną, ją przy -300~ miażdźy odrazu.
Da się to wyjaśnić fizycznie. Prawo Pascala- Ciśnienie w cieczach i w gazach, rozchodzi się na wszystkie strony jednakowo.
Da się to wyjaśnić fizycznie. Prawo Pascala- Ciśnienie w cieczach i w gazach, rozchodzi się na wszystkie strony jednakowo.
Ja prawo paskala znam tylko 1:
Kto kopnie ten zapierdala.
@topic
Mi sie wydaje ze to jest tak jak z nurkami, moga oddychac to moga plywac.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.