PDA

View Full Version : Co robi?, by nie da? si? oszuka?!

Oxidosiss
03-06-2008, 10:36
Witam, odrazu napiszę że pomysł zaczerpnięty z innego poradnika, lecz opisze go swoim sposobem :)

Zaczynamy!

1. Jeżeli osoba nie chce do nas popłynąć i mówi żebyśmy wysłali item parcelem a ona wyśle nam kase, zawsze mówimy NIE!

2. Często można spotkać, że ktoś kupuje np. Pandemonium armor za 20k cc. Od razu można domyślić się, że oszust. Na początek jak chcemy zrobić z nim interes daje na trade te 20k cc, anuluje i daje niższą cenę.
Często bywa tak, że my śpiesząc się i nie widząc nowej ceny po prostu sprzedajemy za inną cenę.

3. Zapewne wiele razy ktoś wam dał link na prv i zapewne jest to link hakerski. Nigdy w to nie wchodzimy, a jak już niechcący weszliśmy to NIGDY nie wpisujemy tam swoich passów!

4. Pewnie wiele razy podeszła do was nieznajoma Wam osoba i powiedziała że umie klonować kase. Mówi abyśmy położyli item na dp i nacisnęli ctrl+l, ctrl +q lub ctrl + C,L,O,N,E. Gdy naciśniemy to,wylogowuje nas i mamy po itemach. Morał jest taki, że nigdy nie idziemy za osobą, która mówi, że umie klonować kase!

5. Często kolega prosi o eq do ssa. Otóż jeżeli nie znamy go z reala, to eq raczej nie dajemy, bo osoba ta może je poprostu zawinąć.
Oczywiście to Wasza wola komu dajecie, ale ja radze przez neta cennego eq nie dawać ( Chyba że ktoś jest na prawde zaufany )

6. Często ktoś ma domek i zaprasza tam nieznajomą osobę.
Opowiem Wam moją historie. Pewnego dnia, koleś o nicku Master Jimy wpuścił mnie do swojego pustego domku. Powiedział abym położył 1k cc do screena.
Ja położyłem, lecz szybko zdążyłem wziąć gdy nagle patrze że jestem wywalony z domku. Pamiętajcie, nic nie kładziemy w czyimś domku!

7. Wiele osób prosi o passy, mając na celu wyłudzenie passworda i acc mówiąc że chce na konto dać pacc. Oczywiście nigdy nie podajemy swoich passów!

8. Ostatnio modne stało się kupowanie pacc za kasę. Gdy ktoś mówi, że kupi nam pacc za dajmy 1k cc, my odpowiadamy że albo przez allegro lub inny serwis tego typu, albo mówimy nie, bo zapewne ta osoba chcę wyłudzić od nas 1k cc

9. Osoba która jest zainteresowana kupnem naszego itema daje kasę na trade i my item, po czym ona mówi że nie może zaakceptować i mówi abyśmy rzucili jej na dp po czym ona nie daje kasy.

10. Złodziej prosi o pokazanie armora/legów na ziemi, po czym rzuca fielda czeka aż zniknie i zabiera item.

11. Złodziej prosi o pokazanie itema na skrzynce depotowej, po czym zaczyna rzucać po 1 gp lub różne jedzenia itp i przez ten sposób możemy stracić nasz item!

12. Często w depo możemy zobaczyć list od np. Moortiisa i tam pisze że wygraliśmy darmowy pacc i mamy wysłać nasze passy na dany email, oczywiście domyślamy się że jest to oszust i tego nie robimy!

13. Gildia. Często dostajemy inva do gildi z GH, po czym kładziemy tam itemy a nie uczciwa gildia poprostu je nam zabiera.

Jeżeli coś jeszcze sobie przypomne, na pewno tutaj napisze.

@Sniper Hersevil

Dzięki za poprawienie moich błędów :)
Poradnik w dużym stopniu ściągnięty ?
Przecież od A do Z wszystko ja pisałem więc jak nie wiesz to nie pisz..
Z rl tibii?
Wszystko z głowy brałem, więc jak może być z rl tibii?
Nie wiem, na apo byłem bodajże w 3 gildiach i w 2 mieliśmy GH..

Rybka
03-06-2008, 15:35
Bardzo ładny poradnik
Serio podoba mi się
Może i zaczerpnięty
Ale i tak się tutaj bardzo przyda
Wiele osób tak robi.
Ale cuż.
Rób więcej poradników
i pozdrawiam

Inposible Solider
04-06-2008, 08:24
Fajny Poradnik podoba mi się ;]
Aha dodaj jeszcze 1 punkt
#Zapamiętaj Mortiis Jest tylko Jeden i pisze się "MORTIIS" gdy osoba np. Morrtis,Mortiss,Moortis itd napisze do ciebie nigdy nie podawaj jej swoich haseł.

Sniper Hersevil
04-06-2008, 11:21
Witam, odrazu napiszę że pomysł zaczerpnięty z innego poradnika, lecz opisze go swoim sposobem :)

Zaczynamy!

1. Jeżeli osoba nie chce do nas popłynąć i mówi żebyśmy wysłali item parcelem a ona wyśle nam kase, zawsze mówimy NIE!

2. Często można spotkać, że ktoś kupuje np. Pandemonium armor za 20k cc. Odrazu można domyślić się, że oszust. Na początek jak chcemy zrobić z nim interes daje na trade te 20k cc, anuluje i daje niższą cenę.
Często bywa tak, że my śpiesząc się i nie widząc nowej ceny poprostu sprzedajemy za inną cenę.

3. Zapewne wiele razy ktoś wam dał link na prv i zapewne jest to link hakerski. Nigdy w to nie wchodzimy, a jak już niechcący weszliśmy to NIGDY nie wpisujemy tam swoich passów!

4. Pewnie wiele razy podeszła do was nieznajoma Wam osoba i powiedziała że umie klonować kase. Mówi abyśmy położyli item na dp i nacisneli ctrl+l, ctrl +q lub ctrl + C,L,O,N,E. Gdy naciśniemy to,wylogowuje nas i mamy po itemach. Morał jest taki, że nigdy nie idziemy za osobą, która mówi, że umie klonować kase!

5. Często kolega prosi o eq do ssa. Otóż jeżeli nieznamy go z reala, to eq raczej nie dajemy, bo osoba ta może je poprostu zawinąć.
Oczywiście to Wasza wola komu dajecie, ale ja radze przez neta cennego eq nie dawać ( Chyba że ktoś jest naprawde zaufany )

6. Często ktoś ma domek i zaprasza tam nieznajomą osobę.
Opowiem Wam moją historie. Pewnego dnia, koleś o nicku Master Jimy wpuścił mnie do swojego pustego domku. Powiedział abym położył 1k cc do screena.
Ja położyłem, lecz szybko zdążyłem wziąć gdy nagle patrze że jestem wywalony z domku. Pamiętajcie, nic nie kładziemy w czyimś domku!

7. Wiele osób prosi o passy, mając na celu wyłudzenie passworda i acc mówiąc że chce na konto dać pacc. Oczywiście nigdy nie podajemy swoich passów!

8. Ostatnio modne stało się kupowanie pacc za kasę. Gdy ktoś mówi, że kupi nam pacc za dajmy 1k cc, my odpowiadamy że albo przez allegro lub inny serwis tego typu, albo mówimy nie, bo zapewne ta osoba chcę wyłudzić od nas 1k cc

9. Osoba która jest zainteresowana kupnem naszego itema daje kasę na trade i my item, po czym ona mówi że nie może zaakceptować i mówi abyśmy rzucili jej na dp po czym ona nie daje kasy.

10. Złodziej prosi o pokazanie armora/legów na ziemi, po czym rzuca fielda czeka aż zniknie i zabiera item.

11. Złodziej prosi o pokazanie itema na skrzynce depotowej, po czym zaczyna rzucać po 1 gp lub różne jedzenia itp i przez ten sposób możemy stracić nasz item!

12. Często w depo możemy zobaczyć list od np. Moortiisa i tam pisze że wygraliśmy darmowy pacc i mamy wysłać nasze passy na dany email, oczywiście domyślamy się że jest to oszust i tego nie robimy!

13. Gildia. Często dostajemy inva do gildi z GH, po czym kładziemy tam itemy a nie uczciwa gildia poprostu je nam zabiera.

Jeżeli coś jeszcze sobie przypomne, napewno tutaj napisze.

Te podkreślone to zaznaczone błędy, których się dopatrzyłem, ale głównie to literówki. Tylko, że niektóre punkty są tylko do rl Tbii, bo np 12 często dostajemy inva do gildii z gh? To nie wiem, bo rzadko która gildia ma gh ^^.

No ... poradnik w dużym stopniu ściągnięty, tylko poprawiona treść, więc oceny nie będzie.

Pinkus
04-06-2008, 11:29
hmm gdyby to wszystko wygladalo tak pieknie to ludzi hakowanych i hakoerow by niebylo czyli fajnie by bylo ale niestety... juz sa tysiace patentow na kradzierz...

Wojtasss
04-06-2008, 11:59
hmm gdyby to wszystko wygladalo tak pieknie to ludzi hakowanych i hakoerow by niebylo czyli fajnie by bylo ale niestety... juz sa tysiace patentow na kradzierz...
niestety, trzeba na wszystko uwazac... krotko mowiac oczy dookola glowy... ;]

Pinkus
04-06-2008, 12:02
bo ludzie sa jacys poje**** no wiadomo ale na hu** hakowac chary tylko cipy ktore same dorobic sie nieumieja tak robia... n/c

Perihis
04-06-2008, 19:30
Napewno sie ten poradnik przyda ,wiele osob szybko nabiera zaufania ddo nieznajomych i przez to wiele traca moze po przeczytaniu tego poradnika zaczna troche uwazac ;p ^.-

Criss
07-06-2008, 21:01
Dobrze że taki poradnik powstał wielu ludzi jest ofiarami hakerów.

Quester
07-06-2008, 21:04
Super poradnik, czytelny i potrzebny dla n00bów.
Może dla innych jest to tylko przypomnienie, ale jednak jest potrzebny.
Pozdrawiam i czekamy na inne Twoje poradniki.

Lost Girl
09-06-2008, 19:44
Bardzo dobry poradnik przydaje się.

Dopisz coś na temat domków. np o tym że złodziej może sellać nam domek ale dać zły akt.itp

Kevinek
01-07-2008, 15:01
Bardzo fajny poradnik. Przyda się niedoświadczonym graczom. Mnie też kiedyś tak domek ukradli "tylko na ss" od tamtej pory ufam tylko znajomym z rl ;]

Wsciekly Wilk Demon Zla
22-07-2008, 17:17
Co to za poradnik kazdy chyba wie jak ma robic zeby dac sie nie oszukac 1/10

Traus knight
23-07-2008, 10:59
Bardzo dobrze tylko za pużno ;/;/;/:(:(:( ja już sie dałem oszykać i jak podliczyć to stracilem 7 cc i wigned helmet ,softy itp. a potem Qurier (oszust ) orypał mnie o 5 k cc ;/ nir tylko mnie ;/;/ ale gra toczy się dalej poradnik jest więcej niż dobry:)

Undead
23-07-2008, 11:01
hehehe dobry poradnik :PP ale znam jeszcze z 15 roznych sposobow jak sie wzbogacic ;D

Elite Pablo&Master Bombka
23-07-2008, 17:29
:)Spoko Poradnik :)
Ale niektóre słowa są banalne chyba że dla jakis lolkow ten all poranik :P

felga16
23-07-2008, 19:40
Bardzo fajny poradnik 10/10 napewno komuś sie przyda

Virson
27-07-2008, 18:28
Ten poradnik, jak sądze jest dla newbie......a oni najeczesciej się nabierają.....
A więc przyda się.
Moja ocena to 8/10

Elfikk
28-07-2008, 12:38
No fajny poradnik,nic ująć nic dodać mnie też ktoś okłamał rl i mówił ze włącz to stronę i podaj passy a miałem 189lv EK i po koncie więc dobrze że to napisałeś bo bym znowu podał passy komuś przez link ;(

hubert
29-07-2008, 17:14
Heh..podpunkt 11 tak robili na hibernie(bodajże), są filmiki na tibicam ale to tak w nawiasie pisali żeby położył eq (Widziałem filmiki jak 7min przed server savingiem 12knight,17knight i 9 pall prosil aby pokazali sie np swoje legsy, armor coś Cennego a oni rzucali jajka,bolty,arrowsy,po 1gp itp. I Wrobili tak o Crown legs blue robe//bohy//dsm i chyba mms)

więc poradnik się Przyda :)

Daroo
30-07-2008, 00:24
http://forum.tibia.pl/showthread.php?p=350528
Przerobiony plagiat?: >

10. Złodziej prosi o pokazanie armora/legów na ziemi, po czym rzuca fielda czeka aż zniknie i zabiera item
Od kiedy na apo ktoś może żuciĆ ff?
Poradnik 5/10 bo niektóre żeczy się mogą przydaĆ np. z domkiem dla newbie ; )
@Oxidosis

Dzięki za poprawienie moich błędów
Poradnik w dużym stopniu ściągnięty ?
Przecież od A do Z wszystko ja pisałem więc jak nie wiesz to nie pisz..
Z rl tibii?
Wszystko z głowy brałem, więc jak może być z rl tibii?
Nie wiem, na apo byłem bodajże w 3 gildiach i w 2 mieliśmy GH..
: >

$$<JONEQ>$$
30-07-2008, 09:14
Bardzo ladny przejrzysty poradnik oby takich wiecej. Niektore z tych podpkt sa oczywiste ale dla jakis nobqow napewno sie przyda. Nikt nie lubi byc oszukiwany a niestety czesto tak bywa w szczegolnosci na ots.

Pyszczu
30-07-2008, 12:55
I po co taki poradnik jak zkorzystaja morze z niego 1 / 20 osób przed chwilą znowu jakiś typ pisał w dziale Opinie i Krytyka że go okradli ...... ;/;/ To bez sensu za poradnik daje 8/10 za dobre chęci .

~~Paweł~~
30-07-2008, 14:42
Bardzo ładny poradnik dla tych co dopiero zaczynają grac 10/10. Rób wiecej:)

Oxidosis :)
01-08-2008, 06:59
Witam, odrazu napiszę że pomysł zaczerpnięty z innego poradnika, lecz opisze go swoim sposobem

Gz Daroo inteligencji, powiedz mi gdzie ty widzisz tutaj plagiat? : )

Tak w ogóle poradnik napisałem z nudów, no ale widze że oceny nie najgorsze.

BerafitoCieZbijeZaWarna
01-08-2008, 11:39
twoj post był Oxi napisany 6 czerwca (ten pierwszy), czyli nie miałeś swojego 600ek jedynie 250rp (hacked ;D).. Może byłeś w 3 gildiach, ale zawsze byles ze mną ;P.. tylko w jednej mielismy GH, w gildi Master Donia :P.. Potem bylismu w akademi MiM, a potem Second Angels xD (to były te 3 gildie :P).. chociaz nie bardzo pamiętam i moge sie mylic

topic : co do poradnika to fajny.. szczegolnie ze z glowy a nie plagiat w obrubce ;s.

edit : hmm.. jednak ten poradnik na tibia.pl jest bardzo podobny do twojego :SS.. ; /..

Master Donio
03-08-2008, 09:42
Tak Jest.!
Berafito .. Dobrze Mowisz.. W Mojej Gildi.! xD :P

@ Topic : Fajny Poradnik Dla Noobs'ow : >
Osoby Ktorzy Dluzej Graja na APo To WIedza Juz .. o Tym Co Napisales :)
Lecz Duzo Osob BEdzie Wiedzialo juz czego nie robic ;]
Pzdr

xServitoR
01-01-2009, 15:12
Dobrze, że powstał taki poradnik.

9/10

Greyback
06-02-2009, 16:29
Fajne kilka sposobów ale chyba najwięcej oszustw jest na domkach :D według mnie wystarczy że weźniesz inny paper .Dla new players powinno się przydać takie coś ..

http://i40.tinypic.com/2cieix2.jpg

Holix
07-02-2009, 17:52
Dobry Poradnik można sie sporo nauczyc... ;] ale juz gdzies coś takiego czytałem...

Groooote
07-02-2009, 18:06
Odnośnie punktu 1, nie zawsze oszukują ludzie. Ja często tak robię że wysyłam ja 1 lub osoba. I nigdy nie oszukuje.

Hipcio Bercix
07-02-2009, 18:29
Dobry poradnik dla poczatkujacych. Gdybym o tym wiedzial wczesniej bym nie zostal oszukany.

^Grulix^
07-02-2009, 18:57
Poradnik dobry, ale jak ktoś @up pisał lekko z tuningowany z TORGa. Może mniej będzie debili, którzy się nabiorą na takie żeczy co showtek robił (babka woj.) wejdz do domku i pokaż eq.. alana sio "XxX