View Full Version : Zwierze do domu
Destroyer Pall
29-06-2008, 15:09
Wiec tak sprawa wyglada tak chcialbym sobie kupic jakies zwierzatko domowe nie kotka ani pieska ;( ani rybem tylk chomika,swinke morsa itd jakie mi jeszcze proponujecie zastanawiam sie jeszcze nad miniaturka krolika ;] tylko jest klopot xd Tata mowi ,ze chomik to mysza xd i nie chce go widziec w domu ale oczywiscie nie ma nic do gadania wiec co jest najtansze w utrzymaniu ? ;] moze jakies foteczki z waszymi pupilami ;]
@edit
A o zólwiu nie pomyslalem :] podobno jest tani w utrzymaniu ;]
@co do chomika
Mieszkam na wsi wiec z trocinami nie bedzie problemu poniwaz w szkole opiekowalismy sie myszo skoczkiem siedzial tylko w trocinach wiec potrzebuje klatke wyposazenie do niej i chomika ;]
Chyba się na niego zdecyduje albo na zolwia ;]
prosze o pisanie wiecej takich komentarzy jak Hokage I
@Hokage I
Thx bardzo pomogles jbc bede mogl na prv zagadac ?
@pytanie 1
czy kupowac chomika w lato ... jak wiemy jest goraca czy mi nie zdechnie szybko ;S chociaz nie kosztuje duzo ...
A i jeszcze jedno podawajcie swoje gg chodzi mi o tych ktorzy znaja sie na tym
OneTouch
29-06-2008, 16:14
Jak na moje to chomiki wymiatają ;> Nie są trudne w utrzymaniu, troche głośne czasami (podczas biegania w kołowrotku..). Polecam.
P.S. Jeśli nie wiesz jak i co z chomikami to znajdziesz w chuj wiadomości o nich.. ;> Jak byś potrzebował pomocy to Pw. ;> A.. bym zapomniał.. Mysz śmierdzi nie ma co jej poruwnywać do chomika.. :D
Zieniu07
29-06-2008, 16:45
NIe radze chomika, jak Ci ucieknie to Ci wszystko w domu poprzegryza. MIalem Swinke morska spoko zwierz:D bez klopotow, mialem takze mini krolika jesli sie nim nie opiekujesz to Ci zdziczeje, ja wlasnie tak go zaniedbalem i mnie skubany pogryzl:D. Radze Swinka/Krolik
AA i jeszcze co do chomika, skubany za dnia spi a w nocy caly dom Ci na nogi postawi:D
Koszatniczka. Wpisz sobie to w googlach. Zobaczysz, fajne żwierze.
Jest bardzo szybkie i zwinne, w nocy nie hałasuje.
xD Lukki xD
29-06-2008, 17:03
OneTouch ma racje, chomiki wymiatają!! :D Teraz nie mam, ale jak miałem to mi spac nie dawał bo w nocy szalał w klatce i klatkę gryzł ._. ale i tak go koffałem :D
A żółw nie wchodzi w grę? Puszczasz po domu i masz spokój :D mój to ciągle za butami się chował i z za butów zaglądał:>
Hokage I
29-06-2008, 17:03
Sam mam chomika od kilku miesięcy. Jest to bardzo fajna sprawa. Na początku będzie z nim bardzo ciężko (musisz się przyzwyczaić do nocnych biegów na kołowrotku, jeśli jest w twoim pokoju, co w pierwszych dniach jest bardzo uciążliwe.). Na wielu stronach internetowych jest opisane, jak poprawnie opiekować się chomikiem. W większości stron będzie opisane:
-Woda dla chomika musi być codziennie zmieniana (ja zmieniam chomikowi co 2-3 dni.)
-"Mokre" jedzenie wymieniać co dziennie (ja zmieniam co 2 dni. Przy mniejszym upale można co 3. "Suche" zmieniam co 4-5 dni)
-Ściółkę wymieniać co tydzień (ja wymieniam co 9-12 dni, wystarczy tylko znaleźć miejsce, gdzie chomik sika, i tam dać jakąś miseczkę i zmieniać ją co 1-2 dni. Wtedy nie powinoo być nie przyjemnego zapachu.)
Co jakiś czas trzeba oliwić (zwykłym olejem roślinnym) kołowrotek, ponieważ jak zacznie skrzypić to nie pośpisz :P.
Co do zabaw:
Chomik śpi przez prawie cału dzień, a bawi się w okolicach godziny 18-2 w nocy, jednak jeśli go oswoimy możemy go obudzić o dowolnej porze i pobawić się z nim godzinkę. Można go wypuścić po pokoju (uszczelniając wcześniej wszelkie miejsca, w których mógłby uciec) albo dać go do specjalnej kuli (kosztuje ok. 15 zł.). Szczerze powiem, że zabawa z chomikiem to coś wspaniałego :P. Co do kosztów to klatka, pożywienie, ściółka i sam chomik kosztują ok 140-150 zł. Pozdrawiam
BassHunter
29-06-2008, 17:10
A ja mam inne zdanie od wszystkich.
Polecam owady egzotyczne !
Modliszki
Straszyki
Patyczaki
Mam każde z tych zwierzątek i chowają się fantastycznie. Mam zamiar teraz wystawić jajka straszyków na allegro.
OneTouch
01-07-2008, 08:46
Także mam żółwia.. Tyle że nie trzymam go w domu (hah^^). Rok temu go dostałem od kumpla i miałem mu kupić duże akwarium gdy nadejdzie koniec lata lecz tego nie zrobiłem. Jak była zima to myślałem że zdeczł (w takiej temperaturze na necie pisze że niepowinno się go trzymać) ale przeżył : O . Jak wymienialiśmy wode, wyławialiśmy ryby, został tylko lekki muł na dnie i zauważyłem skorupe, myślałem że to jego "zwłoki" ^^ a jak wsadziłem do miski z woda żeby go obmyć wyjal glowe. Z żarciem nie miał problemów ponieważ mam ryby w tym jeziorku a on żywi się takim gównem ;d Raz na jakiś czas rzuce mu kawalek miesa surowego.. (Bardzo żadko) Jakby co to żółw czerwonolicy. A z innymi żółwiami nie wiem jak to jest. Ale nie polecam. Chyba że masz warunki (duże akwarium etc.).
Nadal polecam chomika.. Wyposażenie do niego aż tak dużo nie kosztuje (w zależności od tego jaka klatka czy metalowa, plastikowa czy może akwarium. etc.. ;> ) klatka niewiem ile kosztuje ale ja za swoją (plastikowa) dałem chyba 20 zł czyli nie dużo. Kolowrotek musi koniecznie być, chomiki kochaja biegac.. ;d kolowrotek ok. 10 zł, jeśli chcesz możesz chomikowi kupić miseczki.. Ja chomika w sklepie zoologicznym kupilem za 10 zl. Trociny to żaden problem. Mój kumpel robił z trocinami tak że szedł do takiego kolesia co robił okna drewniane i pytał go czy niemógł by mu do worka trocin napchać.. Ładnie poprosił a że koleś był w porządku to mu w wolnym czasie wjebal te trociny. Z żarciem też nie powinneś mieć problemu. Kupujesz w sklepie zoologicznym taka mieszanke albo jest też dróga opcja. Chomik bardzo bardzo bardzo lubi słonecznika a słoneczniki to chyba nie długo będa albo już są więc kupujesz mu jednego słonecznika i raz na jakiś czas mu wrzucasz. Jeśli chodzi o wode to ja swojemu nie wlewam wody bo juz raz wylal na siebie.. ;/ Daje mu 'mokre' jedzenie.. Marchewke. przy okazji wyrobi sobie zęby. Podsumowując wszystko na start musiał byś wydać na chomika.. yyy.. ;d 20 zł (Klatka) + 10 zł (Kołowrotek)+ 2 zł (dwie miseczki ;d nie koniecznie) + 10 zł (Chomik ;> ) + żarcie niemam pojecia ile.. ;d Na start będziesz musiał wydać ok. 50 zł. ;>
@Luki
Jak Ci gryzie klatke to go na noc gdzies przenoś.. Ja swojego na noc przenosze do salonu. ;d
@Hokage
Woda? Ja Chomikowi daje marchewke czasami kawałek jabłka ale bardzo mały..
@Zieniu
Nie pierdol xD Chomik Wymiata. Miałem królika to pierdolca dostał. -.- Mam dwa psy (też je kocham, ale w domu ich nie trzymam), żółwia (nie lubię), rybki (nie opiekuje się nimi), chomika (mój pupil xd), miałem króilka (n/c), papugi (Tak brudziły że je w świat wypuściłem -.- ), myszy (śmierdziały).. Chyba wszystko wymieniłem.. ;d
Pozdrawiam. :D
Polecam żyrafę. Wszędzie się zmieści, jest mała, zgrabna, pomaga w domu (sąsiadka ma i zachwala. Ponoć żyrafa myje za nią naczynia ! I spuszcza wodę po zaspokojeniu potrzeb fizjologicznych !)
A tak serio ... czy musisz mieć zwierzaka? Ja nie mam i mam spokój :D
Chociaż jakiś chomik by się w domu przydał. Miałbym co jeść z KodeX'em jak kotów nie będzie.
marianek
07-07-2008, 17:54
Ja polecam węża zbożowego wystarczy go karmić raz na 1-2 tyg, sprzątać jego kupki gdy sie wypróżni i ogólnie sprzątać całe terrarium co 2-4 tyg wodę zmieniać co kilka dni i będzie wszystko cacy ;D
Węże zbożowe nie są jadowite duszą swoje ofiary i nie rosną zbyt duże żyją od 10 do 15 lat, dorosłe mierzą od 96cm do 130 cm, węży zbożowych jest naprawdę wiele odmian barwnych bo ponad 100 : http://cornsnake.w.interia.pl/genetyka.htm
Wąż zbożowy jest łagodnym i przyjacielskim wężem,najlepiej kupić młodego osobnika.
Moja zbożówka zaraz po kupieniu w 2006r
http://img389.imageshack.us/img389/5656/pict0014jq3.jpg
http://img389.imageshack.us/img389/181/pict0007za3.jpg
A tu z listopada 2007
http://img142.imageshack.us/img142/2926/dsc00593au6.jpg
http://img389.imageshack.us/img389/227/dsc00605tj6.jpg
Moja zbożówka mierzy teraz 110 cm ma ok 3 cm średnicy
Wąż super gorąco polecam
BassHunter
07-07-2008, 17:56
http://allegro.pl/show_item.php?item=396420940
Straszyk australijski (Extatosoma tiaratum) - owad z rzędu straszyków.
Samice maksymalnie do 16 cm,waga do 25 gram, Samce 10 cm.
Długość życia zależna jest od zapewnienia odpowiednich warunków przetrzymywania i jakości dostarczonego pokarmu.
* Nimfa - młode do ostatniej wylinki, czyli do osiągnięcia postaci dorosłej tzw.imago około 5 miesięcy.
* imago - samica po ostatniej wylince maksymalnie nawet do roku, samiec około 4-5 miesięcy.
Dla jednego osobnika terrarium powinno miec minimum 2 litry naturalnie powierzchnia powinna sie zwiekszac wraz z iloscią straszyków
Podłoże musi zapewniać stałą wilgoć.
* torf
* Papierowe ręczniki
* Mokry piasek
* Kawałki gałązek(suchych) po których mogą się wspinać.
* Włókno kokosowe
Temperatura nie powinna byc mniejsza niz 17 stopni i nie wieksza niz 23 stopnie.
60-80%, spryskać raz dziennie wodą bardzo ostrożnie ze względu na dużą podatność na stres. Przy zbyt niskiej wilgotności mogą nie przejść prawidłowo wylinki
W swoim naturalnym otoczeniu straszyki australijskie jedzą liście eukaliptusa. W terrarium w Polsce należy podawać im liście jeżyn, malin, bluszczu, dębu, robinii lub róż , w okresie zimowym liście roślin doniczkowych jak bluszcz pospolity, trzykrotka lub liście sałaty nie pryskanej środkami owadobójczymi. Nieświeże liście mogą powodować dużą umieralność larw. Straszyki australijskie należą do zwierząt bardzo żarłocznych. Należy trzymać tyle owadów ile jesteśmy w stanie wykarmić. Ze względu na dużą podatność na stres, należy bardzo ostrożnie podawać świeże liście usuwając jednocześnie stare.
W terrariach głównie poprzez partenogenezę, choć możliwe jest rozmnażanie płciowe jeżeli w hodowli występują samce.
Aktywne wieczorem i w nocy..
Prosze o nie usuwanie tematu. Być może przyda się to, bo ktoś chce np. zacząć hodować je.
GG podane w Aukcji :]. Kup sobie te jajcynta Xd
Powiem Ci, ze mialem krolika miniaturke i mi zdechl "z niczego" po 2 latach. Zeby w domu nie smierdzialo takz e sie nie da wytrzymac (i tak ostro wali xd) to musisz mu codziennie sprzatac. W utrzymaniu dosc drogi jest :/ Polecam kanarka :D wystarczy mu sprzatac raz na 2-4 tygodnie, sprzatanie trwa max ~15 minut i baaardzo tani w utrzymaniu. Jeszcze jak wytresujesz to mozna sie fajnie z nim pobawic Xd Kiedys mialem jednego tak wyuczonego, ze byl w innym pokoju, to tylko gwizdnalem to przylecial, wystawilem palec to przychodzil z 2 konca pokoju, jadl z reki i nawet go do klatki nie odstawialem. Sam przychodzil sie wysrac do klatki xd Ale zdechl ze starosci :/
Bald Drah
12-07-2008, 10:31
Polecam koszatniczki. Miałem 4 takie zwierzaki milusie fajne, lepsze od chomika :P Choć 2 mi zdechły:( I one od urodzenia sa cukrzykami(chyba od urodzenia).
Pan od węża:
Skasuj te zdjęcia straszne ;p Zjada myszkę :(
A ja polecam papużkę falistą! Koxiaste zwierzę. Ja trafiłem na taką, że jak się z nią bawię, to się podnieca, sztywnieje i daje ogon do góry xDDD. Ciągle się przytula, jedynym utrapieniem może być poranne skrzeczenie, ale można ręcznikiem albo jakimś kocem zakryć zawsze klatke :-) Polecam, to już chyba moja 3 czy 4 papużka :D
SzalonO.oki
12-07-2008, 13:27
Polecam tchórzofretkę, bardzo miłe zwierzę, uwielbia się bawić rozkopując doniczki, wspinając się na szafki, następnie strącając wszystko co na nich leży. Ogólnie mało jest na nią wydatków nie licząc rozwalonej pralki, gdyż uwielbia rozwalać gumowe rzeczy (chodzi o tą "izolacje" w środku). Czasami sama otworzy sobie lodówkę i zje mięso przygotowane na obiad (zapomniałem powiedzieć, że uwielbia wcinać cholernie dużo mięcha) Rozwala w domu za 3 psy...
no wiec , ja mam :
- psa :D owczarek szkocki ktore nie mieszka domku tylko na dorze w budzie , jest tani w utrzymaniu , chodze z nim na spacery ,czasami na rzeke ide go umyc:D
- papuge nimfe :D klatke mialem za free , jedzenie dla niej tanie , sprzatam raz na tydzien , i codziennie wywieszam ja na pole :D
Moj Ś.P. chomik troche byl trudny w utrzymaniu :D ciagle wymienianie trotow i kupowanie kolowrotkow bo wszystkie wygryzal xD raz wygryzl szczebelek i uciekl za szafe gdzie do dzis sa troty ktore moj kot wyciaga.Teraz polecam kota :D chociaz czasami mnie wkurza ale jes ok ;p
Hokage I
13-07-2008, 11:01
Destroyer Pall jak chcesz to napisz do mnie na PW. Mogę Ci jeszcze podoradzać co do chomola :P.
Co do twojego pytania.
Możesz kupić go w lato. Jednak najlepiej jak znajdziesz mu przyciemnione miejsce w mieszkaniu i dbał o to, aby miał schłodzoną wodę i dość dużo mokrego pożywienia.
Ja też bym ci radził węża:)
http://r5.fodey.com/101bd2e30cc784cc69c4ee9bbe7f1b582.1.gif (http://www.fodey.com/generators/animated/ninjatext.asp)
ja mam takiego pajączka w rogu pokoju, nazwałem go Pajonk, jest zajebisty, waleczny ( dla tego ma tylko 5 nóg bo jedna stracil). nie jest upierdliwy, od czasu do czasu coś złapie, nie narzeka, jest pozytywny, tyle <3
*Poziomek*
13-07-2008, 12:44
Od razu mówię, że nie czytałem postów up bo mi się nie chcę xd
@topic
Polecam Ci patyczaki, kupiłem 2 dni temu jednego.
je liście malin, jerzyn, róż, sałatę i udało mi się go nakarmić agrestem xD
żyje około rok, jest mniejszy od straszyka australijskiego.
Bardzo fajny, zostawiłem na dzień otwarte terrarium i mi nie uciekł bo spał...
Nie musisz bać się, że ci ucieknie. Po prostu połóż go na jakimś krzaku to spokojnie zacznie jeść a jak skończy to zacznie łazić po tym krzaku. ale jest tak wolny, że ci nie ucieknie. Możesz go sobie kłaść na rękę, on zacznie po niej chodzić. Nie ma obawy, nie gryzie xD
Nerki Knight
13-07-2008, 14:05
Ja ci polecam świnkę morską. Ma wymagania jak chomik(klatka,"wodopój",trociny,zboża i warzywa/owoce) tyle że świnka nie schowa ci się np. pod kanapę bądź lodówkę i wdg. mnie jest łatwiejsza do oswojenia ;)
Papugi też są niezłe. Na początku trzeba wydać trochę kasy na klatkę, ale widok papużki łażącej do góry nogami po drutach po całej klatce z uciechy, że to wszystko tylko jej jest bezcenny.
Mają oczywiście też minusy- czasami drą się niemiłosiernie, a jak się pierzą to nie obejdzie się bez codziennego sprzątania. Kiedy jedna żyje tylko z właścicielem po oswojeniu zachowuje się prawie jak pies- często łazi zamiast latać, siada na ramieniu, ręce, bawi się. Dwie też można oswoić, ale dużo trudniej, będą wolały siebie. Chcesz wiedzieć więcej?- zapraszam na PW, podam Ci gadu, wyślę zdjęcia, poradzę :p
New Tasman
13-07-2008, 16:25
Ja bym Ci polecał kupno skunksa jako zwierze domowe...
Skunks jest to zwierze o pięknych barwach( czarny z białym paskiem), jest to zwierze nieaktywne nocą.
Gdy będziesz chciał się masturbować to straszysz skunksa i starej nie ma w domu, a Ty masz spokój przy waleniu kapucyna.
Papugi też są niezłe. Na początku trzeba wydać trochę kasy na klatkę, ale widok papużki łażącej do góry nogami po drutach po całej klatce z uciechy, że to wszystko tylko jej jest bezcenny.
Mają oczywiście też minusy- czasami drą się niemiłosiernie, a jak się pierzą to nie obejdzie się bez codziennego sprzątania. Kiedy jedna żyje tylko z właścicielem po oswojeniu zachowuje się prawie jak pies- często łazi zamiast latać, siada na ramieniu, ręce, bawi się. Dwie też można oswoić, ale dużo trudniej, będą wolały siebie. Chcesz wiedzieć więcej?- zapraszam na PW, podam Ci gadu, wyślę zdjęcia, poradzę :p
jak jeszcze mieszkałem w Czeczenii, rodzice kupili mi dwie zajebiste papugi które uwielbiałem, ale dla tego że byłem 4 letnim smarkaczem, zostawiłem otwartą klatkę, a mama nie wiedziała że klatka jest otwarta, otworzyła okno więc, 10 minut później papug nie było:(((((((( buuuuuuu:( aż mi się płakac chce na wspomnienie:((((((
Wiele Miałem Kont
19-07-2008, 23:36
Ja polecam jako zwierze domowe węża!! KUP SOBIE WĘŻA ZBOŻOWEGO!! Jest zajebajny z wyglądu i ogólnie wymiata :)
WĄŻ!! WĄŻ!! I JESZCZE RAZ WĄŻ!!
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.