PDA

View Full Version : Gitara <pytania>

Soja
06-07-2008, 23:13
Witam.

Mam zamiar zacząć nauke gry na giatarze.I mam też do Was gitarzystów (o ile wsród Nas są tacy) kilka pytań.

-Gram na harmonijce dopiero co zaczołem na niej nauke gry.Czy moge równolegle uczyć sie na obu instrumentach?Czy jednak warto najpierw 'wyszlifować' harmonijke, a dopiero potem gitara.

-Tak naparwde dąże do granie na giatarze eletrycznej.Czasami przelatują mi przez ucho różne melodie i słysze że czasami jest wysoki ton i niski, troszke stłumiony itp.Czy moge to uzyskać na jednej giatrze elektrycznej czy będe musiał kupować kolejne np. w harmonijce diatoniczej są tonacje nie wiem jak tutaj.

Pytania dla zawasnowanych mogą być banalne, ale w teori gry jestem ciemno zielony. :P

Splaxor
06-07-2008, 23:57
1. Możesz uczyć się gry na harmonijce i równie dobrze na elektryku. Nie będzie to kolidować.

2. Tak samo jak są różne harmonijki tak samo są różne gitary. Gitary mają możliwość regulacji tonacji, ponieważ posiadają potencjonometry, które odpowiadają za głośność i barwę brzmienia (Tone, Volume). Potencjonometry to takie pokrętła. Jest też przełącznik przetworników (to taka mała wajcha), który odpowiada za przetworniki. Bardzo ważnym elementem jest wzmacniacz potocznie nazywanym piecem, który ma także możliwość zmiany tonacji i głośności. Na początek wystarczy Ci 10-cio Wat'owy do użytku domowego. Kosztują około 120-150 złotych. Bardzo fajne są z Ibanez'a. Tanie i jedna z najlepszych marek.

@WaFeLL MaAJoOo0oRrRaA

Jeżeli on dąży do gry na gitarze elektrycznej to zakładam, że takową posiada. Jak masz coś pisać to z sensem, dziękuję.

WaFeLL MaAJoOo0oRrRaA
07-07-2008, 00:17
Ja ci proponuje zaczac nauke na gitarze Klasycznej.
Moze to i wieś na niej grać, ale jest najleprza na początek.

Wujek Margoth
07-07-2008, 01:05
@up

Srutututu ;o!

@topic

1. Możesz uczyć się równolegle :) Ale ja jednak bym wybrał gitarę :>

2. Gitara jest jednym z "gigantów dźwiękowych" tzn... Można z niej wydobyć WSZYSTKO!!! Jeśli chcesz grać na gitarze musisz sobie powiedzieć CO chcesz grać:

- Wolniejsze kawałki- poezja, jakieś akustyczne kawałki- Tu wybierasz klasyka / akustyka

- Szybkie kawałki, riffy, mocne solówki rtc- Elektryk ofc ;]

Może coś o elektryku... o budowę pytaj Wuja Gógle :)

Sprzęt

Do gitary elektrycznej masz setki przesterów, wah-wahów i innych zabawek, które zmieniają dźwięk.

Osobiście polecam ci Distortion lub Turbo Distortion (Ja mam zwykłego Disto na Basie (Gram na basówce :P):) tak wygląda \/)

http://i27.tinypic.com/10ih17l.jpg

Demo- tu masz próbkę dźwięku :) (http://pl.youtube.com/watch?v=GQocfCvpxSw)

Dzięki niemu uzyskasz dość ciekawe dźwięki ;]

Piecyk... ja bym radził kupić piecyk 15-20W

Mój piecyk to małe Combo Basowe Peavey`a (Moim zdaniem solidniejsza firma od Marshalla ;] )

http://i31.tinypic.com/2d1lj50.jpg

Z gitarą elektryczną radzi sobie bez problemów... na próbach kapeli też BARDZO DOBRZE ciśnie ;] Bass+ Disto+ Micro Bass (Piecyk)= Rozpierducha :P

Wydatki:

Gitara- Radzę kupić odrazu coś lepszego... Epiphone SG to wydatek 500-600 zł.

Piec- Ten co ja mam (Fotka jest :P) to wydatek 400- 500zł.

Przester- (Na fotce) to 160- 180 zł :)

RAZEM To jakieś 1200- 1300 zł... Szczerze to to nie jest zbyt wygórowana cena za taki sprzęt...

Jeśli chcesz więcej info pisz na gg [w podpisie] lub skype [nick: mayoonez].

Zawsze pogadam :P

Soja
07-07-2008, 10:03
@WaFeLL MaAJoOo0oRrRaA

Jeżeli on dąży do gry na gitarze elektrycznej to zakładam, że takową posiada. Jak masz coś pisać to z sensem, dziękuję.

No i tu jest ból własnie nie mam NIC.

Co do nauki.Odrazu walić elektrykiem czy kupić zwykłą?