PDA

View Full Version : [Rec]

Wujek Margoth
10-07-2008, 12:37
Jak najlepiej zareklamować horror? Pokazać reakcje kinowej widowni. Z takiego wniosku wyszli producenci hiszpańskiego przeboju "[Rec]".

Można przygotować znakomity trailer, można siać marketingowy zamęt w internecie, można w końcu wydać masę pieniędzy na reklamę. Ale po co, kiedy wystarczy skierować kamerę na widzów, którzy skaczą ze strachu podczas seansu?

Pomysł banalny i genialny zarazem. Wpadli nań producenci hiszpańskiego horroru "[Rec]", promując go m.in. za pomocą krótkiego filmiku ukazującego reakcje publiczności na to, co widzą na kinowym ekranie. Cóż, jeżeli widzowie nie są podstawieni (a chyba nie, bo to uczestnicy festiwalu Sitges w Katalonii), "[Rec]" naprawdę musi podnosić poziom adrenaliny. Zobaczcie sami:

http://pl.youtube.com/watch?v=nfgZlMYj_NU

W przeciwieństwie do reklamówki sam film hiszpańskiego speca od horrorów Jaume Balagueró ("Ciemność", "Delikatna") nie grzeszy specjalnie oryginalnością. Formą przypomina pamiętny "Blair Witch Project" (całość jest kręcona kamerą z ręki), źródło strachu też nie jest nowe - dreszcze na plecach wywołują żywe trupy, czyli zombie. Bohaterką jest dziennikarka telewizyjna, która kręci reportaż o strażakach. Jadąc z nimi na jedną z interwencji, trafia do domu, którego mieszkańcy zachowują się dość osobliwie. Materiał zapowiada się na prawdziwą sensację, dlatego operator nie wyłącza kamery ani na chwilę.

"[Rec]" z "Blair Witch Project" łączy nie tylko podobna, paradokumentalna formuła - hiszpański film także dzieli widzów i krytykę. Jedni uważają go za jeden z najlepszych filmów grozy ostatnich lat, inni nie zostawiają na nim suchej nitki. Jak jest naprawdę, na razie się nie dowiemy - nie wiadomo, czy i kiedy "[Rec]" trafi do Polski.

trailer: http://pl.youtube.com/watch?v=ib5ZSj6ST0U

JA TEGO NIE PISAŁEM ORG. NA TEJ STRONIE http://kulturaonline.pl/%5BRec%5D,straszy,widzow,tytul,artykul,2390.html

Teraz moje odczucia:

Film po prostu genialny... jeśli jesteście znudzeni standardowymi horrorami takimi jak Piła, 3:15, The Ring to MUSICIE obejrzeć [Rec]...

Najnowsze produkcje np. "Frontieres" przy tym filmie to bajeczki...

W skali od 1 do 10 daję 11/10

I po obejrzeniu filmu napiszcie swoje opinie. TYLKO PROSZĘ... nie piszcie, że się nie baliście... :>

bleblebleble
10-07-2008, 12:41
Ave

Margoth już mi na GG jęczałeś to ściągnę..
Ale wątpię, że cokolwiek jest straszniejsze niż teledyski Tokio Hotel oraz Blog 27.

Ale zobacze, obejrze i editne.

:*

OneTouch
10-07-2008, 12:44
Nie bałem się. .................................................. .............................

Psujekbanned
10-07-2008, 12:46
Sam pomysł na zrobienie takiego filmu jest na prawdę zajebisty.
Film będzie... hm... będzie też zajebisty :D
I będę zajebiście się bał. Uwielbiam Horrory.

Po obejrzeniu trailera wiem na pewno że film będzie wysokiej klasy i pewnie dostanie jakąś nagrodę za [oryginalność]?

Flama
10-07-2008, 18:43
Nie bałem się, ale trailer nie odzwierciedla całego filmu w kinie.
Na pewno wybiorę sie na ten film i wtedy powiem czy się bałem.

Shikamaru
10-07-2008, 19:09
ja nie umiem oglądać horrorów... straszny film:(((

Kamashi
10-07-2008, 19:10
Film zapowiada się ciekawie... Oglądałem Blair Witch Project parę razy i mogę go oglądać cały czas, tak mi się podoba :P Zaczynam ściągać, jak obejrzę to editne moje wrażenia:D
pzdr

Bald Drah
10-07-2008, 19:32
Film zapowiada się ciekawie... Oglądałem Blair Witch Project parę razy i mogę go oglądać cały czas, tak mi się podoba :P Zaczynam ściągać, jak obejrzę to editne moje wrażenia:D
pzdr

Jezu ten co ty napisałeś to taki horror co rysuje psychikę. xd

Temat:

Boję sie horrorów :p Serio potem mi się śnią jakies potwory itd. Ale jakoś rambo 4 to normal oglądnąłem xD (ucinają nogi maczetą odlatują głowy wszędzie krew )
Ale reakcje fajne :P

Cimek
10-07-2008, 19:51
Ja na horrorach częsciej się śmieję niżeli płaczę i krzyczę ^^
btw
zapowiada się fajnie ten film napewno go obejrzę:)

bleblebleble
11-07-2008, 08:45
Ave

Margoth :* 8:39:26
to możesz posta editnąć
Margoth :* 8:39:26
xD

Nie będę editował bo to przecież HydePark ;o

Film oglądałem, na początku nudny jak flaki z olejem. BleBleBle, ktoś dupnął ze schodków itp itd. Około 30 minut do końca filmu zaczyna się prawdziwa akcja, zombiaki itp itd.
Szkoda tylko, że ten motyw z nieumarłymi już taki oklepany.

Polecam filmik oglądać w godzinach 0:00-3:00 :-]

Pozdrawiam.

,,l,, Bobo ,,l,,
11-07-2008, 10:27
Ja go oglądałem o 2.30 (coś koło tego - bo wtedy skończyłem go ściągać) i mało co zawału nie dostałem w niektórych momentach xD. Tylko jedno mi sie nie podobało w ch*j, ostatnia scena, jak ta reporterka upada i... (ten kto oglądał wie co się stało). To mi się nie spodobało. Film ogólnie zajebisty, motyw jaknajlepszy, w końcowych minutach coś się wyjaśnia, ale też nie za dużo. Jak dlamnie całkowita odmiana 10/10 conajmniej xD.

Ps. Jeżeli wejdzie to do polskich kin, jade na to na 100% xD.

Tony
11-07-2008, 12:08
Ja sie nieboje filmów które nie są oparte na prawdziwych Historiach,jak to oglądałeś to ci te długie włosy dęba staneły;d

Maxiu
11-07-2008, 12:18
Ja sie nieboje filmów które nie są oparte na prawdziwych Historiach,jak to oglądałeś to ci te długie włosy dęba staneły;d

Zamknij dupę niedorozwinięte zwierze!

@topic
Film zapowiada się dobrze :-)
Już ściągam :P