View Full Version : Nadci?gaj?cy huragan?
Hokage I
14-07-2008, 11:59
Witam. Od niedawna cieszymy się coraz to bardziej intensywnymi burzami i opadami deszczów. Czy to wstęp do tego co ma być ?. Dziś przeczytałem ową nowinkę na wp.pl
Burze, gradobicia, silne wiatry, a nawet orkany grożą nam tego lata - alarmują meteorolodzy. Łowcy burz przestrzegają przed możliwością powodzi. Od poniedziałku pojawią się bardzo intensywne opady deszczu z gradobiciem na Podkarpaciu, Lubelszczyźnie i w Małopolsce - mówi dyżurny meteorolog Grażyna Dąbrowska z Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej. Może spaść nawet 45 milimetrów wody na metr kwadratowy.
Odpowiedzialnym za to wszystko ma być niż genueński, który nadciągnie nad Polskę. W 1997 r. podobny niż spowodował na południu kraju tragiczne w skutkach powodzie - przypomina szef Polskich Łowców Burz Jarosław Turała. Podobnie jak przed jedenastu laty niż przesuwa się w kierunku północnym i północno-wschodnim. Nadciągnie nad Polskę od strony Górnego i Dolnego Śląska i obejmie resztę kraju.
W czasie burz będzie wiał bardzo silny i porywisty wiatr. Miejscami może przekroczyć nawet 70 km/h. Tomasz Zubilewicz z TVN Meteo prognozuje, że za to koniec tygodnia będzie bardziej łaskawy.
Tak się składa, że mieszkam w Górnym Śląsku. Jedyne co widzę za oknem, to granatowe chmury, deszcz i burza. Co o tym myślicie?.
(L)egionista
14-07-2008, 12:11
Pod warszawą, leje co chwila, jednak nie wierze ze bedzie powódz.
wolał bym żeby było słonce, niż siedziec przez telewiorem w deszcz.
no ja mieszkam na Podkarpaciu i wam powiem ze dzis od rana u mnie leje ;/ siedze caly czas sam na kompie bo rodzice w pracy i tak sobie mysle ze z tego cos moze byc D: jeszcze mieszkam jakies 1km od rzeki xD ale na gorce
pamietam w 1997 r ta powodz , podtopilo nam szkole :D ale cos w to gradobicie nie wieze , u mnie na termometrze 7 stopni ;/
!!sQaua!!
14-07-2008, 12:19
Mieszkam w Częstochowie na 10 piętrze wierzowca. Jak są takie wiatry mocne to blok sie kiwa. wierzcie mi lub nie. Jak sie oprzesz o sciane to jescze bardziej to czyc. Boje sie huraganu :/
@Szalony Uheerek
Północ :)
Master Fish
14-07-2008, 12:47
@up
ja Ci wierze bo mieszkam na 9 piętrze i też to czuje podczas burzy
@topic
Ja mieszkam na podkarpaciu i leje od rana ...
Lu$hOoOoOfy Cineq
14-07-2008, 12:51
Coś z tą pogodą jest... Ostatnio u mnie w mieścia padał... grad.
Na 100% maczają w tym palce Niemcy.
blok kiwa się, jak po dobrej ,,bibie'' (co w Częstochowie to standard ;] )
Chyba po pielgrzymce z winem mszalnym. Xd
Też wam wierze,u mnie co 2 dzień burza,i ciągle prąd wysiada,gruby mocny deszcz,pioruny i błyskawice,ciągle słychać grzmoty;/
Fee conte
14-07-2008, 12:56
Hihi, a ja was pie*dole.xd Jestem w Paryzu i tu zadnego gradu/burz nie mam.xd
Szalony Uheerek
14-07-2008, 12:56
Mieszkam w Częstochowie na 10 piętrze wierzowca. Jak są takie wiatry mocne to blok sie kiwa. wierzcie mi lub nie. Jak sie oprzesz o sciane to jescze bardziej to czyc. Boje sie huraganu :/
Mieszkam na 8 piętrze, też w Częstochowie, on mówi prawdę, blok kiwa się, jak po dobrej ,,bibie'' (co w Częstochowie to standard ;] )
Squaa, jaka dziel ??
Oxidosiss
14-07-2008, 13:12
Na 100% maczają w tym palce Niemcy.
Chyba po pielgrzymce z winem mszalnym. Xd
Owned. xD ! Z tymi niemcami mnie rozjebałeś.
@Topic
Ja mieszkam w dolnośląśkim, leje ciągle, grad napierdala, błyskawice/pioruny to rzecz normalna. Dla mnie to się nie liczy, ja nie patrze za okno ponieważ musze expić na ballach. Pozdrawiam.
Phi, a ja mieszkam w zachodnio-pomorskim i burza ssie : >
Pewnie "przejdzie bokiem" jak zawsze.
Destroyer Pall
14-07-2008, 13:27
Ja mieszkam na Podkarpaciu ale narazie nic nie wskazuje na cu$ takiego ;D.
Nie ma slonca ale nie ma tez zadnej burzy.Moim zdaniem to jakas sciema.Jak to nie sciema to nie wbije mojego 550 lvl omg zabije sie ... NIe bede mogl grac w tibie ... Ide sie wieszac.
Ja mieszkam w Oświęciomiu (Małopolskie), wczoraj na osiedlu, godzina 2.00 (noc), jestem w oknie, patrzę się na garaże, a tu błyskawica, i przez sekundę było tj. w dzień.
Rzeczywiścię, są burze, nie można z qumplami grać, albo na rowerze jeżdzić, bo błyskawice, deszcz.
Ja w opolskim mieszkam. Przy samej granicy z "pepickami" :P U mni też od paru dni burze i deszcze.
A od 2 dni to już coraz silniejsze. Narazie jest spokój. Zero deszczu. Ale myślę, że wieczorem znów zacznie =/
Zieniu07
14-07-2008, 16:05
JA mieszkam na podkarpaciu, tej nocy ledwo co wylaczylem pc lunelo jak z cebra w dodatku wiaterek... a tak to leciutko pada i nei zapowiada sie na nic wiecej....
Ja myślę, że to prawda. Co się stało w Sosnowcu albo w łodzi? Ja mieszkam w pomorskim i była tylko burza ;<<< Niektózi mówią, że to koniec świata xD Ale ja uważam, że to jest zwykła zmiana pogody xD
SzalonO.oki
14-07-2008, 16:40
Mieszkam na Podkarpaciu, kojarzę wydarzenie z przed ok 10 lat(?) kiedy rzeka San podniosła swój poziom o dobre kilka metrów, na szczęście jest głebokie koryto i nie wylało, ale groźnie było.
Naukowcy obliczyli, że jeśli temperatura podniesie się jeszcze o 3*C to poziom wszechoceanu wzrośnie o 7 metrów! Zresztą człowiek sam dąży do samozagłady
Ave pieniądze, wielkie koncerny i fabryki.
W wielkopolsce (Poznań) nie pada zbyt dużo jednak pada i to porządnie mam nadzieje,że w te wakacje nie będzie tych churaganów nie mam ochoty spędzać wakacji tylko w domu.Ah te globalne ocieplenie :(
Taker 2.0
14-07-2008, 17:42
Tak się składa, że mieszkam w Górnym Śląsku. Jedyne co widzę za oknem, to granatowe chmury, deszcz i burza. Co o tym myślicie?.
Też mieszkam na Górnym Śląska i nie jest aż tak źle... Od 3 dni tlyko pada i burze są...
@Topic
Cieszę się że coś takiego będzie! Lubie takie rzeczy
W Zachodnio-pomorskiem jakoś jest w miarę spokojnie. :D A dokładniej w Szczecinie. Oczywiście, pada częściej niż zwykle, ale są to zwykle krótkie opady (raz się zdarzył taki mocniejszy deszcz).
Mieszkam blisko Katowic i faktycznie wczoraj jak przyszła burza to chmury wirowały niemiłosiernie dokładnie jakby miał być huragan, ale myślę że to po prostu przesadzona opinia meteorologów. Lepiej dmuchać na zimne.
Bald Drah
14-07-2008, 18:34
U mnie w Radomiu ostatnio było CZARNE niebo a i tka burza przeszła bokiem. Co chwila grzmoty, pioruny i nic. W ogóle teraz mają być ciepłe dni ..
~Johny Knoxville~
14-07-2008, 19:32
Owned. xD ! Z tymi niemcami mnie rozjebałeś.
@Topic
Ja mieszkam w dolnośląśkim, leje ciągle, grad napierdala, błyskawice/pioruny to rzecz normalna. Dla mnie to się nie liczy, ja nie patrze za okno ponieważ musze expić na ballach. Pozdrawiam.
To ty Mnie z Bally rozjebałeś.
Szczerze mówiąc, u mnie z pogodą też nie jest najlepiej, lecz jakoś po blokach sie zawsze włucze, bo tam piorunochrony;>
A obok mnie najlbliższy jest około 1000-1500 metrów dalej.
Verrier 2.0
15-07-2008, 09:14
U mnie tam jest na razie spokojnie. Mieszkam w Wielkopolsce. Ale ostatniej nocy tak wiało, że by nam namiot ku**a porwało xD.
Faktycznie wczoraj pojechalem o 22 na granice cos zarobic stoje przed celnia i ida chmury jakies fioletowe.Blyskalo sie jakby ktos zdjecia robil.Za chwile zaczelo lac jak h.. i zawinalem sie na chate caly mokry ;/ nogi w butach mi plywaly ;/ non stop teraz leje ! ;/
P.S. Jestem z podkapacia
Ja mieszkam w Toruniu i tylko w niedzielę była burza, a jak teraz patrze przez okno to piękna pogoda.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.