Zaloguj się

View Full Version : Jak zabezpieczyc kompa przed hackiem

Hraclless
20-04-2007, 14:18
Poradnik BY ROLNIX!!

~ Poradnik - jak zabezpieczyć komputer przed hackiem ~

Cóż, jest to bardziej zbiór ogólnych rad i zasad, niż jakiś kurs zabezpieczenia kompa... chociaż także trochę pokombinujemy z naszym Windowsem, abyś mógł spać spokojnie ;)

I. Część pierwsza - bezpieczeństwo zależne od Ciebie

- Zasada numer jeden, najważniejsza, najbardziej skuteczna, najbardziej podstawowa. Nie przyjmuj nigdy żadnego pliku od NIKOGO. Nie od nikogo nieznajomego - od NIKOGO W OGÓLE. Nawet jeśli znajomy wciska Ci jakiegoś uber bota, to go odbierz - i od razu wyślij do kasacji. A koledze powiedz, że jest fajny, lub coś w tym stylu.

- Jeśli ktoś wysyła Ci ni z gruszki, ni z pietruszki podejrzaną stronę, bądź czujny - wchodź z bezpiecznej przeglądarki, np. Opery. Najlepiej nie wchodź w ogóle.

- Bezpieczeństwo numerów i haseł... podstawowe rzeczy - nie zapisuj na dysku ani jednego, ani drugiego. Podczas kupna postaci miej świadomość, że sprzedawca może (nie musi) dalej mieć możliwość jej odzyskania. Nie dawaj nikomu postaci do expienia, trenowania, zobaczenia itemów.

- Muszę o tym napomknąć... czytałem dużo książek o socjotechnice. Za dużo. Nawet ekstremalnie ostrożnego człowieka dobry socjotechnik może przekonać do wszystkiego w parę minut. Nie daj się manipulować - jeśli czujesz, że robisz/mówisz coś, czego tak naprawdę nie chcesz, zakończ rozmowę.

II. Część druga - bezpieczeństwo zależne od Twojego komputera

- Mniemam, iż korzystasz z Windowsa XP. Musisz mieć Service Pack'a 2. Tylko ta kombinacja łatek pozwoli na pominięcie dziur w procedurach RPC, czyli wszelkich blasterów, sasserów, parite'ów itd.

- Nie uruchamiaj Tibii, póki nie masz solidnego firewalla. Solidny = nie autorstwa Microsoftu. Załatw sobie Kerio Personal Firewalla 4.x/5.x, Zone Alarm'a, w najgorszym przypadku jakiegoś wbudowanego w pakiet defense'owy - Nortona lub coś w tym stylu.

- Jeśli korzystasz z Windowsa Visty, zrezygnuj z grania w Tibię. Żarłem się trochę z tym systemem - jest zbyt dziurawy i niestabilny, żeby na nim gdziekolwiek się logować - ba, nawet na forum Podkarpackiego.

- Na wszelki wypadek zainstaluj sobie jakiegoś lite'owego antywirusa. Co prawda ja nigdy nie korzystałem z żadnego, ale zawsze będziesz bezpieczniejszy. Proponuję BitDefender'a Pro. Jest i lekki, i w porządku.

III. Część trzecia, najważniejsza

- To, czy zostaniesz ofiarą hakera zależy nie od niego - od Ciebie. To jest najważniejsze.

Dodatek nr. 1 - Linki

Service Pack 2
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=049C9DBE-3B8E-4F30-8245-9E368D3CDB5A (w przypadku, gdy nie mamy oryginalnego windowsa)
http://update.microsoft.com/windowsupdate/v6/ (w przypadku, kiedy mamy oryginał i możemy korzystać z MS Update)

BitDefender

http://www.bitdefender.pl/download.php?id=4 (wersja free)
http://www.bitdefender.pl/download.php?id=1 (wersja professional, lecz trial)
http://www.bitdefender.pl/download.php?id=100 (professional trial w wersji 9)

Kerio Personal Firewall 4

http://www.sunbelt-software.com/evaluation/440/kerio.exe

ZoneAlarm - sam firewall

~

Jestem pewien, że stosując się do WSZYSTKICH opisanych powyżej zasad będziesz mógł spać całkowicie bez obaw, że rano obudzisz się goły. I sprawa ostatnia... jeśli już macie hacka - to nie wina Mortiisa, tylko wasza ;)

©2006, Rolnix

I JA COS DODAM!! NIE WBIJAC NA ZADNE STRONKI m.in: konkursarmia.yoyo.pl
konkursyapo.glt.pl itp.

PZDR 4 ALL APO!!

Nicole..
21-04-2007, 17:54
No ladnie ladnie dobry poradnik tylko gdzies juz to widzialam .. :/

no ale gz!

Noski
21-04-2007, 19:32
no poradnik gites.haki zaleza od gracza jak nie wchodzi byle gdzie to nie zostanie shakowany napewno.moim zdaniem poradnik na 6:D

POzdro

Shamala Knight
21-04-2007, 20:18
heh fajny poradniczek przyznam sie ze nie mam oryginal windows i link roolez :D

Hraclless
21-04-2007, 22:04
heh fajny poradniczek przyznam sie ze nie mam oryginal windows i link roolez :D
Heh loozik ja tez nie mam Orgyginalnego Windows'a (lecz podrobka troszke z Visty/Me/98/XP taka przeróbka by ME)

VaReZ
22-04-2007, 16:14
nawet fajny poradnik ale mógłbyś sam napisac a nie kopiowac

Dratris
22-04-2007, 21:32
Tak, dobry poradnik ale gdy hacker zwykły który stosuję się key logami to to uchronisz ale ... przed dobrym hackerem nie ma "schronienia".

Shady
23-04-2007, 16:06
dobry i staranny poradnik ;]

shalir
23-04-2007, 20:40
Jeśli masz juz keylogera to polecam program Spybot Search & Destroy. Jeden z lepszych usunie każdego keylogera.

http://storage.dobreprogramy.pl/bezpieczenstwo/spybotsd14(dobreprogramy.pl).exe

Blade Master Pall
24-04-2007, 15:00
thx za pomoc teraz bede sie chronil przed hackiem :)

Diego
24-04-2007, 15:38
Poradnik w porzo,tylko firełal co go dałeś to jest płatny.
Ale jest tam darmowy trial :p zawsze coś.

ChYtRuS
25-04-2007, 17:25
Gz!poradnik na 6!!cos takiego wlasnei szukalem!!

Basta of Seba
29-04-2007, 17:15
Spoko poradnik GZ dla ciebie

adrianeq :)
02-05-2007, 18:28
Nicole widziałaś ale w inny sposób przekazane ;) tu jest ciekawiej :P przynajmiej strony znane nam i pewne :P 10/10

rolnix
06-05-2007, 17:42
Przynajmniej wpisałeś, że to moje dzieło... dzięki ; ).

Lord Tomek
21-06-2007, 17:13
Najlepsze to z nieoryginalnym winem :D Ja nie mam oryginała i się przyda :rolleyes:

MateuszMaster11
28-04-2008, 23:05
Ja ma Viste i co mam kurna robic ?:(

Prosze o pomoc blagam niech mi ktos pomorze ok?

Hraclless
02-05-2008, 12:54
Sluchaj ten poradnik był robiony w tamtym roku. NIE ODŚWIERZAJ STARYCH TEMATÓW !!
Warn dla MateuszMaster11 za odświerzanie

Bobo
02-05-2008, 22:00
Super !

[Nixon] Nabijanie postów. Warn.

lukasz mistrsz
02-05-2008, 22:35
wg. mnie to najlepszym sposobem jest nie sciaganie zadnych gówien i nie być naiwnym.

SzpaQ xD
28-05-2008, 15:55
No co ja tu bede duzo mowil wedlug mnie poradnik jest spoko i napewno skorzystam:)

[Nixon] Nabijanie postów. Warn.

Misiek xD
27-06-2008, 21:40
Dobry poradnik.. Mysle ze teraz bedzie juz mniej haknietych kont i noobow ktorzy placza za 100lvl :o

Bazylej
18-08-2008, 12:22
Jeszcze cos odemnie na own tibie :)

Dwam sposob na usuniecie keylogera "own tibia" jest to jeden z najgrozniejszych i najmniej wykrywalnych keylogerow do tibi !
Keylogera mozecie usunac recznie jak i programem ktory dla was przygotowalem ; )

A mianowicie wchodzicie do pliku "HOST" gdzie znajdziecie cos takiego
(jesli jestescie zarazeni oczywiscie)

84.23.345.32 owntibia.com
84.23.345.32 vip.owntibia.com
84.23.345.32 wizzard.home.pl

I wszystkie te ip "84.23.345.32" zmienic na 127.0.0.1
Jak to dziala ?
127.0.0.1 to adres domowy twojego komputera i zamiast hasla wysylac na strone own tibi bedzie chcial wirus wyslac je na twoj komputer co automatycznie blokuje own tibie ;)

Jesli nie mozecie sobie poradzic sami sciagnijcie program i wcisijcie
"usun / zabezpiecz w przyszlosci "

www.speedyshare.com/912723700.html

Uszanuj moja prace! jesli ci pomogla prosil bym o wyslanie smsa z1.dotacja na numer 74522 koszt 2zl (2,44 z vat )
pozdrawiam !

Refugia_PL
23-12-2008, 11:16
Hmmm.. gdzieś już widziałam ten poradnik alee .. GjezEt ;) Ja tam wole swoje sposoby..

8/10 za plagiat .. -.-

p

Milker Men
26-12-2008, 11:34
No to mi się podoba poradnik bardzo ładny.Przyda mi się na pewno :)

~Paso~
30-12-2008, 22:13
Dobry poradnik tylko teraz jest juz sp3 ;p wiec lepiej go miec ;)_

Spaślak
08-01-2009, 20:32
No wszystko pięknie łądnie opisane, tylko jeden szczegół przed hackiem nie da sie zabiezpieczyć, jeżeli będzie dobry haker to sie prędzej czy później włamie.