PDA

View Full Version : Wojna w Gruzji.

Sabino
09-08-2008, 10:39
W Gruzji trwają działania wojenne prowadzone przez Rosjan. Baza lotnicza w Wazioni(koło Tbilisi, stolicy Gruzji) rejony Gori i Karela, miast leżących przy granicy z Rosją, zostały zbombardowane. Główne walki lądowe są prowadzone w Osetii Południowej, walki są toczone o stolicę tamtejszego rejonu, Cchinwali. Na terenie Gruzji przebywa ok. 150 czołgów i pojazdów opancerzonych Rosji. Rosja zapowiada dalsze wysyłanie wojsk na tereny Gruzji. Gruzja wycofuje swoich żołnierzy z Iraku, aby pomogły bronić granic kraju. Z terenów objętych walką ewakuowało się 30 tysięcy ludzi, a liczba ofiar śmiertelnych przekroczyła 1,5 tysiąca.

Co Wy o tym sądzicie? Co sądzicie o ciągłym zbrojeniu się Rosjan?

Moim zdaniem Rosjanie to najgorsze gnojki, wpiep***ją się tam gdzie ich nie potrzeba, im tylko wojna w głowie i poszerzanie terenów. Mieli z Gruzją na pieńku, to wykorzystali okazję żeby ich zniszczyć.

(Będę aktualizował ten temat kolejnymi faktami)

Bald Drah
09-08-2008, 10:41
ROsja debile co oni tam robią. To sprawa Gruzji oni sami powinni rozważyć sprawę Osetii. Rosjanie chcą tylko ropy i na chooj oni tam są?? Gruzja się nie podda, a kraje inne nie powinny się w to włączać bo to sprawa Gruzji i Rosji. Rosjanie durny naród(rząd). Co oni tam robią??

Mosuke
09-08-2008, 10:57
Rosja specjalnie wtracila sie do walki o Osetie.Dlaczego?Dlatego ze Gruzja stanowila dla niej zagrozenie w dostawach ropy poniewaz z Gruzji jest transport ropy do Europy i to stanowi zagrozenie dla Rosjii a takto Gruzja zajeta wojna nie bedzie stanowila zagrozenia gospodarczego dla Rosji.Dziwne natomiast jest to ze gdy czytalem ze walki tocza sie w Osetii a Rosja wysyla samoloty zeby bomardowaly tereny Gruzji.Skonczyc sie moze tak ze Rosja zacznie prowadzic to wojne na serio i zajmie tereny Gruzji a potem calego Kaukazu.Czytalem ze Rosjanie zabili podobno 1400 zolnierzy Gruzinskich.Wszystko rozegra sie na przelomie tego tygodnie , zobaczymy czy Gruzja zajmie stolice Osetii i czy Rosja wtargnie swoimi wojskami na teren Gruzji.Prezydent Gruzji ma wprowadzic w niedziele stan wojenny wiec mysle ze na zawieszeniu broni sie nie skonczy.Gruzja wycofala z Iraku oddzialy swoich wojsc wiec swiadczy to o tym ze Gruzja chce wszelkimi srodkami Osetie i jeszcze jakis jeden teren ktorego nazwy nie pamietam.Mysle ze Rosja da Gruzinom podbic Osetie a potem pod pretekstem zajecia przez Gruzje Osetii wkroczy do Gruzji i wtedy zacznie sie dopiero prawdziwa walka.

edit^^
looknijcie na to
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Rosyjskie-samoloty-bombarduja-Gruzje-Miedwiediew-przymusimy-Gruzinow-do-pokoju,wid,10240065,wiadomosc.html

z tego co przeczytalem wyniki ze Rosja zmusi sila Gruzje aby zaprzestala w dazeniu do odzyskania Osetii.Rosjanie postepuja strategicznie niszczac uzbrojenie Gruzinow ,a takze wazne porty morskie i ostrzeliwujac miasta.

Ko0oDeeXiiiK
09-08-2008, 11:21
Kij tam z Gruzją, ja bym się bardziej Iranem przejmował, bo oni są dla nas zagrożeniem a nie Gruzja. Amerykanie mają na nich napaść (Jak i w tym przypadku chodzi o surowce)
A przecież iran ma arsenał nuklearny ; )

Tettmeier
09-08-2008, 11:25
#up
nie rozumiem twojej wypowiedzi ;/ chyba sobie sam przeczysz? albo nic nie wnosisz do tematu? sam nie wiem
#topic
Rosjanie to "nooby". Putin przysłania ludziom oczy, żeby na niego zagłosowali a za plecami jest skurwysynem który chce więcej i więcej.. Ja już tego w ogóle nie rozumiem..

Vidly
09-08-2008, 11:33
Tak, dalej słuchajcie kaczej propagandy ^^ Pomyślcie z kim Polsce lepiej trzymać. Na pewno większe korzyści mieliby współpracując z Rosją i Niemcami a nie z USA. Tutaj wychodzi sprawa tarczy antyrakietowej (która nie działa -,-). Kacza polityka polega na, w ich mniemaniu, szkodzeniu Rosji i Niemcom. Tak naprawdę szkodzimy tylko sobie.

lol561
09-08-2008, 11:49
@Vidly - masz racje po huj nam taki sojusz z amerykanami? lepiej bardziej zadbać o sojusz z Rosją czy Niemcami. Co z tego że USA jest takie dobre znów nam sprzeda f16 za 1.5ceny i powiedzą że prawie za darmo (bo ktore panstwo kupuje taki złom) Gdyby rosja chciała Rządzi EUROPĄ oni mają wszystko,
od surowców po armie aż po bomby atomowe i uzbrojenie.

Co do Gruzji cóż trudno nic nie możemy zrobić tylko powiększyć naszą nienawiść do "Putińskiego KRAJU" Media mogą wszystko zrobić jak, co i czym było to spowodowane nigdy się nie dowiemy. Media mogą ciulać mogą prawdę mówić ale tylko zależy od nas ile w to uwierzymy.

Elvan
09-08-2008, 11:54
Rosjanie są uważani za jednych z najlepszych polityków na świecie. Tak zamanipulowali Gruzinami, że to w sumie oni sami wywołali wojnę. Najpierw Rosjanie ich podpuszczali, mówili "Chodźcie, zrobimy wojenkę, będzie elo". A jak już doszło do wojny, Rosjanie mówią "No i coście zrobili? Żal i bul . :<".

Tak to mniej więcej wygląda.
Moim zdaniem Rosjanie to chamy, którym ciągle za mało terenów. O ile Wielka Brytania czy Francja mają/miały swoje kolonie daleko od swoich państw, to Rosja chce na odwrót. Chcą mieć swoje kolonie jak najbliżej swojego imperium. Dlatego prowadzą teraz wojnę w Czeczenii i teraz zaczęli w Gruzji. To jest chore, a Putin jest debilem i sukinsynem. Bo mimo iż on nie jest prezydentem Rosji, to i tak wiadomo, że to on pociąga za sznurki :/

A najbardziej mnie wkurza to, że w telewizji się od cholery mówi o wojnie w Iraku ... Nic o wojnie w Czeczenii ...Teraz będą mówić przez miesiąc o wojnie w Gruzji a potem już wszyscy o tym zapomną i Rosjanie będą mogli robić co im się podoba.

Viseko:<
09-08-2008, 11:58
Przeczytałem tylko posta autora tematu i kilku innych osób.

Powiem tyle, 'wojna' toczy się o teren wielkości województwa, czy to jest normalne by wysyłać XXXXX Rosjan do Gruzji i XXX Czołgów ?

Rosja, jak zawsze pragnie tylko szerzyć swoje państwo.Nigdy nie jest im dość.
Moim zdaniem, państwa zachodu wkońcu unicestwią rosje.

Bald Drah
09-08-2008, 12:02
Przeczytałem tylko posta autora tematu i kilku innych osób.

Powiem tyle, 'wojna' toczy się o teren wielkości województwa, czy to jest normalne by wysyłać XXXXX Rosjan do Gruzji i XXX Czołgów ?

Rosja, jak zawsze pragnie tylko szerzyć swoje państwo.Nigdy nie jest im dość.
Moim zdaniem, państwa zachodu wkońcu unicestwią rosje.

W tej wojnie chodzi o to że Osetii(miasto w Gruzji) nie chcę być w Gruzji a chcę założyć nowe państwo. I to powinni się dogadać Gruzini z Osetii a nagle Ruskie wkroczyły i mówią że ma być pokój(no downy)
To tak jak by Śląsk chciałby być nowym państwem i nagle wkroczyli niemcy i zaczęli bombardować Polskę bo ma być pokój ... No idiotyzm ..

Crayon
09-08-2008, 12:16
Moim zdaniem Rosjanie ro chamy,
TAK ELVAN ZROBIŁ MAŁY BŁĄD, LITERÓWKĘ o_O
NAWET KARAŚ SPOD KAUFLANDU SIĘ MYLI ; ooooo

Rosjanie chcą pokazać się ze strony "Dobrego rozjemcy".
Wojny Światowej z tego nie będzie, bo Rosji boją się największe mocarstwa świata(USA, Chiny, Korea).
Jeśli Stany Zjednoczone wejdą do Gruzji to nie pod swoją własną flagą, tylko razem z siłami NATO i 'niebieskimi hełmami' ONZ.

Mosuke
09-08-2008, 12:19
Nigdy sie nie zastanawialem kto bylby lepszym partnerem dla Polski.Tak jak napisal Elvan , rosjanie maja swietnych politykow ktorzy prowokuja gruzinskich polityokow do wojny a potem sie wszystkiego wypieraja.Czytalem przed chwila ze ruski odbili stolice Osetii , niezwajac na cywili , bomardujac miasta na tereytorium gruzji i maja przeprowadzic szturm na Tbilisi , stolice Gruzji.Tylko po co im ten szturm?Czy oni chca przez to sprowokowac Gruzje do wypowiedzenia im wojny?Chyba tak.Mysle ze na zawieszeniu broni sie nie skonczy bo Rosja chce zajac caly kaukaz i to zrobia.Mysle ze bedzie wojna.

Cimek
09-08-2008, 13:14
K*rwa mać co z was za debile -.-'
Na ch*j się wypowiadacie jeśli nie wiecie o co chodzi -.-
@Bald Drah
Ty jesteś ułomny czy jak ?
@Elvan
dlaczego uważasz ,że Rosja chciała wojny ?
Rosja sama obiecała pomoc wszystkim państwom z byłego ZSRR .
Tak szkoda ,że Rosja zawsze była największym Państwem i takim pozostanie .
Jesteście debilami nie wiem co Wy tu robicie na tym forum .
Osądzacie Państwo ,którego nie znacie .
Ktoś tam napisał ,że Rosja boi się Gruzji bo oni odetną rope ^^
Chyba sobie żartujecie .
Chyba nie pamiętacie ,że to Rosja powiedziała o odcięciu ropy do Polski.:cool:

Szkoda ,że gdyby nie ZSRR to możliwe ,że dalej by była III Rzesza .

Lu$hOoOoOfy Cineq
09-08-2008, 14:07
Up:
To raczej zła polityka Hitlera spowodowała, że mając gospodarki tylu państw (W tym Polska, Francja itp...) uległa ZSRR.

Jak dla mnie wkroczą tam wojska ONZ i Rosja się wycofa.
Swoją drogą szkoda, że Gruzja nie ma żadnego asa w rękawie. To by było ciekawe...

Rudy Pies
09-08-2008, 14:20
Jak dla mnie to ta cała Rosja spadnie na moje 2-3 emaxy i się skończy dzień dziecka:)

Dedax =]
09-08-2008, 14:33
Zaczerpnijmy przykład z Tibi.
500+lvl ek bijacy Neka Który ma jeszcze 2 uh'erów.
Gruzja nie ma dużych szans wygrać ją solo Bez pomocy innych.
Za kilka dni będzie rada Unii Europejskiej i wszystko się wyjaśni,
oby Polska nie mieszała w to gówno, bo i nas rozjebią :<

Tre Cool
09-08-2008, 15:33
Ja tylko powiem, że w starożytności ( i nie tylko ) na czas Igrzysk Olimpijskich wszelkie konflikty zbrojne były zawieszane. Jebać Rosję.

Viseko:<
09-08-2008, 15:40
;275001']Zaczerpnijmy przykład z Tibi.
500+lvl ek bijacy Neka Który ma jeszcze 2 uh'erów.
Gruzja nie ma dużych szans wygrać ją solo Bez pomocy innych.
Za kilka dni będzie rada Unii Europejskiej i wszystko się wyjaśni,
oby Polska nie mieszała w to gówno, bo i nas rozjebią :<

To już twój XX debilny post, pfff.

Rosja szukała pretekstu by wtargnąć na ziemie Gruzji, chcą by w rezultacie 'wojny' domowej w Gruzji oni wyszli na tym najlepiej, czyt.zagarneli by kawałek ziemi.

Rosja boi się, że Chiny, Korea, USA wkroczą na ziemie Gruzji, by im pomóc.Na igrzyskach Chiny chciały pokazać(Niedosłownie) bombe atomową, by inne mocarstwa, np.USA się z nimi liczyło.

Myśle że te 3 państwa, i ONZ wkroczą na ziemie Gruzji z pomocą;o

Vidly
09-08-2008, 16:05
Kur*a...
Rosji chodzi tylko o to, żeby uzależnić większą część europejskiej gospodarki od swojej ropy. Gruzja im w tym przeszkadza. Niby czemu zbombardowali gruziński port, przez który eksportowana jest gruzińska ropa naftowa?

Osetia Południowa to region, niewielki obszar w północnej Gruzji (a nie miasto jak ktoś wyżej napisał -,-), którego mieszkańcy nie uznają zwierzchności władz z Tibilisi. Większa część obywateli Osetii ma obywatelstwo rosyjskie i dlatego Rosjanie mają pretekst do wkroczenia w strefę walk.

Chyba dla wszystkich jest jasne, że od upadku ZSRR Rosjanie starają się przywrócić swoje zwierzchnictwo państwom byłej republiki radzieckiej. Najbardziej boli ich region Kaukazu (m.in. Gruzja, Czeczenia) gdzie znajdują się wielkie pola naftowe.

PS: Mam tylko nadzieję, że Polska będzie siedzieć cicho a nie rwać się z łopatką do piasku na ruskich tak jak mówi kacza propaganda -,-

Malkin
10-08-2008, 10:45
Ja tylko czekam jak Bush wypowie wojnę Rosji, będzie wtedy dobrze, i oczywiście klęska Rosji.

Nie lubię tego kraju w stosunku wojskowym, oraz rządowym, są bardzo pewni siebie.

PS: Mam tylko nadzieję, że Polska będzie siedzieć cicho a nie rwać się z łopatką do piasku na ruskich tak jak mówi kacza propaganda -,-
Dokładnie, co powie USA to Polska wykonuje, zaraz będziemy mieli tarcze antyrakietowe i Ruski się wkruzą.

Lu$hOoOoOfy Grom
10-08-2008, 11:13
W Gruzji trwają działania wojenne prowadzone przez Rosjan. Baza lotnicza w Wazioni(koło Tbilisi, stolicy Gruzji) rejony Gori i Karela, miast leżących przy granicy z Rosją, zostały zbombardowane. Główne walki lądowe są prowadzone w Osetii Południowej, walki są toczone o stolicę tamtejszego rejonu, Cchinwali. Na terenie Gruzji przebywa ok. 150 czołgów i pojazdów opancerzonych Rosji. Rosja zapowiada dalsze wysyłanie wojsk na tereny Gruzji. Gruzja wycofuje swoich żołnierzy z Iraku, aby pomogły bronić granic kraju. Z terenów objętych walką ewakuowało się 30 tysięcy ludzi, a liczba ofiar śmiertelnych przekroczyła 1,5 tysiąca.

Co Wy o tym sądzicie? Co sądzicie o ciągłym zbrojeniu się Rosjan?

Moim zdaniem Rosjanie to najgorsze gnojki, wpiep***ją się tam gdzie ich nie potrzeba, im tylko wojna w głowie i poszerzanie terenów. Mieli z Gruzją na pieńku, to wykorzystali okazję żeby ich zniszczyć.

(Będę aktualizował ten temat kolejnymi faktami)

Gruzja sama zaczęła tą wojnę to teraz niech się nie dziwią, że im Rosjanie wp^%dolą. Naważyli sobie takiego piwa to niech wypiją.

<Doktor>
10-08-2008, 11:59
Najwieksze mocarstwa swiata prowadza wojny dla swoich kozysci, USA z Irakiem celem było uzyskanie cennej ropy, dlaczego Rosia ma byc gorsza tylko Rosji jak zwykle brakuje terytorium. Rosija jest na tyle silnym panstwem ze tylko Unia Europejska moze ja uspokoic.

Mosuke
10-08-2008, 12:11
Wiadomosci z ostatniej chwili :
Rosja przejela stolice Osetii.
Gruzja wycofuje wojska z Osetii.
Wojna prawdopodobnie dobiega konca.
Choc kto wie co sie moze jeszcze wydarzyc.

Layer
10-08-2008, 13:44
Armia rosyjska ma już całkowitą kontrolę nad Cchinwali, stolicą Osetii Południowej - podała agencja AFP. Jeśli Rosja się zatrzyma, a Gruzja nie wykona żadnego kontrnatarcia, to wojskowa faza może dobiegać już końca - skomentował w TVN24 Wojciech Jagielski, reporter "Gazety Wyborczej".

Co w związku z tym? Jeżeli Gruzja nie będzie chciała dalej się bronić to sprawa zostanie przekazana w ręce polityków.

Lu$hOoOoOfy Cineq
10-08-2008, 14:47
Ja i tak w to doniesienie nie wierzę. Koleś z gazety wyborczej i na dodatek z TVNu. Haha. To coś jak żydowki niemiec. Nie wiem jak ktoś może czytać GW i oglądać TVN. To już Polsat lepszy.

To ja coś dodam...
Przypominam, że do nas wkroczyli w trosce o białoruskich i ukraińskich obywateli.
Swoją drogą ciekawe co miało na celu dozbrajanie Gruzinów przez Izrael i USA. Myślę, że jak zasze na plusie na tym wyjdą jedynie anglo-sasi i żydostwo.
Myślę, że w Polskich i zachodnich mediów nie dowiemy się raczej prawdy. Jak zwykle.

Hokage I
10-08-2008, 17:40
Nienawidzę Rosjanów. Post sowieci... . Nigdy im nie ufałem.

@Tetti

Też nienawidzę Putina. Uśmiechnięta twarz, za plecami człowiek popierający KGB.

Jednak jedna rzecz zostanie w mojej świadomości na zawsze... .

W latach '80 była bodajże zimna wojna pomiędzy rosjanami a jankesami. Oba narody były gotowe do wojny. Każdy z krajów miał antyrakiety, gdyby wykryto lecące rakiety ze strony wroga. Pewnego dnia... na rosyjskim radarze zauważono obiekt poruszający się z dużą szybkością w kierunku Rosji...była to rakieta. Jeden człowiek obsługujący te rakiety miał podjąć decyzję... . Wysłać antyrakietę albo zignorować nadlatującą katastrofę. Cały problem w tym, że gdyby użył antyrakiety, zrównał by z Ziemią cały świat i może za 400 lat zaistniałoby pierwsze życie. Chodziło tu o honor. W ostatnich sekundach rosjanin zignorował rakietę...okazało się, że była to awaria systemu... . Ocalił całą ludzkość przed zagładą... Dziwię się, że o tym nie wspominają w mediach... . Być może coś przekręciłem, lecz ta historia to prawda.

About Topic.

Liczę, że kiedyś Rosjanie nie będą tak kozaczyć i w końcu wyślą na Nich coś kuszącego... .

Qlers
10-08-2008, 18:22
Osetia Południowa to region, niewielki obszar w północnej Gruzji (a nie miasto jak ktoś wyżej napisał -,-), którego mieszkańcy nie uznają zwierzchności władz z Tibilisi. Większa część obywateli Osetii ma obywatelstwo rosyjskie i dlatego Rosjanie mają pretekst do wkroczenia w strefę walk.

Przed 4 laty to dużą większością byli Gruzini w Oseti
Rosjanie dawali obywatelstwo w Oseti ludziom, bo wiedzieli co będzie się działo...i jak będzie plebiscyt(?) to każdy na Rosjan zagłosuje... Również po to, że jak Gruzja zaatakuje (Gruzja pierwsza zaatakowałą. Tak przy okazji)to będą mileli pretekst do wejścia (Bronić swoich)

Jak pójdzie NATO pójdzie i Polska.

Gruzja ogłosiła jednostronny rozejm i chce rozmów...(tak czytałem)
Wojska gruzińskie prawdopodobnie dalej walczą o stolicę Oseti... (tak słyszałem w tv)
Jak się szybko nie skończy to może się źle skończyć dla całego świata.

Quik
10-08-2008, 18:34
Czemu dla całego świata?Jak dotąd to tylko dla Gruzji.Nie wiem czemu ci przeklęci Rosjanie nie mają roboty tylko innych atakują.Założe się,że juz gotują sie do wojny z Polską.oczywiście USA i reszta państw by nie zareagowała.Ehh

Layer
10-08-2008, 18:42
&UP
Chyba głupi jesteś.. Nikt się do wojny z Polską nie szykuje, wtedy USA, Chiny itp stanęły by po naszej stronie i Rosja nie miała by szans, w ogóle zaczynanie jakiej kolwiek 3 wojny światowej dla Rosji nie miało by sensu i by się nie opłacało, coś tam z ropą, gazem itp..

Vidly
10-08-2008, 20:22
@Do dzieci próbujących doszukiwać się przyszłęj wojny w Polsce:
Ósprujcie siem f fajer słorty i pochanćcie na birah rzeby mjedz fud.

@topic:
Rosjanie podobno wkraczają teraz do Abchazji, która rozpoczęła walki z Gruzinami. Tylko tam już całkiem nie mają najmniejszego (jakże fałszywego) pretekstu obrony swoich obywateli.

A kaczy prezydent pierwszy się pcha reprezentując rzekomo cały naród i krytykuje Rosję i ma "hot-line" z Saakaszwilim. Jeszcze nas w wojnę wpląta...

@down:
Gdyby Polacy nie podpisali sojuszu z Brytyjczykami to Niemcy poszliby na Francję... Potem mogliby iść ewentualnie na Polskę. Po zawarciu sojuszu z WLk. Brytanią i Francją Niemcy zrozumieli, że gdyby uderzyli na Francję to głupi Poalcy uderzą z drugiej strony - wiedzieli też, że państwa zachodnie nie udzielą takiej pomocy nam. Polska sama się wplątała w wojnę.

Lu$hOoOoOfy Cineq
10-08-2008, 22:39
Chyba głupi jesteś.. Nikt się do wojny z Polską nie szykuje, wtedy USA, Chiny itp stanęły by po naszej stronie i Rosja nie miała by szans, w ogóle
Oj Bulbas, przypominam o 'Dziwnej wojnie', gdzie wtedy też nas ktoś miał bronić. Zresztą, to Polska jest wasalem UE i USA, co udowodniła wojna w Iraku.

Bald Drah
11-08-2008, 13:04
POWIEM KILKA SŁÓW:
Niedługo będzie IIIWŚ nie sieje paniki, ale jeśli NATO włączy się do pomocy militarnej Gruzji to równa się tyle co wypowiedzenie wojny Rosji. Rosja ma na stanie 8k rakiet o napędzie nuklearnym a wszystkie siły NATO 9k(no ile ma NATO państw?? 1k to nie duża różnica a ile państw więcej ma NATO). Juz nawet o tym nie myślę i według mnie to sprawa Gruzji i Rosji. Wiem giną ludzie, ale pokój już jest podpisany. Rosjanie czekają na jakiś błąd Gruzji i wtedy zaatakują wtrąci się NATO i wojna gotowa.

A więc Rosjanie czekają na potknięcie Gruzji siedzą w Osetii(czy gdzieś) i nie wchodzą na teren Gruzji. A jeśli coś głupiego zrobią Gruzini to wkroczą i będzie wojna a Gruzini zginą wszyscy bo będą walczyć do końca taki naród ..

Ktoś napisał coś o Chinach.
Oni nic nie będą robić zaczekają aż się sami wytniemy potem dobiją rannych i zawładną światem albo go zniszczą. Ten naród jest nie obliczalny on chce rządzić nad światem i taka prawda są największą potęgą militarną..

Metjaz
11-08-2008, 13:17
Rosja nie prowadzi wojny "bo jej się tak zachcialo". Przez Gruzje (w Osetii albo Abchazji, nie pamietam dokladnie) przebiega ropociąg, ktory tranzytuje ropę z Azerbejdzanu. Dzieki temu ropociągowi, zachod by mial mozliwosc uniezaleznienia się od ropy z Rosji.

Więc dlaczego Rosja prowadzi wojnę?

- BO CHCE PRZEJĄĆ KONTROLE NAD TYM ROPOCIĄGIEM!

Sabino
11-08-2008, 15:22
@Bald Drah
Rosjanie już wkroczyli do Gruzji, wkońcu osetia płd. leży na terenie Gruzji. Będą walczyć do końca, wcale się im nie dziwie.

Vidly
11-08-2008, 18:17
POWIEM KILKA SŁÓW:
Niedługo będzie IIIWŚ nie sieje paniki, ale jeśli NATO włączy się do pomocy militarnej Gruzji to równa się tyle co wypowiedzenie wojny Rosji. Rosja ma na stanie 8k rakiet o napędzie nuklearnym a wszystkie siły NATO 9k(no ile ma NATO państw?? 1k to nie duża różnica a ile państw więcej ma NATO). Juz nawet o tym nie myślę i według mnie to sprawa Gruzji i Rosji. Wiem giną ludzie, ale pokój już jest podpisany. Rosjanie czekają na jakiś błąd Gruzji i wtedy zaatakują wtrąci się NATO i wojna gotowa.

Głupota z tego bije, że aż boli. Mają rakiety z głowicami jądrowymi (nie, to nie jest żaden napęd nuklearny tylko rakietowy -,-), ale wszyscy będą bali się ich użyć, bo wiedzą jakie będą tego konsekwencje. Po za tym skąd masz takie informacje o ilości rakiet.

Rosja już wkroczyła na teren Gruzji - nie posuwają się już w Osetii, ale jeszcze w Abchazji i "okolic".

A nasza kaczka znowu mlaska... Pewnie biedny Putin znowu kolki ze śmiechu dostanie...

Bald Drah
11-08-2008, 18:55
Głupota z tego bije, że aż boli. Mają rakiety z głowicami jądrowymi (nie, to nie jest żaden napęd nuklearny tylko rakietowy -,-), ale wszyscy będą bali się ich użyć, bo wiedzą jakie będą tego konsekwencje. Po za tym skąd masz takie informacje o ilości rakiet.

Rosja już wkroczyła na teren Gruzji - nie posuwają się już w Osetii, ale jeszcze w Abchazji i "okolic".

A nasza kaczka znowu mlaska... Pewnie biedny Putin znowu kolki ze śmiechu dostanie...

Jak nie wiesz to się nie odzywaj .. Jak wtrącą się siły NATO naprawdę może być konflikt to jest sprawa między Rosja a Gruzją więc po co my się tam pchamy??
Wszyscy będą się bali użyć?? GÓWNO PRAWDA! JA na 99,9% jestem pewien że wojne nuklearną zaczną Chiny... IRAK I INNE KRAJE TYLKO STRASZĄ, ALE NIE SA NA TYLE GŁUPI. i JAK COŚ JESZCZE CHCESZ PISZ 8582652 I POCZYTAJ MOJE POPRZEDNIE POSTY A NIE WYJĘTE ZE ŚRODKA .. dawaj na gg pogadamy a nie ..

PS- O tych Chinach to tak z nerwów( ja wierze że będzie wojna za kilkadziesiąt, kilkaset lat)
Bo widzę że jesteś osoba znającą temat więc będziemy mili o czym gadać..

Osetia chciała utworzyć nowe państwo dlatego niby jest konflikt. Rosjanie weszli na te tereny niby jako siły pokojowe(co pisałem w poprzednich postach)

Crayon
11-08-2008, 19:21
IRAK I INNE KRAJE TYLKO STRASZĄ, ALE NIE SA NA TYLE GŁUPI.
Irak jest pod kontrolą USA więc nikogo nie zaatakuje.

Naiczer
11-08-2008, 20:24
POWIEM KILKA SŁÓW:

A więc Rosjanie czekają na potknięcie Gruzji siedzą w Osetii(czy gdzieś) i nie wchodzą na teren Gruzji. A jeśli coś głupiego zrobią Gruzini to wkroczą i będzie wojna a Gruzini zginą wszyscy bo będą walczyć do końca taki naród ..

Oni nic nie będą robić zaczekają aż się sami wytniemy potem dobiją rannych i zawładną światem albo go zniszczą. Ten naród jest nie obliczalny on chce rządzić nad światem i taka prawda są największą potęgą militarną..

Patrzac na militaria rosja ogolnie ma okolo 1,5miliona natomiast NATO ponad 4 miliony. Wtedy Rosja nie miala by szans z czego 2/3 militarii NATO to Stany Zjednoczone
@temat
Traktakt pokojowy zostal podpisany jednak kilka godzin pozniej Rosja go odwolala. Nie wiadomo kogo obwiniac bo tam od kilkunastu lat sa prowadzone walki

@down
No niby tak ale tam od kilkunastu lat trwaja walki

2@temat
Wszyhcy gadaja ze USA nie pomorze Gruzji nie wysle wojska itd. A czemu?? Wtedy Rosja zaatakowala by USA i by odrazu wybuchla III Wojna Swiatowa

Quik
11-08-2008, 20:30
Kryzys polityczny i tyle...Rosyjskie psy byle gdzie se łby biorą by tylko wszystko zniszczyć :(.Layer wątpie,by Rosja bała się Chin czy USA.Może to są potęgi,ale każdy ma swoje cele.Zaczną najpierw od Litwy,Estoni,łotwy.Póżniej Ukrainy i Białoruśi i gotowa wojna...

Vidly
11-08-2008, 20:40
#Bald Drah:

Jak nie wiesz to się nie odzywaj .. Jak wtrącą się siły NATO naprawdę może być konflikt to jest sprawa między Rosja a Gruzją więc po co my się tam pchamy??
Wszyscy będą się bali użyć?? GÓWNO PRAWDA! JA na 99,9% jestem pewien że wojne nuklearną zaczną Chiny... IRAK I INNE KRAJE TYLKO STRASZĄ, ALE NIE SA NA TYLE GŁUPI. i JAK COŚ JESZCZE CHCESZ PISZ 8582652 I POCZYTAJ MOJE POPRZEDNIE POSTY A NIE WYJĘTE ZE ŚRODKA .. dawaj na gg pogadamy a nie ..

PS- O tych Chinach to tak z nerwów( ja wierze że będzie wojna za kilkadziesiąt, kilkaset lat)
Bo widzę że jesteś osoba znającą temat więc będziemy mili o czym gadać..

Osetia chciała utworzyć nowe państwo dlatego niby jest konflikt. Rosjanie weszli na te tereny niby jako siły pokojowe(co pisałem w poprzednich postach)

Pff, ty wiesz co i jak... nikt nie wie, ale twój scenariusz wielkiej wojny wydaje mi się nierealny. Rosja nie jest już taką potęgą jaką była za czasów ZSRR tuż po wojnie. Gospodarka jak i armia przez te 60 lat coraz bardziej odstawały od państw zachodnich i ich jedynym atutem jest własnie broń nuklearna, ale to dla nich nieopłacalne, bo wiedzą że NATO odpowie tym samym. Liczna armia jak za czasów II WŚ? Nie, Rosja ma około 120mln ludzi (albo 140, nie pamiętam) i ta dawna przewaga została zniwelowana (np. Niemcy mają około 80mln ludzi). Putin czuje się bezkarny, ale uważam że po jakimś czasie na pewno się ugnie - wystarczy zdecydowana reakcja zachodu np. embargo handlowe na wszystko. Ropę można transportowac np. z Norwegii czy Ukrainy.

Wielkiego i krwawego konfliktu raczej nie będzie, bo nie leży to w interesie żadnego z państw.

Z tym się w zupełności zgadzam ;)

Pozdrawiam

Crayon
11-08-2008, 20:44
Ropę można transportowac np. z Norwegii czy Ukrainy.
Ale to im się nie opłaca

Wielkiego i krwawego konfliktu raczej nie będzie, bo nie leży to w interesie żadnego z państw.
True, true.

Z tym się w zupełności zgadzam ;)
Ja nie. Chiny mają przewagę ludzi. Sprzętu zbyt dobrego nie mają. Chyba Ci się pokićkało z Koreą Północną, która raz po raz prezentuje na defiladach swoją potęgę.

Vidly
11-08-2008, 20:48
@^Crayon:
1.Nie opłaca się, ale czego się nie robi na wojnie ;s
2.Chiny są jednak nadal zamkniętym krajem a uzbrojenie też mają niezłe. Liczebność to ich główny atut, ale trzeba pamiętać, że to kraj komunistyczny i utrzymuje wielką armię. Chyba też nie muszę wspominać o dyscyplinie w chińskiej armii...

@dwon:
Z tą Norwegią to chodziło mi o państwa zachodnie xd

2edit:
Unia Europejska ;s

Crayon
11-08-2008, 21:02
@Up
Czyli które ?
Imo Rosja jest potrzebna zachodowi tak jak zachód jest potrzebny Rosji. Ale przypomnij sobie,że temat jest o wojnie w Gruzji a nie o gazociągu i Chinach : ]

@^Crayon:
1.Nie opłaca się, ale czego się nie robi na wojnie ;s
2.Chiny są jednak nadal zamkniętym krajem a uzbrojenie też mają niezłe. Liczebność to ich główny atut, ale trzeba pamiętać, że to kraj komunistyczny i utrzymuje wielką armię. Chyba też nie muszę wspominać o dyscyplinie w chińskiej armii...
ChALW ma ponad dwa miliony żołnierzy i drugie tyle w rezerwie. Są oni jednak wyszkoleni do obrony swojego kraju a nie do wojny. Inna sprawa: Bardzo mało opłacalna jest inwazja lądowa(look Operacja Overlord (http://pl.wikipedia.org/wiki/Operacja_Overlord)).
Już prędzej Chiny będą prowadzić wojnę ekonomiczną, na wyniszczenie. SCUD może jest imponujący(rakiety balistyczne) jak jedzie na defiladzie ale prawda jest taka, że to stare przestarzałe gówno, które szybko się psuje.

Co do gazociągu to Rosja nie musi ciągnąć od Norwegów, bo ma swoje złoża : <

@Edit

Liczę, że kiedyś Rosjanie nie będą tak kozaczyć i w końcu wyślą na Nich coś kuszącego... .
Co wyślą ? Rakiety balistyczne ? Okręty podwodne - nosicieli rakiet ?
Imho Tridenty zostaną szybko zestrzelone przez obronę przeciwrakietową Rosji. Sęk w tym, że w otwartym konflikcie(zbrojnym) nic nie zrobi się Matuszce Rosji.
W XXI wieku kluczem do sukcesu jest wojna ekonomiczna. Ale nie o tym temat.

@Down
Niech spierdala. I tak nie zastrzelą tego kartofla bo jest za mały : <

Vidly
11-08-2008, 21:12
żal... lech leci do Gruzji... Jak zawsze prezydent Bidopolandii wyrywa się przed szereg i nadstawia karku całego państwa.

#up:
Co racja to racja xd niech ssie i mlaska ;d

Człowiek Wolnej Konopi
12-08-2008, 00:37
Ludzie wiecie jakie znaczenie ma teraz 4000000 piechoty NATO , 100 tyś czołgów , i 50 tyś samolotów ? skoro to wszystko jest pod jednym guzikiem końca ludzkości z czego USA ma ponad 30 rakiet do których się przyznaje a jak wiadomo tam wszystko jest TOP SECRET i chuj nikt nic nie wie a ludziom wciskają głupoty

Rosja wie że ich USA nie zaatakuje bo im się nie opłaca , a Rosja zawsze zagarnie trochę $ pokonując Gruzinów którzy są tacy * przy takich * Rosjanach

Bless i żyjcie chwilą

Bald Drah
12-08-2008, 07:37
Vidly@
Tu moge się tobą zgodzić... ale weź pod uwagę że nie liczy się tylko liczebność ale i wola walki, przeżycia. Zobacz pod Stalingradem Niemcy jednak mieli przewagę, ale głód i chłód ich zabijał. A Rosjanie?? Wtrajali martwych.... Dla mnie jest to naród który jest bardzo brutalny, agresywny i będzie walczył do końca jak Gruzja i inne kraje. Może teraz nie będzie konfliktu, ale może za 100 może za 500 a może za 324324 lat taki konflikt wybuchnie. I tak jak mówiłem Chiny go wygrają....
Ameryka w wyścigu nuklearnym nie dosięga do pięt Rosji i Chiną. Taka prawda sami Rosjanie nie widzą ile mają dokładnie rakiet a codziennie jakieś znikają... A 1 taka rakiet ma siłę jak kilkanaście, kilkadziesiąt Czarnobyli .. A Rosja ma ich tysiące, Chiny też I dla mnie Chiny są potęgą..

Mówiłem pogadajmy na gg 8582652 tu pewnie gm wparuje i ze OT robimy -.-

Fifeks
12-08-2008, 08:19
Moim zdaniem żadnego konfliktu nie będzie. Chodź kto wie...
Rosja w sumie sama została zaatakowana przez Gruzję więc gruzini powinni najpierw 5 razy pomyśleć a potem wywołać konflikt.

A co do USA, Chin i Rosji.
Rosja na pewno ma ogromną liczbę rakiet, czołgów, samolotów, łodzi i tego wszystkiego. Lecz większość jest przestarzała? Chodź mogę się mylić.

Chiny? Państwo komunistyczne... więc druga Rosja za "komuny". Napewno przy takiej liczebności ludzi w kraju mają ogromną(to nawet za mało) armię. Powtarzam że to państwo komunistyczne więc większość dzieje się w "ukryciu". Ktoś powiedział że Chiny nie mają dużej armi, uzbrojenia czy coś. To więc 150 miliardów? (mogę się mylić) dolarów ot tak wydali na igrzyska? Chiny są baaaardzo bogate i napewno mają wielkie ambicje na rządzenie światem.

USA? Hm... ktoś napisał że tam wszystko jest "Top Secret" taka prawda... Niby chwalą się nowymi wynalazkami, lecz napewno nie pokazują wszsytkiego co mają. One jak najbardziej mogą się liczyć w wojnie "zbrojeniowej" co pokazali się za czasów komuny.

Raczej nie będzie konfliktu na wielką skalę. Wejdzie NATO zmusi Gruzję i Rosję do rozejmu. Tyle z tego będzie. Bo nie wierze żeby Rosja wypowiadziała wojnę "NATO".

Crayon
12-08-2008, 11:01
Rosja kończy operację wojskową w Gruzji.
Z ostatniej chwili.

Bush potępił działania Rosji i prosił o wycofanie się wojsk z terenów gruzińskich. Chyba poskutkowało : q

Naiczer
12-08-2008, 11:29
Moim zdaniem żadnego konfliktu nie będzie. Chodź kto wie...
Rosja w sumie sama została zaatakowana przez Gruzję więc gruzini powinni najpierw 5 razy pomyśleć a potem wywołać konflikt.

A co do USA, Chin i Rosji.
Rosja na pewno ma ogromną liczbę rakiet, czołgów, samolotów, łodzi i tego wszystkiego. Lecz większość jest przestarzała? Chodź mogę się mylić.

Chiny? Państwo komunistyczne... więc druga Rosja za "komuny". Napewno przy takiej liczebności ludzi w kraju mają ogromną(to nawet za mało) armię. Powtarzam że to państwo komunistyczne więc większość dzieje się w "ukryciu". Ktoś powiedział że Chiny nie mają dużej armi, uzbrojenia czy coś. To więc 150 miliardów? (mogę się mylić) dolarów ot tak wydali na igrzyska? Chiny są baaaardzo bogate i napewno mają wielkie ambicje na rządzenie światem.

USA? Hm... ktoś napisał że tam wszystko jest "Top Secret" taka prawda... Niby chwalą się nowymi wynalazkami, lecz napewno nie pokazują wszsytkiego co mają. One jak najbardziej mogą się liczyć w wojnie "zbrojeniowej" co pokazali się za czasów komuny.

Raczej nie będzie konfliktu na wielką skalę. Wejdzie NATO zmusi Gruzję i Rosję do rozejmu. Tyle z tego będzie. Bo nie wierze żeby Rosja wypowiadziała wojnę "NATO".
No raczej nie. Rosja wtedy by nie miala szans w wojnie z NATO. USA nie pokazuje wszystkiego. Czemu? Ano zeby na wojnie zaskoczyc wroga.

Vidly@
Tu moge się tobą zgodzić... ale weź pod uwagę że nie liczy się tylko liczebność ale i wola walki, przeżycia. Zobacz pod Stalingradem Niemcy jednak mieli przewagę, ale głód i chłód ich zabijał. A Rosjanie?? Wtrajali martwych.... Dla mnie jest to naród który jest bardzo brutalny, agresywny i będzie walczył do końca jak Gruzja i inne kraje. Może teraz nie będzie konfliktu, ale może za 100 może za 500 a może za 324324 lat taki konflikt wybuchnie. I tak jak mówiłem Chiny go wygrają....
Ameryka w wyścigu nuklearnym nie dosięga do pięt Rosji i Chiną. Taka prawda sami Rosjanie nie widzą ile mają dokładnie rakiet a codziennie jakieś znikają... A 1 taka rakiet ma siłę jak kilkanaście, kilkadziesiąt Czarnobyli .. A Rosja ma ich tysiące, Chiny też I dla mnie Chiny są potęgą..

Mówiłem pogadajmy na gg 8582652 tu pewnie gm wparuje i ze OT robimy -.-
Z tym wyscigiem nuklearnym sie nie zgodze. Nikt oprocz samej Ameryki tych z obrony nie wie jaka US ma bron nuklearna. Mowisz nie dorastaja do piet?? Na wojnie okazaloby sie pewnie co innego. Konflikt trwa juz od kilkudziesieciu lat tylko teraz zyskal taki rozglos. Czego Chiny maja duzo kasy?? Popatrzmy na nasz sprzet,ubrania itd prawie wszystko made by Chinese

KodeX
12-08-2008, 12:33
Kij tam z Gruzją, ja bym się bardziej Iranem przejmował, bo oni są dla nas zagrożeniem a nie Gruzja. Amerykanie mają na nich napaść (Jak i w tym przypadku chodzi o surowce)
A przecież iran ma arsenał nuklearny ; )

Tak, również mi się tak wydaję, widać że osoba pisząca tego posta jest bardzo inteligentną osobą.

Ja całą wojną się nie przejmuje, jc. to do Anglii emigruje XD