View Full Version : K44, Pfk
_JąkoOoŚ_
07-09-2008, 14:43
Ten temat jest do wypowiadania się na temat Kalibra44,Pfk. Piszcie tutaj wszystko co chcecie, ale tylko na ich temat. Co o nich sądzicie? Co sądzicie o śmierci Magika?
Wiec ja zaczne.
Dopierdala mnie to, ze k44 nie wyda juz nigdy zadnej plyty, w chuj brakuje mi tego rapu, mam nadzieje ze kiedys znajdzie się nastepca k44, pfk.
Fokus, za niedługo wydaję płytę Alfa & Omega :P Tymczasem posłuchaj tego:
"FOKUS - ALFA I OMEGA - "SMSy" KLIP (OFFICIAL)", Gural & Fokus- Wyrok / Grubson & Junior - Siła z pokoju", aha i Fokus ma teraz trasę promującą płytę :)
mam nadzieje ze kiedys znajdzie się nastepca k44, pfk.
Jesteś śmieszny ? nigdy w życiu nie znajdzie się następca.
Co sądzicie o śmierci Magika?
Zrobił to co uważał za słuszne.
P.L.N.Y.
07-09-2008, 16:54
@up
Zdejmij mokasyny, leszczu.
@topic
PFK i K44 to best hh. Pewnie nie będzie już czegoś takiego. Co do magika to jak każdy wie, jarał bake. Wyszło jak wyszło.
Kornas Pall
07-09-2008, 18:03
Magik za duzo zjaral ...................
To nie przez marihuane!!!
Jeżeli nie wiesz jak było to sie nie wypowiadaj >.<
Magik tylko wie dlaczego skoczył , ale napewno przyczynił się do tego Abradab.
Wkurwiło mnie to , że Joka i Dab "wyjebali" Magika ze squadu ;<
Poczuli sie lepsi? ;<
Magik na zawsze w naszej pamięci . ;]
GrulixBaned
07-09-2008, 18:45
Magic wyskoczył bo miał klaustrofobie i problemy z wojskiem (czytaj nie był woju i do aresztu miał iść) Nie wywalili go ze K44 tylko sam odszedł. W tym samym momencie odeszli z innych zespołów Rahim i Fokus więc postanowili zrobić nowy zespół Paktofonika (Pfk). Kaliber powstał w roku 1992 z inicjatywy nastoletnich raperów, Piotra "Magika" Łuszcza oraz braci Michała "Joki" Martena i Marcina "dAba" Martena. Ostateczna nazwa powstała dopiero w roku 1993. Pierwsza nagrana przez nich oficjalna produkcja, utrzymana w utworzonym przez zespół podgatunku rapu Hardcore Psycho Rap lub Magia i Miecz Księga Tajemnicza. Prolog, jedyna wydana płyta rapowa tego roku, osiągnęła niezwykle wysoką sprzedaż. Podczas pracy nad drugą, hiphopową płytą, W 63 minuty dookoła świata, Magik opuścił zespół aby współzałożyć Paktofonikę. Kaliber 44 wydał jeszcze jeden album: 3:44 . Nazwa Kaliber 44 była potem umieszczana przez Abradaba na jego samodzielnym płytach o odmmienym stylu.
Paktofonika – polski zespół hip-hopowy z Katowic i Mikołowa, powstały w 1998 r. Został rozwiązany wiosną 2003 r.
Powstanie zespołu wiąże się z rozłamem wewnątrz zespołu Kaliber 44 - podczas nagrywania drugiej płyty, W 63 minuty dookoła świata, odszedł z niego Magik. W tym samym czasie Rahim opuścił zespół 3xKlan. Niedługo potem pojawia się Fokus z propozycją nowego składu i jeszcze w 1998 roku powstaje Paktofonika. Zespół początkowo istniał jako formacja pół-amatorska.
Pierwsze piosenki (Priorytety, Ja to Ja, Gdyby) zespołu powstały w październiku 1998 roku. Następnie do Paktofoniki dołączył DJ Bambus (scratche), oraz Sot (beatbox). Wiosną roku 2000 zespół podpisał kontrakt muzyczny z wytwórnią Gigant Records. Wakacje tego roku grupa spędziła w Witten (Niemcy), gdzie nagrali utwór 2 Kilo z niemieckimi artystami. Nagrali również freestyle, w których uczestniczyli Magik, Fokus, Kams, L.O. W tym samym roku, 18 grudnia ukazała się pierwsza płyta zespołu, zatytułowana Kinematografia, zawierająca 16 utworów. Największymi przebojami Paktofoniki były utwory Chwile ulotne i Jestem Bogiem. W utworze Jestem Bogiem wykorzystano fragment rozmowy telefonicznej z Radia Maryja, znanej jako Trzy słowa do ojca prowadzącego. Na płycie gościnnie wystąpił m.in. Gutek, Sot. Płyta ta już po premierze cieszyła się ogromnym powodzeniem u słuchaczy. Paktofonika została zaszczycona mianem najlepszej grupy hiphopowej w Polsce w roku 2001.
W osiem dni po wydaniu płyty, 26 grudnia o godzinie 6:15, wyskakując z dziewiątego piętra, popełnił samobójstwo Magik. Był to ogromny cios dla składu, rodziny i fanów. Po jego śmierci zespół kontynuował działalność koncertową, puszczając fragmenty wykonywane przez Magika ze ścieżki dźwiękowej, lecz po 3 latach działalność ta została zawieszona przez Rahima i Fokusa na rzecz innych projektów.
W roku 2001 fragment utworu Ja to ja, śpiewany gościnnie przez Piotra "Gutka" Gutkowskiego, znalazł się w telewizyjnej reklamie lodów. Odbyło się to bez zgody zespołu, lecz w porozumieniu z wydawnictwem Gigant Records.
Niedługo potem zostaje wydana (w wersji CD oraz winylowej) płyta EP Jestem Bogiem, wzbogacona o 3 utwory z pierwszej płyty oraz 5 remiksów i teledysk (w wersji CD).
W kwietniu roku 2002 zespół zostaje nagrodzony Fryderykiem za najlepszy album hiphopowy w roku 2001, jednak w późniejszych komenatarzach grupa lekceważyła znaczenie tej nagrody. Istnieje pogłoska, że Fokus używał statuetki Fryderyka jako młotka do wbijania gwoźdźi.
25 września 2002 została wydana druga, pożegnalna płyta zespołu - Archiwum kinematografii. Zawiera ona piosenki zarejestrowane podczas sesji nagraniowej do pierwszej płyty oraz partie dograne później, bez udziału Magika. Kilka miesięcy później, wiosną 2003 zespół ogłosił zakończenie działalności.
21 marca 2003 roku zespół zagrał pożegnalny koncert w Spodku w Katowicach. Wraz z biletami uczestnicy koncertu otrzymywali płytę z utworami zespołu. Wydano także relację z koncertu w formie DVD i VHS.
Rahim i Fokus kontynuują działalność artystyczną m.in. w projektach PFK Kompany i Pokahontaz.
@Up.
Skąd to skopiowałeś?
Osoboście nie przepadam za ich HH.
Wole Peje, Sokoła, Pono etc.
Nusultan Tudialkbai
08-09-2008, 08:44
Ja teraz tylko PFK slucham ;d utowry to zalezy od tego w jakim jestem stanie xd na fazie slucham "dejot rusza czarne puyty" a na trzezwego chwile ulotne i jestem bogiem :D
Pozdro drah :P Napisz do mnie na gg ;)
adus199500
09-09-2008, 19:21
Magik to mojego kolegi kuzyn LUBIN ;P ja se nawed gadalem z magikiem na gg ;]
Maatini Żałosny Ogryzek
09-09-2008, 19:47
@Up.
Skąd to skopiowałeś?
Widać że nie przepadasz i sie w ogóle nie znasz bo wymieniłeś same cioty z hh.. Magik miał fajny głos.. Teraz tylko O.S.T.R <33
Pozdro. xd
*Tanuki*
09-09-2008, 20:26
Magik to mojego kolegi kuzyn LUBIN ;P ja se nawed gadalem z magikiem na gg ;]
HoHo, Masz niezłą wyobraźnie chłopcze :) Gadałeś z Magikiem na gg ? Z tego co widze to urodziles sie rok po jego smierci Wiec po ch*j tu sciemniasz...
@Topic
Tworzyli zajebistą nawijke :)
Widać że nie przepadasz i sie w ogóle nie znasz bo wymieniłeś same cioty z hh.. Magik miał fajny głos.. Teraz tylko O.S.T.R <33
Pozdro. xd
Cioty, kolego to ty masz na czole.
Taki mam styl, jeżeli chodzi o muzyke i chuj ci śmieciu do tego.Słuchaj sobie OSTR'ego żalu.
Nie znam sie?A kocha cie wogóle ktoś?Nie wiesz nawet 1/100 tego, co ja wiem o Hip-Hopie dzieciaczku bez kolegów.Ssij.
Plx ban.
@Up
Nie mogłem się powstrzymać to nie hip-hop to rap hip-hop to styl (breakdance , styl ubierania , rap itd.) myślę że mówiąc hip-hop miałeś na myśli te piosenki jak nie to sory
Psychédélices
11-09-2008, 22:58
Co do Paktofoniki - nie ma dnia bym choc przez chwilę nie słuchał ich kawałków.
Co do Magika - kawał skurwysyna który zostawił żonę i syna.
Kornas Pall
12-09-2008, 06:54
Co do Paktofoniki - nie ma dnia bym choc przez chwilę nie słuchał ich kawałków.
Co do Magika - kawał skurwysyna który zostawił żonę i syna.
Skurfysyn to to Ty ;<
Bez Magika polski hh by nie istnial ;>
Cioty, kolego to ty masz na czole.
Taki mam styl, jeżeli chodzi o muzyke i chuj ci śmieciu do tego.Słuchaj sobie OSTR'ego żalu.
Nie znam sie?A kocha cie wogóle ktoś?Nie wiesz nawet 1/100 tego, co ja wiem o Hip-Hopie dzieciaczku bez kolegów.Ssij.
Plx ban.
Noo sporo wiesz, proponuje, Verbe, Nowatora, Donia, Mezo, Libera, Norbiego no i 18L trafiłem w twój gust, nie prawdaż??
"Bo Hip Hop to nie gówno, tak jak ..."
W sumie się nie dziwie tobie, bo jak się słucha Rapu to trzeba go rozumieć, a z tym to ty masz problemy zapewne.
PadaszNa2Hity
12-09-2008, 14:04
Moze i pfk nagralo pare fajnych piosenek , ale i tak duzo im brakowalo do pierwszych plyt wzgorza , molesty czy zip. Magik tez wcale nie byl najlepszy , gdyby sie nie zabil i nagral pare hujowych plyt teraz pewnie wiekszosc uwielbiajacych go dzieci zarzucalo by mu komercje itp.
P.L.N.Y.
12-09-2008, 15:18
Molesta? Ogarnij moc. A magik składam rymy, a nie bawił się w opowiadania.
Co do magika to miał swoje powody żeby się zabić
A tak wogule to pfk i k 44 to wg mnie najlepszy hip-hop
Noo sporo wiesz, proponuje, Verbe, Nowatora, Donia, Mezo, Libera, Norbiego no i 18L trafiłem w twój gust, nie prawdaż??
"Bo Hip Hop to nie gówno, tak jak ..."
W sumie się nie dziwie tobie, bo jak się słucha Rapu to trzeba go rozumieć, a z tym to ty masz problemy zapewne.
Kolego, a mocno bija Cie?...
Verbe to słuchasz ze starym w radiu jak spędzacie upojne noce, przed komputerem.Possaj.
Następcy Pfk albo K44 ? Śmieszne, K44 to najlepszy polski HH również PFK nie odpada, ale obydwa składy sie rozwaliły : < xd
@Up.
Skąd to skopiowałeś?
"By hip hop zajebało jeden osiem z ambony
Do wiejskich dyskotek między
Coco Jumbo Rumbą Sambą
I gówno nie nasz ton
Ja odzyskam hip hop bo na sercu tabasko "
Zamiast jeden osiem l można wstawić Sokół , to taki sam szajs :s Może jeszcze sluchasz prawdziwego rapu typu Verba ?
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.