PDA

View Full Version : WMZ radz: Jak pozby? si? czkawki?

Wielki Mistrz Zakonu
21-09-2008, 12:27
W tym poście opowiem wam... Jak pozbyć się czkawki :D. Może niektórzy myślą sobie - To durnota! On chyba już całkiem ocipiał! Ale zmienią zdanie kiedy ich złapie czkawka i nie będzie się chciała odczepić ;p. Zacznijmy więc:

Metody (mtd) opracowane przeze mnie (na mnie działają bez zarzutu)

Mtd. 1

Należy nabrać powietrza w płuca na maxa i pochylić się do przodu (powietrze ulega lekkiemu sprężeniu i spycha "czkanie" niżej do układu pokarmowego :)

Przy okazji - czkawka to bąbelek powietrza utrzymujący się w żołądku.

Mtd. 2

Chyba każdy to zna: Mamo mam czkawkę - napij się wody. Ale to może nie wystarczyć raz haust i po sprawie... nie nie! Należy pić powoli wodę tak zwanym "duszkiem" przez lekko otwarte usta. Należy tak (bez przerw koniecznie!!!) opróżnić zawartość całej szklanki.

Mtd. 3

Najbanalniejszy sposób, ale bardzo ciekawy. Weź łyżeczkę do herbaty, nabierz cukru (bo soli nikt by nie zjadł chyba, że ma sieczkę w mozgach) i ssiemy go. Musisz nabrać cukru trochę więcej ponad brzeg łyżeczki. Czkanie powinno przestać.

Podsumowanie:
Ja osobiście uważam tak - Najlepsza metoda to jest ta pierwsza ja zawsze jej używam. Jeśli przy wykorzystaniu metody 1 za pierwszym razem nie ucieknie czkawka należy to działanie powtarzać. Jeśli po wykorzystaniu wszystkich metod nadal będzie cię męczyć czkawka to znaczy że:

* jesteś niezwykł(y/a)
* jesteś z kosmosu
* zachorował(eś/aś) na czkawnicę :D

To powyższe to żart. Na niektórych może to nie działać z różnych powodów.

Jeśli ktoś ma cukrzycę lub chorobę serca czy coś innego nie powinien wykorzystywać metod:

cukrzyca - Mtd. 3 szczególnie zabroniona!

choroba układu oddechowego - Mtd. 1 szczególnie zabroniona!

choroba serca - w przewlekłych objawach Mtd. 1 szczególnie zabroniona!

choroba serca w bardzo niskim stopniu niebezpieczna - Mtd. 1 możesz stosować, ale nie za długo żeby nie zemdleć :(

Mtd. 2 Może stosować każdy (mimo tego Mtd. 1 i tak jest najlepsza :))

Pozdrawiam wszystkich zarażonych czkawką. Liczę na miłe komentarze (może komuś się przyda ta porada ;D

-----
W razie jakichkolwiek uwag proszę zgłaszać się w tym poście. Jeżeli macie jakieś inne opracowane lub dobre metody piszcie tu lub na PW. Na pewno zostaną uwzględnione w poradniku z serii "WMZ radzi..."

Dziękuję jeszcze raz i do widzenia.

Daaron
21-09-2008, 12:43
Dla mnie od zawsze najlepszą metodą była metoda 2 nie robiłem to tak dokładnie jak Ty opisałeś po prostu wziąłem butelke wody chociażby gazowanej i piłem cały czas przechodziło za każdym razem ale, wstrzymywanie powietrza nigdy nie pomagało.

Patrzcie co przydarzyło się tej dziewczynie:

Nastolatka cierpiała przez pięć tygodni z powodu czkawki i cała Ameryka zaangażowała się, aby pomóc dziewczynie. Wszelkie rady okazały się bezużyteczne. Czkawka ustała samoczynnie - donosi internetowa edycja niemieckiej gazety "Die Welt".

Vi$eko
21-09-2008, 12:46
Ja też zawsze nabieram powietrza do płuc, i przechodzi ;d

Criss
21-09-2008, 13:13
Metoda z cukrem jest dobra, (zawsze działa).

Kreweta
21-09-2008, 13:39
Akurat dla mnie metoda z cukrem jest zawalista matka zawsze mi muwi żebym sał cukier jak mam czkawke a tych 2 innych jeszcze nie prubowałem XD

EsSaY
21-09-2008, 17:21
Akurat dla mnie metoda z cukrem jest zawalista matka zawsze mi muwi żebym sał cukier jak mam czkawke a tych 2 innych jeszcze nie prubowałem XD

Wiesz jaka metoda jest zajebista dla Ciebie?
Mocno uderz się słownikiem ortograficznym.

@Topic
Daje rade, wszystkie znałem :P

Malkin
21-09-2008, 17:42
Jeszcze żadnego nie próbowałem, przyznam się !

Ja mam taki sposób, że nie oddycham przez kilkanaście sekund, często pomaga.

Osecik
21-09-2008, 18:49
Ja mam taki sposob ;) Pije mleko i mi przechodzi :D I juz :)
Pozdrawiam :D

Wrona
21-09-2008, 19:17
Ja zawsze albo powietrze trzymam, albo piję jakieś picie duszkiem :P zależy jak leży ^^

Xide
21-09-2008, 19:42
Ja mam taki sposób, że nie oddycham przez kilkanaście sekund, często pomaga.
Jak sie nie myle to jest metoda 1..
@topic
najczesciej mtd. 1 i ta z piciem wody..

Hogart 5.0
21-09-2008, 19:44
Ja proponuje pierdoleniecie sie w brzuch - Pomaga :)

durny temat.. ; )

Silkroad
21-09-2008, 19:56
Zawsze ale to zawsze nabieram powietrza i nie oddycham przez 20 sekund i przechodzi za każdym razem. Nie wypisałeś tzw. dziecinnej metody : Przestraszenie xd. Pozdro

EsSaY
21-09-2008, 20:54
Zawsze ale to zawsze nabieram powietrza i nie oddycham przez 20 sekund i przechodzi za każdym razem. Nie wypisałeś tzw. dziecinnej metody : Przestraszenie xd. Pozdro

NO WŁAŚNIE! Pomogę Ci w dodaniu metody 4.

4. Idź na jakiś most (który nie prowadzi nad wodą), bądź wysoki budynek (6+ pięter) jeśli takowego w okolicy nie ma, to jedź do Warszawy, tam są wysokie. Wdrap się na szczyt owej budowli i zeskocz. Podczas lotu będziesz zastanawiał się, czy przeżyjesz, a gdy zdasz sobie sprawę, że szansa na to jest bardzo nikła, przestraszysz się, a czkawka zniknie :).

Ryzyko: praktycznie żadne