PDA

View Full Version : Wiara, Bóg, Modlitwa.

Ktoś
23-09-2008, 19:12
Witam

Dzisiaj rozmawiając sobie na gg z Berenem o głupocie Cineqa doszliśmy do tematu kultury na różnych forach.

Beren pokazał mi forum na którym ludzie się nie wyzywają i piszą z pełną kulturą i szacunkiem do innych. Sz.P Beren pokazał mi pewien post w temacie "Wiara".
Wiem że jest tego dużo, ale bardzo polecam to przeczytać i się głęboko zastanowić.
Z góry proszę, aby ludzie nie mający nic istotnego do powiedzenia się po prostu nie wypowiadali.

Oto ten tekst:

Sprawa z wiarą od strony katolików wygląda tak: "Bóg jest, ja wierzę, że on istnieje, Ty nie wierzysz, że on isnieje"... Albo inaczej: "...Ty nie wierzysz, mimo że on istnieje". I do tego z tamtej strony się to sprowadza.

Ja, można powiedzieć, jeszcze niedawno byłem przykładnym, wzorowym katolikiem, lektorem nawet. Zaszły jednak pewne sytuacje, w wyniku których poczułem się oszukany przez Kościół i się z nim "pokłóciłem". Jakiś czas jeszcze niby chodziłem do kościoła, chociaż sam nie wiem po co. Na mszy spałem, spóźniałem się dziesięć minut, a wychodziłem przed końcem. Pamiętam sytuację, ale to w sumie mało ważne jest w tym momencie, że stojąc zaraz przy wyjściu od "podwórza", na samym końcu korytarza (kiedyś była tam szkoła pijarska, więc jest sporo miejsca), a obok, z drzwi salki, w której odbywało się spotkanie jakiegoś kółka różańcowego (albo znowu radio), wyszedł ksiądz, który miał mój rocznik przygotowywać do bierzmowania. Wyszedł, i zamykając drzwi, odwrócił się w moją stronę. Spodziewał się zapewne, że powiem mu "Szczęść Boże" i wydawało się, jakby na to czekał. Nic nie powiedziałem, w końcu odwrócił się i poszedł. To właśnie mnie w tym wszystkim najbardziej bolało - nikt z księży, z których każdy znał mnie osobiście, nie zauważył, że "zniknąłem". Młodszy kolega, który nadal jest lektorem, powiedział mi kilka (kilka? prawie rok!) miesięcy później, że moje nazwisko nadal jest wpisane na grafik. Nazwisko było, ale chyba nikt nigdy nie zapytał, czemu mnie nie ma. Cóż, tak już jest - w każdym razie takie coś na pewno nie wpływało pozytywnie na moje stosunki z Kościołem.

Była też inna sytuacja - kilka miesięcy po tym, jak "pokłóciłem" się z Kościołem (ale nadal przez ten czas chodziłem co tydzień (no, prawie) na mszę, pojechałem z siostrą na rekolekcje do znanego (pewnie nawet w całej Polsce) egzorcysty. Nie żeby się "nawrócić", ale no... Można powiedzieć, że dla jaj. Dla satysfakcji. Na owych rekolekcjach większość czasu przesiedziałem, czytając Wiedźmina :D W każdym razie każdy miał w pewnym momencie możliwość porozmawiania w cztery oczy z owym egzorcystą - no, i powiedziałem mu, że do dupy te rekolekcje prowadzi. Albo niech je robi dla starych babć, i robi tam dwugodzinną mszę, godzinki, koronkę, albo niech robi dla ludzi, którzy naprawdę ich potrzebują, bo takiego "grzesznika" powtarzanie pięćdziesiąt razy tego samego na pewno do Kościoła nie przyciągnie. Pan egzorcysta był zaskoczony, ale przyznał mi rację. Zapewne byłem pierwszą osobą, która powiedziała mu wprost, że robi to do dupy. Powiedział mi jeszcze wtedy po rozmowie, żebym się nie zmuszał do chodzenia do kościoła, lepiej żebym sobie dał na jakiś czas spokój. No i zrobiłem jak powiedział, od tego czasu praktycznie nigdy nie byłem w kościele (jeśli nie liczyć pewnie paru razy na wycieczce, i raz poprzedniej zimy, jak myślałem że zamarznę :D).

Nieco później, na tych samych rekolekcjach, były spotkania w grupach, kilkunastoosobowych, w różnym przedziale wiekowym. Ze dwie panie wypowiedziały się, jak to bardzo nie wierzyły, i jak to nagle, na wskutek modlitwy, poczuły chęć do życia itp. W końcu i ja się odważyłem odezwać (chociaż nie było mi łatwo) i opowiedziałem całą historię, jak to ze mną było. Trwało to na pewno ponad godzinę, w każdym razie moja grupa skończyła sporo po reszcie, a wszyscy, co by nie powiedzieć - byli poruszeni. Cała sprawa mnie śmieszyła: dwie kobiety wręczyły mi swoje medaliki (znaczy w wypadku jednej to był cały pęk xD), mówiłem im: nie chcę tego, rzucę w kąt, wywalę do śmietnika, dla pań to może jest ważne więc niech sobie to panie wezmą. Mimo to dały mi je, a ja mimo to rzuciłem je w kąt. Może to gdzieś jeszcze leży, ale obchodzi mnie to najmniej w świecie. A one pewnie myślą, że mi tym pomogły.

Moja przygoda z Kościołem się jeszcze nie skończyła... Niestety. Około połowy tego roku szkolnego przestałem chodzić na religię (którą wcześniej i tak przesypiałem), przez co w gronie klasowym zostałem uznany... No, sam nie wiem za co mnie oni uznali: ateistę, odludka, innego, heretyka... W każdym razie dziesiątki razy spotkałem się z pytaniem: "Krzychu, ale dlaczego ty nie chodzisz na religię?" - zazwyczaj dokładnie w tej formie. Mówiłem, że nie wierzę, że wolę nie chodzić i być lepszym człowiekiem niż chodzić a być złym. Bo, przy okazji: co najmniej dwóch chłopaków z mojej klasy rok wcześniej - i w tym roku też - poszło na pielgrzymkę tylko po to, żeby pić. Ja nie piłem nigdy i nie zamierzam. Czy to znaczy, że jeśli oni chodzą do kościoła i byli na pielgrzymce, to są lepsi? Według mnie nie. Według katolików jak najbardziej.

No, a około maja tego roku miała miejsce jeszcze nieprzyjemna dyskusja z wujostwem. W każdym razie dotyczyła ona głównie (albo z początku) religii i wiary. Ich argumenty były super mocne - że nie będę mógł wziąć ślubu kościelnego, że nie będę mógł być ojcem chrzestnym, jak moja siostra urodzi dziecko... Mówiłem im: bez ślubu kościelnego mogę być lepszym człowiekiem, niż pijacy ze ślubem, że mogę być bez chrzcin lepszym wujkiem dla siostrzeńca, niż mój chrzestny jest dla mnie (no, bo z chrzestnym ostatnie, a może i jedyne pozytywne wspomnienie mam z komunii). Ostatecznie skończyło się na tym, że mam zakaz wstępu do ich domu, dopóki ich nie przeproszę, tyle, że uważam, że to bardziej ja powinienem być za to przeproszony. Wychodzi więc na to, że już nigdy tam nie pojadę, i dobrze.

To tyle z mojej "historii wiary". A odnośnie samej wiary (tu: katolicyzmu) to uważam, że najgorsze jest w tym wszystkim to, że ci co odeszli od Kościoła, wiedzą o nim zawsze więcej, niż ci, którzy uznają go za nieomylny. Pewnie prawie żaden "wspaniały katolik" nie wie, ilu ludzi zginęło z rąk Kościoła, w jaki sposób wymuszało się wiarę. Pewnie nikt nie wie, że były takie sytuacje, jak np. ta z Niemczech w bodajże XVII wieku, że w ciągu roku z rąk chrześcijan zginęło więcej żydów, niż w ciągu 200 lat chrześcijan z rąk pogan (głównie Rzymian). Pewnie nikt nie wie, że misjonarze w Meksyku w ciągu 150 lat nawrócili bodajże milion ludzi, jednocześni 30 milionów mordując - a mimo to uznaje się to za wielki sukces Kościoła. Pewnie nikt nie wie, że celibat został wprowadzony wyłącznie z chciwości wysokich władz kościelnych, które nie chcieli, by majątki kapłanów rozchodziły się po ich rodzinach, tylko wracały z powrotem do Kościoła. I mimo pomysłu sprzed tysiąca lat księża nadal nie mogą sobie legalnie poruchać, chociaż nic nie stoi temu na przeszkodzie. Co z tego, że jest celibat? I tak wielu księży ma kobietę na boku lub robi to między sobą na parafii. Pewnie nikt też nie wie, że Biblia została wpisana do Indeksu Ksiąg Zakazanych, żeby pospólstwo nie dowiedziało się prawdy o swojej wierze, a zdjął ją z niej dopiero Jan Paweł II. Pewnie także nikt nie wie, że papież rządzący podczas II WŚ popierał Hitlera, a nas, Polaków, publicznie uznał za podludzi, którzy powinni służyć Niemcom!

Bóg został wymyślony dawno temu przez mądrych i myślących jako coś wielkiego i strasznego, żeby bali się tego głupi i niedouczeni. Taki Mojżesz i inni świetnie to wykorzystywali - ludzie szli za nimi jak owce za baranem. Może dla ludzi 4-2 tysiące lat temu taka religia była w porządku, może dwa tysiące lat temu Jezus miał dobry pomysł na przebudowanie jej, może chciał pokazać, że można inaczej? Może chciał dobrze, ale się nie udało i poszedł wisieć? Może sam zwariował i specjalnie dał się zabić? Śmierć jako odkupienie to całkowita bujda. Nic tak naprawdę nam ona nie daje, nikogo to nie zbawi. Może jeszcze ludzie po nim chcieli dobrze, może też powoli wariowali, ale z czasem władzę przejęli ludzie, którzy chcieli zarobić na głupocie ludzi i cały pomysł Jezusa szlag trafił. Do dziś przetrwało z tego tylko to, co wcale nie powinno przetrwać. Znowu sprowadziło się to do wszechmogącego bóstwa, dostępu tylko dla wybranych, nakazów ustawionych na jak największe zyski, wielkich budowli, wspaniałości, bogactwa.

Problem w tym, że coraz więcej ludzi zauważało, że to wszystko to bujda. Z czasem ludzie otrzymywali coraz więcej informacji, pojawiało się coraz więcej szkół, coraz więcej osób było wykształcone. Teraz przeciętny gimnazjalista ma już pewnie taką wiedzę, co rektor średniowiecznego uniwersytetu. Wraz z rozwojem nauki pojawia się coraz więcej wątpliwości co do nauki Kościoła, a ten musi się bronić. I niestety - zabija się własną bronią.

Tak czy siak, Kościół uznaję za największy błąd historii. Tyle, że nadal powinniśmy o nim pamiętać, żeby go drugi raz nie popełnić.

No, nie będę się już rozpisywał na temat własnej życiowej filozofii, bo to temat na drugie tyle tekstu.

Tekst został napisany przez użytkownika Kyroman, na forum:
mountblade.info/forum

Link tekstu:
http://www.mountblade.info/forum/index.php?PHPSESSID=2e18d935ae0ac1c0cb467083c264a9 6d&topic=1105.15

#ÓnDet i Kornas Pall
Wy nie potraficie czytać?
''Z góry proszę, aby ludzie nie mający nic istotnego do powiedzenia się po prostu nie wypowiadali."
Do was nie dociera? Trzeba DUŻYMI DRUKOWANYMI LITERAMI PISAĆ?

#Namderk
Ja również wierzę w Boga i to bardzo głęboko, natomiast w Kościół tworzony przez ludzi nie wierze...

Daaron
23-09-2008, 19:26
Człowiek na prawde głupi można o takim powiedzieć że, nie uwierzy póki nie zobaczy, teoria powietrza :].

@Edit
Widze że, niektórzy z was wierzą w Kościół. To dopiero idiotyzm :D

Ja to tam myślałem że, w Boga wierzycie kościół to jedynie przekaźnik coś jak telefon do Boga. Bierzmowanie traktujecie jako formalność patrzcie pod innym względem sam Bóg schodzi by wam pokazać że, bez Niego nie można wielu rzeczy ale wy udajecie że, tego nie widzicie zaślepieni Tibią, papierosami, narkotykami i w ogóle 21 wiekiem, wiekiem który przejdzie do historii jako pierwsze oficjalne zniszczenie prawdziwego świata.

ÓnDet
23-09-2008, 19:27
Glupie gadanie ... wiara ... wiara dla naiwnych ;>

jak chcesz to pisz nawet alfabetem morsa

@cineq oj... jakis ty pobozny... wiesz ze przeklinanie to grzech?:< zastanow sie czasem stojac pod dp :< bo jak umrzesz bedzie na ciebie czekal tepy raj z rydzykiem na czele :|

Kornas Pall
23-09-2008, 19:28
Nie ma boga ;< Wiec nie trzeba sie modlić;<
Kto wierzy ten ma brak zajęcia??

Vidly
23-09-2008, 19:38
W Boga jak najbardziej wierzę, nadal jestem lektorem, ale sram na Kościół i złodziei w czerni :s Zapewne już niedługo będę służył do mszy, ale nie o to chodzi w mojej wypowiedzi.

Kościół jest dla mnie najbardziej chciwą instytucją tego świata. Wątpię by ktoś jeszcze przelał tyle krwi niewinnych ludzi. W Boga wierzę, ale Kościół jest dla mnie niczym i może nie istnieć. Modlić każdy może się sam.

Teraz przykład z życia:
Byłem w tym roku na kolędzie z kolegą i z księdzem u pewnej ubogiej starszej pani. Była to bardzo wierząca kobieta i z radością nas przywitała, zaśpiewała z nami kolędę i poczęstowała nas ciastkami. Pieniędzy nam nie dała, ale nie to było ważne. Po prostu czuło się jej radość. Tymczasem ksiądz siedział tam przy herbatce i rozmawiał z kobietą. Usłyszeliśmy, że wyszła kilka dni wcześniej ze szpitala, nie ma pieniędzy, dzieci jej nie odwiedzają... Później dała księdzu 20zł przepraszając, że tylko tyle ale nie ma więcej - wziął bez zastanowienia. Na odchodnym zapytała czy może zamówić mszę, ale zapłata później. Odburknął jej tylko, że min. 50zł i wyszedł...

Inny przykład:
Też kolęda. Jeden ksiądz okłamał drugiego, że był już w bocznej uliczce z kilkoma domami, żeby więcej zarobić.

Kościół to zwykli złodzieje.

@down:
Kościół to wspólnota, instytucja. Bóg to Bóg.

Namderk
23-09-2008, 19:43
Vidly, największy błąd jaki zrobiłeś. Nie wierzysz w Kościół czy kościół? Całkiem 2 inne rzeczy, Kościół to Bóg, kościół to budynek, więc zastanów się czasem trochę.

Do tematu, wierzę w Boga i wierzyć będę, może zamiast patrzeć na rzeczy, które zaprzeczają zobaczycie rzeczy, które potwierdzają? A jest takich wiele, nie rozkładające się ciała, odbity wizerunek Jezusa po wniebowstąpieniu, biblia. Taka jest moja teoria.

&Beren
Powiedziałem? Cuda jakich dokonywał?... Czytaj ze zrozumieniem.

Beren
23-09-2008, 19:53
@UP
I Ty jesteś przykładem katolika. Wierzysz w to, co chcesz. Zacznij wierzyć w całość, albo porzuć Kościół (nie bez powodu napisałem wielką literą). I powiedz Ty mi, które rzeczy potwierdzają, że Bóg istnieje? To, że Jezus żył? Równie dobrze można powiedzieć, że to był zwykły człowiek. Powiedz mi coś, co jasno zaprzeczy postowi Ktosia (nie wiedziałem jak to napisać... :)).

@Up
I to mają być dowody? A ja Ci powiem, że nauka odkryła, że nie ma piekła pod nami, nie ma nieba nad nami, i że jest niemożliwe to, co mówi Kościół. I taka prawda, że tego nic nie pobije. I w średniowieczu to przeszło, bo wtedy nie było nic wiadome, a teraz my wiemy, że nie ma tego "Królestwa nad nami".

@Down
Ja byłem na bierzmowaniu, bo tak robił każdy. Teraz jakbym miał wybór, to bym nie chciał bierzmowania. Teraz cała prawda o Kościele stopionowo jest ukazywana.
I te bierzmowanie mnie nie umocniło w wierze, wręcz przeciwnie. Chodzenie ciągle do spowiedzi, do kościoła, na wszystkie święta, wstawanie o 6 nad ranem. Na co mi to?

@Serafin
I o to mi chodzi. My wiemy o tym świecie prawdę. Udowodnioną, udokumentowaną.

@Namderk
Zacytuje inną wypowiedź z wspomnianego w temacie forum:
"Ból cielesny w świecie niematerialnym?" <--- czyt. piekło

@Tre Cool
Prawie każdy wierzący, myśli, że nie ma grzechów. I tu sie myli. (Jednak trzeba zaznaczyć, że są jeszcze ludzie wierzący - prawdziwie wierzący)

Lu$hOoOoOfy Cineq
23-09-2008, 20:02
Tak, a pierwsi na kolanach pójdziecie do Kościoła, żeby mieć bierzmowanie.

Ktoś
23-09-2008, 20:05
#up
Ja już byłem u bierzmowania. Poszedłem bo nie miałem wyjścia.
Starzy mi kazali, bo jeszcze nie mam 18 lat. Do kościoła nie będę chodził i tak starzy mówią żebym chodził, z relgii chce się wypisać bo katechetka jest popierdolona.
Teraz sam z własnego przekonania poszedłbym do bierzmowania bo wiem że bierzmowanie było mi bardzo potrzebne.

Dogixeh
23-09-2008, 20:06
Nie ma boga ;< Wiec nie trzeba sie modlić;<
Kto wierzy ten ma brak zajęcia??

Mylisz się... to jak twoim zdaniem nie ma Boga to nie ma i szatana.... coś tu się wam gryzie.
Trochę wiem o tym czy jest czy go nie ma.... Jestem członkiem Ruchu Światło-Życie i na ostatniej oazie byłem świadkiem wielu dowodów na to m.in byliśmy na egzorcyzmie który był połączony ze mszą św. gdy kapłan odmawiał egzorcyzm w pewnym momencie odezwał się straszliwy i głośny wrzask co wskazało że który kogoś z uczestników .... (brak mi odpowiedniego słowa) w tym właśnie momencie go opuścił jak by nie było Boga to zdarzenie by nie miało miejsce....

P.S znam jeszcze kilka historii ale nie będę się rozpisywał.

Tre Cool
23-09-2008, 20:11
A kto kazał zamordować wszystkich templariuszy? No przecież papież, bo kto.

Kościół jest wg mnie po prostu żałosny, sakramenty, których udziela itd. same w sobie nie są złe, ale o reszcie napisał Vidly. Kiedyś mi kumpel opowiadał jak żyją księża na plebaniach. Ludzie... O takich warunkach większość z nas może pomarzyć... I to wszystko z pieniędzy biednych babć.

#edit :OO

Cineq, ***** i co z tego, że pójdę do bierzmowania? Rodzicom trzeba się podlizywać, babciom tez, bo jest z tego kasa. A dla ludzi którzy nie wierzą, to i tak gówno dla nich znaczy.

Nawiązując do myśli Serafina. Wg Biblii razem z powstaniem świata powstali ludzie (5cio dniowy poślizg możemy pominąć). Człowiek rozumny wyewoluował jakieś 30 000 lat temu (piszę z pamięci); wiek ziemi szacuje się na 4 500 000 000 lat ...

#Namderk

***** jak nie masz argumentów, to zamknij mordę, to po 1. Po 2, chuj Ci do tego co z nami będzie. Ty się martw o siebie. Pomyśl o tym, jak będziesz pił piwko z kumplami.

Ser@fin
23-09-2008, 20:11
Boga nie ma...

... Ale szatana tez nie.

Gdyby byl bog to jakim cudem byly dinozaury? Hmm? Chyba was wszystkich (więżących) pojebalo. Jak mnie ***** ten Rydzyk w tym swoim Mebachu wkurwia, to ja nie moge. Wierzy slepy w boga, a sam wie ze go nie ma. Nie wiem co wy widzicie w wiarze... Na chuj to komu? Marnujecie godziny w szpitalu itp itd. Zaal...

BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!

Namderk
23-09-2008, 20:15
&Serafin
Zobaczymy jak będziesz kwiczał u sądu ostatecznego.

&Dogixeh
Tak, mamy te same poglądy :)

Vidly
23-09-2008, 20:34
@Tre Cool:
Templariuszy skasował Filip Piękny, król Francji, za zgodą papieża.
Po prostu miał to być dobry interes :rolleyes:

@topic:
Jeszcze u mojej ciotki na wsi ksiądz, który przyszedł do parafii wybudował sobie plebanię z dwoma garażami, wszystko wykładane marmurem, najnowsze i najdroższe sprzęty RTV i AGD. Miód i orzeszki krótko mówiąc.

Właśnie sama wiara w Boga nie jest zła, ale ludzie, którzy mieli i mają ja szerzyć są źli.

Jeśli ktoś oglądał film "Stygmaty" to myślę, że dało mu to niezłą lekcję ;)
Ukazuje co tak naprawdę jest ważne dla większości kleru.

Ktoś
23-09-2008, 20:51
#Up
Film Stygmaty jest genialnym filmem. Oglądałem go kilka razy i za każdym razem jestem pod wrażeniem.

Bóg istnieje i tego jestem pewien na bank, ale co do Kościoła, który ma być tworzony przez ludzi mam zupełnie inne zdanie.
Idą staruszki do kościoła, niby takie mocno wierzące, a przed msza zamiast odmówić dziesiątkę różańca opowiadają sobie "bajki", co zrobiła Halinka z trzeciego rzędu i że Basia kupiła sobie spódniczkę za 80zł...
Idziesz do kościoła, posiedzisz na tej mszy i podczas niej mówisz slowa "Spowiadam się Bogu wszechmogącemu i Wam Bracia i Siostry(...)". Wychodzisz z kościoła i mówisz: "***** mać zajebe tego nooba, bo mi zapierdolił 2kcc :/"

To jest patologia.

Patrol
23-09-2008, 21:17
Nie istnieją takie pierdoły jak niebo, piekło, bóg czy szatan. Kler wciska ludziom te bzdury by zarobić. Ksiądz to jeden z bardziej dochodowych zawodów świata. Nic nie robisz i zbijasz kupę kasy. Wszyscy wierni żyjący w błogiej nieświadomości rzucają grube pieniądze na tackę myśląc, że opłacają remont kościoła a nie nowy samochód.

Pamiętam to jakby stało się dziś.
Byłem sobie w kościele, gdyż ksiądz powiedział, żę da mi na koniec 6 jeśli zdobędę jeden podpis, iż byłem na mszy z okazji czegośtam. Ten właśnie ksiądz chodził z tacką. Rzuciłem mu chyba 2 złote, lecz to nie jest ważne. Na tacce bowiem leżały sobie banknoty stu, dwustu i pięćdziesięciozłotowe. Oczywiście byly też monety, lecz więcej było banknotów.

Widzicie więc, iż instytucja kościoła to jedna wielka drukarnia pieniędzy.

@Essay
Ya rly.

Toushirou
23-09-2008, 21:27
Osobiście niewierze w Boga. Według mnie ktoś daawno temu wymyślił całą tą historię i się przyjeło... (takie moje zdanie). Ktoś napisał, że kościół to chciwa instytucja, tutaj się musze zgodzić. Przykład - rydzyk (czy jak on miał). Jakby nie było wiary w Boga, nie było by kościoła. Jakby nie byłoby kościoła, nie byłoby mocherów. Jakby nie było mocherów Toushirou byłby szczęśliwy...
Niestety, jakoże chce mieć w przyszłości ślub kościelny (...) musze ukończyć religie w gim i liceum potem i mieć bierzmowanie... żal trochę...

EsSaY
23-09-2008, 21:38
A kto kazał zamordować wszystkich templariuszy? No przecież papież, bo kto.

Kościół jest wg mnie po prostu żałosny, sakramenty, których udziela itd. same w sobie nie są złe, ale o reszcie napisał Vidly. Kiedyś mi kumpel opowiadał jak żyją księża na plebaniach. Ludzie... O takich warunkach większość z nas może pomarzyć... I to wszystko z pieniędzy biednych babć.

#edit :OO

Cineq, ***** i co z tego, że pójdę do bierzmowania? Rodzicom trzeba się podlizywać, babciom tez, bo jest z tego kasa. A dla ludzi którzy nie wierzą, to i tak gówno dla nich znaczy.

Nawiązując do myśli Serafina. Wg Biblii razem z powstaniem świata powstali ludzie (5cio dniowy poślizg możemy pominąć). Człowiek rozumny wyewoluował jakieś 30 000 lat temu (piszę z pamięci); wiek ziemi szacuje się na 4 500 000 000 lat ...

1. Zajebista hipokryzja :)
2. Biblia jest wielką metaforą, więc prawdopodobnie dlatego.

@topic
Wierzę. Mam powody by to robić. Wiem co widziałem, czego byłem świadkiem.

@Patrol
"Na tacce bowiem leżały sobie banknoty stu, dwustu i pięćdziesięciozłotowe."

O rly? Byłeś w kościele, jak był stary system pieniężny chyba.

Ikki
23-09-2008, 22:00
Nie będę dyskutował na ten temat gdyż to indywidualna sprawa każdego z nas. Kto chce ten wierzy a kto nie ten nie wierzy. Ja osobiście wierzę i mam powody dla których wierzyć

Lu$hOoOoOfy Cineq
23-09-2008, 22:19
Największym sukcesem Szatana było przekowanie, że nie istnieje.
Btw. Przegraliście swoje życie...

°•Vattebius•°
23-09-2008, 22:26
Ostatni raz w kościele byłem u komunii, bierzmowania nie mam bo wypisałem się z religii w 2 klasie gimnazjum, Księża to banda pedofilii, złodziei, w kościół wierzą tylko i wyłącznie naiwniacy

pozdrawiam,
°•Vattebius•°.

Daaron
23-09-2008, 22:54

Dobre jak na Ciebie ale,to nie znaczy że wszyscy przegrali wiem że, istnieje i nie dam mu tej satysfakcji grając w Tibie czy paląc fajki nie dam mu satysfakcji z bycia gorszym, upodobniania się do Niego samego. Jeśli nie to będzie próbował innych sztuczek by tylko dostał naszą dusze w swoje ręce. Tibie można nazwać takim diabłem kusi ciągnie by wiecznie grać popuszczamy się w rozpuste zapominamy o prawdziwym życiu.

@Edit
Haha dobry tekst no cóż taka prawda.

Gratuluje jeszcze większej hipokryzji niż moja. Żydów byś spalił, emo przejechał, metali do rozdrabniarki wrzucił, a nas pouczasz o szatanie

Tre Cool
24-09-2008, 08:27
1. Zajebista hipokryzja :)

O tym co finansują babcie księdzom napisał Patrol. Jak mi babka daje kase to nie myśli, że kupie sobie SuperDużyPodręcznikDoFizyki-PoziomEinstein, tylko wie, że kupie sobie jakąs gre albo chuj wie co.

A ty ***** taki wielki katolik?

Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całą swoją mocą i całym swoim umysłem; a swego bliźniego jak siebie samego.

Gratuluje jeszcze większej hipokryzji niż moja. Żydów byś spalił, emo przejechał, metali do rozdrabniarki wrzucił, a nas pouczasz o szatanie?

Crayon
24-09-2008, 14:11
Gratuluje jeszcze większej hipokryzji niż moja. Żydów byś spalił, emo przejechał, metali do rozdrabniarki wrzucił, a nas pouczasz o szatanie?
Bo on chce oczyścić świat z takich właśnie 'brudów'. To Biała Rasa jest Narodem Wybranym - nie Żydzi czy inne 'pomioty'.

(...)a swego bliźniego jak siebie samego.
Ujdzie z dymem...

Księża to banda pedofilii, złodziei, w kościół wierzą tylko i wyłącznie naiwniacy.
Imo nie każdy ksiądz to pedofil, tak jak nie każdy Metal to wpierdalacz kotów/nekrofil.

&Serafin
Zobaczymy jak będziesz kwiczał u sądu ostatecznego.
Nie proszę ! Ja nie chce iść do Piekła i spotkać się z Luckiem : <<
:cry: :cry: :cry:

Nie wierzę w Boga. Wierzę w to co jest teraz.

Paulina
24-09-2008, 14:56
Przecież wiara polega na wierzeniu... do wiary nie potrzeba dowodów. Wierzący wierzą , że Bóg istnieje, nie wierzący nie. Proste.
Kościół miał nam przekazywać słowo Boże i prowadzić "obrzędy" rozpoczęte przez Jezusa. A, że księża zauważyli korzyści materialne ze swojej pracy, to żeby nie być frajerami, wykorzystują to. To teraz pytanie... Wy chodzicie do kościoła dla księży czy dla Boga? Bo jeżeli uważacie, że wierzycie, to dlaczego omijacie "Dom Boży" szerokim łukiem. Inaczej. Jeżeli byście tak mocno wierzyli jak uważacie, nie przeszkadzaliby wam księdza.

@Edit
Napisałam ogólnie o księżach. Oczywiście są przypadki księży, którzy chcą uczyć nas o Bogu i razem tą wiarę pogłębiać. Jeżeli kogoś uraziłam, przepraszam.

Fifeks
24-09-2008, 15:21
Wierzę w Boga. A Kościół jest od tego żeby nam tą wiarę przekazywać... A że jak ktoś tam na dole napisał że duchowni zobaczyli w tym swój interes. Zobaczcie że nie wszyscy księża są "tacy" (oczywiście to jest jakiś znikomy procent) ale nie wszystkim tylko kasa w głowie i dobra materialne... Nie którzy są naprawdę silni w wierze i robią wszystko aby pomagać innym nie tylko "sobie". A Ci którzy nie wierzą jak napisał Namderk będą płakać czy kwiczeć na sądzie ostatecznym. Nic nie mam do tych co nie wierzą. Ich sprawa. Cieszę się z tego że jestem Katolikiem. ; )

@Edit
@Dałn
No to powiedz mi kur wa kto jest żydem a kto bliźnim?

Lu$hOoOoOfy Cineq
24-09-2008, 15:32
Nie rozróżnasz(cie) słów bliźni a żyd...

Crayon
24-09-2008, 15:41
Kościół miał nam przekazywać słowo Boże i prowadzić "obrzędy" rozpoczęte przez Jezusa.
Obrzędy, które odprawiał Jezus nie mają niczego wspólnego z dzisiejszymi. Są pozmieniane tak, żeby było wygodniej.

Nie rozróżnasz(cie) słów bliźni a żyd...
Ja też nie jestem prawdziwym Polakiem ? : )

ÓnDet
24-09-2008, 16:02
U sadu ostatecznego bedzie na was czekal nagi ojciec Rydzyk :<< hahehahehaheha kosciol to jedna wielka korupcja naciagacze wyciagaja kase od babc

Ktoś
24-09-2008, 17:11
Bo jeżeli uważacie, że wierzycie, to dlaczego omijacie "Dom Boży" szerokim łukiem. Inaczej. Jeżeli byście tak mocno wierzyli jak uważacie, nie przeszkadzaliby wam księdza.

Ty to pośmiewisko i 'wyciągarnie pieniędzy od biednych staruszek nazwyasz "Domem Bożym"?
Bóg się za nich na pewno wstydzi i wstyd mu jest przyjmować ludzi do takiego "Domu".
Sorry bardzo, ale ja na takie coś nie idę...

Beren
24-09-2008, 17:20
Wierzę w Boga. A Kościół jest od tego żeby nam tą wiarę przekazywać... A że jak ktoś tam na dole napisał że duchowni zobaczyli w tym swój interes. Zobaczcie że nie wszyscy księża są "tacy" (oczywiście to jest jakiś znikomy procent) ale nie wszystkim tylko kasa w głowie i dobra materialne... Nie którzy są naprawdę silni w wierze i robią wszystko aby pomagać innym nie tylko "sobie". A Ci którzy nie wierzą jak napisał Namderk będą płakać czy kwiczeć na sądzie ostatecznym. Nic nie mam do tych co nie wierzą. Ich sprawa. Cieszę się z tego że jestem Katolikiem. ; )

@Edit
@Dałn
No to powiedz mi kur wa kto jest żydem a kto bliźnim?

Czyli mam rozumieć, że jesteś dumny z Kościoła? Nazywasz siebie Katolikiem, więc tak musi być. Czyli jesteś dumny z Kościoła, który wymordował w samym meksyku miliony ludzi? Jak myślisz, ile osób zginęło w średniowieczu przez Kościół? ( logicznie myśląc, Jezus umarł za to samo, za co Kościół mordował w średniowieczu - ale to tak w ramach bonusu, nie chce obrażać innych). Dlaczego Kościół odrzucił wszystkie księgi napisane przez kobiety? Bóg tak chciał?

@Cineq
I w tym temacie też potwierdzasz, że jesteś nazistą. Masz coś do żydów? Nie przeszkadzają mi ludzie, którzy siedzą w parku 24/7 pijani, nie przeszkadzają mi emo/dresy/samobójcy, ale taki ktoś jak Ty jest dla mnie zerem. Najgorsze jest to, że Ty sie uważasz za patriotę i wierzącego.

@Down
Myślisz, że ksiądz wszystko za darmo robi? On nic za darmo nie robi. Śluby, pogrzeby, chrzciny, msze itp. Za to wszystko są pieniądze.

Ikki, a czy ja mówiłem coś o "dawaniu na tace"? Ja nawet nie musze o tym wspominać, żeby pokazać, że Kościół to rzecz wymyślona przez ludzi.

Ta sprawa wygląda tak: My Wam mówimy, że Kościół to bajka, a Wy mówicie, żebyśmy poszli do Kościoła, normalnie pogratulować...

Ikki
24-09-2008, 18:34
Wy się tak uwzięliście na Kościół bo chcecie być fajni i na topie? Nie pasuje wam jeden kościół idź do innego, inny się nie podoba to nie chodź w ogóle. Myślisz, że ktoś będzie płakał? Mówicie, że kościół zdziera pieniądze. Macie rację bo na ofiarę w niedzielę trzeba rzucić 100zł bo inaczej ksiądz wyrzuci ze mszy nie? Najbardziej mnie śmieszą opinie osób, które były ostatni raz w Kościele z 5 lat temu. Wiem, że 1zł albo 2zł to majątek w końcu to około 3 dni Pacca (omfg mogem w tem czy[3] dnji wpić z 3 poziumy). Myślicie, że kościół sam z siebie tak bardzo się utrzyma? Jakbyście nie wiedzieli, co zresztą jest pewne, że nie wiecie większą część pieniędzy księża wysyłają do kurii biskupiej i im aż tak dużo pieniędzy nie zostaje, no ale rozumiem jak wam koledzy mówią że księża biorą wszystkie pieniądze, więc nie chodź do kościoła i chodź ze mną na piwo i papierosy. Ja wam niczego nie bronie, róbcie co chcecie. A co do Meksyku widzieliście te morderstwa?? Bo ja nigdy. Pozdrawiam

Lu$hOoOoOfy Cineq
24-09-2008, 19:38
Up:
Popieram, to moda na lewactwo - wyrośniecie z tego.

Paulina
24-09-2008, 19:44
Z tego co wiem i co czytał ksiądz w Jeżowie Sudeckim [wioska koło Jeleniej Góry] w każdą niedziele pieniądze z tacy idą na inny cel. O ile pamięć mnie nie myli w 4 niedziele miesiąca kasa idzie dla księży na parafie. Pieniądze są zbierane tylko w niedziele [może inaczej, w mojej parafii tak jest, nie wiem jak w innych Tak to do kurii i na jakieś kościoły. Nie mam pojęcia. I tak jak któryś z panów wyżej napisał, że nie każdy ksiądz jest taki jak wy mówicie. Proszę was. Kierujecie się opinią mediów, gdzie rzeczywiście mówią, że "mohery" wysyłają swoje renty do Rydzyka. Co my na to poradzimy? One głupie, nie my. Czy wy nie wierzycie w Boga tylko ze względu na to, że jakiś ksiądz więcej zarabia, bo moher da na tace...? I gratuluje wam rozumowania, żeby nie chodzić do kościoła przez księży... Dobra wymówka.

P.L.N.Y.
24-09-2008, 19:49
Ja nie chodze, bo nie wierzę. Bierzmowanie mam, bo w przyszłości chce uroczysty ślub. Nic więcej. W boga nie wierze, bo to wytwór starożytności, a nawet dalej. Co do dawania na tace to, przecież nic nie musicie dawać... -.-

Fifeks
24-09-2008, 21:45
Cieszę się z bycia katolikiem ponieważ wierzę w Boga!

A Kościół jak Kościół dużo dobrego i dużo złego zrobił...

JaCkAsS
26-09-2008, 11:36
I się ku*wa zrobił temat do nawracania ludzi?:|
Taka sprawa....Jak idziesz do kościoła to nie idziesz odwiedzić księdza, idziesz odwiedzić Boga...Na tace rzucać nie musicie przecież....
Rydzyk jest jeb*ięty, a mochery jeszcze bardziej skoro się dają robić w ch*ja, ale co was to obchodzi?

Look, taki przykład:
Wasz ziomek leży w szpitalu, cięzko chory....i co? Nie pójdziecie go odwiedzić bo szpital kase wyciąga?
Tak samo możecie iść do kościoła, odwiedzić Boga...

Zresztą ch*j z wami, wasza sprawa czy wierzycie czy nie.

Zresztą Paulina dobrze napisała i kilka osób........

Elo.

Ser@fin
26-09-2008, 11:41
Teraz cos od siebie...

BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!
BOGA NIE MA!!!

Mowie wam, tylko marnujecie piękne zycie.

Techniks
26-09-2008, 11:53
Teraz cos od siebie...

BOGA NIE MA!!!

Mowie wam, tylko marnujecie piękne zycie.

A skąd to możesz wiedzieć czy jest czy nie?
Wierze ,ale nie chodze do jego domu.
Każdy ma wolna wole :D