Zaloguj się

View Full Version : Komputer Odnowienie.

Zocha
24-11-2008, 14:10
Witam posiadam 8 letnigoe kompa <lol2:|>
Chce zeby gry takie w miare dobre na tym chodziły. :/
jak sie poprostu nie da to poprosze oferte dobrego taniego kompa

Busst
24-11-2008, 14:26
Tego kompa zostaw sobie na painta. ;)
Poza tym jeżeli chcesz dobrego kompa do gier, udaj się do najbliższego sklepu komputerowego, poproś Pana, aby złożył Ci komputer do ceny xxxx. Oczywiście na razie na papierze.
Druga propozycją jest udanie się do Media Marktu, Saturna. Są tam naprawdę dobre gotowce, z 4 GB Ramu, dobrym prockiem itp. Cena dochodzi do 3000 zł. Może nie jest to mało, ale nie opłaca się kupować czegoś słabszego. Tutaj zadecydujesz Ty.

Kate a.k.a Kisse
24-11-2008, 14:53
ja ci proponuje na allegro poszukac xd fajnych tanich komputerow.naprawde warto a starego mozesz wywalic :)

Sillmarilien
24-11-2008, 15:06
Tak jak napisał Busst, z tym, że idziesz do jakiegoś kolesia który się zna na rzeczy i ci daje jakieś rady co kupić itd...
Żeby ci gry najnowsze chodziły to musisz sobie tak kompa sklecić ( minimalnie takiego)
procek jakiś 3 rdzeniowy jeden rdzeń po min 2k.
karta graficzna minimalnie. geforce 9600 GT ( 512 mb ma ;) )
RAM minimum 4GB
Płyta główna taka, żeby te wszystkie powyższe rzeczy ci na niej poszły, i aby potem można byłoby ew. coś do niej dokupić ( ja mam płyte główną taką, że max pójdzie na niej karta GE 7600 GT, mi taka starczy )
Dysk minimum 250 GB ( teraz większość gier waży bardzo dużo - niedawno zajmowały 1/3 mojego dysku twardego- teraz mam nowy xd )
Jakaś nagrywareczka z najnowszymi funkcjami ( DVD ram, i takie tam ).
Monitor ( jesli masz płaski ) sobie zostaw, myche i klawiature też ;)
Całość ( zależy gdzie kupujesz- ja bym w tym wypadku allegro nie polecał, często goście dają jakieś wadliwe karty graficzne itd. ) będzie cię kosztowała ok 2000 zł ;)

Pzdr. Sillmarilien

Angel Death
24-11-2008, 15:21
@up
Ale z ciebie newb jest, omg XD.

Jakie 2k?

RAM minimum 4GB
Jeśli będzie używał tylko XP to po co mu 4GB ramu jak systemy 32bitowe widzą tylko 2GB z groszem?

( ja mam płyte główną taką, że max pójdzie na niej karta GE 7600 GT, mi taka starczy )
Nie pójdzie, tylko weszły. Bo to zależy od wejścia na płycie głównej. (starsze graficzne to wejścia AGP a nowsze to PCI-E)

Ta, DVD super nowa funkcja.

@Busst
Ty też nie zabłysłeś, H@H@, komputer z MM, ta jasne. XD

@topic
Podaj ile masz kasy.

Sillmarilien
24-11-2008, 15:27
Jakie 2k?
2000 mhz xd

Ta, DVD super nowa funkcja.
Nie jestem na bieżąco z nagrywarkami, ale nie wszystkie nagrywarki czytają chyba DVD RAM, nie ? :<

Kanii
24-11-2008, 15:42
Chłopaki procesory 2,3, a nawet 4 rdzeniowe chodzą wolniej niż 1 rdzeniowe nie ma takie systemu żeby obsługiwał dobrze 4 rdzeniowe kompy najlepiej chodzą 1 rdzeniowe, ramy to wystarczy ci 2GB po co komu wiecej i jak juz kupuj kostki nie kostke bo nie opłacalne jest kupowanie kosti 2048MB jak kupisz 2x po 1024 to szybciej bedzie chodził komp dysk wystarczy ci min. 300GB jeśli chcesz to kup sobie 500GB, karta moze być Gerforce 9600 GT (512 lub wiecej to zależy ile masz kasiory), płyte taką żeby ci to poszło ;p monitor LCD wystarczy do gier 19 cali;p, myszka i klawiatura proponuje Logitech bardzo dobra.Moim zdaniem to ci wystarczy jeśli ktoś się z czymś nie zgadza prosze bardzo wolność słowa:D.
Ja osobiście posiadam laptopa DELL procesor Intel 1 rdzeń 2,4GH ramy 2GB dysk 250GB karta geforce 8600 GTX i bardzo mile sie na nim gra a kosztowal mnie więcej 2499zł i to wystarczy Pozdro!!!.

@down
Dobra wypowiedź zgodze się, że gry nie całkiem wykorzystują te 4 rdzenie, ale np. daje przykład ktoś ma 4 rdzenie nie po to żeby grać, a żeby na nim pracować to komp muli bo system Windows i zarazem Linux dobrze nie obsługują 4 rdzenie POMYLIŁEM SIĘ U GÓRZE ZA TO SORRKI dlatego jest opłacalne kupowanie mniej niż 4 bo 2 jak pan down powiedział jest standardem.

@Ishaus
Ja tylko tak mówie ale prawdą jest, że 2 kostki po 1GB chodzą szybciej i tu sie nie zgodze że lepiej kupić 2Gb jedna kostke, jeśli masz wejścia na 4 kostki to lepiej kupic moim zdaniem nie wiem jak waszym kupić 4x po 1GB bo i tak system windows najwięcej może obsłużyć 4GB tylko vista może obsłużyć 8GB.

Te 4 rdzenie moim zdaniem stworzono po to aby w przyszłości nowe systemu mogły je obsłużyc jak teraz wyszed tzn. wyjdzie nie jest jeszcze dopracowany system z microsoftu ciekawe czy obsłuży on poprawnie 4 rdzenie!!!.

Angel Death
24-11-2008, 15:44
Nie jestem na bieżąco z nagrywarkami, ale nie wszystkie nagrywarki czytają chyba DVD RAM, nie ? :<

Ta, szkoda tylko że DVD RAM zostało już dawno wyparte i teraz są już w sumie tylko DVD-RW i DVD+RW.

@up
Te twoje teorie związanie z procesorami są fascynujące, to ja w ogóle po co takie molochy jak Intel czy AMD pakują miliony dolarów na procesory wielordzeniowe.(chociaż masz trochę racji, ale to nie zależy od OS tylko od danej aplikacji, bo szczególnie to właśnie gry nie wykorzystują w pełni 4 rdzeni, ale 2 to już standard)

ps. A co do ramów to chodzi Ci o dual channel, tak?

Ishaus
24-11-2008, 16:42
Witam posiadam 8 letnigoe kompa <lol2:|>
Chce zeby gry takie w miare dobre na tym chodziły. :/
jak sie poprostu nie da to poprosze oferte dobrego taniego kompa

Ty Commodore używasz? ;O

Tego kompa zostaw sobie na painta. ;)
Poza tym jeżeli chcesz dobrego kompa do gier, udaj się do najbliższego sklepu komputerowego, poproś Pana, aby złożył Ci komputer do ceny xxxx. Oczywiście na razie na papierze.
Druga propozycją jest udanie się do Media Marktu, Saturna. Są tam naprawdę dobre gotowce, z 4 GB Ramu, dobrym prockiem itp. Cena dochodzi do 3000 zł. Może nie jest to mało, ale nie opłaca się kupować czegoś słabszego. Tutaj zadecydujesz Ty.

To co pakują do zestawów w ww. sklepach zazwyczaj zalega na półkach magazynów / jest całkowicie nieopłacalne. Za 3000 zł można złożyć takiego kompa, co tam oferują za 4,5.

Rotfl no1.

Rotfl no2.

Całość będzie cię kosztowała ok 2000 zł ;)

Rotfl no3.

2 Rdzeniowy C2D (ew. Xeon), zwykła nagrywarka x20.

Poza tym jaki komputer ty chcesz złożyć za 2000 zł z moniorem i full sprzętem? ;O

ja ci proponuje na allegro poszukac xd fajnych tanich komputerow.naprawde warto a starego mozesz wywalic :)

Ja tobie proponuję zdobyć jakiekolwiek wiadomości na temat hardware'u a dopiero potem się udzielać i do tego jeszcze polecając allegro ...

Chłopaki procesory 2,3, a nawet 4 rdzeniowe chodzą wolniej niż 1 rdzeniowe nie ma takie systemu żeby obsługiwał dobrze 4 rdzeniowe kompy najlepiej chodzą 1 rdzeniowe, ramy to wystarczy ci 2GB po co komu wiecej i jak juz kupuj kostki nie kostke bo nie opłacalne jest kupowanie kosti 2048MB jak kupisz 2x po 1024 to szybciej bedzie chodził komp dysk wystarczy ci min. 300GB jeśli chcesz to kup sobie 500GB, karta moze być Gerforce 9600 GT (512 lub wiecej to zależy ile masz kasiory), płyte taką żeby ci to poszło ;p monitor LCD wystarczy do gier 19 cali;p, myszka i klawiatura proponuje Logitech bardzo dobra.Moim zdaniem to ci wystarczy jeśli ktoś się z czymś nie zgadza prosze bardzo wolność słowa:D.
Ja osobiście posiadam laptopa DELL procesor Intel 1 rdzeń 2,4GH ramy 2GB dysk 250GB karta geforce 8600 GTX i bardzo mile sie na nim gra a kosztowal mnie więcej 2499zł i to wystarczy Pozdro!!!.

Mój kolega jest grafikiem 3D. Jego 4rdzeniowy procek jest bliski stanu 90% użycia. Co do ramu, to chyba bardziej się opłaca kupić 1 kość 2GB, a po kieszonkowym dokupić 2? :O Wystarczy ci minimalnie? :O [Fail dnia]. Monitory 19' LCD są obecnie nieopłacalne, lepiej dołożyć więcej na 22' HDMI. Klawiature i mysze proponuję firmy Razer [Kto wie o co chodzi jebnie rotfla ;d]

#Topic
Napisz ile masz pieniędzy, a wykombinujemy Ci jakiś ładny komputer.

Sillmarilien
24-11-2008, 17:18
Poza tym jaki komputer ty chcesz złożyć za 2000 zł z moniorem i full sprzętem? ;O
Czy ja napisałem, że on ma kupować kompa z monitorem, klawą itd? -,- czytaj uważnie plx.

Vivek
24-11-2008, 17:33
Dam ci małą rade kup sobie kompa ale z dobrą kartą graficzną procesor inter core 2 duo czytałem że ma w zapasie 50% mocy wystarczy poczytać na necie jak podkręcić procesor i na loozach na tym procku możesz pocinać w dobre gry :d Jak masz kupować to tylko składaka... Nie będę ci wypisywał co masz kupić bo to nie do mnie należy decyzja chce żebyś dobrze wybrał :D

Zocha
25-11-2008, 18:03
3000zl :) tyle mam.
.................................................. ..............

Angel Death
25-11-2008, 18:36
ASUS P5Q Pro
C2D e8400
A-DATA 2x2GB 1066mhz
HD 4850 x2 (Crossfire)
Samsung 640GB
Pentagram Silent Force 620W
+
DVD i jakiś cooler według gustu. (najlepiej coś od Thermalright lub Pentagram i 120mm.)

Busst
25-11-2008, 20:19
Ey poczekaj. Chcesz kupić komputer do gier, tak? Chcesz, aby Ci płynnie chodziły, tak? Nie ma lepszego wyjścia, niż zakup XBox'a 360. Pójdzie Ci każda gierka, nie będziesz musiał się martwić o swój sprzęt. Masz 3 tyś, więc na luzie zakupisz wszystko, co jest Ci potrzebne, ba, nawet zostanie Ci troszkę kasy.
Telewizor LCD FULL HD, dajmy na to 32 cale, kupisz za 1500 zł. (chyba, że masz monitor LCD, wtedy podłączasz go do monitora) XBox 360 z dyskiem 120 GB na gry, muzykę itp. kosztuje 1000 zł. Poza tym możesz ściągać filmy, gry, mp3 itp. No co prawda trzeba za to płacić co 3 miesiące, ale sama radocha z konsoli, na której pójdzie Ci każda gierka jest bezcenna.
Jest to tylko propozycja, z chęcią wysłucham Twojej odpowiedzi, nie naskakuj od razu. :D

DannRook
25-11-2008, 20:42
Ey poczekaj. Chcesz kupić komputer do gier, tak? Chcesz, aby Ci płynnie chodziły, tak? Nie ma lepszego wyjścia, niż zakup XBox'a 360. Pójdzie Ci każda gierka, nie będziesz musiał się martwić o swój sprzęt. Masz 3 tyś, więc na luzie zakupisz wszystko, co jest Ci potrzebne, ba, nawet zostanie Ci troszkę kasy.
Telewizor LCD FULL HD, dajmy na to 32 cale, kupisz za 1500 zł. (chyba, że masz monitor LCD, wtedy podłączasz go do monitora) XBox 360 z dyskiem 120 GB na gry, muzykę itp. kosztuje 1000 zł. Poza tym możesz ściągać filmy, gry, mp3 itp. No co prawda trzeba za to płacić co 3 miesiące, ale sama radocha z konsoli, na której pójdzie Ci każda gierka jest bezcenna.
Jest to tylko propozycja, z chęcią wysłucham Twojej odpowiedzi, nie naskakuj od razu. :D

@up
Możesz już sobie wlepić warna za pisanie nie na temat, kolega wyraźnie napisał, że chce aby ktoś pomógł mu w doborze KOMPUTERA a nie mówił nic o konsoli Xbox360. Jak ja bym napisał w temacie o komputerach o moim chomiku, że jest słodki i żeby kupił sobie chomika i zostanie mu troszkę kasy to bym dostał warna więc ja proponuję warna dla Ciebie :eek::cool:
@topic
Co do komputera, to proszę Cię nie słuchaj naszego wielmożnego i wszechmocnego moderatora i nawet nie wybieraj się do mm czy saturna. O wiele taniej jest złożyć samemu komputer lub po prostu przyjść do dobrego sklepu komputerowego powybierać w częściach i polecić go złożyć, koszt złożenia nie będzie pewnie przekraczał 50 złotych. Poszukaj w internecie stron, które zajmują się składaniem komputerów tzn. ty tam wybierasz wsystkie podzespoły oni Ci je składają i wysyłają lub idź do dobrego sklepu/hurtowni w twoim mieście i po prostu poproś; )

[Edit by Busst]
Chce, żeby chodziły Mu dobre gry, jeżeli nie zakupi komputera, może zakupić XBox'a, proste. Nie wiem co widzisz nie na temat w tekście, który pomaga w wyborze sprzętu do gier. Jakby chciał komputer do czegoś innego, rzecz jasna nie napisałbym o XBox'ie.

*MiszczÓ*
25-11-2008, 21:00
Proponuje cos takiego na poczatek.

Procesor AMD Athlon 64 X2 5000+
Ram: DDR2 2GB Dual
Płyta: Gigabyte GA-MA69VM-S2 z zintegrowana karta gragiczna Ati Radeon X1200, sieciowa , muzyczna.
Koszt 400zł w dobrych sklepach.
Dysk raczej pasuje stary, jak nie to jeszczew dysk i zasilacz
razem gdzies 600zł. To taki komputer co undercover (mi na minimalnych smiga :D).
Pozniej mozesz dokupic cos lepszego wiec przydalo by sie zeby dysk i zasilacz pasowal.
Zasilacz to tej plyty min 350w dysk zwykla ata nawet 10GB :D i smiga :]
FULL Okrojona opcja :D Szkoda ze nie napisales ile mozesz dac ;]

Vivek
26-11-2008, 13:58
@up
Lepiej zamiast athlona kupić inter core 2 duo Jest tańszy ale jak go podkręcisz to jest jednym z najlepszych procków. Po co wydawać 235zl na athlona(2,6ghz) jak na intela za 250zl i masz 3ghz. Mam intel pentiuma 2.4Ghz i ma 6lat :D I nawet się nie zaciął gorzej mam z Kartą grafiki ostatni kupiłem nową za 260zł (XD) I mam z nią problemy :( do tego Płyta główna nie obsługuje więcej niż 512ram Najpierw Płyta główna i 2gb ram potem grafika jak to wymienię mam kompa co mi wystarczy na kolejne 6 lat :DD

Piko
26-11-2008, 14:49
ja kupiłem rok temu karte (FX5200 AGP) po 2 tygodniach spaliła sie <sux> proca mam 1.7 Celeron podkrecony do 2.5 i śmiga jak należy.

Tak wogle nie opłaca sie odnawiać kompa tylko iść do sklepu i poprosić i dobrego składaka i napewno wyjdzie taniej niż upgrade.

@edit.
poszperałem troche w necie:
Procesor:Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/
589 zł
Płyta główna:MSI P45 NEO3-FR /intel P45/
410 zł
Pamięć RAM:A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition
220 zł
Dysk twardy:Samsung 640GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1
255 zł
Karta graficzna:PALIT ATI Radeon HD4870 512MB DDR5 DVI / DP / HDMI PCI-E Sonic
750/3800 MHz
840 zł
Nagrywarka DVD:Pioneer DVR-216 SATA (black)
90 zł
Zasilacz:BeQuiet DarkPowerPro 550W
369 zł

Ishaus
26-11-2008, 14:58
Takie macie pojęcie o hardware, jak krowa o matematyce :O
Jak już tak zajebiście chcecie pomagać przy wyborze kompa, to poczytajcie sobie chociażby PCLab'a, popatrzcie na testy a dopiero potem pierdolcie głupoty. Oprócz Angel'a to chyba naprawdę wszyscy macie kompy z MM'u i pan w sklepie zachwalał, że spokojnie na tym kompie w Wiedźmina pogracie (Oczywiście z całym szacunkiem dla tej sieci sklepów). Chłopak ma do wydania 3000 zł, za to można kupić naprawdę fajny komputer, a nie zniżać się do poziomu AMD ...

To co ja bym brał:

Procesor : Intel Core 2 Duo E8400
Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum
Płyta Główna : MSI P45 Neo2-FR
RAM : A-Data 2x2GB 800MHZ Extreme Edition
Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4870 1GB
Zasilacz: Pentagram CAV-620-A12S
HDD : WD 640GB 16MB Cache AAKS / Samsung SpinPoint F1 HD753LJ
Napęd : Pioneer DVR-216 SATA

Piko
26-11-2008, 15:08
@up
omfg.. a co cie obchodzi skąd mamy komputery? Kolega prosił o pomoc w złożeniu komputera? Prosił. Więc każdy może się wypowiedzieć i zaproponować, a ty nie musisz każdego krytykować.

Bull aka Bullet
01-12-2008, 18:23
Radzę kupić tobie nowy komputer i nie odnawiać badziewia ponieważ i tak ci się wszystko w momęcie zepsuje i co wtedy. Powiem ci jak będzie nie będziesz miał z kąd napisać posta o nowym odnowieniu komputera xd nie wiem czy zrozumiałeś o co mi chodzi.