View Full Version : Resetuj?cy si? komputer.
Mam pewien problem. Od pewnego czasu resetuje mi się komputer. Jeśli jest włączone ściąganie, siedzę na necie itd to działa dobrze. ale jeśli włączę np. Tibie lub coda to po 10-15 min się resetuje. Jaka może być tego przyczyna?
Wiem, ze to wina jakiegoś sprzętu a nie oprogramowania bo robiłem format komputera od A do Z.
Mój komputer:
Pentium(R) D CPU 2.80GHz 2x
1GB RAM
NVIDIA GeForce 7600 GS
@Down
Temperatura procka jest niska
Tylko karty graf wynosi 80stopni. Ale dlatego, ze karta nie ma wentylatora
@Ober Caster
Tak to jest jak się odpowiada na temat, a nie przeczyta się go.
Właśnie nad zasilaczem myslalem
Może zbyt duża temperatura procka? Zbyt mało watowy zasilacz?
@Down
Temperatura procka jest niska
Tylko karty graf wynosi 80stopni. Ale dlatego, ze karta nie ma wentylatora
Zbyt mało watowy zasilacz?
Ober Caster
20-12-2008, 20:58
Hmmmm a może wirus?? Przeskanuj se porządnie komputer, jak nic nie wyłapie to tak jak napisał #up - procek.
~ Pe. eR. Oo. eS. Te. Oo.
20-12-2008, 22:21
Ludzie widać jak się znacie po co się wypowiadacie jak nie macie pojęcia co jest grane...
Najpradopodobniej zasilacz jest do wymiany miałem identyczne problemy wymieniłem zasilacz z 250w na 450w i wszystko elegancko cyka , ale przed wymianą zasilacza możesz spróbować go wyczyścić , zdejmij obudowe i po prostu wsadz odkurzacz i wyczyść go porządnie kumpel tak zrobił i wszystko na luziku gra.
@up
A co ja napisałem? Ty też nie umiesz czytać całego tematu tylko pierdolniesz swój post i piszesz że wszyscy się nie znają :)
@Mrozek
Kup wentylator i weź go tak bo chłodził kartę graficzną bo się spali :P
~ Pe. eR. Oo. eS. Te. Oo.
20-12-2008, 22:30
Sory ziomek Ty akurat pisałeś do rzeczy nie spojrzałem na to , odrazu rzuciło mi się w oczy to co napisał Ober Caster totalna głupota napisał to tylko dlatego żeby mieć jednego posta więcej...
DannRook
20-12-2008, 22:38
Po prostu te gry za bardzo przeciążają jakąś część w kompie i komputer, żeby się nie spaliło all resetuje kompa, miałem to samo w moim przedpotopowym kompie. Najlepszą opcją na teraz byłoby wyczyszczenie kompa, a później wymiana zasilacza na nowy.
Podaj nazwę zasilacza i ile ma wat to wtedy powinno wyjaśnić całą sprawę.
@edit
@Marik
Chodzi o to, że każdy zasilacz ma swoją moc i czasem ta moc może niw wystarczyć na chłodzenie i wtedy temperatura wzrasta a jak jest już bardzo wysoka to następuje reset; ) Można temu jeszcze jakoś zaradzić czyszcząc ten zasilacz ale jak już się spali to nie ma innej opcji jak wymiana ; 0
mialem taki sam problem jak koledzy pisali wyzej zasilacz do wymiany ...
niewiem czy chodzi o ilosc Watow czy cos ;p
poprostu zasilacz mi sie spalil (niedzialal juz) oddalem go do wymiany i jest git :)
teraz to juz czyszcze kompa co jakies 2-3 tygodnie zeby uniknac spalenia sie zasilacza :)
Seviper 2.0
21-12-2008, 04:14
Zasilacz. Miałem to samo. Po włączeniu GTA:SA, 5-10 minut i komp się sam resetuje. Zmieniałem zasilacz z 350W na Tracera 550W. Teraz mam Corsaira 520W ale szykuje się zmiana na 600W, bo będzie nowa grafa ;dd
Cielak znów zbanowany ^^
21-12-2008, 09:02
Miałem to samo. Jedyna rzecz jaka mi nawaliła to pamięć ram no i oczywiście wirek - Backdoor.Haxdoor . Nie wykryje go antywir żaden. :(.
Azian :)
21-12-2008, 23:21
Jak karta graficzna ma temperaturę 80 stopni to się człowieku nie dziw : ) Mi też się komputer resetował, bo wentylator od karty mi nawalił, a o tym nie wiedziałem. Wymieniłem wentylator i wszystko chodziło dobrze. To jest koszt 20-30 zł, więc napisz list do mikołaja i może w wigile sobie jeszcze w coś pograsz..
Jego karta graficzna jest zapewne na radiatorach , więc to nic dziwnego . Możesz sprawdzić napięcie na zasilaczu SpeedFanem , ale sądze że masz zasilacz NO-NAME i jest po prostu do wymiany
Co prawda z innego forum ale warto przeczytać :
1. Czarna lista:
Akyga, Aspire, Codegen, ColorSit, COMPAQ, Computer, Fever, Impet, i-box, Linkword, L&C = Logic, LOGISYS, Megabajt, Mercury, Metropilis, Mustang, Platin Power, Powercomp, Procomp, Q-tec, RAIDMAX, Rubikon, Ropla, SilenX, Tracer, Tronje, Xilence, XION
Masz jeden z tych zasilaczy? A może na Twoim zasilaczu w ogóle nie ma napisu producenta (tak zwany NO NAME)? Wymień ten zasilacz, ponieważ to on jest przyczyną niestabilności Twojego komputera! Nie podkręcaj go na takiej zasiłce!!! (chyba że chcesz się z nim pożegnać - a niektórzy chcą). Oczywistym jest, że tych zasilaczy bezwzględnie, pod żadnym pozorem NIE WOLNO KUPIĆ!
Mam 2 wentylatory w kompie. 1 od procka, drugi wolno do obudowy przyczepiony. Ponieważ karta 7600GS nie ma swojego wentylatora. Spróbuję zmienić ten zasilacz z 350W na 450W lub więcej. Jak nie pomorze to dokupię wentylator albo nowa kartę.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.