Zaloguj się

View Full Version : Formacik :-] i co? jeszcze...

Ober Caster
27-12-2008, 05:20
Ave.

Możecie sie śmiać :-]

1. Nie wiem zbytnio jak zrobić formata... możecie mi podsunąć link do jakiegoś poradnika na forum albo mi zwięźłe napisać niżej?? :p Chodzi mi tutaj o sformatowanie tylko dysku lokalnego C.

2. Drugie pytanie: Jeszcze nigdy nie czyściłem komputera, tu moje pytanie: lepiej samemu wyczyścić czy oddac do jakiegoś serwisu żeby mi tam to płatnie ale porządnie zrobili? Bo narazie wole sie za to nie brać bo boje sie ze coś zje*ie.

Czekam na fast odpowiedzi :)

#down

Thx pomogłeś :-]

#2down

Mam oryginalną płytke to zastosuje sie do poleceń ByOuT'a...

TEMAT MOŻNA ZAMKNĄĆ

ByOuT
27-12-2008, 09:16
Witam.

1.
Format systemu? Mając Windowsa XP- wkładasz płytkę, klikasz cały Enter, enter, enter. Dojdziesz do listy dysków (jeżeli masz ich więcej) zaznaczasz C: (jest domyslnie zaznaczony), naciskasz Enter, wybierasz "Szybkie formatowanie plików z zastosowaniem NTFS" (czy jakos tak), naciskasz F.

Format Done... dalej znów enter, enter, enter (to jest tak proste jak Tibia).

2.

Wyczyść sam sobie komputer, co to za problem? Odkręcasz i czyścisz. Ręcznie to najlepiej patyczkiem do uszów, wszystko z osobna (wentylatorki, etc.).
Drugi sposób, włączasz odkurzacz na najmniejsze obroty (jeżeli coś takiego posiadasz), jakaś malutka nakładka i wyczyść większe podzespoły. Nic trudnego, szkoda kasy na serwis.

Pozdrawiam,
bYOut.

@down

Gdzie jestem w błędzie?oO
Przecież w każdym komputerze przeważnie jest ustawione, że 1-szy boot'owany jest Cd-rom, potem floopy a potem dysk..oO I nie wiem jak Ty, ale ja nie mam zakładki "boots" ;pp

Say'ko
27-12-2008, 10:11
@Up

Jesteś w błędzie. :/

@topic

Wkładasz płytke, restartujesz komputer. Jeśli masz pirata musisz zrobić automatyczne botowanie płyty. Wciskasz F8 lub Del gdy komputer sie włącza, zazwyczaj na dole monitora to pisze, wchodzisz w zakładke "boots" i tam zaznaczasz botowanie ( Domyślisz się co zaznaczyć ) :P.. Pozniej jest już tak jak Byout mowil musisz znaleść partycje, która chcesz sformatować.

Ale jeżeli masz orginał to wciskasz zazwyczaj ( Press and key ) to Ci sie pojawia zaraz po starcie systemu żeby zainstalować Windowsa. I z tymi partycjami tak samo. Myśle że pomogłem. Jak coś to pisz.

Takarji
31-12-2008, 13:04
Ustaw w biosie ze ma czytać płyte przy właczeniu i włóż płyte z windowsem i podczas włączania kompa wyskoczy cos tam nacisnij spacje zrobi ci się rozruch z płyty i pokaża się partycje i weźmiesz formatuj i juz.