Zaloguj się

View Full Version : Zmiana wielko?ci partycji?

DannRook
27-12-2008, 12:57
Otóż siostra, dostała z 8 miesiący temu laptopa,w tym lapotpie jest bardzo duży mankament czyli 11 gb na dysku C jako, że na komputerach się nie zna to wszystkie zdjęcia z aparatu, wszystkie programy, dosłownie wszystko wali na pulpit i dysk C, aż zostaje potem 100 mb wolnej pamięci:o
Ja muszę potem z godzinę szukać plików, żeby wrzucić na d zrobić skróty i powkładać na pulpit etc. i teraz moje pytanie brzmi.
Czy jest jakiś program to zmiany pojemności partycji, żeby nie trzeba było robić formata?
Chodzi mi o to, że jak na dysku c mam 11 a na dysku d 109 to, żeby dołożyć z dysku d z 30 gb do dysku c.
@edit
Dzięki ByouT, temat do zamknięcia.

Say'ko
27-12-2008, 13:11
Nie ma takiej możliwości. Musisz zrobić formata i zmienić wielkości partycji.

*Myssqa*
27-12-2008, 13:16
post usniety zle napisalem xd................................................ .................................................. ................

ByOuT
27-12-2008, 15:02
@Say'ko

Największy FAIL jaki dzisiaj przeczytałem.. PIERDOLISZ GŁUPOTY!

@topic

Jest taka możliwość, masa programów jest od tego.

Osobiście polecam:

LiveCD Gparted - jest to program głównie na potrzeby Linuxa, lecz do Windowsa też się sprawdza.
Waży on niewiele, ściągasz go w formacie .iso, nagrywasz na płytkę i bootujesz tak jakbyś instalował system Windows. Po chwili ukaże Ci się pulpit a na nim ten program (sam się włączy). Program jest banalny w obsłudze, poradzisz sobie bez problemu.

Jeżeli nie odpowiada Ci takie coś to polecić mogę także:

Partition Magic - tutaj wszystko robisz, ze środowiska Windowsa, później restart komputera i już zrobione.

Uwaga: Partition Magic musiałbyś ściągnąć pełną wersję wraz z Crackiem. W demo nie ma możliwości zapisania swojej pracy. (Program jest w PL językowej).

Sądzę, że pomogłem.

Pozdrawiam,
byOut.

jołek
27-12-2008, 15:20
EASEUS Partition Manager 2.1 Home Edition Darmowy programik taki intuicyjny praktycznie ten od ByOuta jest bardzo dobry albo Partition Manager 9,0

DannRook
27-12-2008, 16:42
A możecie mi powiedzieć, co się stanie z danymi?
Czy wszystkie będą bezpieczne?
Jeśli ktoś mi udzieli tej odp. to temat można zamknąć.
Z góry dzięki.
@ByOuT
Dzięki.
@Modki
Przymknąć ten temat :p

ByOuT
27-12-2008, 17:21
Oczywiście, że będą bezpieczne.

Nie ma możliwości aby jakiekolwiek dane, zostały wykasowane. Programy działają w taki sposób, że używają jedynie wolne zasoby dysku. W skrajnych przypadkach może być tak, że jakiś z plików zostanie po prostu przeniesiony na drugi dysk ;)

Pozdrawiam.