Zaloguj się

View Full Version : Temperatura :/

Say'ko
28-12-2008, 16:41
Mam chyba problem z temperatura procka itp.. Mam orginalne chlodzenie od Intela nie zmieniane od 2 lat. Procek Intel Core 2 Duo 1.86 1066FSB. Wydaje mi sie ze temperatura procka jest zbyt wysoka. Dodaje screen, komputer nie chodził długo.

http://i42.tinypic.com/ao7whs.jpg

To wynik gdy komputer juz troche pochodzil.

@edit

Komputer jest cały wyczyszczony w był w serwisie, bo nie dawno karta graf padła i wymienili mi na tą sama w ramach gwarancji.

ByOuT
28-12-2008, 17:03
Ja mając komputer włączony 24/7 posiadam temperaturę wyższą o około 20 stopni.

Na mój gust nie masz aż tak wysokiej temperatury... Dodam, że mając wymienione chłodzenie na bardzo dobre, moja karta graficzna posiada temperaturę równą 85*C... a procesor 73~... więc jak coś Ci nie odpowiada to przeczyść wentylatorki (ale całe, rozkręcając je). Powinno pomóc. Masz taki procesor, który nie wymaga znów bardzo dobrego chłodzenia.

wojtek_14-94
28-12-2008, 17:11
To nie jest wcale tak duzo ja mam tez okolo 20 -25 stopni wiecej od ciebie

To ja jak ostatni sprawdzalem przed formatem to mialem 91 stopni a teraz to nie wiem bo juz dawno nie sprawdzalem

Angel Death
28-12-2008, 17:26
Jeśli macie ponad 20 stopni więcej od niego to jest coś nie tak, albo z Everestem (który mi pokazywał ujemną temperaturę..) albo walnięty czujnik. W ogóle te wszystkie czujniki są o kant dupy rozbić. Bo np. przy 80 stopniach komp nie może działać stabilnie.

Optymalna temperatura procka wacha się między 40-50 stopni, zależy to głównie od modelu procesora,w jakim procesie technologicznym został wykonany (65nm,45nm itp) jak i od firmy która go produkuje.
Optymalna temperatura reszty podzespołów to coś między 30-50 stopni.

Ja bym Ci radził wymianę pasty termoprzewodzącej (koszt 20-30zł) + odkurzenie całego komputera. Temperatura na pewno spadnie, jeśli to nie podziała kup nowy cooler. Chociaż to nie jest ekstremalna temperatura, ale wysoka temperatura ma wpływ na żywotność procesora.

@edit
Tak dla przykładu moje temperatury:
CPU - 46stopni (e4500)
MOBO - 36stopni (asus p5n-sli)
@edit2
I znowu zaliczyłem zonka przez Everesta, to śmieć. :D Za pierwszym razem zainstalowałem Everest Ultimate Edyszyn czy coś takiego, przed chwilą zainstalowałem Home Edyszyn który mi pokazywał temperatury rzędu 10-20stopni. Wydajne mam chłodzenie, co?:D

tajemniczyczloWiek
28-12-2008, 18:56
jak sprawdzic ta tempertature?xddddddd

/////////////////////////////////////

Puttana
28-12-2008, 19:55
Sprawdź temperature procesora w BIOSie
Everestem sprawdzałem:
Everest Ultimate Edition - 60 stopni C
Everest Home Edition - 73 stopnie C

Patrzę sobie w BIOS a tam temperatura 35 stopni po hmm... 5h grania ^^

Obecnie procek - 27 stopni, GPU 57 stopni.