PDA

View Full Version : Podsumowanie roku 2008.

Ktoś
01-01-2009, 18:46
Siema :)
Chyba nie trzeba tłumaczyć, o co chodzi w temacie.

No to zaczynajmy:

1. 3 styczeń 2008 rok- Balans profesji c.d
W grze zostały dodane dwa nowe czary, dla postaci magiczny, mianowicie:
-Greater Ultimate Explosion(zabiera 1500 many) dla Sorcerera, 30% mocniejszy od jego poprzednika oraz
- Imminent Death(zabiera 1500 many) dla Druida 22% mocniejszy od swojego wzorca.

2. 8 styczeń 2008 rok- Stworzenie APO Trade Center
Strona została stworzona dla zapewnienia większej stabilności i wiedzy o przedmiotach.
Mówiąc krótko, jest to spis najważniejszych itemów oraz cen będących na OTSie(Main i Rook)
Wartość przedmiotów była ustalana przez samych graczy.

3. 9 styczeń 2008 rok- Nowy wygląd forum
Nasz były specjalista od grafiki, Grom, stworzył nowy wygląd forum.
Miał on za zadania przyciągnąć więcej graczy do czytania i wypowiadania się na forum.
Forum miało także bardziej przypominać tematykę gry.

Jak wszyscy wiemy, APO TC poniosło klęskę i pod koniec roku zostało zlikwidowane..

4. 8 luty 2008 rok- Powstanie pomysłu na APO Connect
Program ten miał za zadanie zabezpieczanie haseł wpisywanych podczas logowania się do gry, przed różnymi Keylogger’ami oraz miał zastąpić IP Changer.
14 lutego 2008 zaczęły się testy owego programu. 4 dni później Administracja zdecydowała wycofanie APOC ze względu na duże problemy podczas używania go.

5. 28 luty 2008- Zmiana w PVP Island.
Zasady panujące na arenie pvp uległy małym, a zarazem wielkim zmianom.

Od tej chwili nie będzie można wejść na wyspę jeżeli będą na niej znajdowali się zawodnicy obu drużyn. Nie będzie też można wyjść z wyspy, jeżeli będą znajdowali się na niej zawodnicy z przeciwnej drużyny.

W tym samym dniu została dodana również informacja o poziomach graczy przy ich nickach, na kanałach publicznych.

6. 4 marzec 2008 rok – Testowo zwiększony loot.
W tym dniu został testowo zwiększony loot o 5%.
Wielu graczy narzekało, że loot jest bardzo mały i trudno wylootować coś dobrego.
Prośby zostały wysłuchane.

7. 5 kwiecień 2008 rok- Powrót Tygrysa
Po długiej nieobecności powrócił jeden z najbardziej lubianych GMów - Tygrys.

8. 7 kwiecień 2008 rok – Poprawka dla początkujących.
Poprawiona została częstość wypadania itemów oraz ilość punktów experience w potworach przeznaczonych dla początkujących graczy czyli potworki typu: goblin, orc itd.

9. 10 kwiecień 2008 rok - Quest of Destiny
Bardzo długo oczekiwany quest został nareszcie skończony. Quest jest od 1000 lvla.
Do zdobycia są trzy nowe przedmioty, Magic Mace(knight), Silver Wand(druid,sorcerer) i Golden Bolt(paladyn).
Druid otrzymał czar kierunkowy Death Bam.

10. 17 kwiecień 2008 rok – Kilka zmian
Arena w City została pozbawiona strefy ochronnej(pz). Powstał również nowy system usprawniający kolejkę do walki. Nie ma możliwości blokowania areny.
Do areny znajdującej się dwa poziomy niżej, zostały dodane dwa potwory Fluuber oraz Apocalypto. Można także walczyć z trzema potworami naraz.

11. 24 kwiecień 2008 rok – Test Server
Otwarcie test serwera, większy exp, szybciej rosnące skille i magic lvl.
Wielu graczy mogło się przekonać, jak to jest przejść quest na Pandemonium Armor, jak to jest mieć 10kcc, jak to jest mieć wymarzony domek oraz plecaki pełne lootu.

12. 28 kwiecień 2008 rok- Nowe łącze
Stare łącze internetowe, zostało wymienione na nowe i lepsze.

13. 29 kwiecień 2008 rok- Nowy sprzęt
Armia Podkarpacki OTS został przeniesiony na nowy serwer i nową serwerownie. Jak to zwykle bywa, nastąpiły pewne problemy i część graczy nie mogą logować się do gry przez jeden dzień.

14. 1 maj 2008 rok – Zwiększony loot oraz wyłączenie chatboxu.
W tym dniu serwer miał crash, z powodu, że gracze musieli długo czekać, loot został zwiększony. Wyłączony został chatbox ponieważ wielu graczy nie wie co to kultura :_).

15. 3 maj 2008 rok – Zamknięcie niektórych działów forum.
Na forum rozpoczęło się wielkie sprzątanie, niektóre działy zostały zamknięte na pewien okres czasu. Sz. P. Tygrys ogłosił, że niedługo odbędzie się rekrutacja na moderatorów forum.

16. 8 maj 2008 rok- Otwarta rekrutacja na moderatorów forum.
Otwarta została rekrutacja na moderatorów, trwała ona 5 dni, wraz z wybraniem nowych ‘modków’ otwarte zostały wszystkie działy.

17. 11 maj 2008 rok- Aktualizacja forum.
Silnik forum został zaktualizowany do najnowszej wersji 3.7.0

18. 19 maj 2008 rok- Ponowne otwarcie forum.
Forum zostało otwarte ze ‘świeżymi” moderatorami, są to:Elvan, Splaxor (Recuso), Laluś, Listek, Guest, Layer, Nixon, Busst, Mc Maciek, Pandora, Flama oraz Arhadus.

19. 21 maj 2008 rok- Mały update
Powstał nowy NPC Hogan, sprzedający jakie się chce łóżka. Można je ustawić w dowolnym miejscu w swoim domku. Rozbudowane zostały okolice miasta Evul.

20. 24 maj 2008 rok – Crash!
Tego dnia nastąpił crash serwera, ekipa do dziś nie wie czym został on spowodowany.

21. 27 i 28 maj 2008 rok – Mini Update
Zwiększony loot o ponad 5%
W łożku można spać gdy nie ma się pz.
Zostały wprowadzone małe zmiany na Senji(dodanie 10 nowych trainerów) i na Rooku(dodanie 4 trainerów).

Po krótkim czasie trainery na rooku zostały usunięte.

22. 10 lipiec 2008 rok – Kolejne crashe i nowy system domków.
W tym dniu nastąpiły crashe serwera. Mortiis w ynagradzając to graczom, przedłużył im dni promocyjne.

Została wprowadzona mała wzmianka, po sprzedaży domku, wszystkie osoby, które miały tzw. ‘inva’ zostają wyrzucone.
Powstała druga lista ownerów domków pod komendą ‘aleta sio duo’.

Ktoś
01-01-2009, 18:49
Część druga.

23. 14 lipiec 2008 rok- Quest na Sapphire Set.
Dodany został quest na Orange Key, Zegarek oraz Sapphire Set.
Pełne uzbrojenie daje niezwykle właściwości magiczne.
Jedną z pierwszych osób mających cały set był gracz o nicku Bart.

24. 17 lipiec 2008 rok- Otwarcie loterii
Otwarta została loteria w mieście Evul. Każdy los kosztował 100cc.
Nagrody:
1. Domek 68sqm w głównym mieście 'Snake Street I' + 90 dni premium
2. Domek 31 sqm w głównym mieście + 70 dni premium
3. Domek 23 sqm w głównym mieście + 50 dni premium
4. Domek 20 sqm w głównym mieście + 30 dni premium
5. Domek 15 sqm w głównym mieście + 15 dni premium
Plany na rozbudowanie City.

24. 20 lipiec 2008 rok- Modernizacja stolicy, faza pierwsza – zakończona!
Miasto City, zostało rozbudowane i zmodernizowane.
Stworzone zostały nowe domki.
Przeprowadzone zostały mały wyrównania w mapie.

25. 21 lipiec 2008 rok- Zakończyła się loteria w Evul
Tak więc, zakończyła się loteria na Evulu.
1. miejsce Van Destroyer 70 losów
2. miejsce Djkrystus 1 los
3. miejsce Zajac Sorc 11 losów
4. miejsce Gladzio 61 losów
5. miejsce Smoluszek 4 losy
6. miejsce Usama Sukochen 10 losów (otrzyma premium 45 dni)

Administracja postanowiła przyznać również nagrodę dla osoby, która wykupiła najwięcej losów. Był to Tonerro(381 losów), otrzymał 30 dni premium.

26. 22 lipiec 2008 rok – Błąd :/
Na serwerze wystąpił dosyć poważny błąd na jednym z dysków. Dysk został odłączony, a gracze otrzymali dwa dodatkowe dni premium.
Problemy z nieprawidłowymi hasłami zostały naprawione.

27. 26 lipiec 2008 rok- Modernizacja stolicy, faza druga.
W tej fazie zmodernizowana została południowa część City. Zmienione zostały respawny Dragonów, Cyklopów i Giant Serpentów.
Czar haste i strong haste został naprawiony.

28. 7 sierpień 2008 rok- Modernizacja stolicy, faza 3 ost. – Zakończona!

Uwaga! Modernizacja City, faza 3 została zakończona. W ostatniej fazie zbyt wiele nie zostało zmienione. City od strony południowo-wschodniej zostało przebudowane (okolice bamboo camp), oraz respy Dworc'ów zostały zmienione.
Również respy cyklopów w okolicach miasta zostały nieznacznie rozbudowane.

Poza tym, w planach mamy budowę nowego miasta oraz różnych respowisk, zarówno dla h-lvli jak i low-lvli.
Nie wiemy jednak kiedy pracę zostaną ukończone, gdyż jest na prawdę sporo roboty...

29. 9 wrzesień 2008 rok – Długość banów.
Dlugość banów została zmieniona. Ban za używanie botów trwać będzie 10 dni, a ogłaszanie handlu wymiany postaciami 4 dni J.

30. 2 październik 2008 rok- Ostatnie zmiany i plany
Zrobione zostały mini statystyki, dziesięciu najlepszych graczy na serwerze.
Zaktualizowana została mapa świata i wszystkie mapy miast.
Poprawiony system fragów.

Plany dodania nowego miasta.

31. 9 październik 2008 rok- Ostatnie modyfikacje + niespodzianka!
Poprawka co do listy osób zalogowanych na serwerze.
Poprawka silnika, nie można też wyrzucać śmieci na czyjeś depo.
Zmiana mp i hp u druida i sorcerera.

Dnia 10 października miał odbyć się konkurs. Do wygrania było:
1. miejsce: Magic Bunny Slippers + Burning heart + PACC 90 dni
2. miejsce: Pandemonium Armor + Winged Helmet + PACC 60 dni
3. miejsce: Soft Boots + Winged Helmet + PACC 30 dni
Niestety gracze nie potrafili się zachować i konkurs został odwołany.

32. 22 październik 2008 rok- Płatność PayPal + informacja.
Uruchomiona została możliwość kupna PACC przez płatności PayPal.
Napisana została informacja o nowym mieście.

33. 25 październik 2008 rok – Update
Wszyscy długo na to czekali, został dodany Update. Powstało nowe miasto, wraz z nowymi questami.

34. 29 październik 2008 rok- Dodanie domków i nowego questu.

Dodane zostały nowe domki w mieście Cod, poprawiony został czas Creature Illusion.
Na rooku został dodany quest na Crown Armor.

35. 10 listopad 2008 rok- Dodanie recorvery-keya.
Wprowadzona została możliwość aktywowania recorver-keya, umożliwiająca odzyskanie konta po jakiejkolwiek utracie. Numer RK może aktywować każdy gracz, bez żadnej opłaty.

36. 24 listopad 2008 rok- Kolejna loteria
Otwarta została loteria w mieście Evul, każdy los kosztuje 100cc.
Nagrody:
1 miejsce: Dość spory domek, w miejscu w którym sam wybierzesz. Jeśli tylko będzie to możliwe, domek można będzie postawić gdziekolwiek na mapie na terenie dla pacc + 90 dni Premium

2 miejsce: 50 scarab coins (5k cc) + 60 dni Premium

3 miejsce: 10 scarab coins (1k cc) + 45 dni Premium

37. 28 listopad 2008 rok- Zakończyła się loteria w Evul
1 miejsce: Fryc sor - kupił/a 34 losów

2 miejsce: Scaiter - kupił/a 5 losów

3 miejsce: Lucaseq - kupił/a 31 losów

Osobą, która wykupiła najwięcej losów był/a Yakapushi. Dostał on 30 dni premium.

Do Ekipy APO dołączyli Sieka, Adios oraz Dexoti.
Odszedł jeden z najlepszych moim zdaniem GMów, Exod.
Pożegnaliśmy też Groma, wspaniałego grafika.
Przez Mortiisa został wyrzucony Elvan, nie wiadomo z jakich powodów.
Pozycję moderatora porzucił Splaxor, ze względu na to, że wg. Niego, nie był doceniany przez Mortiisa :)
Pożegnaliśmy też Nixona(HACK), młodego, a zarazem bardzo dobrego moderatora.
Swoją przygodę z forum skończył Layer.
Listkowi zostało zabrane prawo moderowania forum z powodu karygodnego zachowania w grze. Ukradł graczowi o nicku Paint 30kcc. Zostało to udowodnione, a sam Listek przyznał się do winy.
Busst zapowiedział, że po nowym roku '09 opuści forum.

Uważacie że rok 2008 był udany, czy też nie?
Wszystko opiszcie w swoich postach :)

p.s
Jeżeli zauważycie jakiekolwiek błędy ortograficzne, proszę je tu wypisać, na pewno poprawię.

#Down
Nie używałem opcji 'kopiuj/wklej' tylko próbowałem jak najbardziej streścić najważniejsze momenty minionego roku.
Niektórych rzeczy nie da się streścić jeszcze bardziej niż opisane one były w dziale Newsy.
Oczywiście posługiwałem się tematami z działu wyżej wymienionego, bo kto jest w stanie zapamiętać wszystkie te rzeczy?
Nie próbuj tutaj mnie upokarzać bo wiele osób wie, jaki jesteś naprawdę :)

#Crayon
No właśnie o tym nie pisałem, bo nie pamiętałem dokładnie jak to było z Pandorą. Co do Elvana, to zaraz dopisze.
O zamieszaniu z Gromem słyszałem, ale nie wiedziałem o co chodzi, więc nie chcę pisać plotek.

Splaxor
01-01-2009, 18:56
Na początku myślałem, że się napracowałeś, ale po krótkim zastanowieniu wiem, że tylko spisałeś treści newsów ze strony. Zbyt dużo to nie zrobiłeś. Pokazałeś jedynie, że potrafisz posługiwać się opcja Kopiuj/Wklej.

Ja przed zakończeniem roku założyłem temat, w którym użytkownicy sami wyrażali co było dobre, a co złe dla serwera, dla nich. Link do tematu http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=40739&page=2

@topic
Podoba mi się możliwość wygenerowania R-keya, ale jak widać gracze z górnej półki nie zrobili tego (nie wszyscy).

@Ktoś
Nie mam i nie miałem zamiaru Ciebie upokarzać. Po prostu napisałem własne zdanie na ten temat. Mimo wszystko świetny pomysł.

JaCkAzZ
01-01-2009, 19:30
Według mnie bardzo ciekawa praca, narobiłeś się przy niej na pewno.
Tylko jak piszesz że sorcerer dostał nowy czar to pisz w nawiasie (1500 mana), a nie (1500 mana potion), bo w końcu jak wiadomo, czar ten nie zabiera 1500 mana potionów tylko 1500 many ;]

Po za tym: "Zakończyła się loteria na Evul" powinno być według mnie.

Wszystkiego nie czytałem tylko tak wyrywkami, ale przyznam że ładnie zrobione ;]

Crayon
01-01-2009, 19:40
A gdzie informacje o odejściach moderatorów ? Hack Pandory, zamieszanie z Gromem, wywalenie Elvana i Layera ?

A takie podsumowanie to w sumie warte podklejenia.

Mo$uke
01-01-2009, 20:05
7. 5 kwiecień 2009 rok- Powrót Tygrysa

2009 rok? popraw na 2008....

A po za tym wsystko dobrze...moglbbys dopisac hacki modkow...ale i tak jest spox...

Pampalini
01-01-2009, 20:15
e tam :) nie napracowales sie az tak :) bo skopiowac kazdy glupi potrafi :D ale i tak ladna praca tak jak koledzy up mogles dodac hacki odejcia modkow zamieszania :) i bylo by full wypas

Ktoś
01-01-2009, 20:29
#Up
ZNAJDŹ MOMENTY KTÓRE SKOPIOWAŁEM SKĄDKOLWIEK !!!
I mnie nie denerwuj...
p.s Naucz się poprawnie składać zdania.

Plener123
01-01-2009, 20:45
Widać,że się napracowałeś.Praca starannie wykonana,wszystko ładnie przejrzyście.

Lechista92
01-01-2009, 21:33
Wszystko bardzo ładnie, aż miło się czyta, i nie ważne czy on to spisywał z newsów czy nie ale napracował się! Pozdrawiam.

Hrater
01-01-2009, 21:44
Co Wy chcecie?
Chłopak się napracował i chwała mu za to ;) Tak powinna wyglądać kronika apo. ;]
Udostępnić tylko dane i niech On się nimi zajmie! Jeśli się spisze, propnuję drobną nagrodę za wysiłek! :)