Zaloguj się

View Full Version : Co odstawialiscie jako nooby

corky
04-03-2009, 22:15
piszcie tutaj co za glupoty robiliscie jak zaczynaliscie gre

ja zaczne

moj pierwszy server guardia npvp dsotalem od kumpla 13 sorca biegalem po dp venore i sprawdzalem czy we wszystkich skrzynkachsa moje rzeczy i szukalem w nich cudzych :d

a jak ktos podchodzil do jakiejs to blagalem zeby nie bral moich rzeczy ghahah

Alkopoligamia
04-03-2009, 22:20
Ja miałem problem z drabinką. Xdd klikalem na gore drabinki.. czasami mi wszedl do gory.. i po jakims czasie rozkminilem dopiero ze trzeba na dol drabinki klikac. XD

xxXTibiomanxxX
04-03-2009, 22:28
No ja też miałem problemy z drabinką xD
Też zagadką dla mnie była skrzynka z questem :rolleyes:
Również nie wiedziałem która skrzynka w depo jest moja :(
Jak chwilę grałem na rl server pvp to przez tydzien bałem sie wyjść z depo bo myślałem że mnie zabiją i wyleci mi moje kox eq (plate set xD)

Arcano
04-03-2009, 22:43

baushaushaushauha zgon xD

Ja expiłem ( jeśli to tak można nazwac :D ) na rabbitach na początku, później mi kolega raty pokazał i siedziałem nanich do 8 lvla, chyba w miesiąc biłem ten lvl xD

.Sempacz
04-03-2009, 22:45
wbilem na rooku 12 lvl, potem sie dowiedzialem ze sie wychodzi na main XD

Trikool
04-03-2009, 22:48
-ja stalem na rooku w miejscu bo myslalem , ze level sam wpadnie xd
-nie wiedzialem jak walic z sd (1 ots kolegi xd) to rzucalem sdkami pod potwora xd

Viki
04-03-2009, 23:48
-Nie wiedziałam jak otworzyć bp ;|
-Drabinki :|
-Wychodząc na main knightem nie wiedziałam co to skille ;D
-Potem dostałam sorca i walilam ze sworda nim ^.-

; D

KaczorPowraca
05-03-2009, 00:07
-Drabinka <- z tym chyba większość miała problem :o
-Nie wiedziałem jak "przeciągnąć" rzeczy ze skrzynki depo (jak leżały na skrzynce)
-Dostałem od kolegi demon shield.. po czym jakiś typ prosił "Pls shield" wiec oddałem mu
demonke bo chciałem być dobry xD

Ktoś II
05-03-2009, 01:47
Hah xD

Ja myślałem, że GM wynajmuje ludzi do sprzedaży/skupu itemów.
Brat mi powiedział żeby się przywitać z NPC i kupić łopatę.
No to zacząłem pisać:
- Cześć, chciałem kupić łopatę :D
Po kilku próbach kupna, NPC nie odpisał więc zacząłem go wyzywać... ^^

Nie wiedziałem jak się schodzi pod ziemie.
Z moim kolegą zauważyliśmy, że jedna kratka domku na APO kosztuje 10cc.
Obmyśliliśmy plan kupna domku, ale... Postanowiliśmy, że uzbieramy więcej kasy i przekupimy GMa, żeby nam zrobił domek na zamówienie.

Jak była drabina, to pytałem brata którym się skacze :D.
Zawsze się dziwiłem, po co ludzi stoją w trainerach... Po wbiciu wielu, wielu lvli dowiedziałem się do czego są skille i że w trainerach się je wbija.

Myślałem, że swordy dwu ręczne trzeba mieć dwa żeby z nich bić :D

pomienak pall
05-03-2009, 09:03
ja nie umielem dac trade wiec z 2 razy goscie mnie oszukali:)

Tal
05-03-2009, 11:32
Ludzie często piszą żeby im pokazać eq. Niestety byłem na tyle nie rozgarnięty, i zwykle pokazywałem xD
Chyba najcenniejszym straconym itemem był warrior helm xd

Roftl Master
05-03-2009, 12:27
Drabinki, drabinki, drabinki... no i jeszcze raz drabinki ^.- Nie umialem napisać na pw, więc prosiłem o numer telefonu i pisalem smsy...

··Misiek··
05-03-2009, 12:47
Ja nie wiedziałem że jest trade i jak kumpel coś od kogoś kupywał to ja go trapowałem! XD
Drabinki
Otwieranie potworow ;p
DP
Itp
A i jeszcze nie wiedziałem jak się światło zapala XD

Siminka
05-03-2009, 13:24
Przede wszystkim to te drabinki XD. Wpadłem tam gdzie jest Quest na taką sukienke czy jak to tam na ( na rooku ) gdzie jest jeden Rat. I ciągle spamowałem 'HELP ME' XD. Jeszcze pamietam, jak kumpel expił 13 Knightem na Rotach, a ja byłem na rooku i chciałem z nim expić i żeby do mnie przyszedł XDD

Kulkos
05-03-2009, 13:26
drabinki, nieweidzialem jak sie ruszyc xD (joke), niewiedzialem jak wchodzic po schodach, od 50 lvla do 112 expilem na hero bo sie balem isc na demca :x

edit.
powinno byc jako NEWBIE, a nie jako nooby

Spaślak
05-03-2009, 13:29
Nie wiedziałem ze potwory sie otwiera
Nie wiedzialem ze jest cos takiego jak main
Myślałem ze game master na main ktory zapisuje gildie to prawdziwy GM (człowiek) xD!

··Misiek··
05-03-2009, 13:56
Ja jeszcze nie wiedziałem że rzeczy się złącza ;D

Kamor is Back
05-03-2009, 14:46
Na początku nie nobilem...
Dlaczego ?
Otuż kumpel dawal rady,wskazowki,a do tego czytalem naprawde duzo poradnikow wiec...

James Bond
05-03-2009, 22:14
Lina, to była masakra.. .

Pagon
05-03-2009, 22:34
- Nie potrafiłem kupić torcha i do NPC sprzedającego pisałem hi troch (zamiast torch). Nie chciał mi sprzedać i doszedłem do genialnego pomysłu żeby położyć pieniądze na ladę (10gp). Gość co stał za mną zwinął mi to a ja zacząłem wyzywać NPC od złodziei.

- Nie wiedziałem jak się daje Trade i tylko z 1 gościem (zresztą poznałem go jako 1 osobę na Tibii) handlowałem poprzez dawanie itemków na ziemi (nie oszukał) ;). W sumie on też nie wiedział jak się daję Trade :].

xD Lukki xD
05-03-2009, 23:29
Grozili mi huntem i relogiem .

Jacol
06-03-2009, 00:24
ja jako noob wchodziłem an forum ots'a i zakładałem durne tematy w dziale "o wszystkim i o niczym"

a jako newbe:
-jagody da się jeść?
-drabinka
-co to jest main ^^
-dlaczego nie mogę być od razu pr0
-co to są skille?
-jak założyć chara ? ;D
-skille 44-40 na 20 lv to było pr0, bo uderzyłem w amazona za 70
-są inne expowiska niż amazonki na /\ od Carlin?
-są inne miasta niż Carlin ?(od carlin sword)

kumor15
06-03-2009, 07:29
Ja swoja przygodę z tibia zacząłem
o Jezu nie wiedziałem ze aż tak dawno
miałem 9 lat a mam 16 :)

nie umiałem posługiwać się liną :)
i nie moglem itemek z depo zabrać
zawsze pod nogi rzucałem i wtedy do bp :P
ale pocieszam się tym ze mnóstwo newb nadal tego nie potrafi :]

Sea Ranger
06-03-2009, 08:58
Jedyny przypał jaki pamiętam jak pierwszy raz w Tibie zagrałem to to że wyszedłem na maina palladynem, a waliłem ze sworda Xd

Syczek
06-03-2009, 12:44
Ja chyba bylem najgorszym noobem:

Na poczatku koles dal mi 10 lvl na real podchodzili i mnie zabijali ja sie pytam za co a oni za to, ze nie chcesz dac GP (nie wiedzialem co to jest) no to koles do mnie pograj na otsie.. ja mowie co to i ogarniam sam w domu szukam na necie znalazlem cos (podstwowa mapka yourots nie przerobiona nic) i na hamachi.. chyba w tydzien wchodzilem na ten serwer, bo nie umialem :D
No to zaczynamy wbijam na ten serwer i GM sie pyta jaka profe chcem i mi wymienil, to ja mowie ok Paladyna... dal mi i zaczalem "expic" po pierwsze exp byl x10 a ja palkiem expilem do 100 lvla z fista na trolach .. jak wszedlem tam gdzie demon jest to serce mi bilo jak by mi ktos w rodzinie umarl buhehehe no i potem bylo jeszcze lepiej GM pisze na czerwono "PVP" ja nie wiem ocb oczywiscie i zaraz ktos mnie zabil ja podchodze do GMa pytam sie kto mnie zabil a on mowi "noob Cie zabil" ja mowie kto to ?? i za co a on mowi nie wiem widocznie go denerwujesz ja mowie aha ale frajer z niego i znow mnie ktos zabil nawet nie wiem kto to.. a obok ziomus stal z RSEM ;D ale nie ogarnialem nic i teraz najlepsze ide na fire devile i mowie do siebie "PRZEPRASZAM NOOBIE NIE ZABIJAJ MNIE JUZ NIC NIE BEDE ROBIL" <lol2> to chyba wygralo wszystko sam do siebie :D no a ostatnia akcja byla z macro .. ziomus walil z tbi gg "sdkami" i sie pytam skad to i jak Ty to robisz a on mowi sciagnij tbi gg ja sciagnalem tylko ze sciagnalem plik "txt (notatnik) i probowalem odpalic buhehehe :DD no i tak sie zaczelo ;D potem jak troszke ogarnalem zaczalem grac na innych ots'ach zaczalem byc najlepszy i zaczalem grac na armi ;D i udalo mi sie wyjsc na pierwsze miejsce ;D zaczyna sie od najgorzego noobostwa a konczy na najlepszych osiagnieciach.. ;D

Pozderko.

Shoter
06-03-2009, 12:53
Myślałem ze żeby wejść po drabinie trzeba mieć line po jakiś 5 minutach ogarnąłem że trzeba ctrl+lpm albo ppm i use żeby wejść

@edit
przypomniało mi się że dopóki nie zrobiłem druidem nie wiedziałem o co kaman z czarami

Selrien
06-03-2009, 14:11
Pamiętam jak na 10 lvlu polazłem na Amazonki i... pisałem ,,Proszę nie bij oddam Ci moje eq ale nie bij plis!!" Tak wiec oddałem eq xD

Później kolega powiedział ze to serv no-pvp xD
Drabinki też sprawiały mi problemy.
Pozdro;*

Daroo
06-03-2009, 14:50
Jak znalazłem jakiś klucz to latałem po wszystkich domkach w Carlin i próbowałem nim drzwi otworzyc xDD
Rooka z 2 tygodnie przechodzilem z okolo 20 dedami ;s
Druidem do 13 lvla bilem z sworda, potem sie dowiedziałem ze są ruszczki.. ;sss

EsSaY
06-03-2009, 17:30
Jedyny przypał jaki pamiętam jak pierwszy raz w Tibie zagrałem to to że wyszedłem na maina palladynem, a waliłem ze sworda Xd

Ja tak samo, pamiętam to kozackie uczucie, jak kupiłem serpenta. XD
A potem dragon hammer kupiłem, bo z W3 pamiętałem, że Arthas to paladyn i z młotem biegał. :D

@Topic
Nie umiałem jeść fooda, wchodzić po drabinkach, potwory atakowałem klikając jak najszybciej na nick w battle list.

Rase Klata Byka
06-03-2009, 19:06
Omg...
1. Chcialem zawsze wbic do czyjegos domku i z kumplem zesmy probowali caly czas ; /
2. Drabinki caly czas sie meczylem zeby wejsc zajmowalo to okolo 2 min bo probowalismy z kumplem kliknac dokladnie na drabinke i czasami fartem klikalismy na sqm przed i byl kox ;D!
3. Expilem na ratach do 4lvl a kolega mi powiedzial o trollach i wogole na swiatynie na rooku mowilismy "zacisze" asinesabeasuebsaus i tam sie spotykalismy zawsze ale beczka byla ; D
4. DS to byl dla mnie postrach i jak widzialem kolesia ktory bije ds to omg..
5. Zrobilem dezerta to kupilem plecak sd i bilem z nich beholdery omg ... ;D
6 DWARFY omg jak zobaczylem guarda to prawie sie posikalem ;d
7 nie wiedzialem ocb jak ludzie pisali np. bp of sd i potem w szkole szpanowalem ze wiem co to znaczy hahaha :D
8. i tak jak pan up kilkalem caly czas na potworki i odznaczalem zaznaczalem odznaczalem zaznaczalem... ;/

Do tej pory nie wiem jak sie skacze ; / ....

^Gpiotras~
06-03-2009, 19:10
Hmm. No drabinka ;D

Bicie Dzikich królików i sie dziwilem dlaczgo mama ciagle 3 lv ;d

Myslalem ze jedna jedyna skrzynka jest moja :d

Bylem sorcem z kathana a pozniez z lukiem !! xD

pogromcaszczurow II
06-03-2009, 19:16
Oczywiście jak większość; miałem problemy z drabiną ^^ Rooka przechodziłem tydzień, bo łaziłem na trolle i za 1 min do city, bo zbierałem wooden shieldy i hand axy i sprzedawałem za 3 gp ;s Na 5 lvl miałem 12 platynek, myślałem, że to majątek XD Nie wiedziałem, że jest takie coś jak bank i na 5lvl padłem i mi wypadła kasa ; q Wtedy chyba coś rozwaliłem w domu ; o Po tygodniu wzmagań z rookiem wyszedłem na maina i wybrałem knighta ;o Wbijałem chyba 8-10 w 3 dni i na 12 lvl miałem skille 28/28 ;O To był mój 1 char na tibii xD Potem jakoś się stopniowo uczyłem i było spoko :p

>>Vegos<<
06-03-2009, 19:25
A ja:
-Drabina :D
-Co to jest PvP :D
-Od 1 do 8 lv'a męczyłem się na ratach na APO 7.6 :D
-Myślałem, że nie wbiję 15, ale pozory mylą :D bo myślałem, że innych monsterów nie ma :D
-Nie umiałem walić z sd:D
-Palkiem waliłem z sworda, a kiną z sprite wanda -.- xD:D
-Pisałem "exura vita" na ek'u:D
-Jak ktoś chodził do depo i wychodził, to patrzałem czy coś mam w depo xD:D

Jak sobie przypomnę to dopiszę :D

@Edit

8. i tak jak pan up kilkalem caly czas na potworki i odznaczalem zaznaczalem odznaczalem zaznaczalem... ;/
mnie to samo :D

@Edit 2

Bicie Dzikich królików i sie dziwilem dlaczgo mama ciagle 3 lv ;d

Myslalem ze jedna jedyna skrzynka jest moja :d
no ja też biłem króliki i nic nie leciało :D i to w 1h :D

-ja stalem na rooku w miejscu bo myslalem , ze level sam wpadnie xd
-nie wiedzialem jak walic z sd (1 ots kolegi xd) to rzucalem sdkami pod potwora xd
HAHAH :D

moj pierwszy server guardia npvp dsotalem od kumpla 13 sorca biegalem po dp venore i sprawdzalem czy we wszystkich skrzynkachsa moje rzeczy i szukalem w nich cudzych :d

HAHA
lol :D
- Nie potrafiłem kupić torcha i do NPC sprzedającego pisałem hi troch (zamiast torch). Nie chciał mi sprzedać i doszedłem do genialnego pomysłu żeby położyć pieniądze na ladę (10gp). Gość co stał za mną zwinął mi to a ja zacząłem wyzywać NPC od złodziei.

- Nie wiedziałem jak się daje Trade i tylko z 1 gościem (zresztą poznałem go jako 1 osobę na Tibii) handlowałem poprzez dawanie itemków na ziemi (nie oszukał) ;). W sumie on też nie wiedział jak się daję Trade :].
Zgon :D

Hah xD

Ja myślałem, że GM wynajmuje ludzi do sprzedaży/skupu itemów.
Brat mi powiedział żeby się przywitać z NPC i kupić łopatę.
No to zacząłem pisać:
- Cześć, chciałem kupić łopatę :D
Po kilku próbach kupna, NPC nie odpisał więc zacząłem go wyzywać... ^^

Nie wiedziałem jak się schodzi pod ziemie.
Z moim kolegą zauważyliśmy, że jedna kratka domku na APO kosztuje 10cc.
Obmyśliliśmy plan kupna domku, ale... Postanowiliśmy, że uzbieramy więcej kasy i przekupimy GMa, żeby nam zrobił domek na zamówienie.

Jak była drabina, to pytałem brata którym się skacze :D.
Zawsze się dziwiłem, po co ludzi stoją w trainerach... Po wbiciu wielu, wielu lvli dowiedziałem się do czego są skille i że w trainerach się je wbija.

Myślałem, że swordy dwu ręczne trzeba mieć dwa żeby z nich bić :D
Z tą sytuacją, że chciałem kupić linę i pisałem: Cześć, chcę kupić linę a on nic.. xD :D i wyzywałem.. xD:D

Jak znalazłem jakiś klucz to latałem po wszystkich domkach w Carlin i próbowałem nim drzwi otworzyc xDD
Rooka z 2 tygodnie przechodzilem z okolo 20 dedami ;s
Druidem do 13 lvla bilem z sworda, potem sie dowiedziałem ze są ruszczki.. ;sss

Hah ja to samo :D

Tico
06-03-2009, 20:15
-|wyszedłem na 13 poziomie z rooka|-
-|grając palkiem używałem maczug|- (nawet nie wiedziałem, że speary itp. to dla palka są)
-|drabinka to zawsze była zagadka|-
-|zamieszkałem w carlin i chciał pójść na Trolle tam pod cmentarz, miałem klucz, ale jak otworzyć drzwi? klikałem na jedne a drugie się otwierały...|-
-|prosiłem kolegę żeby mi depo pilnował|-
ehh... no i domki to było coś zawsze chciał mieć domek, a w między czasie próbowałem do nich wchodzić czyli otwierać drzwi ponadto chciałem przez okno wejść aż kolega się ulitował i powiedział że nici z tego :(

Flutebone
06-03-2009, 21:01
jak większość drabinka :P
z rooka wyszłem na 11 lv
pallkiem waliłem z battle hammera
jak zrobiłem swojego chara to na innym servie niż all kumple i nie wiedziałem czemu na prv nie moge do nich pisać xD
do 7 lv expiłem na ratach
jak npc nie odpowiadał na moje 'elo' to zacząłem go kląć xDD

jak cos przypomne to dopisze

Robciq
06-03-2009, 21:21
To dotyczy Candi na rl Tibii jak zaczynałem grać kiną.
Nie wiedziałem co to są skille.
Myślałem że jak kupiłem serpent sword (aż 1k wydałem xd) to jestem pro ivul mastah poszedłem na fire de(v/b)ila i oczywiście s sword wypadł xD
Z rooka wychodziłem ponad tydzien.
Nie wiedziałem jak użyć liny/łopaty.
Koleś użył na dachu jakiegoś budynku runy chameleon na demon shieldzie ja tam wlazłem i myślałem że będe koks jak będe miał ten shield. Potem zejść nie mogłem bo parcele zabrali >.< a zdziwienie moje było ogromne jak zobaczyłem że nad demonką był nick xD

Felek pall
06-03-2009, 21:30
-Drabiny,
-Na main na 15 lv ;/
- co to są skille na 21 43/36 Xd
-lina,
-trade,
-rozmowa z NPC,
-otwieranie potworów,
-pisanie na priv,

Sillmarilien
07-03-2009, 21:39
Jak ja byłem noobem, to nie wiedziałem nawet co to znaczy nom, omg i inne takie xS

McBBox
09-03-2009, 17:05
a ja drabinka wiadomo .. pisalem "umiesz sie krecic i pisac lol" , zarabialem kase na fluidach.. tzn ze wlewalek krew do butelki .. wiara myslala ze to life fluid..

Myślalem ze zabil mnie czlowiek a to potwor hunter.

Expilem na kurach xD

Myslalem ze domki sa wspolne

nie wiedzialem co to trejd x.X

Daaron
09-03-2009, 21:47
- Około 12 razy wpadłem do dzióry z Rotwormem koło dp w Carlin bez liny.
- Nie umiałem wchodzić po drabince
- Wbiłem 14 paladina, który walczył Serpent Swordem.
- Uciekałem przed 9 lvl druidem, który atakował Mnie z SD i GFB. 7.4 czy 7.6.

Największy Fail:
Na 6 lvlu miałem DSM od kolegi i padłem wracając na rooka DSM zniknęło.

SaSa
10-03-2009, 16:52
Hahah to nic
ja expiŁem na rabbitach.
8 lvl wbijałem 3 tygodnie ;s
ale teraz jeszcze lepsze
kolega kupił mi p seta
jakiś koleś pisał "dam itemki za zaufanie"
ja się zgodziłem dałem mu moje best eq ;s
i po czym zabrał moje eq do bp już go nie było :)
Teraz KoX ;s
Wtedy hackli nas z kolegą naraz ;d
Koleś się go spytał czy chce do gildii a on "nom"
a ja "Ja tez chce"
Dal nam jakiś item
i wysłał link żebyś mu się zalogowali na tej stronce po czym po chwili charów nie było :)

Ziomus
11-03-2009, 19:41
No to ja nie mogłem wejść na drabinke, dopiero po jakimś czasie się skapnąłem, że trzeba pod nią kliknąć

Myliło mi się, że gra się W A S D

Nie umiałem trade dać

Aha jeszcze patrząc na UP przypomniało mi się, jak gościu mówił o jakimś quescie i miałem wziąć całe EQ do bp założyć kwiaty na ręce i pisać coś tam do Guarda

Patryk1441
11-03-2009, 19:56
Ja na rl tibii problem miałem tylko z drabinkami resztę rzeczy jakoś skumałem.

Konrus
11-03-2009, 21:01
Ja miałem problem z drabina ;D, jak wszyscy chyba;p. Doszła z czasem jeszcze do tego lina;p. A i moją pierwszą postacią był knight i nie wiedziałem jak sie skilluje, myślałem ze tak jak sie bije normalnie potwory xD Problem byl tez z wyjsciem na main;p ale dzieki koledze z rl udalo sie;]

Bondi
11-03-2009, 21:03
1. Nie wiedziałem jak się wychodzi na main -> musiałem 'dać' konto koledze, żeby mi wyszedł.
2. Drabinka...
3. Chodziłem do 12 lvl z rzeczami w bp, bo myślałem, że do mojego dp mają dostęp wszyscy xd

Ehh... Kiedy to było XD Ponad 3 lata temu XD