Zaloguj się

View Full Version : Jest problem

Argemen
19-03-2009, 22:22
Mam mały problem. Włączam tibie i ots'a (IP changera) I jak gram to gra strasznie mi się tnie. Nie wiem dlaczego, bo zużycie procesora to max.40% z paroma innymi otwartymi oknami. poradzi ktoś?

Whistler
20-03-2009, 00:00
Ciekawą rzeczą w Tibii jest, jak gra działa na różnych systemach operacyjnych. Dlaczego Tibia działa dużo gorzej na Windows 2000/XP, niż pod 98/ Me ? Gra zużywa 100% procesora niezależnie od tego, jak dobry sprzęt gracz posiada, a wielu niedoświadczonych graczy ma problem ze znalezieniem, gdzie ograniczyć ilość FPS.

Zazwyczaj, gdy jakiś program (np. przeglądarka, Word, Counter Strike) potrzebuje coś zrobić (np. wyświetlić stronę, wypisać tekst, zrenderować klatkę) domaga się od systemu operacyjnego przydzielenia jej trochę czasu na procesorze. Gdy już coś zrobi, to już nie robi nic więcej. W przypadku gry, gdzie ilość FPS jest istotna, po prostu rząda procesora znowu i znowu. Tibia jest inna, jest programem działającym w czasie wolnym. Nie domaga się od systemu procesora sama, tylko mówi mu, że gdy nic innego nie ma do roboty, to żeby dał czas Tibii. Z tego powodu właśnie w menagerze zadań zawsze widnieje 100% przy Tibii. Niestety to wydaje się być dość irytujące dla wielu graczy. Jak już wspomniałeś, ograniczenie ilości FPS rozwiązuje problem.

źródło forum.tibia.pl

Więc odsyłam cię do jednego poradnika. >link<
(http://forum.toproste.pl/showthread.php?t=28131)

Jeśli nie pomoże to napisz.