Zaloguj się

View Full Version : Czarnobyl / Chernobyl

Arcano
21-03-2009, 22:47
Na początek chciałem powiedziec, że biore ten temat na poważne, to nie są żadne żarty. Pomyślcie zanim coś napiszecie w tym temacie.

Zainteresowałem sie niecodziennym tematem - Czarnobyl.
Przeszukując zakamarki internetu czytałem wiele opisów wypraw do tego ciekawego miejsca, obejrzałem wiele zdjęc.

To zadziwiające jak w jednej chwili tereny liczące ponad 50 tysięcy mieszkańców, wielki kurort, a w drugiej opusztoszałe ruiny.

Tyle ludzi zginęło, w wybuchu nuklearnym zginęli ludzie z Czarnobyla i miast sąsiednich takich jak Prypec + różne skarzenia na terenie całej Europy.

Czarnobyl (ukr. Чорнобиль, ros. Чернобыль) – miasto na Ukrainie, w obwodzie kijowskim, u ujścia rzeki Usz do Prypeci. Miasto znane głównie ze względu na oddaloną o 18 kilometrów elektrownię jądrową, w której wydarzyła się największa w dziejach katastrofa atomowa. Przed katastrofą zamieszkane przez około 15 tysięcy ludzi. Obecnie mieszkają tam (czasowo, w systemie zmianowym) głównie naukowcy i pracownicy różnych agencji, działa tam również sklep. Ukraińskie normy dotyczące czasu przebywania ludzi na terenie "Zony" limitują czas ich obecności do trzech miesięcy w ciągu roku.

Katastrofa w Czarnobylu - katastrofa nuklearna mająca miejsce 26 kwietnia 1986, do której doszło w wyniku wybuchu wodoru[1] z reaktora jądrowego bloku nr 4 elektrowni atomowej w Czarnobylu.

Ocenia się, że była to największa katastrofa w historii energetyki jądrowej i jedna z największych katastrof przemysłowych XX wieku. Jest to jednocześnie jedyny incydent w dziejach, który został zakwalifikowany do siódmego, najwyższego stopnia w skali INES.

W wyniku awarii skażeniu promieniotwórczemu uległ obszar od 125 000 do 146 000 kilometrów kwadratowych terenu na pograniczu Białorusi, Ukrainy i Rosji, a wyemitowana z uszkodzonego reaktora chmura radioaktywna rozprzestrzeniła się po całej Europie. W efekcie skażenia ewakuowano i przesiedlono ponad 350 000 osób.

Napisałem temat aby podyskutwac z innymi na temat, który tak bardzo mnie zaciekawił. Co o tym sądzicie?

Paulina
21-03-2009, 22:53
Przez taki wybuch mamy problemy z tarczycą x))

Ziomus
21-03-2009, 22:57
Ja bym nie chciał być na miejscu tych ludzi w Czarnobylu, pobliżu, kiedy wybuchła ta bomba. Potem przez kilka chyba lat rodziły się upośledzone dzieci, jednym słowem przejebane.

Aha chciałem jeszcze dodać, że te teksty typu "twoja stara jest z Czarnobyla" itd. są jakieś upośledzone, bo teraz Czarnobyl to normalne miasto w Ukrainie, no to znaczy z tego co czytam w połowie normalne :>. No ale tacy są ludzie :)

@Up
Aleś ***** wniósł :>

Arcano
21-03-2009, 23:02
Ja bym nie chciał być na miejscu tych ludzi w Czarnobylu, pobliżu, kiedy wybuchła ta bomba. Potem przez kilka chyba lat rodziły się upośledzone dzieci, jednym słowem przejebane.

Aha chciałem jeszcze dodać, że te teksty typu "twoja stara jest z Czarnobyla" itd. są jakieś upośledzone, bo teraz Czarnobyl to normalne miasto w Ukrainie, no to znaczy z tego co czytam w połowie normalne :>. No ale tacy są ludzie :)

@Up
Aleś ***** wniósł :>

Charnobyl oraz Prypec to nie są normalne miasta. To miasta duchów. Jadąc w kierunku miasta Czarnobyl, spotkasz szlaban, którzy przekraczasz na własną odpowiedzialnośc. Tam nie mieszkają ludzie, z tego co wyczytałem to wszystko tam lezy przez te ponad 20 lat. Zabawki, przedmioty codziennego użytku, wszystko. Są również strefy napromieniowane, gdzie np. dotkniesz auta to możesz przyjąc śmiertelną dawke promieniowania. Zapuszczając sie w ruiny Czarnobyla niezbędny jest licznik Geigera.

Ziomus
21-03-2009, 23:09
Czyli tam nikt nie mieszka ;o No o tym nie wiedziałem. :>

Ale wracając to jeszcze chciałbym dodać, jaki potężny musi być wybuch takiej elektrowni, że przez tyle lat napromieniowanie jest tak ogromne... Ogółem nie chciałbym mieszkać w pobliżu tego miasta w takim razie :|

Crayon
21-03-2009, 23:20
@Up
Ty myślisz że ta elektrownia wypierdoliła w kosmos jak na filmach katastroficznych ? Tam tylko wybuchł pożar w jednym z reaktorów i nastąpił wyciek paliwa nuklearnego. Strażacy, którzy przybyli na miejsce nic nie wiedzieli o skażeniu i widzieli tylko porozrzucany po całym terenie grafit.

Tyle ludzi zginęło, w wybuchu nuklearnym
To zabrzmiało, jakby na Czarnobyl spadła pokaźnej wielkości bomba jądrowa.

Katastrofa Elektrowni w Czarnobylu. Przegrzany rdzeń, paliwo nuklearne wycieka, wybucha pożar. Rosyjscy strażacy próbują gasić pożar wodą(nic nie wiedzą o skażeniu) i robią największy błąd. Wielka chmura pary z radioaktywnymi cząsteczkami leci w górę, a wiatr roznosi po kraju.

Moja mama opowiadała mi, że musieli wtedy pić płyn Lugola. Podobno niedobre jak cholera. W sumie jak jodek potasu z wodą mógłby mieć przyjemny smak ? : P

@Down
Trzeba było zainwestować w Head&Shoulders dla mężczyzn - zapobiega wypadaniu włosów. Miałaby czuprynę jak Palikot xD

Kiedyś na TVN 24 był fajny film dokumentalny o Czarnobylu. I o jeszcze jednym mieście. Zbadali wodę ze studni - poziom skażenia 40k razy wyższy od normy.

Arcano
21-03-2009, 23:22
Moja mama opowiadała mi, że musieli wtedy pić płyn Lugola. Podobno niedobre jak cholera. W sumie jak jodek potasu z wodą mógłby mieć przyjemny smak ? : P

Mi mama opowiadała, że gdy to wybuchło to jej włosy w głowy wylatywały ;<

Znalazłem na YouTube taki filmik

http://www.youtube.com/watch?v=7xIm9j8OERY&feature=channel_page

Jest dużo zdjęc z Czarnobyla może kogoś zainteresuje

#edit

@Down
Kiedyś na TVN 24 był fajny film dokumentalny o Czarnobylu. I o jeszcze jednym mieście. Zbadali wodę ze studni - poziom skażenia 40k razy wyższy od normy.

Napewno o Prypeci (Pripyat)

Ziomus
21-03-2009, 23:33
Nom rzeczywiście niezbyt ciekawie to wygląda, na jednej z fot zauważyłem coś dziwnego na drzewie :f - jakieś wielkie grzyby, ale nie wiem co to za gówno :P. Na innej zaś była rozwalona szkoła ( widok z sali gimnastycznej ). No ale co poradzić taki świat.

Mućka
21-03-2009, 23:50
Ktoś tam wyżej powiedział że zostały tam zabawki, meble itp. i tu się myli bo są ludzie dla których zdrowie nie jest tak ważne jak pieniądze.

A co najgorsze ludzie których zabrano z Prypecia nawet nie wiedzieli co się stało, chodziły tylko pogłoski o całej katastrofie a w tamtych czasach każdy bał się zapytać co się stało. Gdy zabierano ludzi z Prypecia mówiono im że za 3 dni wrócą do domu, więc oni spokojnie zabrali tylko to co najpotrzebniejsze a reszte zostawili.

@down
No wiesz, Europa dowiedziała się o wybuchu od Szwecji, która jako pierwsza "wyczuła" u siebie wyższe promieniowanie

Goxenul
21-03-2009, 23:57
Ja czytałem kiedyś na ten temat w szkole. Koleś od fizyki nam dał żebyśmy sobie poczytali. I pisało tam, że tak naprawdę to obszar, na którym promieniowanie było to nie całe 20km. I tak naprawdę to zginęło tam klika set osób. Nie wiem czy to jest prawda, ale tak czytałem :P
Takie jest moje zdanie :)

Drako o.o
22-03-2009, 00:03
no dlatego teraz rodza sie takie przyjeby genetyczne ktore graja w tibie >.> w tym ja :)

a co do tematu to fakt masakra ale to i tak TYLKO i wylacznie wina ludzi nikogo wiecej

MerUnia
22-03-2009, 10:04
Przejebane taki wybuch, dobrze ze w polsce nie bedzie takiego chujstwa.
Na chemii babka nam mowila all o tym, i mowila jeszcze ze w polsce sa tylko elektrownie weglowe , to sie bradziej oplaca.

master kallhi
22-03-2009, 10:54
był już chyba temat o czarnobylu....

Podobno Bajką jest że te promieniowanie w czarnobylu będzie trwać 300 lat...

W każdym razie to co się stało nie powinno się stać...
Wiele osób zmarło i wiele innych odczuwało tego skutki jeszcze po latach .

z Samej ciekawości z chęcią bym odwiedził te miasto ;p nie wieże że to tak wygląda jak jest pokazane na tym filmiku

@edit
Czytałem gdzieś że zgineło tylko 26 osób w wyniku Katastrofy

Steve-O
22-03-2009, 12:39
Slyszalem ze nie za cale 100 lat juz bedzie mozna sie tam osiedlac ;P Interesuje mnie bardzo to miejsce Xd ogladalem wiele programow na ten temat i z wielka checia bym odwiedzil Prypec, Czarnobyl.
Zagraj w S.T.A.L.K.E.R Kox gra.

Arcano
22-03-2009, 13:28
na terenie czarnobylskim najbardziej jest skażony las

zobaczcie sami: http://www.youtube.com/watch?v=_Xt-dmZsp0s

nie zwracajcie uwagi na teksty, zwróćcie uwage ile wskazuje licznik geigera

!!sQaua!!
22-03-2009, 13:37
To naprawde bardzo przykre co sie tam wydazylo. Wiele ludzi doznało mutacji
z reszta sami zobaczcie:
http://www.youtube.com/watch?v=viE45tygOZU&feature=related

@Edit.
polecam takze
http://www.youtube.com/watch?v=wRhRWTOVjDQ&feature=related
Jest wiele odcinkow tego filmu.

Flutebone
22-03-2009, 13:41
grulix wszędzie był.. pewno i tam x] dla tego jest jaki jest... :D

tak, wiem nie miało byc żartów i offtopuje ale nie mogłem się powstrzymać

Revoltadoo
22-03-2009, 14:02
Wybuch ten dotknął tez Polskę. Mieszkam na mazurach. A Moj Dziadek na Podlasiu. Opowiadał Mi, że nawet tam było widać Wybuch i było go czuć przez Okres kilku dobrych miesiecy. Po przez podatność na choroby, złe samo poczucie, wymioty, zawroty głowy. To wszystko było Efektem Czarnobylu. Moj Ojciec Chodzacy do Szkoly Sredniej Zajebał z Klasy Od Chemii Ten Popiernik do Badania Napromieniowania. Okazało się, ze gdy badał trawe, wskaznik pokazywał 5 albo 6 kreske w skali 10 napromieniowania. Nie wiem ile to jest, ale napewno sporo. Czyli zrozumcie, że Nasi rodzice, dziadkowie zostali dotknieci przez wybuch Elektrowni w Czarnobylu. To, ze oni zostali napromieniowani w jakimś tam stopniu to nie znaczy, że My też nie. Pamietajcie, że Dziecko podczas pobytu w łonie Matki jest podłączone do jej organizmu ;). To przez Organizm Matki się zyje, odzywia sie i wydala. Także My też jesteśmy w pewnym stopniu dotknieci napromieniowaniem. Ostatnio na programie Explorer oglądałem reportaż o Czarnobylu. Cząstki uranu ktore są głeboko pod ziemia + te napromieniowanie w Czarnobylu i Okolicach Wygasnie za około 500-600 lat. Także, jeszcze dlugo będzie stanowiło zagrozenie dla ludzkosci.

Wnoras
22-03-2009, 14:04
A ja gdzieś słyszałem, że na Podlasiu, po tej katastrofie było skażone mięso :]

Arigori IksDe
22-03-2009, 14:23
Za duzo stalkera ;o jednak to troche mi wisi, bo ktos tutaj przeciez napisal ze w 2012 bedzie koniec swiata :<

Trikool
22-03-2009, 14:23
To naprawde bardzo przykre co sie tam wydazylo. Wiele ludzi doznało mutacji
z reszta sami zobaczcie:
http://www.youtube.com/watch?v=viE45tygOZU&feature=related

@Edit.
polecam takze
http://www.youtube.com/watch?v=wRhRWTOVjDQ&feature=related
Jest wiele odcinkow tego filmu.

Szczerze ten pierwszy filmik jest przerazajacy :) nie ukrywam tego.
Samo opustoszenie mnie przeraza :D

Bald Drah
22-03-2009, 15:02
Wszystko jest wymienione w postach wyżej
Ale na discovery jest program godzina zero i tam był Czarnobyl w czasie awarii reaktora(ich wina ewidentnie) .. kurde zaskakujące ...
Szkoda .. ale to Rosja :D

Steve-O
22-03-2009, 15:14
@Up
Sorry ale musze :D
Ukraina a nie Rosja...
Btw
http://www.youtube.com/watch?v=0xBjEDExtMI&feature=related

DannRook
22-03-2009, 15:17
Zastanawiam się co czuli ludzie, którzy musieli w jednej chwili się ewakuować.
W jeden chwili stracili wszystko, dom, pewnie pracę oraz najprawdopodobniej szansę na zdrowe dzieci:(

Oxidosis.
22-03-2009, 15:34
@Up
Ukraina a nie Rosja...
Btw

Wiesz, on tak napisal celowo, oczywiscie ze chodzi o ukraine, ale to wszystko ( czyt. bialorus, ukraina ma duze powiazania z rosja. maja podobna mowe, podobne charaktery, podobne upodobania. przeciez to wszystko nie az tak dawno nalezalo do Rosji.

Tragedia.

Gruby
22-03-2009, 18:26
To straszne co sie stało ... ;(

l

DarthWawa
22-03-2009, 18:38
wydali taka kasę na to a to im wyj_balo w godzinę xddd

MiXer do Kawy
22-03-2009, 19:17
Wybuch tego reaktora dosięgnął południowo-wschodnią część polski, lecz na szczęście promieniowanie nie było aż takie jak w samym czarnobylu.
Osobiście chętnie bym pojechał zwiedzić to miasto-widmo, zawsze mnie ekscytowały takie rzeczy.

Cielaczek
22-03-2009, 19:32
Moja mama ma przez to problemy z tarczycą. Wiele mi opowiadała...
;-)

Ps. Mieszkam na górnym śląsku (Wyżyna krakowsko częstochowska)

Kreweta
23-03-2009, 07:23
za ok 10 lat ma być w Polsce 1sza elektrownia atomowa (a wiecie że elektrownie węglowe są bardziej tostyczne i droższe w urzymani od atmomówek??) kupcie se FOCUSa w kiosku i se poczytajcie (okładka z gangami) aha taka ciekawostka w Rosi jest około 21 reaktorów jądrowych życze im spokojny lat (ze względu na nas :P)

Revoltadoo
23-03-2009, 07:38
za ok 10 lat ma być w Polsce 1sza elektrownia atomowa (a wiecie że elektrownie węglowe są bardziej tostyczne i droższe w urzymani od atmomówek??) kupcie se FOCUSa w kiosku i se poczytajcie (okładka z gangami) aha taka ciekawostka w Rosi jest około 21 reaktorów jądrowych życze im spokojny lat (ze względu na nas :P)

Po 1 w Rosji, a nie w Rosi. Po 2 to chuj mnie to obchodzi, ze są tańsze w utrzymaniu, wole truć się spalinami niż umierac na chorobę po promienną. Kiedy będe jeszcze mieszkal w Polsce i wybudują Elektrownie Atomową będzie czuł się jak bym miał przyczepioną do Siebie Bombe ktora nie wiadomo kiedy wypierdoli. Sorry, ale mimo tego, ze jest tansza w utrzymaniu, lepsza i ogolnie to jestem przeciw jej budowie w Polsce. Pozdrawiam.

^Gpiotras~
23-03-2009, 09:00
http://mantab.wrzuta.pl/film/gU7CoaqqGT/czarnobyl_-_sarkofag

http://mantab.wrzuta.pl/film/lSZ969xt0v/czarnobyl_-_zniszczony_blok_nr_4

Zniszczoyny blok nr.4

Byl tez mini wybuch w bloku nr.2 Ale to byl tylko wyciek.

Z blokiem nr.4 byly problemy ale to olali...

Opad radioaktywny z wybuchu chyba Dotarl do francj albo nawet do hiszpani.

Przeciez ten prypec to jest miasto duchow... wchodzisz na wlasna odpowiedszialnosc i nawet zadnego ptaka krolika czy zwierzatka nie zobaczysz tam...

Kulkos
23-03-2009, 09:31
@Up
Ukraina a nie Rosja...
Btw

Do reaktora niewolno wchodzić ! chyba ze ktos jest takim debilem...

http://www.youtube.com/watch?v=KogOMEpqm5M&feature=related
Wg. mnie to poprostu wina ludzi, "nikomu bym tego nie zyczyl, nawet wrogom"

Hjubert
23-03-2009, 18:16
Mi ktos tam mowil, ze te cale pyly radioaktywne "polecialy" razem z wiatrem i "spadly" na naszych Mazurach i we Szwecji czy cos takiego :o Ale nie wiem, czy to prawda ;o No i oczywiscie, ze Mazury sa najbardziej skazone z naszych terenow ;o

Dżablona
18-04-2009, 19:38
Po 1 w Rosji, a nie w Rosi. Po 2 to chuj mnie to obchodzi, ze są tańsze w utrzymaniu, wole truć się spalinami niż umierac na chorobę po promienną. Kiedy będe jeszcze mieszkal w Polsce i wybudują Elektrownie Atomową będzie czuł się jak bym miał przyczepioną do Siebie Bombe ktora nie wiadomo kiedy wypierdoli. Sorry, ale mimo tego, ze jest tansza w utrzymaniu, lepsza i ogolnie to jestem przeciw jej budowie w Polsce. Pozdrawiam.

Też wole jak narazie truć się spalinami niż umierać na choroby popromienne, przecież Polska może inwestować w odnawialne źródła energi, a nie odrazu w energie jądrową

A ogólnie to straszne co się stało w tym miejscu i wątpie czy po tych 200 czy iluś tam latach ludzie będą chcieli tam zamieszkać. Mi się wydaje, że nadal część będzie się bała-.-

Razer Rookslayer
18-04-2009, 21:25
Duzo czytalem na temat Czarnobyla , a szczegolnie polecam na youtubie ogladnac filmik "Bita o Czarnobyl" trwa on okolo 1,5 godz , ale warto.Wiele osob mowi ze promieniowanie doszlo do Polski ale to nie prawda nad Polska przeleciala chmura z Czarnobyla.Napromieniowanie terenu moze powstac jedynie w wyniku opadow z tej chmury a te opady dopiero doszly do Szwecji i poludniowej Francji.Tereny Czarnobyla i okolic beda nie do zamieszkania przed tysiace lat poniewaz sam pluton rozklada sie okolo 2000lat.

W odleglosci okolo 100km mieszkaja ludzie ktorzy musza spozywac napromieniowane jedzenie i choruja od urodzenia na choroby promieniotworcze oraz niedoczynnosc tarczycy.Przez klika tygodni ukrywano prawde o wybuchu a przez okolo 3 dni nie sprawiano sobie z tego powaznej sprawy.Walka z gaszeniem i zabudowaniem wadliwego reaktora trwala kilka miesiecy przy czym zginelo wielu ludzi i wielu jest chorych na choroby promieniotworcze do dzis.Gdyby nie ci ludzie reszta reaktorow mogla by takze wybuchnac co spowodowalo by ze polowa europy byla by nie do zamieszkania.

Istnieje hipoteza ze celowo przegrzano reaktor aby zamknac cale okolice ukrywajac gigantyczna antene ktora miala na celu monitorowania amerykanskich rakiet w promieniu 4000km ,ale nie zdawano sobie sprawy ze beda tego takie skutki.

Guer Revoltadoo
19-04-2009, 12:10
Duzo czytalem na temat Czarnobyla , a szczegolnie polecam na youtubie ogladnac filmik "Bita o Czarnobyl" trwa on okolo 1,5 godz , ale warto.Wiele osob mowi ze promieniowanie doszlo do Polski ale to nie prawda nad Polska przeleciala chmura z Czarnobyla.Napromieniowanie terenu moze powstac jedynie w wyniku opadow z tej chmury a te opady dopiero doszly do Szwecji i poludniowej Francji.Tereny Czarnobyla i okolic beda nie do zamieszkania przed tysiace lat poniewaz sam pluton rozklada sie okolo 2000lat.

W odleglosci okolo 100km mieszkaja ludzie ktorzy musza spozywac napromieniowane jedzenie i choruja od urodzenia na choroby promieniotworcze oraz niedoczynnosc tarczycy.Przez klika tygodni ukrywano prawde o wybuchu a przez okolo 3 dni nie sprawiano sobie z tego powaznej sprawy.Walka z gaszeniem i zabudowaniem wadliwego reaktora trwala kilka miesiecy przy czym zginelo wielu ludzi i wielu jest chorych na choroby promieniotworcze do dzis.Gdyby nie ci ludzie reszta reaktorow mogla by takze wybuchnac co spowodowalo by ze polowa europy byla by nie do zamieszkania.

Istnieje hipoteza ze celowo przegrzano reaktor aby zamknac cale okolice ukrywajac gigantyczna antene ktora miala na celu monitorowania amerykanskich rakiet w promieniu 4000km ,ale nie zdawano sobie sprawy ze beda tego takie skutki.

O czym Ty człowieku pierdolisz, bo jak to czytam to mi się Ciebie żal robi. Celowo ***** zrobiono wybuch ktory zabił na chorobę po promienną już ponad 200 tys osób, a kolejne 200 tys będzie umierać co 10-12 lat na tą samą chorobę. Skumaj to, że przez Czarnobyl w akcji ratunkowej przewineło się ponad 700 tys ludzi !. Głownie, Górników, Chłopów, Operatorów Koparek!. Którzy teraz umierają by uratować świat przed 2 wybuchem który spowodowałby, że Europa nie nadawała by się do zamieszkania.

Gadasz, że promieniowanie nie doszło do Polski? Jeżeli Szwecja, w tamtych czasach zrobiła stan alarmowy ponieważ wykryto na ich terenie duże promieniowanie to do Polski nie doszło?. Chłopku Promieniowanie doszło aż do Francji. Tylko cały świat dowiedział się o tym wybuchu o wiele za pozno. Bo ponad Tydzien po. Człowieku, ogarnij myślisz, że uwierze Tobie czy mojej babci ktora od tamtego czasu jest chora na tarczyce? Hym?. Poza tym w tamtych czasach kiedy chodowała kaczki na wsi, wszystkie jedząc trawe padały jak byś wybrał im baterie. Moja mama ktora chodziła w tamtych czasach do szkoły opowiadała, że w szkole podawano im Jod do picia, oraz tabletki z jodem. Niestety było za pozno. Teraz również jak moja babcia ma problemy z tarczycą. Ciekawe czemu co?. -.-

Człowieku, o jakim radarze Ty gadasz?. Za czasów Stalina Rosja posiadała 2700 rakiet z głowicą nuklearną skierowanych na Stany Zjednoczone. Wybuch jednej takiej rakiety był mocniejszy 100 razy od wybuchu w Czarnobylu, także pomyśl jakie ogromne byly by zniszczenia.

Także nie gadaj mi o tym, że ***** wybuch był nie szkodliwy.
O ludziach którzy uczestniczyli w akcji ratunkowej, aby zamknać zniszczony reaktor i ratować kolejny od wybuchu który spowodował by zagładę Europy wcale się nie mówi. Są to Bohaterzy, o którzych zapomniano na ukrainie. Większość nie nadaje się do pracy bo cierpi na chorobę po promienną, a z tego co wiem w tamtych krajach ucina im się jeszcze bardziej zasiłki. I gdzie tu sprawiedliwość?. Dostali oni jedynie po akcji dyplomy i 150 rublii czyli równowartość 150 amerykańskich dolarów. Wielu z nich nie żyje, wielu będzie umierać na chorobę po promienną jeszcze przez kilka lat. Nie liczmy osób poszkodowanych po przez radioaktywną chmurę która doszła nad europę, bo osoby można było by liczyć w milionach. Wystarczy oglądnąć filmiki na youtube, i zobaczyć na własne oczy jakie rodzą się dzieci w tamtych stronach. Po prostu serce się kraja, że przez głupotę kilku a może nawet 1 osoby cierpi teraz tylu niewinnych ludzi. JESTEM PRZECIW!! BUDOWANIU ELEKTROWNI ATOMOWEJ W POLSCE I KRAJACH JEJ SĄSIEDNICH!.

Pozdrawiam.

Razer Rookslayer
19-04-2009, 15:34
Mowie ze jest taka hipoteza czytalem gdzies a nie ze daltego tak bylo na 100%.Czy ja mowilem ze wybuch byl nie szkodliwy?Byl jak najbardziej a szczegolnie w okolicach elektrowni.

- Viseko -
19-04-2009, 19:13
Wypierdolić wszystko w pizdu drugi raz .

Pojedźcie po mnie. ; )

Jacol
19-04-2009, 22:00
@Up

Katastrofa Elektrowni w Czarnobylu. Przegrzany rdzeń, paliwo nuklearne wycieka, wybucha pożar. Rosyjscy strażacy próbują gasić pożar wodą(nic nie wiedzą o skażeniu) i robią największy błąd. Wielka chmura pary z radioaktywnymi cząsteczkami leci w górę, a wiatr roznosi po kraju.

Gdzieś kkieyś czytałem, że specjalnie wyłączyli chłodzenie rdzenia, żeby sprawdzić, czy tak też będzie działało.... no i nie działało ;<

@topic
Mówisz, że nawet na tyle tam wyjeżdżają naukowcy ? myślałem że dużo krócej ^^
Ale i tak, mówi się o wybuchy, rozsadzeniu, pier***nięciu itp. a to się tylko paliwo "wylało", chociaż skutki są takie, jak by coś naprawdę wybuchło.
wszystko skażone w promieniu kilkunastu km. Już wiecie, skąd są takie gigantyczne truskawki ;>

Fifuś
19-04-2009, 22:20
Dziadek mi opowiadał, że jak wybuchł reaktor to w ten sam dzień czy następny była chmura deszczowa z promieniowaniem. Padał pomarańczowy deszcz jak mówił, ternit na dachach zżerało :f Mieszkam we wschodniej Polsce. Mama opowiadała, że miała koleżankę której jej córce nie wyrosły mleczaki... Chyba przez to promieniowanie : / Współczuje ludziom, którzy musieli uciec stamtąd : (

Daaron
20-04-2009, 11:48
Gorąco polecam do zapoznania się z tymi dwiema stronami:

http://www.waldek.sewera.pl/czarnob/czarnob1.htm
http://www.waldek.sewera.pl/czarnob/czarnob2.htm

Są tu zdjęcia współczesne rejonów Czarnobyla i miasteczka Prypecia, w którym znajdowała się elektrownia.

Pamiętam jak moja babcia mówiła, że po wybuchu przez kilka dni słońce miało zieloną otoczke, kazali wszystkim stawiać się na zastrzyki tylko po to żeby ludzie się nie bali, ale to nic nie dało jak ktoś wspomniał tarczyca niektórzy urodzili się bez rąk inni bez głów (martwi).

Było pewne opowiadanie, gdy po wybuchu pojechała tam grupa naukowców żeby zacząć działać i zalewać reaktor betonem, którego napromieniowanie będzie jeszcze aktywne przez około 100 lat. Jeden z nich mówił, że Ci którzy się stamtąd nie wyprowadzili a było to około 6- 8 osób po prostu się stopiło, znaleźli w jednym domu człowieka z twarzą w zupie, wyjęli głowę lecz twarz została w zupie.

Oczywiście nie wiem czy to prawda, ale czego możemy się spodziewać po promieniowaniu tak silnym?

@Down
<SMILE_&_BLOOD>

Zmanierowany
21-04-2009, 16:07
Daaron, wyręczyłeś mnie kochasiu <3

Johny Hier.

No nic, nie będe powtarzał to co, inni...

Przykro mi, że tyle ludzi zginęło, to tragedia która była na cały świat...

Ciekawe historie piszecie....

Więc ja też napisze, po promieniowaniu, nastąpił deszcz, koloru, nieznanego... Raz pomaranczowy, raz zielony, raz żółty.
Od mojego dziadka, przyjacielowi, wpadł w oko, na drugi dzień, obudził się bez oka, z dużą dziurą w oblędziu głowy;)

Ktoś II
21-04-2009, 19:13
Do takiego czegoś musiało dojść...
Od czasów wybuchu ludzie bardziej sobie zdają sprawę jak niebezpieczne jest budowanie elektrowni jądrowych.
Każdy duży przedsiębiorca, który chce wybudować elektrownie jądrową bardziej przejmuje się tym, co może się stać przez nieuwagę.

Od tamtego wybuchu rodzą się dzieci złączone głowami, bez nóg, z jakimiś deformacjami ciała. Miliony osób chorują na raka, wiele osób choruje na choroby nieznane lekarzom.
Masakra...