Zaloguj się

View Full Version : Zbli?a si? "godzina dla Ziemi"

FoczeQ
28-03-2009, 13:12
28 marca, o godz. 20.30 polskiego czasu, w wielu domach, firmach i budynkach publicznych na całym świecie zgasną światła. Wyłączone zostaną iluminacje m.in. Koloseum w Rzymie, Opery w Sydney, Golden Gate w San Fransisco oraz Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Akcja "Godzina dla Ziemi" ma zwrócić uwagę na problemy środowiska.

"Godzina dla Ziemi" (Earth Hour) to ogólnoświatowa inicjatywa zorganizowana przez międzynarodową organizację ekologiczną WWF. Jej podstawowym celem jest przeciwstawianie się postępującym zmianom klimatu. Akcja polega na jednoczesnym, dobrowolnym wyłączeniu świateł przez mieszkańców różnych zakątków globu.

Po raz pierwszy akcja odbyła się w 2007 roku w Sydney, kiedy w ponad dwóch milionach domów na jedną godzinę zapadły ciemności.

Rok później do kampanii przyłączyło się już 100 milionów osób w 35 krajach świata, a w 2008 roku wzięło w niej udział 370 miast położonych w 14 strefach czasowych.

Jak informują organizatorzy, w ciemności pogrążyły się wówczas m.in. wodospad Niagara, więzienie Alcatras, Sears Tower w Chicago, słynna Opera w Sydney, rzymskie Koloseum oraz najwyższy budek w północno-wschodniej Azji - Seoul Tower. "Tym symbolicznym gestem zgaszenia świateł mieszkańcy miast uczestniczących w akcji dali sygnał politykom, że powinni bardziej efektywnie walczyć z globalnym ociepleniem" - napisano na stronie internetowej WWF.

WWF zapowiada, że tegoroczna akcja ma pobić dotychczasowe rekordy. Swój udział potwierdziło dotąd już prawie 700 miast, w tym 37 stolic, z 78 krajów - m.in. Londyn, Pekin, Rzym, Moskwa, Los Angeles, Rio de Janeiro, Hong Kong, Dubaj, Singapur, Ateny, Buenos Aires, Toronto, Sydney, Mexico City, Istambuł, Kopenhaga, Manila, Las Vegas, Bruksela i Helsinki.

W Polsce do poprzednich edycji przyłączyły się dwa miasta - Warszawa i Poznań. Ciemności spowiły Pałac Kultury i Nauki, Zamek Królewski, Pałac Prezydencki i Wały Starego Miasta w Warszawie oraz Teatr Wielki i Ratusz w Poznaniu.

Artykuł z wp.pl

Ciekawe co to będzie :o

Bondi
28-03-2009, 13:17
Powiem krótko i na temat - debilizm xd Według mnie nie ma sensu się w takie coś bawić. Tyle w tym temacie.

Black Morn
28-03-2009, 13:18
Jak mi prąd w mieszkaniu wyłączą zabije. A poza tym nie mają prawa bez mojej zgody odłączać mi prądu, chyba, że nie płace rachunków.

Revoltadoo
28-03-2009, 13:29
Ochujałeś człowieku chyba, ze ktoś wyłączy Ci prąd na kilka minut. Po 1 nikt nie ma takiego prawa, po 2 te kilka minut moze zawarzyć o życiu wielu istnien. Po 3 straty jakie poniosły by giełdy, banki itp liczono by w miliardach. Po 4 Kto ***** wyłączy prąd na prawie całym świecie ;D. Żyjmy Realiami ;D.

MasterQ
28-03-2009, 13:36
Wiele portali internetowych postanowiło wyłaczyć swoje strony i myślę, że ja też chociaż na 30min all wyłącze :)

Tettii
28-03-2009, 13:38
Revoltadoo i black morn jestescie takimi idiotami jak mysle, czy tylko udajecie? proponuje wrocic do 4 klasy podstawowki i nauczyc sie czytac ze zrozumieniem.

DOBROWOLNE WYLACZENIE SWIATLA
kapujecie?? czy moze nie wiecie do to znaczy dobrowolne? ;p nikt nie bedzie tym sterowal, polega to tylko na "zabawie" ktora ma niby pomoc/udowodnic politykom cos tam z tym globalnym ociepleniem napisalem w cudzyslowiu/e bo to nie bedzie doslownie zabawa tylko hmm no nie wiem jak to okreslic.. akcja?
tu nie chodzi o to ze wam czy gdziekolwiek wylacza prad.. omg

topic
a niech [ludzie] wylaczaja xd fajna rzecz, chcialbym zobaczyc zdjecia z "ciemnego" sydney lub LA ;]

old Don Mateo
28-03-2009, 13:57
czytałem o tym wczoraj, ale ciekawe co z tego wyjdzie bo z tego co widzę jak matka takiego "Black Morn'a" wyłączy prąd to co, przecież ją zabije bo nie będzie mógł wbić swojego 2 lvl

Kamor is Back
28-03-2009, 14:02
Powiem krótko i na temat - debilizm xd Według mnie nie ma sensu się w takie coś bawić. Tyle w tym temacie.

Racja.

@top

Moim zdaniem za późno,robia takie inicjatywy,bo...i tak ziemi juz nie uratuja !
Mogli sie w inny sposob za to wziasc z 100 lat temu,a tera to aby strata czasu,pieniedzy.

Cielaczek
28-03-2009, 14:17
/morn.
Mają. Tibia Ci nie ucieknie

//top
Niech wyłączają, będzie dobrze ;-)

Sillmarilien
28-03-2009, 14:43
Takie jedno małe pytanko:
-myślicie, że jak wam na godzinkę zgaszą światło, to od razu połowa świata się nawróci, i będzie szanowała przyrodę? Rotfl... Pewnie 3/4 z tych co będą mieli wyłączony prąd, pomyślą, że to tylko jakaś awaria...
I co da ziemi wyłączenie na godzinę prądu?
Dla mnie to bezsens...

JaCkAzZ
28-03-2009, 18:19
Wy ***** nie rozumiecie, że nikt nie będzie prądu wyłączał?

Większość z was nie kuma tego co przeczytała, więc jaki sens tu z wami gadać?;|

Ikki
28-03-2009, 18:27
Kamor sto lat temu to ten prąd wszędzie był nie? ;d

⊕ Cineczeq ⊕
28-03-2009, 19:05
Unijny debilizm .

[.l.]Korupcjonista
28-03-2009, 19:09
***** ale debile z was xD
Z tego co słyszałem w Tv'ce to tylko Ci co chcą wyłączają prąd. Nikt wam nie wyłączy prądu w domu bez waszej zgody ja pierdole -.-

Emelianenko
28-03-2009, 20:21
Dobrze, że mi w Stargardzie nie wyłączą bo jakbym expił ?

Pozdrawiam,
Emelianenko.

Bosski
29-03-2009, 15:58
W dupie mam jakąś godzinę i nie wyłączyłem światła... bo fajny film leciał

Revoltadoo
29-03-2009, 16:18
Revoltadoo i black morn jestescie takimi idiotami jak mysle, czy tylko udajecie? proponuje wrocic do 4 klasy podstawowki i nauczyc sie czytac ze zrozumieniem.

DOBROWOLNE WYLACZENIE SWIATLA
kapujecie?? czy moze nie wiecie do to znaczy dobrowolne? ;p nikt nie bedzie tym sterowal, polega to tylko na "zabawie" ktora ma niby pomoc/udowodnic politykom cos tam z tym globalnym ociepleniem napisalem w cudzyslowiu/e bo to nie bedzie doslownie zabawa tylko hmm no nie wiem jak to okreslic.. akcja?
tu nie chodzi o to ze wam czy gdziekolwiek wylacza prad.. omg

topic
a niech [ludzie] wylaczaja xd fajna rzecz, chcialbym zobaczyc zdjecia z "ciemnego" sydney lub LA ;]

Idiotą nazwij siebie ;D Pajacynko jebana ;D. Radziłbym stulić mordę, i to tobie wrocić do 4 klasy jeszcze raz odrobić lekcje ;). A wiec pyszczek w kaczy kuper i do budy Azor ;D.

Tettii
29-03-2009, 16:32
@up
czego sie napinasz dzieciaczku? wyzwalem cie? tym razem to wysylam do psychiatry idiotę ;]

down
Idiotyzm - termin medyczny oznaczający niedorozwój umysłowy znacznego stopnia.

Spaślak
29-03-2009, 16:38
@up
czego sie napinasz dzieciaczku? wyzwalem cie? tym razem to wysylam do psychiatry idiotę ;]

A kto napisał na niego "idiota"? Św. Mikołaj, czy krasnoludki? :o

@topic
Fajnie.

^Deduś
29-03-2009, 16:47
Idiotą nazwij siebie ;D Pajacynko jebana ;D. Radziłbym stulić mordę, i to tobie wrocić do 4 klasy jeszcze raz odrobić lekcje ;). A wiec pyszczek w kaczy kuper i do budy Azor ;D.

Z tym kaczym kuprem to jakiś fetysz? : D już kolejny raz piszesz "mordka w kaczy kuper" lubisz to, czy co? :]

Tetti napisał prawde... nie umiesz czytać ze zrozumieniem? DOBROWOLNE wyłączenie światła... ogar w chuj.

@topic
Nic już nie pomoże.

Sindoriah
29-03-2009, 17:05
Niech wyłączą to 3/4 tibijczyków odbierze sobie życie.

Zmanierowany
30-03-2009, 16:31
Jebac, ludzie znajda inna planete.

Tą ziemie, i tak rozjebią jacyś Terroryści...