View Full Version : Gothic - Topic dla fanów i nie tylko
Siemka
Żałożyłem temat dla fanów gothic'a tutaj mam nadzieje będziemy się dzielić
-Radami
-Informacjami
-bugami ułatwiającymi gre
-(nie niektórych) Cheatami
-Pomocami co do "GILDI" czyli przynależnień do danej drużyny np: Magów ognia
Ja osobiście teraz moge pokazać cheat "którego kiedyś używałem tera nie używam bo głupi jest gothic z czitami"
Masz za mały lev ? mało pkt nauki ? brakuej ci 100 expa ? mam rozwiązanie (wyłącznie dla cheatów)
-klknij B i wpisz Marvin
-F2 i wpisz Edit Abilites
Prosze
Bug ułatwiający Gre
Masz mikture np Zręczności a ci jej jest poprostu szkoda
nie martw się!
pójdz do jakiś słabych potwórów co często atakują i są w drużynie polecam ścierwojady
podczas gdy oni cie będą lać ty pij miksturke zobaczysz że jak ty pijesz a one cie uderzają mikturka doda ci "tego czegoś" a ty będziesz ją miał w plecaku
Next bug działa w 1 ale nie wiem czy w 2
Idzemy na wieże Xardasa i skaczemy gdy będziemy prawie na samym dole naciskamy pagu up lub page down wtedy nasz bohater spadnie z dużej wysokości a nie straci Health Pointów
Next bug działa tylko w 1
musisz przejść do zamku a nie chcą cie pedalscy strażnicy wpuścić? jest sposób ! wymij swoją broń/ aktywuj magie i przebiegnij koło strażników nie zatrzymają cię ale powiedzą tylko odłuż broń :>/ Przestań z tą magią
*KaRpeQ!*
21-06-2009, 15:48
.'.'.'.'.'.'.'.'.'.'.''.'.'.'.'.'.'.''.'.'.'.'.''. '.'.'.'.'.'.'.'.'.'.'.'.'.'.'.'.'.'.'.'.'.'.'.'.'. '.'.'
Mordotymoja
21-06-2009, 15:51
@up sory to konto brata zapomnialem sie przelogowac xd
podziele sie prosta informacja
Nigdy nie graj na kodach chya ze nie chcesz skonczyc gry. Bo jesli bedzie gral na kodach to wtedy np. smoki beda niesmiertelne i nie bedzie przyjemosci walki z nimi.
Pozdro
@2x up*
Nie ma to jak ambitna wypowiedź, nie?:)
Co do tematu. Cóż, nie będę tutaj podawał żadnych tricków, czy też kodów, bo jeżeli ktoś by chciał z nich skorzystać to pewnie znalazł by stronę poświęconą Gothicowi. Opowiem natomiast jak zaczęła się moja przygoda z ową grą. No więc "jedynkę" pożyczył mi kumpel, było to jakoś 4 lata temu. Jako, że byłem mało obeznany w tego typu gry (wcześniej tylko wyścigi, strzelanki itp) nie szło mi najlepiej. Brakowało mi cierpliwości, od razu chciałem zabijać orki i mieć najlepsze eq, cóż, po jakimś czasie gra po prostu mi się znudziła. Sięgnąłem po nią dopiero jakiś rok po tym jak pożyczył mi ją kolega. Wtedy już powoli, wykonując questy i wczuwając się w fabułę. I tak nim się obejrzałem bariera była już zniszczona, śniący został pokonany. Jako, że pierwszy raz grałem strażnikiem, pomyślałem, że spróbuje swoich sił też jaki świątynny strażnik oraz najemnik. Nie zajęło mi to dużo czasu i grę ukończyłem po raz trzeci. Niedawno po tym, do jakiegoś czasopisma komputerowego była dołączona druga część tej serii. Bez długiego namysłu, stałem się jej szczęśliwym posiadaczem. Dwójka jak się okazało była dużo łatwiejsza od poprzednika. Może to wskutek wcześniej nabranego doświadczenia? Nie wiem. W każdym razie ukończyłem ją łowcą smoków. Nim zacząłem zabierać za grę paladynem doszły mnie słuchy o dodatku. Jako że Nocy Kruka nie mogłem znaleźć nigdzie w sklepach, uciekłem do piractwa i "zassałem" ją z internetu. Na początku zdziwił mnie poziom trudności, ale wszystko odmieniło się gdy wszedłem w posiadanie szponu beliara (tym razem grałem paladynem). Doszła do tego znajomość questów z klasycznej "dwójki" i kolejny to już raz oglądałem końcowy "filmik".
W trzecią część grałem tylko kilka dni. Wrażenia jakie odniosłem, to nie ten sam Gothic co kiedyś. Dużo bugów, niedopracowany i niezbyt wygórowany poziom trudności. Tylko tyle mogę powiedzieć o "trójce". Więcej w nią nie grałem i nie zamierzam.
Kończąc swoje wypociny, pozdrawiam wszystkich fanów Gothica no i ewentualnie życzę powodzenia jeśli akurat gracie.
Gothic I:
Moje wrażenia były ciekawe. Grałem długo po kolei przechodząc każdą klasą. Najgożej jednak było później gdy już zaczęła się rozkręcać fabuła. Jako że styl Gothica I to raczej mroczne klimaty, często można było wpaść w tarapty grając lużno (nie trzymając się wątków fabuły) np. wszędzie wilki, ścierwojady etc. nie tak samo jak Gothic II. Zdecydowanie najbardziej polecam tutaj gre Cieniem > Magiem Ognia > Magiem Wody > Nekromantą (niczym nie związanym z nekromancją). Największe problemy sprawiały tutaj Jaszczury, które zadawały zbyt kolosalny DMG.
Gothic II:
Gra wiele bardziej rozjaśniona, klimaty tamtych czasów. Jest znacznie łątwiej niż w Gothicu II, pieniądze są dosłownie wszędzie każda roślina, pochodnia, miecz inne śmieci dosłownie WSZYSTKO co można podnieść można też sprzedać dodać do tego misje i skarb smoków 4 rozdział kończymy z niewyobrażalną sumą. W Gothicu II moją ulubioną klasą był Łowca Smoków, kusza 78%, siła 110 zręczność 160 uczyniły z mojego Łowcy maszyne do zabijania, w sumie w 5 rozdziale zamiast płynąć do Dworu Irdorath postanowiłem zostać i wbić większy poziom udało mi sie zdobyć 52 w rezultacie dzięki miksturom oraz tablicom z Jarkendaru (Noc Kruka) mam 849 punktów życia. Dla początkujących polecam gre paladynem jest najłatwiej a teraz małe wady i zalety.
Mag - dobry DMG ale gdy coś dopadnie Cie w zwarciu jesteś jak twoja szata (szmaciana lalka), zbyt szybko kończy się mana.
Paladyn - na początek idealny, do zapoznania się z grą jest to dlatego łatwe, że nie mamy takich problemów jak potrzeba potężnych sum. Preferuje walke w zwarciu, chociaż jeżeli nie chcecie się męczyć Kusza będzie idealna tylko trzeba umiejętnie korzystać. Można też zaopatrzyć się w czary paladyna, które także szybko wykańczają sługi zła.
Najemnik/Łowca Smoków: Tutaj sytuacja jak u Paladyna, jednak ja zawsze inwestuje w kusze i w walke na dystans. jako, że to jedyna klasa bez żadnej magii runicznej nie warto inwestować w mane (chyba, że ktoś potrzebuje na gwałt do teleportacji) bo jest to strata punktów. W 2 rozdziale w górniczej kopalni polecam uwolnić Gorna z więzienia będzie Was to kosztowało 1000 sztuk złota, ale dostaniecie Średni Pancerz Najemnika.
UWAGA: Najemnikiem trzeba bardzo oszczędzać w przyszłości będziecie potrzebować ponad 30k sztuk złota na opancerzenie. (chyba, że ktoś nie chce Średniego Pancerza Łowcy Smoków)
Co do Gothica III nie mam dużo komentarzy, raz przeszedłem kończąc w próżni i dowiadując się, że połowa osób które podczas gry zabiłem nagle odnajduje spokój... (czyt. Gorn sie na Mnie rzucił, zabiłem go na końcu jest, że znalazł jakąś farme)
Porady Gothic II:
*Zbieraj jak najwięcej rzeczy.
*W drugim rozdziale gdy Lord Hagen, karze Wam iść do Doliny Górniczej spotkacie na zamku Sengratha. Sprzedajcie mu dosłownie wszystko co macie w rozdziale 4 odzyskacie wszystko co sprzedaliście
*Jeżeli masz problemy z ognistym smokiem (Kusza) po rozmowie udaj się w kierunku wyjścia gdy przejdziesz kawałek przy lewej ścianie będzie pewien spad na górze znajduje sie złoto Smoka stamtąd po dobrym ustawieniu sie można zabić smoka a ten nawet nie zdąrzy nas zaatakować (ogniem nie sięga)
*Gdy będziemy w drugim rozdziale szukać grup warto koło paladyna Marcosa wejść do małego pokoju. Znajduje się tam całkiem dobry jak na początek miecz "Lekki miecz półtoraręczny"
*Podczas gry spotyka się (chyba) tylko jedną runę z Demonem, Demon jest w stanie załatwić każdego Smoka. Możecie go zabrać na Dwór Irdorath jak też wykorzystać do walki z Lodowym Smokiem.
@Edit
Screen Mojego Łowcy, jest zrobiony pod dużą ilość życia pierścienie wszystko pod siłe (w nocy kruka do Kusz potrzebna jest siła), żeby Was to nie zwiodło "Alchemia" jestem w niej tkai dobry, że potrafie zrobić Miksture Leczniczą xd. Zebrałem nim prawie wszystkie eliksiry, kamienne tablice, przeszedłem nim Dwór Irdorath 2 razy:
http://i31.tinypic.com/sfecme.jpg
Jeżeli ktoś chce zobaczeć screeny z Gothica III, zapraszam do tego tematu (z tego co pamiętam to nie są full wymagania):
http://www.forum.toproste.pl/showthread.php?t=32198&highlight=gothic
Kamor II
30-08-2009, 10:09
Only I bo ma najlepszy klimat i hooy :[ .
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.