View Full Version : Cwiczenia
Mixterious
21-06-2009, 08:05
Mianowicie mam pytanko ;p chce se zaczac cwiczyc przez wakacje ;p mam laweczke obciazenie hantle(czy jak to sie tam pisze) etc tylko problem z odpowiednim zestawem cwiczen czy dieta.. na forach kulturystycznych jest wielkie zamieszanie dlatego pytam tutaj o jakis podstawowy rozklad cwiczen (moze ktos jest w tym obeznany) na caly tydzien dla poczatkujacego :D 170cm ~54kg mysle ze lepiej jak bym zaczal cwiczyc teraz poniewaz potem jest za duzo srania z waga odchudzaniem czy tyciem xD moi kumple aby zaczac trenowac musza przez ponad miesiac srac sie z jedzeniem(XD) a mnie to jakos nie bawi. To jak pomoze ktos?
@e/down
Radzisz zebym sobie osmiokilowego hantelka po 20x dzwigal? ja bym wolal cwiczyc wszystkie partie miesni przez klate po nogi wypychac po 10 czy 20x nawet te puste 10kg aby cos szlo po prostu sam nie bede nic kombinowal potrzebuje sprawdzonej rady ktora nie od razu ale przynosi efekty ;p zebym mogl regularnie chodzic i zaczynac cokolwiek robic bo juz sie zbieram do tego i sie zebrac nie moge ;/
Mianowicie mam pytanko ;p chce se zaczac cwiczyc przez wakacje ;p mam laweczke obciazenie hantle(czy jak to sie tam pisze) etc tylko problem z odpowiednim zestawem cwiczen czy dieta.. na forach kulturystycznych jest wielkie zamieszanie dlatego pytam tutaj o jakis podstawowy rozklad cwiczen (moze ktos jest w tym obeznany) na caly tydzien dla poczatkujacego :D 170cm ~54kg mysle ze lepiej jak bym zaczal cwiczyc teraz poniewaz potem jest za duzo srania z waga odchudzaniem czy tyciem xD moi kumple aby zaczac trenowac musza przez ponad miesiac srac sie z jedzeniem(XD) a mnie to jakos nie bawi. To jak pomoze ktos?
Za latwo i za szybko chcesz... Nie ma na to rady jak zaczynac, cwicz mniejszymi ciezarami a dokladnie i powoli, wyrobi Ci sie w ten sposob technika.
Najlepiej pojsc na silownie i tam przypatrzec sie "wiekszym", jesli bede w stanie to pomoge, pytaj...
@edit
Ja cwicze juz pol roku i cwicze bicepsa 8-10 kg hantelkami kilka serii np 6 seri w tym 3 po 8 powtorzen i 3 po 12 powt... rekord na bica 30kg bardzo malo:/ powiem tak, lepiej dzwigac mniej a wiecej razy;] taka moja rada.
powiedz ile masz tego obciazenia ??i czy masz sztange zeby robic klatke i czy laweczka jest na skosy??
.Verrier
21-06-2009, 10:02
Tu (http://www.kulturystyka.pl/atlas/) masz cwiczenia na wszystkie partie mięśni :) Ja na razie stosuję treing domatora, bo na ciężary jeszcze za młody jestem.
Mixterious
21-06-2009, 10:05
e/Verrier dzieki za to, ale ja i tak potrzebuje jakiegos sprawdzonego programu ;/ sam nie bede sobie ukladal bo cos zle uloze i bede na tym tracil ;/
e/Przemas duzo ze 100kg albo ze 150 obciazenia, a laweczka na klate bez skosoww chyba;P
A ja bym polecił pójść na siłkę i na atlasie trzaskać jakąś ogólnorozwojówkę
pon klatka triceps,wtorek plecy biceps,środa barki,kapturowe,możesz dodać przedramiona(nie musisz)czwartek wolny piątek nogi,sob ewentualnie jedną grupę którą masz słabszą.co drugi dzień dołącz brzuch.
a czwiczenia zoabcz sobie jakie podal ci ktos wyzej i wybierz takiej jakie mozesz robic na laweczce i hantlach :)
lub :
pon:klata bic wto:wolny:sroda tri plecy czw:wolne pt:barki kaptury so:wolne nd:wolne
Mixterious
21-06-2009, 10:54
W sumie juz mi cos tam pomogles i nie chce zebys se pomyslal ze czekam na gotowe ale dopiero chce zaczac i nie mam pojecia np z jakim obciazeniem mam wykonywac te cwiczenia ile razy etc po prostu pytam bo zielony z tego jestem;p wiec jak znajdziesz czas to przybliz mi troche cwiczenia ktore sa najtrafniejsze (tam na tej stronce jest tego od chu*a i nie wiadomo ktore wybrac ;/ zal) itp HELP PLX XD
down
to odpisuj bo pisze i niedostpeny jestes xd
napisz do mnie na gadu 8377153 nie chce mi sie tu pisac:P
Radzilbym ci przytyc z 5-10kg, bo troche malo wazysz i raczej duzo kg na klate nie wezmiesz ^^ Osobiscie nie cwicze, ale moj ziomek jak zaczal trenowac (okolo pol roku temu) to z poczatku 45-50 na klate bral, mial 33cm bica, teraz okolo 80 bierze i 38 cm bica ; o
Powiedz mi ile masz lat :P
Na początku zacznij jeść dużo rzeczy w których jest białko, aż nabierzesz trochę masy.
Napisz do mnie na gg to pogadamy 8134763.
pon klatka triceps,wtorek plecy biceps,środa barki,kapturowe,możesz dodać przedramiona(nie musisz)czwartek wolny piątek nogi,sob ewentualnie jedną grupę którą masz słabszą.co drugi dzień dołącz brzuch.
a czwiczenia zoabcz sobie jakie podal ci ktos wyzej i wybierz takiej jakie mozesz robic na laweczce i hantlach :)
lub :
pon:klata bic wto:wolny:sroda tri plecy czw:wolne pt:barki kaptury so:wolne nd:wolne
Głupi jesteś klate z bicem nie wyrobi pomyśl trochę jak coś napiszesz to zastanów sie najpierw :)
pon.klata barki
wtorek plecy biceps
sroda klata triceps
czwartek biceps barki
piątek nogi barki kaptury
z przemasem to lepiej o niczym nie gadac bo jak widzisz to by ci taki trening ułożył że byś się zesrał a nie zrobił
rob tak 3x8(3serie po 8 powtórzen )na każda partie 5 cwiczen na nogi klate biceps na triceps z 3-4 barki 2-3 kaptury 2-1
masz stronę do tego : http://www.sfd.pl/Trening_dla_pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-f114.html
http://www.kfd.pl/atlas-cwiczen-profesjonalne-opracowanie-f92.html tutaj masz jak wykonywac dokładnie cwiczenia ułuż a na sfd dostaniesz rozpis;D
Głupi jesteś klate z bicem nie wyrobi pomyśl trochę jak coś napiszesz to zastanów sie najpierw :)
pon.klata barki
wtorek plecy biceps
sroda klata triceps
czwartek biceps barki
piątek nogi barki kaptury
z przemasem to lepiej o niczym nie gadac bo jak widzisz to by ci taki trening ułożył że byś się zesrał a nie zrobił
rob tak 3x8(3serie po 8 powtórzen )na każda partie 5 cwiczen na nogi klate biceps na triceps z 3-4 barki 2-3 kaptury 2-1
masz stronę do tego : http://www.sfd.pl/Trening_dla_pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-f114.html
http://www.kfd.pl/atlas-cwiczen-profesjonalne-opracowanie-f92.html tutaj masz jak wykonywac dokładnie cwiczenia ułuż a na sfd dostaniesz rozpis;D
czlowieku ten plan ukaladal mi Andrzej Majchrzyk to jak moze byc zly ??
Bald Drah
21-06-2009, 19:03
Co do diety.. chyba mas zmniej niż 15 lat
Więc najlepsze będzie bieganie, pływanie.. większość trenerów Ci powie że na twój wiek za wcześnie na siłownie.. Co do ćwiczeń najlepiej brzuszki, pompki, skakanka, hantle(mały ciężar na początek np 3 kilo i 3 serie po 9 razy na rękę)
Nie ćwicz na kręgosłup, do sztangi trzeba mieć technikę do podrzutu itd(raczej odradzam jak narazie)
Diet anie polega na głodzeniu się, ale jedzeniu często ale mało(około 5 posiłków dziennie)
śniadanie np 2-4 plasterki wędliny(chudej) i taka małą czarna bułka z ziarnami
2 śniadanie banan, 2 kabanosy
obiad 1 ziemniak mięso z wody jakaś surówka
podwieczorek jogurt, banan, jabłko
kolacja coś jak danio nabiał
Jajecznica z 1 jajka xd Taki przykłądowy rozkład
lepiej dzwigac mniej a wiecej razy;] taka moja rada.
Potwierdzam.
Ja osobiście ćwicze sobie ot tak hantelkami o wadze 3kg. Na bica 30x, na trica 20x i później 30 pompek z rękoma rozłożonymi bardzo szeroko.
Zauważyłem poprawę i to po zaledwie 2 tygodniach ćwiczeń.
co do słów lepiej dźwigać mniej a więcej razy to sądzę, że to zależy od celu ćwiczeń
Co do diety.. chyba mas zmniej niż 15 lat
Więc najlepsze będzie bieganie, pływanie.. większość trenerów Ci powie że na twój wiek za wcześnie na siłownie.. Co do ćwiczeń najlepiej brzuszki, pompki, skakanka, hantle(mały ciężar na początek np 3 kilo i 3 serie po 9 razy na rękę)
Nie ćwicz na kręgosłup, do sztangi trzeba mieć technikę do podrzutu itd(raczej odradzam jak narazie)
Diet anie polega na głodzeniu się, ale jedzeniu często ale mało(około 5 posiłków dziennie)
śniadanie np 2-4 plasterki wędliny(chudej) i taka małą czarna bułka z ziarnami
2 śniadanie banan, 2 kabanosy
obiad 1 ziemniak mięso z wody jakaś surówka
podwieczorek jogurt, banan, jabłko
kolacja coś jak danio nabiał
Jajecznica z 1 jajka xd Taki przykłądowy rozkład
Prawie sie posikalem ze smiechu. "Co do diety"...
Jesli on tyle bedzie jadl to nigdy nie przytyje wrecz spadnie na wadze.
Ja Ci cos poradze, sniadanie: chleb taki czarny z ziarnami(razowy) z serem, tutaj wedle gustu. na drugie sniadanie: banan, obiad: tutaj zaleca sie makaron, ryz do tego miesko, piers, udko, na deser banan. Nie wiem jadacie podwieczorek? Ja nie wiec nie wiem co Ci tutaj wsadzic. Na kolacje tez cos razowego z serkiem.
W dni cwiczace przed treningiem -1.5-2h pasowaloby obalic jakis posilek najlepiej makaron, ryz... 30 minut po treningu musisz cos zjesc, ja radze surowe jajko do szklanki, nie mieszac, wypic, po jajku banan.
On chce przytyć ... A to sorry mój duży błąd to jest dieta odchudzająca(no ale jak ktos pisze dieta to raczej powinno chodzić o spuszczenie z wagi)
widocznie czas zapytac google co to dieta:)
Neutralny
22-06-2009, 05:53
#Topic
Klatka-Biceps
Plecy-Triceps
Barki-Kaptury
nogi, brzuch oraz wszelkiego rodzaju ogólnorozwojówki według własnego uznania.
większy ciężar, mniej powtórzeń (ofc dieta musi być) -> na masę
mniejszy ciężar, więcej powtórzeń -> na rzeźbę
To ty się zastanów zanim coś pierdolniesz ! a nie w dodatku jeszcze chłopaka wyzywasz od głupka a autora wprowadzasz w błąd.
Klatke z Tricepsem ma robić ? weź przynajmniej się nie ośmieszaj.
Po pierwsze Klatki z Tricepsem się nie robi z racji tego, że przy klatce męczysz również Triceps i później nie masz siły na to by porządnie skatować tą partię mięśniową.
Jak ty chcesz zrobić w pełni Triceps po Klatce ? pozostaje mi pogratulować ilorazu inteligencji.
Pozdrawiam,
Neutralny.
Bald Drah
22-06-2009, 07:32
Ops@
On chce przytyć ... A to sorry mój duży błąd to jest dieta odchudzająca(no ale jak ktos pisze dieta to raczej powinno chodzić o spuszczenie z wagi)
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.