View Full Version : Egzorcyzm
Cześć ;)
Slyszeliscie historie Anneliese Michel? http://pl.wikipedia.org/wiki/Anneliese_Michel.
Tutaj jest rozmowa z nia http://www.youtube.com/watch?v=x4n9vK0_mdk
Czy czlowiek zasluguje na takie okrucienstwo? Nie moze nad soba kontrolowac? Dla mnie jest to jakies chore i nierealne. Co o tym myslicie?
Niestety to bylo na prawde ;<
@edit
Niedawno oglądalem o niej film. Egzorcysci rozmawiali z tymi szatanami pokolei i musieli mowic takie slowa: "Zdrowaś Mario, łaskiś pełna". Po czym diably znikaly. Niestety nagle wrocily i nikt nie wiedzial dlaczego to nie podzialalo ;/
Oriental
21-06-2009, 15:31
Oglądałem to chyba rok temu. Na podstawie tego zrobili film o Emily Rose. Podobno zostało opętana, iż Matka Boska zesłała na nią całe zło Niemiec (Annelise zgodziła się) aby odpokutować ich grzechy. Strasznie cierpiała. . Peace
Techniks
21-06-2009, 15:36
Nikt nie wie czy to prawda ,czy te osoby poprostu zwariowały...
Down@ Równie dobrze ,wszystko to mogło by być fake...
Po prostu mam racje : P nikt nie wie na 100%.
Nikt nie wie czy to prawda ,czy te osoby poprostu zwariowały...
Nie mogłyby zwariować.
Skąd bardzo wierna katoliczka umiałaby pisać w języku hebrajskim?
Opętało ją chyba 7 albo 6 demonów. Był kiedyś o tym reportaż i całe nagranie na kasecie do magnetofonu. Ksiądz odprawiał egzorcyzm i rozkazywał demonom wyjść z niej. Wiem, że był tam na pewno demon Kaina, który zabił swojego brata. Anneliese modliła się do Matki Boskiej, która czuwała przy odbywaniu się egzorcyzmu. Ja pamiętam, że jak pierwszy raz oglądałem film Egzorcyzmy Emily Rose to byłem sam w domu i miałem pietra jak cholera :D. Potem obudziłem się o 3 w nocy to już normalnie myślałem że umrę ze strachu :D.
Jestem w 100% pewien, że to prawda i że nie była to żadna choroba.
#Topic
Nie wiem czy człowiek zasługuje na takie okrucieństwo, ale Anneliese sama chciała, żeby ten ból na nią zstąpił. Chciała odpokutować grzechy innych.
Matka Boska powiedziała jej, że dzięki niej wiele osób może pójść do nieba.
kolega nam to opowiadał na zielonej szkole też miałem pietra potem spać ;d
demony które ją opętały to Ł(Lucyfer, Judasz, Kain, Neron, Hitler i Fleischmann
Zuy Pan, Wręcz Okropny
21-06-2009, 17:03
demony które ją opętały to Ł(Lucyfer, Judasz, Kain, Neron, Hitler i Fleischmann)
Zgadza się...
@Topic
To jest PRAWDA ludzie... Nie fikcja, nie "fake" !
Oglądaliśmy kiedyś na Religii (jak jeszcze chodziłem w 2 gim.) cały film o tym z polskimi napisami... Było tłumaczone co ten Demon mówił(?) czy tam krzyczał... To był film na VHS i przyniósł nam go ksiądz żebyśmy w końcu spoważnieli na chociażby jednej religii... :(
Vernereq
21-06-2009, 17:23
@up rzeczywiscie gadasz od rzeczy...
@topic Jedno słowo. S T R A S Z N E xdd. Ja bym się na takie cos nie zgodził.
James Bond
22-06-2009, 18:12
krwa nie zartujcie sobie z tego ogladalem to i film. przez ponad miesiac po obejrzeniu CODZIENNIE przed 3 w nocy zapalalem swiatlo w pokoju, do 4.. osrany hcodzilem jak bylo ciemno w chacie, czlowieku nie wiesz jak to moze glowe spaprac i banie poryć :P xDD nie smiejcie sie bo duzo w tym prawdy..
Ciekawe jak to sie stalo naprawde kieys to ogladalem to bylem posrany najgorzej w nocy :D
O cie kur.. a zem sie wydygal masakra.
Jak ona tam krzyczala to az takiego pietra mialem jak ktos tu u gory to ujol.
Ale jak kiedys ogladalem egzorcyzmy Emili Rose to nie ogladnelem nawet tego bo mialem takiego pietra ze wylaczylem po pol godzinie.
i Fleischmann
No właśnie. A kim on jest? Jest wiele różnych tez kim jest ten człek. Bo o ile tożsamość Hitlera czy Nerona od razu rozpoznajemy, to ten pan owiany jest tajemnicą.
Na Forum historycy.org doczytałem się kilku ciekawych tez. Pierwsza to taka, że jest to Valentin Fleischmann, proboszcz parafii rzymskokatolickiej Ettleben w Bawarii(lata 1572 - 1575). Zabił i sypiał z kobietami(nie trzymał celibatu).
Druga, bardzo fajna teoria jest taka, że każdy demon sprzeciwiał się i zabijał.
Lucyfer - pierwszy zdrajca - sprzeciwił się Bogu
Kain - pierwszy człowiek-zabójca
Judasz - pierwszy człowiek-zdrajca
Neron - pierwszy człowiek, który masowo kazał zabijać niewinnych ludzi, chrześcijan, dodatkowo spalił Rzym, ale to inna bajka ; d
Hitler - pierwszy(drugi?) człowiek, z którego ramienia zginęło miliony niewinnych ludzi, przede wszystkim żydów.
Trzeba przyznać, że taki Valentin słabo się prezentuje przy takich 'wielkich' nazwiskach. Można powiedzieć - potworach.
I w tej teorii, Fleischmann ma się dopiero narodzić. A więc, czy będzie on kolejnym Hitlerem? A może zdradzi kogoś, jak Judasz?
Ostatnia ciekawa teoria - Fleischmann ma symbolizować zepsucie kleru, księży. Przyjmując tezę, że była opętana, bo poprosił ją Chrystus w intencji właśnie księży, którzy nie dotrzymują celibatu. Taka przestroga dla księży przed 'skokiem w bok' ; )
Osobiście do mnie najbardziej przemawia teoria numer dwa, z tym Fleischmanem, który jeszcze się nie narodził. Straszna lecz najbardziej prawdopodobna i do wyobrażenia sobie przeze mnie.
@up
Jak przeczytalem twojego posta to normalnie az....
Jak on ma sie dopiero narodzic to mozliwe ze to bedzie jakos przed koncem swiata moze wtedy byc najgrozniejszym.. I zrobic to ze wszyscy zgina (bron Boze).
No właśnie. A kim on jest? Jest wiele różnych tez kim jest ten człek. Bo o ile tożsamość Hitlera czy Nerona od razu rozpoznajemy, to ten pan owiany jest tajemnicą.
Na Forum historycy.org doczytałem się kilku ciekawych tez. Pierwsza to taka, że jest to Valentin Fleischmann, proboszcz parafii rzymskokatolickiej Ettleben w Bawarii(lata 1572 - 1575). Zabił i sypiał z kobietami(nie trzymał celibatu).
Druga, bardzo fajna teoria jest taka, że każdy demon sprzeciwiał się i zabijał.
Lucyfer - pierwszy zdrajca - sprzeciwił się Bogu
Kain - pierwszy człowiek-zabójca
Judasz - pierwszy człowiek-zdrajca
Neron - pierwszy człowiek, który masowo kazał zabijać niewinnych ludzi, chrześcijan, dodatkowo spalił Rzym, ale to inna bajka ; d
Hitler - pierwszy(drugi?) człowiek, z którego ramienia zginęło miliony niewinnych ludzi, przede wszystkim żydów.
Trzeba przyznać, że taki Valentin słabo się prezentuje przy takich 'wielkich' nazwiskach. Można powiedzieć - potworach.
I w tej teorii, Fleischmann ma się dopiero narodzić. A więc, czy będzie on kolejnym Hitlerem? A może zdradzi kogoś, jak Judasz?
Ostatnia ciekawa teoria - Fleischmann ma symbolizować zepsucie kleru, księży. Przyjmując tezę, że była opętana, bo poprosił ją Chrystus w intencji właśnie księży, którzy nie dotrzymują celibatu. Taka przestroga dla księży przed 'skokiem w bok' ; )
Osobiście do mnie najbardziej przemawia teoria numer dwa, z tym Fleischmanem, który jeszcze się nie narodził. Straszna lecz najbardziej prawdopodobna i do wyobrażenia sobie przeze mnie.
Fleischmann był księdzem, pamiętam dokładnie ten program o Anneliese, wspominali o nim. Jest gdzieś w necie nagrany cały egzorcyzm Anneliese.
On nie trzymał celibatu. I tak jakby zostało mu przypisane miano prekursora 'ery złych księży'.
Co do teorii z Fleischmanem, który się jeszcze nie urodził to się nie zgodzę :P
Na ziemi podczas Armagedonu ma odbyć się ostateczna walka dobra ze złem czyli Aniołowie konta Lucyfer i jego armia. Po tym będzie sąd ostateczny. Wiele źródeł wskazuje, że będzie to już nie długo... Ale to tylko przepowiednie o Końcu Świata. Nie dawno mówiono, że wysłannikiem piekieł był Hitler i to on miał zniszczyć świat.
Po jakiś czasie niektórzy sądzili, że jest to Osama Bin Laden. Lecz to też nie on. Społeczeństwo Rzymskie twierdzi, że wysłannik Lucyfera przyjdzie na Ziemię, wtedy gdy w Watykanie zostanie namalowany ostatni portret papieża(jest tam taka sala w do koła której malowane są portrety papieży, jest coraz mniej miejsca na portrety więc gdy zabraknie będzie koniec świata). Jest także teoria, że papieżem będzie osoba czarnoskóra i ona zostanie opętana i zniszczy kościół.
Podczas egzorcyzmu o którym mowa, ksiądz nakazywał przedstawić się demonom znajdującym się w ciele dziewczyny. No i oni po kolei mówili, pierwszy był Kain, któryś z kolei był właśnie ten ksiądz i on mówił za co poszedł do piekła. Ostatni był Lucyfer i z trudem wyniósł się z ciała. Każdy z demonów miał powiedzieć jakąś część pacierza, nie pamiętam co dokładnie. Miało to symbolizować strach przed Matką Boską czuwającą przy egzorcyzmie.
Lucyfer był kiedyś jednym z Aniołów Boga, został wygnany ponieważ zazdrościł Jezusowi, że on może znać tajemnice Boga, a on nie.
Jest także teoria, że papieżem będzie osoba czarnoskóra i ona zostanie opętana i zniszczy kościół.
Hehe, trochę rasistowska teoria, ale czego to ludzie nie wymyślą : )
Co do Annelise - masz jakieś źródła, na których się opierałeś? Głównie chodzi mi o filmy. Bo chciałbym z tych trzech teorii zostawić sobie jedną - najbardziej prawdopodobną.
Są tylko dwa filmy po których miałem jakieś lęki.
Pierwszy to własnie 'Egzorcyzmy Emily Rose'. Oglądałem to jak miałem 12 lat i przez jakiś czas jak sie budziłem w nocy to zawsze właczałem światło i telewizor. Xd
Natomiast drugi to 'Blair Witch Project' - od tej pory gdy oglądnałem ten film nie byłem w lesie na grzybach. Xd
Co do Annelise - masz jakieś źródła, na których się opierałeś? Głównie chodzi mi o filmy. Bo chciałbym z tych trzech teorii zostawić sobie jedną - najbardziej prawdopodobną.
Głównie opierałem się na filmie i Reportażu „Egzorcyzmy Anneliese Michel”, znalazłem w necie, że był on w Wielki Czwartek o godzinie 23.00.
Odtworzone zostało w tym programie autentyczne nagranie z całego egzorcyzmu. Wszystko było po niemiecku więc trzeba było czytać.
Co do Armagedonu, to kiedyś czytałem o tym w necie. O portretach też znalazłem informacje w internecie. Wpisz w google "Koniec Świata" i na pewno znajdziesz mnóstwo informacji na ten temat.
Lucyfer był kiedyś jednym z Aniołów Boga, został wygnany ponieważ zazdrościł Jezusowi, że on może znać tajemnice Boga, a on nie.
Kolega chyba spał na wykładach z teologii.
Więc tak, opowiem wam tak, jak jeden z wykładowców teologii na KUL'u którego wykład miałem okazję wysłuchać. Lucyfer był najpiękniejszym z aniołów, niemal wszyscy go ubóstwiali, miał swój zastęp Herubinów, który był przy okazji jego strażą. Gdy Bóg stworzył człowieka, duża część aniołów, przestało się zachwycać Lucyferem tym samym ukierunkowując swój zachwyt w stronę człowieka, konkretnie Ewy (oczywiście Herubini zostali). Lucyfer nie mogąc znieść porażki, skusił Ewę, aby zjadła owoc z Zakazanego Drzewa, o którym większość z was słyszała. Po czym został uznany za 'tego złego' i wygnany z Raju. Odtąd kusi niewinne dziewice :/
#Topic
O ile o egzorcyzmach wiem dość dużo, mam zaprzyjaźnionego egzrocyste stałego, który nie potrzebuje pozwolenia na odprawienie egzorcyzmów. Opowiadał on wiele ciekawych historii, w tym o pani o której tu rozmawiamy. A co do filmów tych fabularnych, to nie sugerowałbym się nimi. Wiadomo, że reżyserzy musieli coś dodać od siebie, żeby to jakoś lepiej wyglądało na ekranie. Sugerujcie się tylko filmami dokumentalnymi, nad którymi patronat wzięła jakaś organizacja katolicka, bo inne mogą być sfabrykowane.
Kolega chyba spał na wykładach z teologii.
Więc tak, opowiem wam tak, jak jeden z wykładowców teologii na KUL'u którego wykład miałem okazję wysłuchać. Lucyfer był najpiękniejszym z aniołów, niemal wszyscy go ubóstwiali, miał swój zastęp Herubinów, który był przy okazji jego strażą. Gdy Bóg stworzył człowieka, duża część aniołów, przestało się zachwycać Lucyferem tym samym ukierunkowując swój zachwyt w stronę człowieka, konkretnie Ewy (oczywiście Herubini zostali). Lucyfer nie mogąc znieść porażki, skusił Ewę, aby zjadła owoc z Zakazanego Drzewa, o którym większość z was słyszała. Po czym został uznany za 'tego złego' i wygnany z Raju. Odtąd kusi niewinne dziewice :/
A ja słyszałem zupełnie inną historię.
Lucyfer był jednym z najwyższych rangą Aniołów. Bóg zdradzał Jezusowi swoje tajemnice, które Jezus i tak znał, bo to istota doskonała. Jak każdemu wiadomo Jezus, Bóg Ojciec i Duch Święty to jedność. Myślą tak samo, nie mylą się w niczym. Lucyfer nie mógł tego znieść. Buntował Aniołów przeciwko Bogu i tworzył własną armię, żeby kiedyś stoczyć walkę z Bogiem i zastępami Aniołów. Do takiej walki doszło i Lucyfer przegrał.
Teraz się pewnie zastanawiacie, jak to możliwe żeby Jezus, Bóg Ojciec i Duch Święty byli jednością, a jednak trzema osobami. Powiem tak: Boga Ojca możemy porównać do Słońca, Jezusa do promieni słonecznych, a Ducha Świętego do ciepła i blasku, które dają promienie słoneczne :P.
Jest kilka teorii na temat Lucyfera.
Abooooooo
23-06-2009, 12:26
Naprawdę naprawdę smutne :(
Bóg zdradzał Jezusowi swoje tajemnice, które Jezus i tak znał, bo to istota doskonała
Fajnie to zabrzmiało.
@topic
Jestem ateistą, nie wierzę w Boga, nie wierzę w kościół(banda złodzieji). Żeby uwierzyć muszę mieć jakiś dowód wizualny, które jeszcze niestety nie zobaczyłem i coś mi się wydaje, że nie zobaczę.
Hrabia Olaf
23-06-2009, 12:57
Czytaliście wywiady z egzorcystami?
Podkreślają, że trzeba podpisać pakt z diabłem - cygoraf.
Rozumiem, że trzeba współczuć ale słyszeliście, żebyszatan kogoś ot tak opętał?
Nie chciałbym zobaczyć osoby opętanej, strach strach i strach: O
@tak 4fun, ale Hitler sie dorobił:)
Dokument o Anneliese M. oglądałem już jakiś dobry rok temu. No i co tu dużo mówić, przez jakiś tydzień, zwłaszcza w nocy byłem tak "zesrany", że nie mogłem spać. Historia jest bardzo ciekawa. Chociaż nie mogę stwierdzić, czy było to faktycznie opętanie, czy też jakaś zaawansowana choroba psychiczna.
Jestem ateistą, nie wierzę w Boga, nie wierzę w kościół(banda złodzieji). Żeby uwierzyć muszę mieć jakiś dowód wizualny, które jeszcze niestety nie zobaczyłem i coś mi się wydaje, że nie zobaczę.
Podobnie jak Mehu, żeby uwierzyć muszę zobaczyć, albo mieć przynajmniej jakiś jasny dowód naukowy. Jestem agnostykiem, też nie wierzę w Boga. chociaż nie wykluczam definitywnie, że do nie ma. Nie ma żadnych jednoznacznych dowodów na to, że Bóg jest, jak również na to, że nie istnieje.
@btw
Chciałbym dożyć końca świata i widzieć wojnę piekło-niebo:D
Widziałem "Egzorcyzmy Anneliese Michel", tych Emily Rose nie oglądałem.
Jakoś specjalnie na mnie to nie podziałało i mogłem spać, jeść, srać itp.
Również jestem agnostykiem.
Uważam, że jeśli te taśmy nie są sfabrykowane, to nie była to choroba psychiczna.
Osoba płci żeńskiej z jakąkolwiek chorobą psychiczną nie byłaby w stanie mówić sześcioma różnymi męskimi głosami w wielu językach; również martwych.
Tyle ode mnie.
Fajnie to zabrzmiało.
Chodziło mi głownie o to, że Jezus i Bóg mają jednakowe myśli :P
Dokument o Anneliese M. oglądałem już jakiś dobry rok temu. No i co tu dużo mówić, przez jakiś tydzień, zwłaszcza w nocy byłem tak "zesrany", że nie mogłem spać. Historia jest bardzo ciekawa. Chociaż nie mogę stwierdzić, czy było to faktycznie opętanie, czy też jakaś zaawansowana choroba psychiczna.
Jak myślisz, możliwe jest, żeby przeczytać biblię szatana i nauczyć się pisać po hebrajsku w ciągu kilku minut? Anneliese pisała po Hebrajsku na ścianach niektóre wersy biblii szatana. Biorąc pod uwagę stan w jakim się znajdowała, nie możliwe jest żeby czegokolwiek się nauczyła. To nie mogła być choroba psychiczna.
Nie wierzysz w Boga, tak?
Wg. Biblii Jezus został przybity do krzyża w skutek czego miał rany na dłoniach, nogach, głowie, ślady po biczowaniu.
Wytłumacz mi jak to się stało, że Ojciec Pio nie okaleczając się sam, miał takie same rany(czyt. stygmaty). Czyżby siła nadprzyrodzona?
Dlaczego ciało Ojca Pio się nie rozkłada? Jest od kilkunastu lat w idealnym stanie. Czary-mary?
Jak to się stało, że Matka Boska objawiła się trojgu dzieci? Widziało ją mnóstwo osób.
Jest tyle dowodów na istnienie Boga, a Wy nie wierzycie... :(
Ech, gdzie się podziali sceptycy, ślepo wierzycie we wszystko co wam podadzą, bez naukowych dowodów. Ja polecam w zagłębienie się serii od NGC "Prawda czy fikcja", jest tam również o egzorcyzmach.
Jak to się stało, że Matka Boska objawiła się trojgu dzieci? Widziało ją mnóstwo osób.
Akurat to może być mistyfikacja. Fakt, widziało ją dużo ludzi, ale zaraz? Wydaje mi się, że w tym roku były już aparaty fotograficzne? Dlaczego nikt nie zrobił zdjęcia tej całej "Pannie w białej sukni"?
Teraz nie mam czasu, ale pod wieczór edytuje tego posta i dodam odpowiedzi, przynajmniej takie moje małe teorie o tych przykładach, które podałeś/aś.
Zark Cleryin
23-06-2009, 16:44
Straszna rzecz. Osoba która jest opętana SAMA się powoli zabija, i nie jest w stanie SAMA tego przerwać. Obejrzałem tylko początek filmiku i już mi się odechciało tego oglądać. Poprostu STRASZNE!!!11111oneoneone1111!!!
Azbestowy Krzaczek
23-06-2009, 16:49
Przecież to tylko film a nie rl ...
Ja polecam temat http://www.paranormalne.pl/index.php?showtopic=1205
Jest tam ładnie wyjaśnione między innymi, że nie powinno się modlić do jakichkolwiek świętych, Maryi, nie powinno się uznawać krzyży, "świętych" obrazków, nie istnieje czyściec itp.
Niedawno moja mądra katechetka (nie mam zamiaru od tego roku dojeżdżać na drugi koniec miasta na etykę) stwierdziła, że gwiazda dawidowa, pacyfka etc. są znakami szatana oraz, że zwykli ludzie mają moc wskrzeszania. Cytuję: "Taki jeden człowiek wystąpił w pewnym programie i powiedział, że kogoś wskrzesił ale nikt o tym nic nie wie".
Drogi Ktosiu. Do Biblii zostało "dopisane" kilka ksiąg i zostały one uznane za tak samo ważne jak inne, a Bóg naucza, by nie dopisywać niczego do jego słow, bo zostanie się potępionym. Jest to ujęte w wyżej wymienionym temacie.
Ja jestem do tego nastawiony sceptycznie. Zwyczajnie przedstawiłem argumenty, które świadczą o tym, że wierząc w prawdziwość taśm i opowieści nie była to choroba psychiczna. Wiarygodność tychże jest czymś innym.
Chciałbym dożyć końca świata i widzieć wojnę piekło-niebo:D
Niebo i piekło są tutaj - na ziemi. To od nas zależy gdzie będziemy żyć : P
Tak na marginesie. Zauważyliście, że większość naukowców-ateistów zna historię Boga i teksty zawarte w Biblii lepiej niż niejeden wierzący? Ja osobiście nie uważam, że jest ktoś taki jak Bóg, czy Diabeł(Szatan, Lucyfer, Lucek, Lu, Rogaty) i toczą nieustanną walkę o człowieka. Ale chciałbym się mylić ; )
Kamilos xD
20-07-2009, 11:33
. Lecz to też nie on. Społeczeństwo Rzymskie twierdzi, że wysłannik Lucyfera przyjdzie na Ziemię, wtedy gdy w Watykanie zostanie namalowany ostatni portret papieża(jest tam taka sala w do koła której malowane są portrety papieży, jest coraz mniej miejsca na portrety więc gdy zabraknie będzie koniec świata). Jest także teoria, że papieżem będzie osoba czarnoskóra i ona zostanie opętana i zniszczy kościół.
.
Ta sala to jest w bazylice św Pawła za murami... Byłem tam :D Są chyba jeszcze 4 miejsca na portrety.
Pozdrawiam
Szkoda dziewczyny ;/
A co do teroii o końcu świata, o armi szatana itd, to pierwszy pójdę za Panem Bogiem na wojnę !
Patriota
20-07-2009, 14:51
Co za pierdoły....Miała nasrane w glowie i tyle zadne egzorcyzmy :)
Co za noob z Ciebie, myślisz że by się nauczyła w chwile języka Hebrajskiego itd? ...
Quiet v 2.0
24-07-2009, 16:08
Zawsze mnie takie rzeczy ciekawiły. To dziwne, jak coś może tak wpływać ludzką duszę. Ciekawe czy to w ogóle jest prawda, bo fałszywości też się wykluczyć nie da.
Też jak niektórzy, jestem ateistą i muszę to zobaczyć, ale jeśli to prawda to mamy przejebane, bo biblia mówi, że osoby, które nie widzą a wierzą, mają dostęp do Nieba.
Αzbestοwy Krzaczek
24-07-2009, 16:20
A ja wam mowie ze ave satan i egzorcyzmy to ja mam w piaskownicy
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.