View Full Version : Szko? Ponadgimnazjalne-Zawodówka.;/
Sopranis
26-06-2009, 11:58
Siema.
Skończyłem gimnazjum,złożyłem podania i niestety dostałem się do marnej zawodówki;/.
Mam pytanie.Czy zawodówka oznacza koniec uczenia?Tylko te 2-3 lata takiej siakiej nauki(bo w zawodówce sie raczej ludzie nie uczą,napewno nie to co w LO albo w technikum)i już zawód.
Czy po zawodówce można iść gdzieś dalej,aby pójść na studia?
Słyszałem na pocieszenie ,że skończe zawodówke,pójde do technikum(chyba dla dorosłych)zdam mature i moge iść na studia.
Jak to jest?
Nie, po zawodowce nie masz matury, wiec nie mozesz isc na studia. Masz zawod, idz pracowac, do sklepu, czy jako konserwator powierzchni plaskich, ewentualnie jesli masz smykalke do czegos, to otworz wlasny biznes, na pewno bardziej Ci sie to oplaci, jesli bedziesz mial pomysl.
/edit
No, jesli zrobisz technikum lub liceum dla doroslych, to co innego.
Gellert troche chuja wiesz
Po zawodowce 3 letniej (nie zawsze) masz wyksztalcenie zawodowe, po tym
Mozesz isc do Technikum Uzupełniajacego (2lata chyba) i tam mozesz zdawac mature i bedziesz mial srednie :D
Masz to samo co po technikum tylko o rok dluzej sie uczysz
Wtedy studia lub do pracy
Mogles troche szybciej o tym Myslec i sie pouczyc :> zeby miec wiecej pkt
Teraz mozesz cierpiec
Gellert troche chuja wiesz
Po zawodowce 3 letniej (nie zawsze) masz wyksztalcenie zawodowe, po tym
Mozesz isc do Technikum Uzupełniajacego (2lata chyba) i tam mozesz zdawac mature i bedziesz mial srednie :D
Masz to samo co po technikum tylko o rok dluzej sie uczysz
Wtedy studia lub do pracy
Mogles troche szybciej o tym Myslec i sie pouczyc :> zeby miec wiecej pkt
Teraz mozesz cierpiec
Technikum uzupełniające trwa 3 lata :D
Zasadnicza szkoła zawodowa - Szkoła na podbudowie programowej gimnazjum, realizująca program nauczania w zakresie kształcenia ogólnego oraz kształcenia zawodowego. Podstawy programowe dla kształcenia ogólnego w tego typu szkole określa Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 26 lutego 2002 r. w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz kształcenia ogólnego w poszczególnych typach szkół z późniejszymi zmianami (Dz. U. z 2002 r. Nr 51, poz. 458; Dz. U. z 2003 r. Nr 210, poz. 2041). Kształcenie zawodowe odbywa się na poziomie czeladniczym, zgodnie z profilem danej placówki. Zasadniczą szkołę zawodową można ukończyć otrzymując jedynie świadectwo jej ukończenia, bądź też dyplomem poświadczającym kwalifikacje zawodowe, o ile uczeń przystąpi do nieobowiązkowego egzaminu zawodowego, zdawanego przed Okręgową Komisją Egzaminacyjną. Po ukończeniu zasadniczej szkoły zawodowej naukę można kontynuować w liceum ogólnokształcącym (uzupełniającym, nauka trwa dwa lata) lub w trzyletnim technikum uzupełniającym.
Hehe... http://pl.wikipedia.org/wiki/Szko%C5%82a_zawodowa
ps. Ile miałeś pkt że nie przyjęli ciebie? :o
Sopranis
26-06-2009, 20:54
Człowieku.Nie dobijaj.Do technikum trzeba 60 PunktówA ja miałem 59 Punktów!
no i szlak trafił i do tej jeb.... zawodówy ide.
Człowieku.Nie dobijaj.Do technikum trzeba 60 PunktówA ja miałem 59 Punktów!
no i szlak trafił i do tej jeb.... zawodówy ide.
No to gratulacje, żeby z testu + ocen + zachowanie mieć tyle pkt. W Warszawie do średniego technikum to potrzeba z 80pkt :o
nie zalamuj sie po zawodowce mozesz miec lepiej w zyciu niz ci po liceum technikum:)
do jakieiej zawodowy poszedles?
[Guzek dobrze Ci napisal]
DannRook
26-06-2009, 21:13
Nie ma to jak twoja inteligencja i ambicja.
A i jeszcze ten garnitur i adidasy...
Chłopie co ty robiłeś cały rok?
59 pkt to ludzie mają po 90+ z samych egzaminów :p
No nic pozostanie ci zamiatanie chodników, bycie woźnym w szkole, praca na śmieciarce, szambiarce, no i branie zasiłku.
Wiesz co?
Nawet mi cię nie żal.
Co ty się załamujesz, dobra zawodówka jest lepsza od b.dobrego technikum. Fach masz odrazu w ręku, mój kolega poszedł do zawodówki na spawacza i ma teraz w życiu jak w "raju" tzn. b.dużo zarabia. Co prawda nie będziesz po zawodówce miał średniego wykszałcenia... Ale w zawodówce jest więcej praktyk niż nauki, przydadzą Ci się w życiu. :o
Arigori IksDe
26-06-2009, 21:38
Opcja 1 - Skladasz podanie do technikum gdzie chesz sie dostac , Opcja 2 - Wpisujesz sie na liste rezerwowych ;o
Jaros Jaroz Jaro
26-06-2009, 22:49
Siema.
Skończyłem gimnazjum,złożyłem podania i niestety dostałem się do marnej zawodówki;/.
Mam pytanie.Czy zawodówka oznacza koniec uczenia?Tylko te 2-3 lata takiej siakiej nauki(bo w zawodówce sie raczej ludzie nie uczą,napewno nie to co w LO albo w technikum)i już zawód.
Słyszałem na pocieszenie ,że skończe zawodówke,pójde do technikum(chyba dla dorosłych)zdam mature i moge iść na studia.
Jak to jest?
Równie dobrze na twoje pytania mogą odpowiedziec twoi rodzice na bank wiedzą !
A jesli juz. Po zawodowce nie dostaniesz super pracy ....a isc do zawodowki po to zeby pozniej isc do technikum dla doroslych to nie jest najlepszy pomysl.
Po samej zawodówce nigdzie nie idziesz chyba ze do pracy. :cool:
Jak kto woli i komu lepiej na takiej zasadzie to jest.
Siema.
Jak to jest?
Po Zawodówce masz zawód, kończysz technikum uzupełniające 2 letnie, zdajesz maturę, idziesz na studia albo już pracujesz : )
Mwmaker B
26-06-2009, 23:09
koles was w chuja robi ;] Bo mając 59pkt, kiedy wymagane jest 60 to napewno by Cię przyjeli.. juz nie wkręcaj.. chyba, że technikum juz macie tak zaludnione, że ludzie oknami wychodzą ;x. Pozatym teraz byla część druga naboru, od 30czerwca od 12 do 2lipca jest kolejna, ostateczna ;] ja wtedy się przepisuje wlasnie do innej klasy ;p. Dostałem się do teleinformatyka, ale nikogo tam nie znam wiec chce do elektronika ;] powiedzieli mi, że mam marne szanse a wiem ze i tak tam pojdę ;d.
Po pierwsze gratuluję Ci, że jesteś geniuszem :D
Z samego testu w 3 gim miałem 89 punktów :|
Nie martw się ziomek... Tacy po zawodówce zazwyczaj dochodzą dalej, niż ludzie po technikum/liceum.
#Down
No i zajebiście xD
przyznam sie moj tata jest po zawodowce, rozkrecil interes, wybudowal dom, samochód itp i jest dobrze nie ma czego sie obawiac.
Taa, spawacz dobra rzecz, poduczysz sie jezyka, wyjedziesz za granice i masz kasy jak lodu :]
W ogole jak sobie dobry zawod wybierzesz, to nie bedziesz zalowac. Jak nie spawacz, to murarz jest dobry i dobrze platny. Moj brat pracuje przy elewacjach (tez zwiazane z budownictwem) i zarabia nieraz ponad 5 tys, a srednia, to 4tys z kawalkiem, to juz tez nie mala sumka, jak na czlowieka z wyksztalceniem srednim (po liceum mechatronicznym). Wiec radze ci, zastanow sie nad wyborem zawodu :]
Btw. Z ocen itp mialem 58 pkt XD + do tego 64 pkt za egzamin i do LO sie dostalem ;DD
Idź na budowlankę :P
Nauczysz się podstaw, potem technikum uzupełniające, a w między czasie będziesz zapierdalał na budowie.
Potem idziesz na studia, zostajesz inżynierem. Możesz robić projekty, ale musisz poćwiczyć nad matmą i fizyką :D
jacek3332
27-06-2009, 13:37
59 punktów?! Ja do liceum potrzebuje 120. Oni mają racje mogłęś się pouczyć, to takie trudne?? Wystarczyłoby z przedmiotów mieć więcej punktów.
Sopranis
27-06-2009, 15:11
59 pkt to ludzie mają po 90+ z samych egzaminów :p
No nic pozostanie ci zamiatanie chodników, bycie woźnym w szkole, praca na śmieciarce, szambiarce, no i branie zasiłku.
Wiesz co?
Nawet mi cię nie żal.
Mi cię żal,kujonie je....y.To co robiłem przez cał rok to moja sprawa.Patrz sie na swoją inteligencje i ambicje.Jak chcesz zamiatać chodniki to zamiataj.Spotkam cie to cie to mi buty wypucujesz,albo cie nimi skopie leszczu.W śmieciarce to sie urodziłeś i nie gadaj że ci źle było,bo chociaż tam miałeś lepsze warunki niż w domu.
Wiesz co?-śmigło.
@Mwmaker B.
Żałosny jesteś,po cholere bym ten temat robił?Widziałem jak inni mieli jeszcze więcej punktów odemnie i w zawodowej są.Bardzo chciałbym pujść do Technikum,jeśli by była taka możliwość,więc nie pie......l głupot że z was se jaja robie!
Topic.
Trudno że miałem tyle punktów.W przeciwieństwie co do was ja nie siedze ciągle w domu.Wychodze na dwór,a jak wy siedzicie w domu nie macie co robić,padniecie w tibi to zaraz książka i do nauki.Albo zmuszają was rodzice.
I nie kozaczcie że wy tacy pro jesteście,pierw pokażcie świadectwa(w temacie na forum)a nie mówcie że wam sie niechce i piszecie że macie z Zachowania-Celujący(naprawde żal)
Poszedłem na Mechanika pojazdów.
Mi cię żal,kujonie je....y.To co robiłem przez cał rok to moja sprawa.
Ten 'kujon', gdzieś w swoim życiu zajdzie i będzie KIMŚ.
Żałosny jesteś,po cholere bym ten temat robił?Widziałem jak inni mieli jeszcze więcej punktów odemnie i w zawodowej są.Bardzo chciałbym pujść do Technikum,jeśli by była taka możliwość,więc nie pie......l głupot że z was se jaja robie!
Gdybyś nawet fartem trafił do technikum, to uwierz, że przepisałbyś się po I półroczu, bądź po roku ;) Niektórzy mają wystarczającą ilość punktów do danego technikum i odpadają po roku, bo za dużo jedynek :]
Trudno że miałem tyle punktów.W przeciwieństwie co do was ja nie siedze ciągle w domu.Wychodze na dwór,a jak wy siedzicie w domu nie macie co robić,padniecie w tibi to zaraz książka i do nauki.Albo zmuszają was rodzice.
I nie kozaczcie że wy tacy pro jesteście,pierw pokażcie świadectwa(w temacie na forum)a nie mówcie że wam sie niechce i piszecie że macie z Zachowania-Celujący(naprawde żal)
No spoko, nie siedziałeś w domu miałeś czas na 'prywatne życie' jest super elegancko. Ale co za kilkanaście lat powiesz swoim dzieciom? "AAaa wiecie, ja to nie siedziałem w domu jak te inne kujony i mialem zajebiste zycie, tyle że teraz musze zmiatać ulicę, bo nigdzie indziej pracy nie znajdę :)"
Przecież wystarczy siąść w domu te 2h, odrobić samą pracę domową, a resztę czasu poświęcić na powtarzanie tego co było na lekcji.
Mnie wystarcza 1h no i czas na odrobienie prac domowych.
Przychodzisz ze szkoły - 15.00
Do 17 poświęcasz czas na naukę, a potem czas wolny...
Chciałbym tak ...
Wracam ze szkoły o 16, odrabiam lekcje, mam czas wolny, i po 22 się zaczynam uczyć. Tak mam od gimnazjum i uczę się w nocy przy muzyce, bo inaczej nic z tego nie wychodzi ...
Jak jesteście słabi, tj macie przewagę 3 na świadectwie, to odpuśćcie sobie liceum.
@ktosII
Co ty pierdolisz w ogóle człowieku?
Po liceum musisz iść na studia, a potem idziesz do pracy do biura za 2-3 tysiące... i to jest szczyt marzeń?
To nie te czasy kiedy studia były dla tych "lepszych"...
@topic
W dzisiejszych czasach brakuje ludzi takich jak dobry hydraulik, mechanik czy lakiernik...
Dlatego dobrze jest iść do technikum/ zawodówki.
Sopranis
29-06-2009, 17:25
Ktoś II
Ja sie nic prawie nie uczyłem,ta szkoła nie była taka wymagająca.Jak w klasie z 25 uczniów było,a w moim wieku osób,jak dobrze licze(bo moge sie mylić) to w moim wieku było 8 osób.a w klasie było dwadzieścia coś osób(pare osób pełnoletnich)nie chodzili do szkoły to z dziennika wykreślili. Dlatego oni sobie tak olewali szkołe,pod koniec wszystko zaliczali:).Jeden o rok starszy mówił mi że ma czterdzieści cos punktów,po dalszej rozmowie dowiedzieliśmy się ze ma tyle razem z 3 testów.
Ja sie nic prawie nie uczyłem,ta szkoła nie była taka wymagająca.Jak w klasie z 25 uczniów było,a w moim wieku osób,jak dobrze licze(bo moge sie mylić) to w moim wieku było8 osób.a w klasie było dwadzieścia coś osób(pare osób pełnoletnich)nie chodzili do szkoły to z dziennika wykreślili .Dlatego oni sobie tak olewali szkołe,pod koniec wszystko zaliczali:).Jeden o rok starszy mówił mi że ma czterdzieści cos punktów,po dalszej rozmowie dowiedzieliśmy się ze ma tyle razem z 3 testów.
Ale powiedz mi. Chcesz być jak oni? Chcesz zarabiać grosze za jakieś prace gdzie się poniżasz? Sprzątać na ulicy? Przecież można poświęcić trochę więcej na naukę. Bo "oni".. Nie patrz na innych tylko na siebie. Pomyśl czasem czy chcesz dojść do czegoś w życiu.
Guzek
Co ty się załamujesz, dobra zawodówka jest lepsza od b.dobrego technikum. Fach masz odrazu w ręku, mój kolega poszedł do zawodówki na spawacza i ma teraz w życiu jak w "raju" tzn. b.dużo zarabia. Co prawda nie będziesz po zawodówce miał średniego wykszałcenia... Ale w zawodówce jest więcej praktyk niż nauki, przydadzą Ci się w życiu.
Co Ty gadasz?! Prawda jest taka, że teraz poszukują ludzi tylko z średnim. Twój kumpel mógł mieć szczęście lub znajomości, ale nie gadaj głupot, że dobra zawodówka jest lepsza od bardzo dobrego technikum! Sam skończyłem technikum rok temu i jestem zadowolony. Praca zaczyna mnie troszkę denerwować, ale jak przychodzi Dzień Matki Boskiej Pieniężnej (czyt. wypłata) to oczka mi się świecą ($$$ w oczach) :)
Myślę, że mając zawodowe wykształcenie nie miałbym tak dobrze płatnej pracy. Nie będę pisał ile zarabiam bo nie o to tu chodzi. Technikum czteroletnie lepiej Cię przygotuje do egzaminu zawodowego niż Technikum uzupełniające.
DannRook
59 pkt to ludzie mają po 90+ z samych egzaminów
Wiesz co?
Nawet mi cię nie żal.
Nie ważne ile punktów zdobył powinieneś mieć do niego szacunek! Jaką masz pewność, że nie będzie mieć lepszej pracy od Ciebie? Mój kumpel skończył zawodówkę. Dokładnie to sprzedawcę, a pracuje jako dostawca mrożonek i ma na rękę 2.300 złotych.
Do wszystkich
Nie ważne jaką pracę się wykonuje i ile się za nią zarabia. Najważniejsze, aby sprawiała przyjemność.
Hmmm kruwa ja se tak myśle i zawsze chciałem być pospolitym człowiekiem i nadal się tego trzymam mam zamiar zostać Prawnikiem/Lekarzem może jako lekarz 2k max będe wyciągał ale wiadomo uśmiechy i podziękowanie ludzi jakby "uzupełnią" mały zarobek ;P a jako prawnik wybraniając uczcciwych ludzi/przestępców też w pewnym sęsie przyczyniam się do uszczęśliwienia człowieka :P
Martin16
29-06-2009, 21:33
@Sopranis.
Rozumiem, że mozesz być zły ze pisza ci prawede, ale zazwyczaj tak jest ze prawda jest najgorsza... Mówisz ze nauka jest dla kogoś najważniejsza i ktoś niema czasu an wyjśćie na dwór. Gówno prawda.. trzeba mieć narąbane we łbie zeby z ocen i testu mieć 59pkt.. Jesteś mało inteligentny albo nie chodzisz do szkoły z samych 2 testów miałem 59pkt i gówno sie ucze.. Na testach trzeba było jedynie logicznie myślec nic więcej ...
master kallhi
29-06-2009, 21:56
Hmmm kruwa ja se tak myśle i zawsze chciałem być pospolitym człowiekiem i nadal się tego trzymam mam zamiar zostać Prawnikiem/Lekarzem może jako lekarz 2k max będe wyciągał ale wiadomo uśmiechy i podziękowanie ludzi jakby "uzupełnią" mały zarobek ;P a jako prawnik wybraniając uczcciwych ludzi/przestępców też w pewnym sęsie przyczyniam się do uszczęśliwienia człowieka :P
Nie wiesz co mówisz XD lekarze 2k to zarabiają od państwa a co najmniej drugie tyle zarabiaja prywatnie ;].
@topic
Zawodówka dobra szkoła... Ktoś wkońcu musi robić tą prace nie ? Za granicą spawacze,hydraulicy itp zarabiaja wiele wiecej niz w Polsce. Wdg mnie liceum jest dla tych bardziej ambitnych.... którym chce się uczyć , ale prawda jest taka że jest niska szansa abyś został kierownikiem po zawodówce ;p
.:Speed Fireman:.
29-06-2009, 22:07
@up
Lekarze zarabiają 70zł/h jak jeżdzą karetką. W szpitalach zarabiaja 130 zł/h, + prywatne gabinety, więc nie mają co narzekać.
@topic
Nie wiem jak można mieć 59 pkt z ocen i testów. Do testu z polaka nie trzeba prawie nic się uczyć. Tam chodzi jedynie o zrozumienie tekstu. Nauczenie się dłuższej formy wypowiedzi to max 2-3 dni. Z matmy to wiadomo, że trzeba się pouczyć, aby dobrze napisać bo już tak łatwo nie jest. Z ocen powinieneś zdobyć minimum 21 pkt.
Sopranis
30-06-2009, 19:20
Yea.Być może będę chodził do technikum;d
Poszedłem dzisiaj do szkoły do dyrektora(vice) i mówie.
-Elo,mam 59pkt,moze zrobisz wyjatek
-wyjatkow niema(w tej chwili wypuszczam z ręki 50zł)
-coś panu spadło,podniose,prosze bardzo
-co ty kombinujesz
-oj coś tu z za kłnieża wystaje,o 100zł no to pan jest bogaty
-CO ty ROBISZ!!??
-Gadaj ile chcesz?
-Nie biore łapówek!....ale jeszcze z 500zł mógł być dać.
-Trzymaj.
Żarty żartami,ale na poważnie to z każdym sie idzie dogadać.Powiedzial abym z mamą przyszedł.I jakieś podanko sie napisze,że sie staram,że bardzo chce i takie tam,i raczej przyjmą;d.
Martin16/
Chodz mi jądra wylizać,wyliżesz?No choć wyliż mój nobiczku ty.
@Sopranis.
Rozumiem, że mozesz być zły ze pisza ci prawede, ale zazwyczaj tak jest ze prawda jest najgorsza... Mówisz ze nauka jest dla kogoś najważniejsza i ktoś niema czasu an wyjśćie na dwór. Gówno prawda.. trzeba mieć narąbane we łbie zeby z ocen i testu mieć 59pkt.. Jesteś mało inteligentny albo nie chodzisz do szkoły z samych 2 testów miałem 59pkt i gówno sie ucze.. Na testach trzeba było jedynie logicznie myślec nic więcej ...
Znam typa (z mojej byłej klasy) co z dwóch testów miał nie więcej niż 30 a nie leserował itp. rzeczy... po prostu nie wyszło...
@ktosII
Co ty pierdolisz w ogóle człowieku?
Po liceum musisz iść na studia, a potem idziesz do pracy do biura za 2-3 tysiące... i to jest szczyt marzeń?
To nie te czasy kiedy studia były dla tych "lepszych"...
Ja nigdzie nie napisałem, że po liceum się nie idzie na studia...
Pisałem, że po zawodówce może więcej osiągnąć niż Ci po liceum.
I tak masz raka.
Uwielbiam pierdolenie osób, którzy mówią "Bo mój kumpel zarabia w chuj kasy" a pokazał Ci jakiś dowód? Tylko nie dopierdalajcie tekstami "Bo pracuje za granicą"... Połowa 20~ latków to analfabeci, którzy ledwo po polsku mówią a odnajdują się za granicą? N/c.
Co do tego "po zawodówce więcej niż po LO"
Gówno prawda. Jeżeli człowiek ma chęci i ambicje to zwykła zawodówka mu nie starczy. Prawda jest taka, że jeżeli ktoś ma zamierzony cel do którego dąży to już na studiach jest wiadomo, że w życiu coś osiągnie... Wystarczy chcieć :< Wychodzenie z założenia, że dzięki zawodówce będzie się miało godne życie to chuj a nie prawda. Mam znajomego, który jest lakiernikiem... Zarabia grosze. Drugi siedzi na marketingu 2 rok i mimo nieskończonych studiów znalazł pracę X krotnie lepszą od tego pierwszego.
Lubie Placki
04-07-2009, 09:41
@up
A Ciebie wyjebali ze studiów bo grałeś ze mną w tibie XDDDDDDDDD
Sopranis nie rozumiem Ciebie? Ludzie Ci prawdę mówią, a Ty na nich wjeżdżasz jak na szmaty? To powiedz mi po co zrobiłeś ten temat? Pochwalić się swoją głupotą, czy może szukaniem pomocy? Jeżeli to ta druga opcja, to okaż szacunek to i inni będą go mieli do Ciebie, człowieku myślisz, że jak nosisz dres, jesteś łysy czy jeszcze chuj wie jaki to możesz wszystko? Kultury trochę...
@topic
Idź do tego technikum i módl się abyś przeszedł do następnej klasy...
Nie chce mi się wszystkiego czytać, ale napisałeś tam, że miałeś 59 ptk, a od 60 brali do technikum, więc jest takie coś jak odwołanie od decyzji i drugi nabór, nie wszyscy którzy się dostali chcą iść do tej szkoły tzn. Np Ktoś złożył podanie do dobrego liceum (bał się, że się nie dostanie) i złożył podanie do tego własnie technikum, a dostał się do liceum i technikum, podpisuje chęć woli nauki w liceum i jego miejsce się zwalnia... Trzeba czasem pomyśleć ;) Sam dostałem się do technikum z 86 ptk, a od 85 brali... Więc można powiedzieć, że na ostatnim miejscu, a skończyłem klasę z ponad 4.0 średnią ;) Wystarczą chęci...
Bardzo chciałbym pujść do Technikum
Aha.
@up
Lekarze zarabiają 70zł/h jak jeżdzą karetką. W szpitalach zarabiaja 130 zł/h, + prywatne gabinety, więc nie mają co narzekać.
No. Przecietny lekarz pracuje okolo 35 godzin.
35 x 130 = 4550
4550 x 4 = miesiac = 18200.
No. Lekarz w szpitalu zarabia 18 tysiecy miesiecznie. pozdro.
James Bond
05-07-2009, 02:13
Dobra to nie jest śmieszne.. ale jest taka opcja ze to SZKOŁA OSTATNIEGO WYBORU i muszą Cię przyjąć chyba nie ? a co to za zeta że mają wyższe wymagania niz TeKnikum ??... Moze badania nie tak albo maja przerost uczniow danego zawodu albo w ostatecznosci nie maja takiego profilu aktualnie 0,0
Polecam Technikum.
Bedzie duzo łatwiej na studniach.
DannRook
05-07-2009, 18:58
Ale wy jesteście inteligentni...
Tak, faktycznie potrzebują hydraulików, spawaczy etc.
A wiecie może dlaczego ich potrzebują?
Dlatego, że nikt nie chce się brać z taką pracę przy tak marnym wynagrodzeniu.
@Deduś
Na pewno ktoś po zawodówce dojdzie w życiu do czegoś więcej niż ktoś po liceum informatycznym i studiach(zarządzanie i marketing). Parę pomysłów i ten ktoś przy odrobinie szczęścia ma swój własny biznes.
A taki ktoś po zawodówce bd całe życie spawał rury, sprzątał chodniki, siedział na kasie w sklepie i brał te 1500.
@Splaxor
2300 za rozwożenie mrożonek?Dobre :p
@topic
Jeszcze raz powtórzę, liceum dla ludzi ambitnych wybierających się na studiach, technikum dla ludzi również ambitnych, którzy chcą zaraz podjąć pracę, ew. jakieś studia zaoczne(choć przy 500 zlotych/m czarno to widzę :)
Zawodówka?
Haha, nie ma to jak wykształcenie gimnazjalne :)
@DannRook
Ale wy jesteście inteligentni...
Tak, faktycznie potrzebują hydraulików, spawaczy etc.
A wiecie może dlaczego ich potrzebują?
Dlatego, że nikt nie chce się brać z taką pracę przy tak marnym wynagrodzeniu.
Zgodzę się... Nie ma co iść do zawodówki, z taką myślą, że zrobie zawód i będę mógł pracować wszędzie... Zawodówka, jak to zawodówka 80% to przyjeby, które latają na 50% lekcji i zdają tylko dlatego, że nastraszą nauczyciela :o
Na pewno ktoś po zawodówce dojdzie w życiu do czegoś więcej niż ktoś po liceum informatycznym i studiach(zarządzanie i marketing). Parę pomysłów i ten ktoś przy odrobinie szczęścia ma swój własny biznes.
A taki ktoś po zawodówce bd całe życie spawał rury, sprzątał chodniki, siedział na kasie w sklepie i brał te 1500.
Prawda jest taka, że po studiach informatycznych czy tam innych ( jeśli ktoś jest na prwadę dobry w tym co robi ) to firmy się o niego biją... Znajomy, znajomego zdał studia w Krakowie (Uniwersytet Jagielloński) i zaraz miał propozycję typu : Na początek 2500zł + samochód + mieszkanie. Ale mówisz o tych 1500 zł z zawodówki czy ja wiem? 1200 to taki umiarkowany próg na jaki można liczyć.
Jeszcze raz powtórzę, liceum dla ludzi ambitnych wybierających się na studiach, technikum dla ludzi również ambitnych, którzy chcą zaraz podjąć pracę, ew. jakieś studia zaoczne(choć przy 500 zlotych/m czarno to widzę
Zawodówka?
Haha, nie ma to jak wykształcenie gimnazjalne
Liceum - ludzie ambitni, którzy 'są pewni', że sobie poradzą i mają chęci do nauki, bo niestety bez studiów, muszą iśc do szkół zaocznych czy tam innych i następne dwa lata, żeby zrobić zawód.
Technikum - (sam jestem) To dla osób takich bardziej leniwych, których celem jest zdanie matury, zrobienie zawodu i chęć wyobru się na studia (nie myślać o tym czy się je ukończy), a technikum można skończyć budowlane, a na studia iść na coś innego, po prostu masz 4 lata na zastanowienie się
Zawodówka - najbardziej opłacalny kierunek to 'Fryzjer' możecie się śmiać, ale osoba uzdolniona, zrobi kursy, otworzy własny salon i jest ustawiona, ale jak to się mówi, trzeba mieć fach w ręku ;)
ja 2 lata temu miałem 128 pkt i tak wybrałem technikum :rolleyes:
Ja miałem 121 pkt i wybrałem technikum BUDOWLANE dlaczego?
Dlatego, że jest lepsze od liceum i jeśli ktoś powie, że LO jest trudniejsze od technikum to ma chyba na.ebane w głowie ponieważ mam to co w LO praktycznie + przedmioty zawodowe + praktyka MOJE SŁOWA ZAPAMIĘTAJCIE:
NIE WAŻNE CZY SIĘ DOSTANIESZ WAŻNE CZY SIĘ UTRZYMASZ.
Moja szkoła tzn profil budowlany jest najlepszy w kraju, dowód? Na olimpiadzie z przedmiotów budowlanych na pierwsze 3 miejsca były 3 osoby z mojej szkoły a bodajże 5-6 w dziesiątce i w tym roku moja klasa stała się liczna 19 osób z 32osób. DZIĘKUJE:>
Taka mała rada odemnie napisz odwołanie albo idź jeszcze raz złóż podanie do technikum po Z nikim nie będziesz i nie pisz takich tekstów że ktoś po technikum ci będzie czyścił buty . Ja miałem inna sytuacje dostałem się do technikum i zmieniłem na LO i się dostałem:)
Ja miałem 121 pkt i wybrałem technikum BUDOWLANE dlaczego?
Dlatego, że jest lepsze od liceum i jeśli ktoś powie, że LO jest trudniejsze od technikum to ma chyba na.ebane w głowie ponieważ mam to co w LO praktycznie + przedmioty zawodowe + praktyka
Lepsze... Hmmm... To zależy dla kogo, niektórzy lubią dużo się uczyć i idą do liceum, aby przygotować się do studiów... Też jestem w budowlance i mam fizyke, chemie, biologie przez 2 lata, a nie cały okres nauki, a budownictwo jest związane z fizyką... Studia też fizyka, wiec po LO jak ktoś ma na prawdę chęci do nauki to tak... ;)
MOJE SŁOWA ZAPAMIĘTAJCIE:
NIE WAŻNE CZY SIĘ DOSTANIESZ WAŻNE CZY SIĘ UTRZYMASZ.
Moja szkoła tzn profil budowlany jest najlepszy w kraju, dowód? Na olimpiadzie z przedmiotów budowlanych na pierwsze 3 miejsca były 3 osoby z mojej szkoły a bodajże 5-6 w dziesiątce i w tym roku moja klasa stała się liczna 19 osób z 32osób. DZIĘKUJE:>
W jakim mieście ta Twoja budowlanka jest ? ;>
James Bond
09-07-2009, 01:28
Najbardziej opłacany zawód w szkole zawodowe to spawacz i nie ma bata, spawacz po kursach zarabia więcej niż taki spedalony fryzjerek który musi wyglądać jak pedał ;D
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.