Zaloguj się

View Full Version : Pomocy

Sir Tom'ek
05-07-2009, 13:18
Mam problem z włączeniem komputera ( pisze z laptopa ). Zaraz po włączeniu komputera wyskakuje strona z pierdołami i na samym dole pisz mi tak :
BOOT FROM CD:
DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER
Jak by ktoś wiedział co mam zrobić bardzo bym prosił o pomoc...
Z gory THX:mad:

DonieX <3
05-07-2009, 13:21
nic z tego tomaszku nie bedzie, pozostaje ci tylko rzut kompem przez okno ;/

jakanera
05-07-2009, 13:21
Masz wylaczone bootowanie dysku twardego, przez co windows sie nie wlacza.
Wejdz do BIOS'a przy wlaczeniu komputera (u mnie DEL'etem) wtedy gdy sa takie biale cyferki na czarnym tle (na samym poczatku wlaczania kompa) i poszukaj wlacz botowanie z dysku twardego zamiast z napedu CD w pierwszej kolejnosci...TO wszystko

Sir Tom'ek
05-07-2009, 13:25
thx za takie szybkie odp jakanera masz gg?

jakanera
05-07-2009, 20:46
Sir Tomasz zrob tak: jak ci radzi jakanera
Mi tez sie wydaje ze to musisz w biosie ustawic.
NIe dawno mialem ten sam problem z laptopem. Identyczny problem pobawilem sie w biosie i po problemie. Tylko 1 sprawa. Jesli znasz troszke chociaz angielski to mozesz sie za to zabrac. Ale chodzi o to bys wiedzial co pisze tam w tym biosie bo jak nie znasz jezyka angielskiego to nawet sie nei beirz za to bo przy najlepszym wypadku bedziesz zmuszony kupic nowy processor;] A jak znasz sie troche na angielskim lecz booisz sie sma wykonywac ta prace;] to wez jakas gazete lokalna znajdz nr do informatyka zadzwon przedstaw mu swoj problem i moze Ci sie uda bez zaplaty jakiej kolwiek naprawic twoj problem;] Pozdro;]

Bullshit. W najgorszym przypadku wystarczy reset biosa. Jak autor nie moze ustawic bootowania z plyty to niech rozkreci obudowe, wyjmie taka okragla bateryjke na 10 sekund ktora jest na plycie glownej i bios bedzie mial fabryczne ustawienia, czyli hdd bootowane w 1 kolejnosci.

Doktor
05-07-2009, 21:24
Ktos mi post ukradł :? Co za modek?
Up#
To moze byc wina dysku twardego ;o
Botowanie nie ma nic do rzeczy poniewaz predzej czy wczesniej musi przeczytac nie wazne czy 1 CD-ROOM czy HDD.

jakanera
05-07-2009, 21:27
A przyszlo Ci do glowy, że może mieć wlączone TYLKO bootowanie z CD?
Jeżeli nikt mu w BIOSie nie grzebal, to pewnie wina dysku twardego, bo samo na pewno się nie zmienilo...

Doktor
05-07-2009, 21:35
A przyszlo Ci do glowy, że może mieć wlączone TYLKO bootowanie z CD?
Jeżeli nikt mu w BIOSie nie grzebal, to pewnie wina dysku twardego, bo samo na pewno się nie zmienilo...
Gdyby tak było to by napisał.
Jestem prawie pewny ze to MBR (master boot sector). Czyli mamy problem z Boot Sektorem i w tym miejscu co ten dysk się uszkodził (główny blok startowy) raczej nic nie da się zrobić. Chociaż nie takich ludzi znałem. Gdzieś miałem taki program, do naprawy boot sektorów. :/

@

To niech zrobi format, wystarczy ze zmieni trochę rozmiar partycji i powinno być ok, ale nie nie jest 100%.
Mozna tez naprawic MDR. Jest wiele sposobów.

jakanera
05-07-2009, 22:25
Gdyby tak było to by napisał.
Jestem prawie pewny ze to MBR (master boot sector). Czyli mamy problem z Boot Sektorem i w tym miejscu co ten dysk się uszkodził (główny blok startowy) raczej nic nie da się zrobić. Chociaż nie takich ludzi znałem. Gdzieś miałem taki program, do naprawy boot sektorów. :/

Pamietaj, ze nie koniecznie on to musial ustawic. Faktycznie winny moze byc mbr, jednak teraz nic nie zrobi, ew. Instalacja drugiego systemu na drugiej partycji i poprawienie wpisu, chociaz watpie by tak bylo. Moim zdaniem instalacja drugiego systemu na innej partycji rozwiaze wszystkie watpliwosci; jesli dysk to podczas instalacji nie wykryje dysku, jak mbr to normalnie bedzie dzialal drugi system, a jak bootowanie to nie uda mu sie instalacja, ale dysk wykryje

Hjubert
05-07-2009, 22:55
Daj dysk do jakiegos sklepu komputerowego na sprawdzenie, czy on jeszcze "zyje" Identyczna sytuacje mialem, to samo mi wyskakiwalo. Oddalem dysk na sprawdzenie, to nawet te urzadzenia pod ktore je podpinali go nie czytaly i trzeba bylo nowy dysk kupic :o Kupilem Baracuda Seagate 160gb za 255zl. Jak narazie sprawuje sie bez zarzutow :)

Doktor
05-07-2009, 23:04
Daj dysk do jakiegos sklepu komputerowego na sprawdzenie, czy on jeszcze "zyje" Identyczna sytuacje mialem, to samo mi wyskakiwalo. Oddalem dysk na sprawdzenie, to nawet te urzadzenia pod ktore je podpinali go nie czytaly i trzeba bylo nowy dysk kupic :o Kupilem Baracuda Seagate 160gb za 255zl. Jak narazie sprawuje sie bez zarzutow :)
OMG
Odaj musk do sklepu.
Sprawdzić to sobie może sam.Dysk kupić tez, ale moim zdaniem nie będzie takiej potrzeby.

jakanera
05-07-2009, 23:12
@Up
Signed.

Autor. Looknij moj poprzedni post.

Sir Tom'ek
05-07-2009, 23:29
Ja niewiem co wy tu piszecie wogule... Dysk mam napewno dobry bo jest NOWY co prawda ma z pol roku ale jest dosyc nowy... Czasami mi sie takie cos pokazywało lecz gdy zresetowałemlub docisnołem kabelki to było all ok ale jak by ktoś mogł to niech pisze na na gg 8962903 zeby mi to wytlumaczyc od A do Z na chłopski rozum :/

jakanera
05-07-2009, 23:37
Skoro tak miales, co w tym przypadku wiele zmienia, i dociskanie kabelkow pomagalo, to mbr i bootowanie odpadaja, a wiec nic innego jak pukniety dysk. Oddaj na gwarancje. Btw jakiej firmy twardziel?

Doktor
06-07-2009, 10:14
Mam podobny problem, tylko ja nic nie musze dociskac. Poprostu resetuje komputer.
ps.
Odaj dysk na gwarancje, mój ma boot sektory i stracil juz polowe MB. Wiec dopóki masz gwarancje to go odaj.

Sir Tom'ek
06-07-2009, 13:17
Tylko podkreslam dociskanie kabelków nie zawsze działało....

Hjubert
06-07-2009, 14:54
Oddaj go na gwaracje, albo kup nowy... Z moim juz sie nic nie dalo zrobic i lezy teraz w szafce jakiejs ;s