PDA

View Full Version : Sztuki walki

Trampish
17-08-2009, 16:32
No cze.
Mam 16 lat. Od małego pociągały mnie sztuki walki. Trenowałem kyokushin przez 4 lata, ale musiałem przestać z braku czasu spowodowanego nauką. W kwietniu tego roku pojawił się w moim mieście kickboxing, co bardzo mnie ucieszyło, ze szkolnych 'problemów' jakoś wyszedłem i zacząłem trenować. Bardzo mi sie to podoba, chyba to najlepsza sztuka walki poza Muay Thai (marzę żeby zacząć trenować ale nikt lekcji nie prowadzi w okolicy). Ale niestety trener nie zamierza robić 'coś więcej', wygląda na to że chodzi mu tylko i wyłącznie o kase za treningi. Ćwiczy coraz mniej osób i wszystko wskazuje na to ze klub sie rozleci, a ja nie mogę żyć bez sztuk walki, to moja pasja. Mam w domu duzy worek bokserski, rekawice tez. W przyszłości chciałbym jeździć na różne turnieje/zawody/mistrzostwa, a przy okazji chcę zarabiać pieniądze dzięki sztukom walki(ale kasa jest tutaj najmniej ważna).
Mam 180cm wzrostu i ważę ok. 85kg.

A więc co polecacie trenować gdy upadnie kickboxing w moim mieście? Chodzi mi o szybkie efekty, w ostateczności boks też wchodzi w grę, ale wole wykorzystywać do walki także nogi. Poza tym chce kiedys brac udzial w K1, a tam bokserzy maja małe szanse (bardzo xd)

A może lepiej poczekać az pojawi sie cos dobrego w miescie a w tym czasie trenowac w domu samodzielnie?

@Bondi
U mnie nie ma MMA :s
@Sado
Najbliżej jest kickboxing 35km od mojego domu, wiec musialbym dojezdzac, potem zdechniety, zmeczony i spocony wracac. 35km to daleko, prawko bd mial za 2 lata wiec jest ciezko. Ale czego to sie nie robi dla pasji <3 Jak upadnie to tez wezme pod uwage ten dojazd.
Piszcie tez jakie polecacie inne sztuki walki.

Bondi
17-08-2009, 16:38
Zapytaj się Draha, On tu jest specjalistą : P Trenuj MMA, masz tam wszystko.

Nabijacz Postow
17-08-2009, 16:53
Chodz regularnie na ustawki . Z grulixem ofc

Sado
17-08-2009, 16:59
TYLKO KICK BOXING !
Jak padnie w Twoim mieście to szukaj gdzieś w okolicy i dojeżdżaj jakoś...
Vale Tudo, MMA, K1 też dobre, ale na bank nie masz tego w mieście .
Boks odradzam :p
Ewentualnie Krav Maga <3 !

Dαniel3k =)
17-08-2009, 17:13
Dla mnie najlepszą sztuką walki jest właśnie muay thai. U mnie w mieście na szczęście jest gdzie trenować, jestem z tego zadowolony ;D I ofc krav maga ^^ Co prawda mma też nie jest złe, ale jakoś mi bardziej pasi Muay ;d

Brain
17-08-2009, 18:18
Muay Thai jest to najlepszy wybór. Jak nie możesz tego uprawiać polecam MMA/ Kick Boxing. W ostateczności Kyokushinke/ Jeśli chcesz uczyć się wyłącznie jak dobrze lac to nie polecam Kyokushinki. Jak wiesz robi sie tam katy różne kyu itp ;D. (CHodziłem na to jak miałem 10 lat xd). Polecam też Aikido, Tekłundo (nie wiem jak się pisze po angielsku :/). A tak przy okzaji Muay Thai jest w Rzeszowie, ale chyba nie będziesz dojeżdżał 100 km. Kick Boxing jest w Przemyślu, Aikido w sp14, Kyokushinka to gim. 2 (ja tam chodziłem.)

Sopranic
17-08-2009, 21:01
A ja Ci powiem że jeżeli chcesz mieć zęby na swoim miejscu,niemieć problemów z nosem i brak dodatkowych kontuzji,to siedź na dupie i nie skacz jak pajac wymachując rękami.Bo Cie jeszcze gdzieś zabiorą,żebyś walczył w klatkach,podskakiwał,po twarzy dostawał,a ten co to organizuje będzie kasę trzepał.Bo jak mają 2 frajerów,którzy się ze sobą biją,to inni mają radoche,i na tym zarabiają.Ty będziesz obrywał,będą Cie tresować,że masz robić pompki,ćwiczyć itp,a sponsor będzie na tyłku siedział i liczył kasę.Chcesz być jakiś wojownik?To nie te czasy,to sport tylko a nie wojna z bronią "miecz i tarcza".Po boksuj se w worek od czasu do czasu,pobiegaj po lesie i już.Opłaci Ci się,forma Ci nie spadnie i twarz będziesz miał prostą(o ile jeszcze prostą masz.).

master kallhi
17-08-2009, 21:03
Boks , Boks no i ... Boks.

Jeśli jakiś sport walki to zdecydowanie boks :) Jakoś tak mnie pociąga ;] i sprawdza się na ulicy.

jeżeli chciałbyś wykorzystywać nogi to tak jak mówią inni, Muai Thai

A ja Ci powiem że jeżeli chcesz mieć zęby na swoim miejscu,niemieć problemów z nosem i brak dodatkowych kontuzji,to siedź na dupie i nie skacz jak pajac wymachując rękami.Bo Cie jeszcze gdzieś zabiorą,żebyś walczył w klatkach,podskakiwał,po twarzy dostawał,a ten co to organizuje będzie kasę trzepał.Bo jak mają 2 frajerów,którzy się ze sobą biją,to inni mają radoche,i na tym zarabiają.Ty będziesz obrywał,będą Cie tresować,że masz robić pompki,ćwiczyć itp,a sponsor będzie na tyłku siedział i liczył kasę.Chcesz być jakiś wojownik?To nie te czasy,to sport tylko a nie wojna z bronią "miecz i tarcza".Po boksuj se w worek od czasu do czasu,pobiegaj po lesie i już.Opłaci Ci się,forma Ci nie spadnie i twarz będziesz miał prostą(o ile jeszcze prostą masz.).

Weź ty idź już lepiej wagonami rzucaj :/

P3d0b34r
17-08-2009, 21:07
Hmm.. Mówicie, że ta sztuka czy inna jest najlepsza.
Za przeproszeniem, gówno prawda....
Używasz głowy to każda sztuka walki jest dobra..
Ja osobiście ćwiczę ju jitsu...
Może to nie jest jakoś super efektywne ale.. Lepsze to niż nic..
Ja Ci doradzam akurat ju jitsu.

MarcioL
17-08-2009, 21:16
Osobiście preferuje rodzaj walki typu "bierz dupe w troki i spieprzaj gdzie pieprz rośnie". Polecam.

|Kahir|
17-08-2009, 22:11
TYLKO KICK BOXING !
Jak padnie w Twoim mieście to szukaj gdzieś w okolicy i dojeżdżaj jakoś...
Boks odradzam :p
Ewentualnie Krav Maga <3 !

Yeach Krav maga Pro : D

Boks taki zły nie jest, wyćwiczysz sobie silne ramiona, szybkie ciosy ogólnie boks jest fajny można wiele się nauczyć i zyskać...
Twój wybór.
Albo Capoiera xD

DannRook
17-08-2009, 22:34
Krav Maga albo ew. Capoeira.
To 1 efektwne to 2 efektowne :p
To tyle.

Trampish
17-08-2009, 22:37
@MarcioL
Własnie miedzy innymi trenuje po to zeby tak nie postepowac ;)
@Sopranic
Takim 'nic nierobieniem' wiele nie zdzialasz w dzisiejszym swiecie. Bez sensu jest siedziec i nic nie robic, co Ci to da? A sport cos da, i to duzo. Wiele ludzi wychowalo sie w biedzie, strasznej biedzie, nie mieli gdzie spac, co jesc, a dzieki sztukom walki wyszli na prostą i teraz zyje im sie bardzo dobrze i sa bogaci. Nie cierpie takiego gadania "bo po co", "lepiej nie, bo cos sobie zrobisz"-zycie jest krotkie i trzeba je wykorzystac :) Lepiej robic cos niz nic!

Capoeira odpada - To jest bardziej taniec niz sztuka walki. Sztuka - ok, ale nie wiem czemu ktos to nazwal sztuka walki, bo do walki to ma daleko jeszcze.

@Brain
Ja chodzilem na Kyokushin do SP14, wiem ze jeszcze tam sa lekcje prowadzone. W kyokushin zeby sie nauczyc dobrze lac to trzeba trenowac dluuugie lata, wlasnie przez rozne katy itp. Mowisz ze kickboxing jest w Przemyślu - chodzi Ci o ten ktorego trener reklamowal sie w radiu eska? Bo wlasnie tam chodze i sie zanosi ze upadnie. Do Rzeszowa jezdzic nie bede, ewentualnie do jaroslawia moge bo tam jest dobra szkola.

@down
To nie jest MMA, oni sie raczej ucza jak sie bic z kibicami Czuwaju -.- Te ich derby i wojny kibicow...Wiesz o czym mowie xd.

Brain
17-08-2009, 22:43
Jeśli tak potrzebne to chyba kibice Polonii mają treningi MMA.

Artas
17-08-2009, 22:56
DO BOJU POLONIA PRZEMYSL ! ! ! GOGO CZUWAJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! CZUJ CZUJ CZUWAJ PRZEMYSL!!!!!!!!!!!!!!!!

topic
trampku polecam ci krav maga/kickboxing w jaroslawiu ( bedziesz trenowal na chorych prsychicznie) XD a boks jest dla zwyklych prostakow xd. CZUWAJ ***** DO BOJU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! CZUJ CZUJ CZUWAJ! gogogogo czuwaj najlepszych kolarzy ma !!!!!!!!!!

mowie ci krav maga/kickboxing marzenia sie spelniaja a twoim marzeniem jest byciem mistrzem w tym.. xd jesli ci to dobrze idzie rozwijaj sie ; ) a predyzpozycje masz ;d gogoog kickboxing Tramp!

Puntek
17-08-2009, 23:23
JA tam nie chodzilem nigdy na to bo mi top tam nie poptrzebne trza komus dac w morde to idziemy sie lac i git xD..
@top

Ale jak juz to trenuj dzudzisu (jujidsu) nie wiem jak to sie pisze srry ..Moj wujek to trenuje i zajebista sprawa.xD

Fresh
17-08-2009, 23:29
ja polecam ci trenowac pvp, swietna kadra w branicach jest xdd

a tak powazniej to kocham cie trampus ; *

Garqet
17-08-2009, 23:29
Wez idz sie zapisz na MMA , to jest wogole zajebiste swojego ojca rozpierdalam ... : ) a mam 15 lat a on jest 2 na 2 i 4 na 4..

Teotihuacan
17-08-2009, 23:34
loluwa
a ja myslalem ze jak zmieniasz manasy to jest pvp
chehce

Artas
18-08-2009, 00:21
JA tam nie chodzilem nigdy na to bo mi top tam nie poptrzebne trza komus dac w morde to idziemy sie lac i git xD..

pff, sztuka walki to nie 'dac komus w morde' do tego nie potrzebujesz głowy tylko lejesz i chuj. Praktycznie to samo co boks. Zreszta tobie to nie potrzebne, a jemu w zyciu moze sie przydac (chociazby do samoobrony).

top.
Trening czyni mistrza \m/. KICKBOXING!

DedaX's
18-08-2009, 00:55
pff, sztuka walki to nie 'dac komus w morde' do tego nie potrzebujesz głowy tylko lejesz i chuj. Praktycznie to samo co boks. Zreszta tobie to nie potrzebne, a jemu w zyciu moze sie przydac (chociazby do samoobrony).

top.
Trening czyni mistrza \m/. KICKBOXING!

pojebało cie plix ;<<?????

chciałbym MMA nie ma u nas w mieście może pójdę na KICKBOXING, ale zależy kto funduje xddddddd

Hjubert
18-08-2009, 01:38
Trenuje TKD WTF, (2 miesiace, ale szczegol) teraz akurat mamy przerwe wakacyjna, od wrzesnia zaczynamy znow. Narazie Bialy pas z zolta belka (wiem, kox :D). Dojezdzam 10km+ 2 razy w tygodniu, bo to jest jedyna szkolka w okolicy. Nie trenuje po to, zeby "isc i dac komus w morde", tylko sam dla siebie, Tak jak autora tematu SW interesowaly od dziecka, Bruce Lee i Jackie Chan, to byly wzory :D Zawsze chcialem tak wymiatac jak oni ;o W ogole, podoba mi sie walka na odleglosc, nie lubie w zwarciu, wole z nogami noo i TKD praktycznie wykorzystuje same nogi i mozna sie dobrze rozciagnac. Ogolnie podoba mi sie ;) Nie zaluje, ze sie zapisalem. Tylko teraz nie wiem, czy bede czasowo wyrabial, bo teraz do nowej szkoly ide i nie wiadomo jak bede stac z czasem ;|

Post jako reklama TKD :O

Sopranic
18-08-2009, 12:19
@MarcioL

Takim 'nic nierobieniem' wiele nie zdzialasz w dzisiejszym swiecie. Bez sensu jest siedziec i nic nie robic, co Ci to da? A sport cos da, i to duzo. Wiele ludzi wychowalo sie w biedzie, strasznej biedzie, nie mieli gdzie spac, co jesc, a dzieki sztukom walki wyszli na prostą i teraz zyje im sie bardzo dobrze i sa bogaci. Nie cierpie takiego gadania "bo po co", "lepiej nie, bo cos sobie zrobisz"-zycie jest krotkie i trzeba je wykorzystac :) Lepiej robic cos niz nic!
.

Ja niemowie CI żebyś nic nie robił.Możesz sobie pograć w nogę,tenisa,siatkówkę,popływać.Ale widziałem na discovery chanel,albo na national geographic że w chinach trenują i to np kung fu,to rożne style,a nawet że uodparniają na ból wybraną część ciała,waląc się w nią czymś twardym.Chcesz walczyć,możesz zginąć.Masz bardzo dużo rozsądku?Jak już się wytrenujesz,będziesz dalej miał zęby i będziesz umiał walczyć i da Ci ktoś do ręki kontrakt na walczenie z innymi "na ringu,w klatkach"podpiszesz go?Wiesz że możesz zginąć.Piłkarze na boisku giną biegając i kopiąc piłkę,bokser,karateka czy inny walczący nie może na ringu umrzeć?Potrenuj trochę,po boksuj w worek i jak Cie ktoś będzie chciał sprać to bij się z nim.A nie walki na śmierć i życie.Polecam abyś z kumplem,co się też interesuje sztukami walki,pooglądał różne techniki.Potem we 2 do lasu,na łąkę czy gdzieś i se trenujecie.

Koneser Keczapu DeDaX's
18-08-2009, 12:50
Ja niemowie CI żebyś nic nie robił.Możesz sobie pograć w nogę,tenisa,siatkówkę,popływać.Ale widziałem na discovery chanel,albo na national geographic że w chinach trenują i to np kung fu,to rożne style,a nawet że uodparniają na ból wybraną część ciała,waląc się w nią czymś twardym.Chcesz walczyć,możesz zginąć.Masz bardzo dużo rozsądku?Jak już się wytrenujesz,będziesz dalej miał zęby i będziesz umiał walczyć i da Ci ktoś do ręki kontrakt na walczenie z innymi "na ringu,w klatkach"podpiszesz go?Wiesz że możesz zginąć.Piłkarze na boisku giną biegając i kopiąc piłkę,bokser,karateka czy inny walczący nie może na ringu umrzeć?Potrenuj trochę,po boksuj w worek i jak Cie ktoś będzie chciał sprać to bij się z nim.A nie walki na śmierć i życie.Polecam abyś z kumplem,co się też interesuje sztukami walki,pooglądał różne techniki.Potem we 2 do lasu,na łąkę czy gdzieś i se trenujecie.

Niedojebany to ty widze jestes kurfa, to nie USA gdzie sa walki w klatkach, a pozatym poglądaj sobie na extrime walki w klatka, czy to kuva na smierć i życie?,
a pozatym piłka nożna, to też sport w którym możesz sobie złamać noś, no weź juz nie pierdol :|
na łąke do lasu możesz iść ze starym, krva, lepiej sie uczyć od tego co ma doświatczenie niż od filmików na YT.
Właśnie, tony wyszłeś na taką pizdke małą mamusi, schowałeś sie juz pod sukienką :<, jeśli coś umiesz masz doś to raczej nie złamiesz sobie tak szybko nosa, ręki.

edit/ te co podgrubiłem
oglądałeś, oglądałeś, myślisz że telewizja nie kłame? to masz dzieciaku najebane na maxa... nie da się od tak bulu zlikwidować ;//, a pozatym jesteśmy kurva w chinach?

Trampish
18-08-2009, 14:24
Omg Sopranic...Jakie do Qrvy nedzy walki w klatkach? Jaka smierc? Co ty mowisz, czlowieku ! U nas jak up pisali nie ma walk w klatkach, poza tym to nielegalne. Smierc? Powiedz mi kiedy ostatnio ktos zginal na podczas walki sportowej. Rownie dobrze moge nie wstawac z lozka, bo moze sie potkne jak bede szedl, przewroce, walne glowa w podloge i umre. Wiec? Mam nie wychodzic z domu bo moge zginac na schodach? Nie przesadzaj, ogladales kiedys w ogole w tv walki na ringu? To nie sa walki rybek czy kogutow, ze ktory przezyje ten wygra. To sa walki ludzi, ktorzy maja takie same prawo do zycia. Tutaj sie wygrywa inaczej niz zabijajac.

Teos
18-08-2009, 16:20
Zapisz się na boks jak dla mnie dobry sport bokserzy znają dużo uników zwodów i innych dupereli ;) . A co do tych innych to Muai Thai , K1

Laluś
18-08-2009, 17:41
Tramp, naoglądałeś się Pałer Rendżersów i głupiejesz...

Τettmeier
18-08-2009, 17:47
Tramp, naoglądałeś się Pałer Rendżersów i głupiejesz...
100% agree. : (

Oriental
18-08-2009, 20:26
Po 1 boks to nie sztuka walki

@Brain

"Kyokushinka". Mów konkretnie, bo odłamów Kyokushinu jest 8.

a kata to nie wymachiwanie ręką, tylko czysta "sztuka" walki. Jak miałes 10 lat to sie nie dziwie, ze tak wtedy myślałeś

Btw. Ju-jitsu nie efektywne, słabe ?

Ju-jitsu (chyba brazylijskie) jest chyba najlepszą sztuką walki na świecie (każdy ofc. będzie bronił swojego, ale tak mówia fachowcy. Jest tam mix, pieści, nogi, chwyty, dźwignie itd. może i w pięściach nie są dobzi jak bokserzy, a wnogach nie tak dobzi jak zawodnicy taekwondo, ale zawsze po trochu.)

Jak chodziłes na Kyokushin, to chodź dalej. Krav maga też jest bardzo dobra. Zresztą rób jak chcesz >.<

Arcano
19-08-2009, 00:54
Polecałbym Ci Muay Thai, ale mówisz że nie masz możliwosści, w takim razie polecam Teakwondo, Krav Maga, Vale Tudo, MMA. Jeśli zaś lubisz sie popisywać, robić salta i kopać polecam Capoeira.

Sasha
19-08-2009, 08:47
Jeśli chcesz kopać nogami to muay thai. (nogi + pięści)
A jeśli coś więcej do tego to vale tudo :) (nogi + pięści + walka w parterze)
@edit
Tyle, że nie wiadomo czy będzie w twoim mieście :/

Midi12k
19-08-2009, 08:54
Ja chodze na Ju-Jitsu i jakoś robie radzę. ;) A tak w ogóle, to podobno Krav Maga (?) jest skuteczna. ;P

Laluś
19-08-2009, 11:58
robić salta i kopać polecam Capoeira.

Tak, tylko Capoeira to nie jest sztuka walki, lecz taniec. ;)

Sado
19-08-2009, 12:12
[...] I ofc krav maga ^^ [...]

Yeach Krav maga Pro : D [...]

Krav Maga [...]

trampku polecam ci krav maga [...]

Krav maga też jest bardzo dobra. [...]

[...] w takim razie polecam Krav Maga [...]

A tak w ogóle, to podobno Krav Maga (?) jest skuteczna. ;P

@Topic
Już mówiłem Krav Maga :)
Ewentualnie BJJ, Vale Tudo :P

*Razor*
19-08-2009, 21:35
Polecam ci Balet rozjebiesz tym każdego nim zdąży cie zaatakować ;d

-Kwas-
20-08-2009, 02:08
Polecam Muai Thai (chyba dobrze napisalem), z tego co widziałem to na ulicy z tym sobie dobrze ludzie radza ;)

Pedo Bear
20-08-2009, 08:10
Jeżeli masz zamiar zacząć trenować parter to zdecydowanie :
Zapasy -> Brazylijskie Jiu-Jitsu

Jeżeli masz zamiar zacząć trenować stójkę to zdecydowanie :
Kick-boxing / Vale tudo

Polecam Muai Thai (chyba dobrze napisalem)
Muay Thai*

Btw. Ju-jitsu nie efektywne, słabe ?

Ju-jitsu (chyba brazylijskie) jest chyba najlepszą sztuką walki na świecie (każdy ofc. będzie bronił swojego, ale tak mówia fachowcy. Jest tam mix, pieści, nogi, chwyty, dźwignie itd. może i w pięściach nie są dobzi jak bokserzy, a wnogach nie tak dobzi jak zawodnicy taekwondo, ale zawsze po trochu.)

Podbijam, BJJ póki co jest najlepszą sztuką walki na świecie i to nie ulegnie prędko jakiejkolwiek zmianie.

chciałbym MMA nie ma u nas w mieście może pójdę na KICKBOXING, ale zależy kto funduje xddddddd

Pierw poczytaj i dowiedz się co to jest Mixed Martial Arts bądź przetłumacz sobie na Nasz ojczysty język,
nasłuchałeś się o MMA i myślisz, że to jest sztuka walki, co drugi w dzisiejszych czasach trenuje MMA (ironia).

Ahh MMA nie wspominając już o wymienionym przez Ciebie K1 co nie jest sztuką walki lecz organizacją promującą walki na zasadach kick-boxingu.

Krav Maga albo ew. Capoeira.
To 1 efektwne to 2 efektowne :p

To 1 - strata czasu, pieniędzy.
To 2 - nie jest sztuką walki lecz tańcem i nie sprawdzi się na ulicy.

Romek
20-08-2009, 11:58
Przytyj 100 kg i trenuj sumo :D A jak nie to trenuj trenuj i jeszcze raz trnuj

Rzes
29-09-2009, 18:31
kick boxing muai thai