View Full Version : Dragon Ball - ogólne rozmowy
Witam, wpadłem na pomysł aby na tym umarłym tibijskim forum porozmawiać o starym anime Dragon Ball'u, rozumiem, iż jest to forum tibijskie ale może coś odmiennego również tu może być :]. Nie wiem czy są tu fani tej bajki, lecz licze, że tak :). Bywałem na kilku forach, na tym dopiero zaczynam, i wiem, że są osoby, które nie akceptują żadnych tematów tzn. dzieci, które nie ukończyły 16 roku życia. Uważam, że osoby powyżej 16 - stki są troche poważniejsze ;P. Oczywiście są wyjątki. Tak więc nie życze sobie róznorakich wypowiedzi : 'to bajka dla dzieci', 'jestes dzieckiem', 'jesteś głupi' i innych... Nie wiem czy to dobry dział, ew. prosze jakiegoś admina o przeniesienie ;)
Tak więc co myślicie o b.starym anime Dragon Ball, jakie macie refleksje. Co sądzicie o "wojnie" pomiędzy Dragon Ball a Naruto, gdy byliście "bajtlami" tzn. dziecmi patrzeliście na RTL 7 na DB ? Bardzo was wciągnał. Może was teraz zaciekawił. Chodzi mi o to aby tu stworzyć ogólny czat :). Spróbujemy może się uda.
Pozdrawiam Alvaros.
P.S
Prosze jakiegoś admina o zmiane nazwy tematu. Ogólnie rozmowy - na ogólne rozmowy ^^
Mały błedzik :D
@Down
Hehe, dokładnie biegło się do domu, obejrzało się odcinek i na podwórku godzinami gadało o jednym odcinku XD. Pamiętam jak jeszcze utożsamialiśmy się z bohaterami ^^, udawanie KameHameHa! xD, to były czasy. Dragon Ball miał coś w sobie - strasznie wciągał.
Pamiętam jak kiedyś szybko z podwórka się przychodziło żeby obejrzeć DB.
Każdy "sezon" widziałem po 3 razy i chyba skuszę się na 4 raz. Pozdrawiam
@Naruto mnie nie wciągnęło tak jak DB. Jakoś nie przypadło mi do gustu.
@Najlepsza według mnie część to i jest DBZ
A raczej dzieckiem też nie jestem bo miesiąc temu stuknęło mi 18 latek.
Pampalini
18-08-2009, 22:21
Oglądało się to kiedyś :) pamiętam zawsze gdy grałem z kolegami w piłkę a dochodziła godzina 18 bo o tej godzinie chyba leciał db zapraszałem 2-3 kumpli żeby to oglądać.. db gt było by może fajne gdyby robil to ten sam gostek co db i dbz .. ogólnie mam jeszcze all odcinki na plytach 40 gb przeszło :D i czasem powspominam sobie te bajkę .. mam tez cała kolekcje kart DBZ :D z Chio czipsów :)
Oczywiście ze jako dziecko oglądałem DB, wtedy bardzo to lubiłem. Teraz DB wydaje mi sie strasznie banalne. Nie podoba mi sie tam to, że każda postać ma takie ogromne mięśnie. Oglądałem u kumpla jeden odcinek DB GT (chyba, nie jestem pewny czy GT) i jak sie dwóch gości biło to wyglądało tak jak by byli nie wrażliwi na ból. Ogólnie przesadzona jest siła postaci. Od DB wole Naruto ,a dlatego ,że postacie tam występujące nie mają wielkich mięśni i takich potężnych mocy. Oczywiście wytrzymałość bohaterów jest większa niż w normalnym świecie ,ponieważ głupio by to wyglądało jak taki ninja dostał by pare ciosów z ręki lub nogi i byłby nie zdolny do walki. Fabuły tych 2 anime nie moge porównać ponieważ zwyczajnie nie pamiętam do końca tej z DB :mad:. Czyli według mnie Naruto jest fajniejsze i wole je niż Dragon Ball.
Kiedyś oglądałem na rtl 7. Niedawno znów zaczołem oglądać na necie. Bajka wg mnie świetna i wciągająca. Naruto już tego nie ma. Nie podoba mi się tak bardzo ja db. Teraz są robione, że tak powiem, nowe odcinki starych - a dokładniej tych co miały miejsce w Z. Nazywa się to sezon Kai, jak się nie myle. Można je obejrzeć na dbpolska.net.
Oczywiscie pamietam jak razem z siostra ogladalem DB jeszcze jako maly chlopczyk :D nawet chcialem byc jak songo i puscic kamehameha :D ale pomimo wielu prob na siostrze nigdy mi sie to nie udalo :( ciekawe czemu :confused:jedynie nie podobalo mi sie jak bajke przejeli japonczycy i stracila sens i dalsze istnienie . Teraz juz jako dorosly chlopak moge tylko wspominac te czasy i za nimi tesknic, czasem obejrze sobie jakis odcinek, zeby na chwile sobie przypomniec jak to bylo, kiedy swiat wydawal sie tak prosty i tajemniczy a problemow praktycznie nie bylo :rolleyes: na naruto nawet nie chce patrzec :eek: stawiam na klasyke ;d
Moja kuzynka, która jest na studiach to czasem ogląda. Nawet zrobił zajebisty rysunek Vegety. Sam za tym nie przepadam.
Nie chciałbym nikogo urazić, ale nie wiem co Wy widzicie w tym anime? Za tamtych czasów każdy oglądał Dragon Balla, ale nic po za tym, no może jak wspomniał Pampalini, zbierało się te karty z tych chipsów i nic po za tym xd. Rozumiem dzieki ~12 letnie, ale młodzież? : d Ale to tylko moje zdanie xd
Akananto
18-08-2009, 23:07
Moja kuzynka, która jest na studiach to czasem ogląda. Nawet zrobił zajebisty rysunek Vegety. Sam za tym nie przepadam.
Twoja kuzynka ma genitalia mezczyzny :O?
Tak btw. kiedys sie to ogladalo
Spoko :P
@top
Oglądało się :P RTL 7 i jazda. Mam gdzieś na płytach wszystkie części ;)
Mortarius
19-08-2009, 01:10
Yea... 16:15 podwórko puste XD I jaki kanał miał w ciągu tych 15-20 minut największą oglądalność ? Wiadomo : D Kurde gdzie te czasy jak się zbierało te karty i wogule xd Nie miało się internetu i trzeba było czekać w tv.. Dragon ball nie miał sobie równych.. Właściwie nie ma.. A co do 'wojny' pomiędzy Dragonem a Naruto to można to skomentować tak;Naruto powstało później od Dragon balla i niektórzy patrzą na to z perspektywy lat.Myślą że co zrobione wcześniej tym jest lepsze.. A tu nie chodzi wcale o to :D Dragon ball ma coś takiego w sobie że nie da się tego porównać z Naruto ;d Być może gdyby 'super niania' nie narobiła kaszany w telewizji na temat Dragona to dalej by leciał w tv xd Ale kto wie... :D
Dragon Ball To stara Bardzo stara anima w poruwananiu z naruto To jest fajniesze
nie oglodałem naruto ale jestem w 100% pewny że to badziew
oglodałem wszystkie odcinki jakie mogłem obejrzeĆ DBZ Jest to zajebista ANIMA !
@up
Jak nie oglądałeś Naruto to skąd możesz wiedzieć ,że jest to "badziew" ?
Mi na początku nie podobało sie Naruto ,ale nim więcej odcinków oglądałem tym bardziej mi sie podobało.
@Topic
Wypowiadałem sie wcześniej
@2x up
Te a widziałeś odcinki Dragon Ball KAI? Nie, to nie kozacz..
@topic
Spoko anima :D Mam odcinki od początku do końca GT, czekam aż wyjdzie lektor dla KAI :D Zawsze lubiłem się pośmiać z songo, jak przy Bulmie zasuwał na golasa :D
Jedna sugestia co do tego tematu - Lepiej go skasować i zrobić ogólnie jeden o mandze i anime...
Dragon Ball: Napiszę tylko tyle że seria GT była do chrzanu
Zrobili z Yamcha & spółki szmaty które gadały że już na nic się nie przydadzą...
Myślę że to po to żeby tylko zarobić kasę...
Pozdrawiam - Zientek
@Zientek
Nie wiem czy to za dobry pomysł, konflikty tu mogły by się zrobić. Jedni za swoim anime, reszta za swoim...
@Temat
Aby DB znów leciał w tv było mnóstwo petycji, e maile do poszczególnych stacji, wszystkie zostały zignorowane...
Jaki moment uważacie za najśmieszniejszy i najbardziej wzruszający w DB?.
Najśmieszniejsze momenty to jak Songo w początkowych odcinkach Dragon Ball, sprawdzał kto jest jakiej płci XD. I drugi to gdy Yamcha walczył z tym duchem od Baby Guli i Kuririn zdjął Bulmie koszulke i Kame Senninowi poleciała krew z nosa ;P gdy to ujrzał( w polskiej wersji jest to wycięty kawałek ...)
Zakaz flamewarów pod groźbą warna/bana/etc. powinien załatwić sprawy...
Gorszy problem to taki że nie każdy interesuje się Anime/Mangą/Kulturą Japońską i Ci ludzie mogliby nam spamować, a wątpię by moderatorzy/admini tego forum chcieliby w tym działać...
@topic
Śmiesznych było bardzo dużo - Za najbardziej kultową i zabawną rzecz uważam Taniec Fuzji wymyślony przez Songo podczas walki Gogeta vs. Janemba. Kamesennin był bardzo w porządku ogółem :)
Wzruszający - Koniec GT... I jeszcze ta muzyczka z openingu gdy Songo odlatywał na smoku...
Podrawiam - Zientek
@down
Nie jestem pro...
Nabijacz Postow
19-08-2009, 09:35
Pozdrawiam - Zientek
Udław sie. Btw. myslisz ze jak zmienisz czcionke to jestes pro? :d
@topic
KAAAAAAMEEEEEE...HAAAAAAAAAMEEEEE...HAAAAAAAAAA
Lord Kdpl
19-08-2009, 13:36
Kiedys jeszcze na rtl7 albo to juz bylo na tvn7 leciał Yaiba przed Dragon Ballem...
ale oczywiscie DB rzadzi tez ogladalem ze 3 razy
Dαniel3k =)
19-08-2009, 13:58
jak to leciało to miałem z 5-6 lat;d wtedy to było coś... oglądałem wszystkie możliwe odcinki tego;P teraz wszyscy zapomnieli o tym, ale ja czasem sobie oglądne z jeden odcinek;d co do naruto, to nie jest wcale niczego sobie... dorównuje db, ale nie ma w nim wspomnień dziecięcych, każdy kto kiedyś to oglądał ma do tego sentyment ^^(bynajmniej ja).
Naruto vs DB?
Naruto = DB (chodzi tu o znak równości a nie o to że to to samo;o)
cze
Dragon Ball'a oglądałem 6 lat temu. To był hicior xd.
Ogladalem jak mialem 5-7 lat :] Teraz zreszta tez jak brat oglada. Moim zdaniem db jest lepsze od naruto. Gdy ogladalem db to w nocy plakalem bo snilo sie ze mnie bija ( ci z db xD)
Jem Pączki na 100%
19-08-2009, 20:01
Nie ma Fabuły DB,tylko naparzanka,nic więcej.
Naruto ma to coś...jeśli sie emocjonalnie zaangażujesz do postaci/wydarzeń to przy Naruto można łatwo uronić łezkę i za to wielbie to anime.
#down
j/w
#semp
Hooyu.mowie serio nabsie :p
@Up
Widocznie kolego nigdy nie oglądałeś uważnie DB, fabuły nie porównuj do Naruto. W Naruto fakt jest ale nie taka jak w DB. Jak byłem mały patrzałem z ogromnym zaangażowaniem na DB, minuty leciały jak godziny, potem spowrotem na podwórko i odrazu opowiadało się o tym odcinku do póznych godzin, udawało się czyny które bohaterowie robili w tym odcinku. Tuż przed spaniem sobie wszystko przypominało to było coś XD. Pamiętam jak z mamą pojechaliśmy do cioci a ona nie miała telewizora. Jak ja płakałem, że nie mogłem DB obejrzeć. Prawie całą noc nie spałem ;P. DB to był jak nałóg, nie mogłeś się od niego oderwać xD. A Naruto obejrzysz troche refleksji na ten odcinek i to wszystko ...
Nie chodzi mi o to aby urazić fanów Naruto, odpowiadam własnym kunsztem. Przynajmniej na mnie Naruto nie zrobiło takiego wrażenia jak DB.
Sempacz_
19-08-2009, 20:35
to przy Naruto można łatwo uronić łezkę i za to wielbie to anime.
haha XD
@topic
no no kiedys ogladalismy z bratem ale to juz dawno temu i walczylismy `kamehame rox XD`
.:Speed Fireman:.
19-08-2009, 21:03
Dragon Bóól Wegeta to żur, siedzi na plaży i jądra se smaży. Nagle przyleciał Songo i walnął go w jądro xd
Jak byłem mały to zawsze się ekscytowałem walkami Songa ze złymi charakterami.
MiXer do Kawy
20-08-2009, 21:41
@Dαniel3k
Otóz to. Ja osobiście nie przepadam za naruto, nawet więcej, nie lubię go, ale takie "równanie" jest najlepsze by określić obydwie anime.
@topic
No, to wpisujcie może swoje ulubione postacie ; )
Moją ulubioną był(jest) Piccolo <3333
Moją ulubioną postacią jest Genialny Żółw XD. Może nie jest za silny ale ma specyficzne poczucie humoru ;P. A jaki moment wywarł na was największe wrażenie?? taki specyficzny moment xd
$ UP
hahaha, właśnie chciałem sam sobie odpowiedzieć na to pytanie, ale mój, najbardziej zakodowany moment w mózgu to jest jak Son Goku SSJ3? Ten z ogonem, stoi w miescie przy gruzach i walczy z Komurczakiem (chyba?).
Ja pamiętam to :d ze szkoły każdy sprint do domu na Pokemony, potem na Dragon Ball a na końcu oglądało się Czy boisz się ciemności. Jak był Dragon Ball to były pustki na podwórku xD Pamiętam te czasy ;d
Guzek_II
22-08-2009, 11:25
To było coś, teraz troche pamięć o nim umarła lecz ja dalej próbuje czasem patrzeć. Teraz mam zamiar obejrzeć DB jeszcze raz od początku, troche to zajmie ale sie uda. Moją ulubioną postacią jest Dżeki Szun XD. A kto z was kozaqi wie jaka postać Akira Torayama najbardziej lubil? ;D
Kiedyś Dragon Ball był lepszy w oczach małego dziecka, Goku byłna prawde wielkim bohaterem. Teraz jak "ktoś" wspomniał stało się to banalne. Najbardziej w całej serii DB wkurzało Mnie, że np. Goku umarł tam 5 razy? Za każdym razem musieli czekać max rok, żeby wrócić do życia to jest głupie. Dragon Ball i Dragon Ball Z były niezłe, ale Dragon Ball GT to totalna porażka, Goku stracił moc bo go jakiś idiota zaminił w dziecko... i nie może sobie poradzić z grubasem z kamienia, na GT przestałem oglądać DB bo nie sprawiało mi satysfakcji.
Można też przypomnieć sobie co leciało po DB był to na prawde fajne filmy np. Dziewczyna z komputera (pierwsza miłość w TV xD), Czy boisz się cieności? etc.
Co do form Saiyan:
1. Żółte (wyblakłe włosy) błękitne oczy - walka z Frezeren SSJ.
http://www.ultimatedbz.com/pics/stage1.jpg
2. Żółte (ciemno złote włosy) - Wszystkie walki w DBZ tuż po zabiciu frezera formy 1 i 2 nie są zauważalne ale istnieją, SSJ2.
http://i268.photobucket.com/albums/jj34/simmsy01/gohanss2ju0.png
3. 2 forma z wielkim umięśnieniem tzw. w polskim języku umuskularyzacja USSJ
http://dbnao.net/klu/kurs/ussj.jpg
4. Forma z długimi ciemnymi żółtymi włosami SSJ3
http://www.myfavoritegames.com/ImageFolio31_files/gallery-db-z-gt-x/Goku/Goku_SSJ3/gokussj3posing5.jpg
5. Tą forme uzyskał tylko Legendarny Saiyan Brolly tzw. LSSJ.
http://www.freewebs.com/ukkelipukkeli/dragon_ball_z_gt_brolly.jpg
6. Futerko, podkrążone oczy i ogon - SSJ4 :P
http://ui12.gamespot.com/907/ssj4goku41_2.jpg
Widac kolega Up sie zna!! Polac mu!! xd
DB to bylo to cos co wlasnie opustoszalo podworka w godzinach popoludniowych mozna bylo ogladac i rozmawiac o tym godzinami i dniami. Mam all odc DBZ DBGT nie mam calosci DB i nie mam kinowek gdzies kiedys mialem jedna nieprztlumaczona ale wsiakla;/
Polecam wam strone www.kreskowka.pl. Tam znajdziecie wszystkie odcinki, wszystkie! i zarazem kinówki. Mnie osobiście się najbardziej podobała forma SSJ3 :)
@Guzek_II
Hm. Chyba Picollo? XD
Jaki atak wam się najbardziej podobał. Który wg was był najbardziej spektakularny?.
Uwaga!
Kolejna petycja o przywrócenie w telewizji Dragon Ball'a. Można stwierdzić, że kolejna ale ta ma największe szanse. Na wszystkich stronach fanowskich pojawił się taki news. Tak więc prosze was o poparcie tej petycji. Każdego, który chce aby to wróciło.
http://www.kreskowka.pl/nn-186/dragon-ball-znow-w-tv
W górnym linku, jest opisane. Co i jak mamy zrobić, lecz ja podam bezpośredni link do tego aby wspomóc tą akcje
http://www.tvn.pl/forumList
http://www.tele5.pl/forum/
Osoby, które chcą to wspomóc prosze o rejestarcje i wpis w ankiecie, licze, że to dla fanów nie będzie za trudne ;)
Bardzo bym się cieszył gdyby Dragon Ball był znów puszczany w TV. Dla zaostrzenia apetytu dodaje filmik związany z tą petycją ;)
http://www.youtube.com/watch?v=f4SM6Kr060w
Guzek_II
27-08-2009, 10:37
Powiem tak TVN się sam tego doprosił. Nie chcieli po dobroci to po złości, jak narazie 46 stron spamu o przywrócenie DB ok. 500 tematów!. Ponad 1000 postów. Nie wiem czy chcą czegoś jeszcze więcej. Teraz musi się udać.
Przy twoim filmiku się popłakałem, zapewne to przez tą muzyke. Piękne !!!
Pedo Bear
27-08-2009, 16:13
Nie ma co tu dużo pisać, żadne Anime/Manga nigdy nie dorówna poziomem Dragon Ball'owi ! Dragon Ball to jest klasyk, który dużo dobrego wniósł do Naszego życia, zresztą jest to jedno z dwóch anime, które w życiu oglądałem oprócz Dragon Ball'a był jeszcze kultowy Kapitan Jastrząb.
Pamiętam czasy jak biegło się pędem z podstawówki by zdążyć obejrzeć 2 odcinki Dragon Ball'a na RTL 7 a jak nie zdążyłem to płakałem, że rodzice nie nagrali mi tego na VHS! chwała dla Akiry Toriyamy za tak świetną produkcję jaką jest Dragon Ball ! potrafiłem płakać godzinami jak zabijali Songa i odlatywał do zaświatów, niejednokrotnie utożsamiałem się właśnie z tym bohaterem.
Do dnia dzisiejszego mam wszystkie karty Dragon Ball'a z różnych serii w klaserach, nie wspominając już o wszystkich tomach !
Byłem w kinie na 2 emitowanych animowanych filmach Dragon Ball'a
Fuzja
Atak Smoka
Oglądałem również pozostałe 11 filmów kinowych nieemitowanych w Polsce.
Sądze, że w Polsce były emitowane jeszcze 2 filmy kinowe :
Brolly The Legendary Super Saiyan
Dead Zone
Ani jeden ani drugi z wymienionych przez Ciebie kinówek nie był emitowany w Polsce.
TVN zapewne odrzucił apel o ponowne puszczenie DB. Lecz sądze, iż przyczyną było to, że ciągle powstawały rózne tematu i prywatne refleksje na temat DB. Cóż zobaczymy ;)
@Pedo Bear
Sądze, że w Polsce były emitowane jeszcze 2 filmy kinowe :
Brolly The Legendary Super Saiyan
Dead Zone
Tak mi się wydaje ;P. Tak dziwnie przeskakiwali te kinówki. Wyeemitowali tylko 4 kinówki spośród 23 kinówek z całego DB(4 z DB, 13 z DB Z i 6 z DB GT)
Ani jeden ani drugi z wymienionych przez Ciebie kinówek nie był emitowany w Polsce.
Jestem pewny, że jeden z nich napewno był. Na stówe był Brolly, jestem pewny bo na nim byłem... A Dead Zone, na 100 nie jestem pewny. Ale za to, że Brolly leciał moge sobie ręke uciąć.
Oriental
27-08-2009, 18:48
byłem mały to zawsze oglądałem tego znerwicowanego kolesia z ogonem i jego łysym kolegą z 6 kulkami na czole. Pamiętam odcinek jak Goku sie wkurvił i kupił blond farbe do włosów. To były czasy, wkurviałeś sie razem z nim...te emocje
Teraz jak chciałem wrócić do db, to pierwsze 100 odcinków dbz to walka z Przyprawą i jego 2 braćmi i Freezerem.... . Goku dostaję od freezera super hiper ultra cios niszczący galaktykę, goku znika na 1 odcinek po czym wraca z zniszczonym ubrankiem, paroma rysami i dalej może walczyć i tak sie ciorają 50 odcinków i zawsze mają płynne, szybkie ruchy i są coraz silniejsi... . Naruto jest dla młodzieży, nawet dorosłych (Shippuuden) (no chyba, że ktoś ogląda naruto na jetixie no to sie nie dziwie ze taka opinia ... ). W naruto, też jest pewny mechanizm, jednak nie jest on tak banalny jak w db. Teraz Naruto jest zdecydowanie lepsze, jednak kiedyś db był królem
Co do stroju w db.
Może to przez transofrmacje albo coś, ale ubranie np. Goku jest żółte i wygląda jak kimono. Zółte kimono jest używane przez mnichów shaolin, ćwiczący Kung Fu Wu Shu... ale to tylko moja teoria
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.