Zaloguj się

View Full Version : Oficjalny klient APO part 2

Akananto
15-09-2009, 12:46
Propozycja nie przejdzie z jednego prostego powodu - edytowanie klienta Tibii jest nielegalne w świetle prawa. Jeśli już, to Ekipa musiałaby stworzyć nowego, w 100% własnego klienta, od podstaw, a co za tym idzie stworzenie kilku tysięcy pojedynczych grafik...

Propozycja nie przejdzie.

Temat załozylem poniewaz nie chce aby Mc Maciek wprowadzał kogo kolwiek w błąd.

Drogi Macku, nie wiem czy wiesz ale samo uzywanie serwera tibijskiego do polaczenia sie z armia jest juz łamaniem prawa , co do pacc - jest to w pelni legalne jezeli odprowadza sie podatek dochodowy.

Marcelllo
15-09-2009, 15:50
Właśnie... Tworzenie klienta jest tak samo zakazane jak i tworzenie OTS...

Co do klienta - podpiszesz, że Created by APO & Cipsoft i będzie git - nie złamiesz aż tak bardzo praw autorskich :) Można wtedy dodać wiele nowych grafik, dzięki czemu można by więcej questów, przedmiotów, budynków i w ogóle zrobić :) Gra stałaby się ciekawsza i np. można było by zrobić już kilka questów dla h lvl'i :) Żeby questa można było robić co 3-4 dni lub przez miesiąc :D Edycja klienta nie jest aż taka trudna :) Sam kiedyś dodałem kilka itemów i wszystko poprawnie działało :) Ale niestety nikt nie mógł się połączyć bo mam adres IP na całe osiedle :/

Trzeba pomóc chyba im w tworzeniu :D

PS. Zmniejszyłaby się też liczba botów bo zawsze można pozmieniać all id itp :D

Aha
15-09-2009, 15:59
Właśnie, to zgłośmy to niech wyłącza ots. :)
Kto jest za?

Akananto (Damianku) wszyscy o tym wiemy, nie musiałeś nabijać posta.
Nie chce wprowadzić apo klienta ponieważ niektóre osoby miałby by problem.

Nietoperz
15-09-2009, 16:02
Własnie, to zgłośmy to niech wylacza ots. :)
Kto jest za?

Nikt się tym nie zainteresuje.

//marcelllo

100% racij.

///Topic
I tak coraz mniej Mortiis zarabia na Ots, wiec nic takiego nie bedzie, bo kto to zrobi?

Quik
15-09-2009, 16:06
Mc Maciek dał trochę głupi argument,bo sam OTS jest nielegalny...chyba,że APO dogadało się z Cipsoftem chociaż wątpię...jestem też ciekawy kto by się za to wziął..zresztą po co robić taki bajer?Nie zaszkodzi chyba trochę poczekać w ściąganiu ip changera i oficjalnego klienta?;) Ja jestem na tak by zrobili..
pozdrawiam Quik

Akananto
15-09-2009, 16:47
Właśnie... Tworzenie klienta jest tak samo zakazane jak i tworzenie OTS...

Co do klienta - podpiszesz, że Created by APO & Cipsoft i będzie git - nie złamiesz aż tak bardzo praw autorskich :)

To co podales, jest w 100% lamaniem praw autorskich i nie podlega dyskusji, grafiki tez sa wlasnoscia CipSoftu, a napisalem to tylko dla Macka

Savater
15-09-2009, 16:49
Maciek napisal ze to jest nielegalne, a sam zrobil wlasnego clienta...

Marcelllo
15-09-2009, 16:54
@Akananto - ale zachowałeś część praw autorskich :) Bo klienta napisał Cipsoft, Ty napiszesz silnik i co? ;d

Grafiki w tej chwili wykorzystujesz na OTS -.^ A jak dodasz nowe i skórkę zmienisz i może trochę layout itp to wiesz ^^ Już nie będzie 100% Cipsoft :o

@Nietoperz - jakby chciał, to by znalazł odpowiednią ekipę i zrobił -.- Tyle osób tu jest co mogłoby pomóc, że to bajka ;) Ja, Meen i Serafin moglibyśmy takie coś stworzyć :) <przykładowo> ;d

Nietoperz
15-09-2009, 16:57
To co podales, jest w 100% lamaniem praw autorskich i nie podlega dyskusji, grafiki tez sa wlasnoscia CipSoftu, a napisalem to tylko dla Macka

Tak trudno napisac PW?:)

Marcello
Mortiis by ci nei zaufał :) taka prawda martwi sie o interes :O

Grafiki w tej chwili wykorzystujesz na OTS -.^ A jak dodasz nowe i skórkę zmienisz i może trochę layout itp to wiesz ^^ Już nie będzie 100% Cipsoft
Ale wykorzysujesz je przez OFICIJALNEGO klienta Tibii

Sylvanas
15-09-2009, 18:29
Na wypasie stworzyli praktycznie całkowicie nowego klienta, opierając się na globalnym. Szczerze mówiąc, to wątpię, by Cipsoft się tym tak bardzo przejął. Tak czy siak OTS są czymś w rodzaju reklamy. Spodobało ci się na OTS, ale jest za łatwo, bugi, przekoksane spele, potki itp? To idziemy na globala.

Wątpię, żeby Cipsoft się przyczepił.

Crayon
15-09-2009, 19:04
co do pacc - jest to w pelni legalne jezeli odprowadza sie podatek dochodowy.
Sądzę że nie trzeba odprowadzać podatku dochodowego od PACC. Dlaczego? No bo jest on dawany w 'prezencie', za wpłacenie darowizny na rzecz servera. A o ile kojarzę, podatek od darowizny ściąga się dopiero przy większych sumach.

Brain
15-09-2009, 19:20
@Up
Można też wziąść pod uwagę, że tych darowizn jest dużo.

@Topic
Mi to obojętne. Jak nei bedzie klienta nie będę płakać, jak będzie to i tak zagram.

Mc Maciek
15-09-2009, 19:36
Ja piernicze... Ludzie, zrozumcie jedno: to nie Mortiis łamie prawo tym, że stworzył ten serwer, a gracze, którzy łączą się z nim poprzez oficjalnego klienta Tibii stworzonego przez CipSoft! Mortiis nie wykorzystuje żadnych plików, grafik itp. należących do CipSoft'u!

Co do klienta - nie zostanie on stworzony w oparciu na oficjalnym kliencie!!!!! Ile Wam to trzeba tłuc? To by było łamanie prawa! CipSoft zabrania edytowania ich klienta bez zgody...

Czego Wy tak słabo kapujecie...? :confused: Owszem, istnieje możliwość zrobienia KlientaAPO, ale trzeba by robić go totalnie od podstaw.

Nieznajomy
15-09-2009, 20:17
Mc Maciek nie denerwuj sie tak takie jest apo stworzone z dzieci i nic tego nie zmieni... ;/

Ankarius
15-09-2009, 20:36
Mc Maciek w Tobie nadzieja.... :D
Więc mój mistrzu zrób ten Client i sprzedawaj :D
Wiesz jakich kokosów si.ę dorobisz:S

Fresh
15-09-2009, 20:37
@up

Twierdzisz ze Akananto jest dzieckiem? xd
Propsy!

@topic

100 % racji

Sylvanas
15-09-2009, 20:37
Ja piernicze... Ludzie, zrozumcie jedno: to nie Mortiis łamie prawo tym, że stworzył ten serwer, a gracze, którzy łączą się z nim poprzez oficjalnego klienta Tibii stworzonego przez CipSoft! Mortiis nie wykorzystuje żadnych plików, grafik itp. należących do CipSoft'u!

Zdziwisz się, ale Mortiis stawiając serwer tibii łamie prawo. Słyszałeś o piractwie? Wbrew pozorom stawianie serwera to piractwo. To tak jakbyś sobie stworzył jakąś grę za którą pobierasz opłaty, a za jakiś czas ktoś by sobie tę grę tak zrobił, że ludzie mogą grać za darmo. To nazywamy piractwem. OTS wykorzystuje grafiki, skrypty dot. tibii. Bez tego serwer by przecież nie działał. Pomyślałeś o tym?

Crayon
15-09-2009, 20:47
Sam server jest legalny - wykorzystuje on lukę prawną związaną z niekomercyjną wersją tej gry. Nielegalne jest tylko łączenie się z serverem przez oryginalny klient Tibii stworzony przez CipSoft. Więc de facto trzebaby było zrobić własny klient gry - od zera.

Veles
16-09-2009, 09:52
Marcello ma racje, i sie z jego wypowiedzią zgadzam :
@edit

Sry Mc Maciek zwracam honor ;o twoja wypowiedź pokazuje że jednak robisz wszystko zgodnie z prawem

Marek
16-09-2009, 11:42
Wydaje mi się , że sam ots jest legalny a wykorzystanie buga klienta jest nie legalne.Chociaż już sam nie rozumiem tego , bo jakby to przeszkadzało cipom to by wprowadzili nowego klienta który działa tylko i wyłącznie pod rl tibie a nie otsy o różnych ip.

Marcelllo
16-09-2009, 16:37
@ Mc Maciek - Taaa?!?! Jestem ciekaw jakbyś zrobił mapę nie używając grafik -.^ Powodzenia :D Chyba zaraz przeczytam cały regulamin Cipsoftu bo tworzenie OTS też jest "nielegalne" :)

I nie trzeba od podstaw -.^ Napisz maila do Cipsoftu o zgodę :) I będzie all git :D

^Akynaoo
22-09-2009, 12:01
@up
Ots to silnik czyt. program, ktory nie zostal stworzony przez Cipsoft. Sam program nie potrzebuje udzialu zadnych aplikacji Cipsoftu. Mortiis ma zwyczajnie swoj serwer, na ktorym odpala swoj autorski program. To, ze ludzie lacza sie na ten serwer i loguja poprzez zmiane klienta Tibii to tylko i wylacznie ich wina. Mortiis jest czysty, tak jak jego dzialalnosc.

Omg skoro jest to lamanie prawa to czemu Nixon dla przykladu zrobil swoj 'apo client' z edytowanym spr/pic? Wystarczy zeby Mortiis cos takiego zrobil i dal komus do opublikowania, bez podawania autora itd. Chuja by mu zrobili taka prawda. Jesli mamy sie trzymac tego, ze edycja klienta jest nielegalna to wszyscy autorzy postow w temacie 'skorki do tibii' powinni juz byc w kryminale, z reszta tak jak wszyscy gracze edytujacy ip klienta. Nie widze problemu w zrobieniu klienta apo i opublikowaniu go tak jak reszte apo clients.

Demon Huntter
22-09-2009, 12:42
jest legalny , bo serwer jest juz Mortiis'a tak jak i JEGO mapa.
watpie , ze lamalby prawo..za duza odpowiedzialnosc o_O

Patriota
22-09-2009, 13:06
Kupujcie wiecej pacców moze Mortiis kupi CipSoft co wy na to??
....
Usuncie caly ten server w piz**

Vivek
22-09-2009, 13:30
@marcelllo
Do tworzenia mapy nie używa sie grafik. U żywa się map edytora nie stworzonego przez cipsoft, który przetwarza rozkazy gracza na kod mapy.
@Mc Maciek
A czy klient do tibi i ip changera na stronie APO są legalne? Czy powinno się je odbierać jako nakłanianie do łamania prawa?

4. Uruchamiamy ściągniete wcześnie programy i wykonujemy następujące czynności:
* klikamy w programie (IPchanger) --> Change IP.
* klikamy w programie (Tibia) --> Enter Game i wpisujemy swoje hasło oraz numer, które otrzymaliśmy przy zakładaniu konta.

Habemus Papam
22-09-2009, 16:08
@Mc Maciek
A czy klient do tibi i ip changera na stronie APO są legalne? Czy powinno się je odbierać jako nakłanianie do łamania prawa?
Signed.!
Czy coś sie stanie jeżeli ktoś zrobi takowy klient? ;x

a po 2. mi to i tak nie jest to potrzebne . ;)

Vivek
22-09-2009, 16:12
@up
Skumaj ironie.
Nie mówie, że cos się stanie. Nic o tworzeniu takiego klienta nie powiedziałem.
Link do klienta znajduje się na stronie APO. Znajduje sie tam dobry rok do tej pory nic sie nie stało.

~ Ankarius ~
22-09-2009, 16:57
Ehh... rozumiem że zrobienie Klienta z własnymi grafikami to nie lada sprawa ale... jeżeli ma być on do njapopularniejszego Ots'a w Polsce to mogli by go zrobić!
Przecież przyciągnęli by sobie przez to graczy :0

Vivek
22-09-2009, 17:13
@up
ciebie chyba pojebało. Cipsoft robił klienta od 1997r. Ciekawe ile zajełoby to APO :O
@ciekawostki
A tu cytat z wikipedii

Windows 95/98/ME/XP/2000, 25 MB wolnego miejsca na dysku, DirectX w wersji 5.0 lub nowszej, połączenie z Internetem.
Ofc tibia nie potrrzebuje procesora, karty graficznej

Kategorie wiekowe

7+ lat (zaakceptowane przez PEGI)
Dużo osób z apo po przeczytaniu tego usunie tibie.

^Akynaoo
27-09-2009, 14:27
Ehh... rozumiem że zrobienie Klienta z własnymi grafikami to nie lada sprawa ale... jeżeli ma być on do njapopularniejszego Ots'a w Polsce to mogli by go zrobić!
Przecież przyciągnęli by sobie przez to graczy :0

Robiac klienta od zera stworzyliby praktycznie nowa gre o.O

Aranol
27-09-2009, 14:49
I co wam po nowym kliencie jesli i tak wiekszosc z was gra na wosso?...

Buniek.
27-09-2009, 16:58
Dajcie sobie spokoj narazie...

Poczekajmy na obiecany nam update (miesiac temu) :|