PDA

View Full Version : Tragedia w Rudzie ?l?skiej

Splaxor
18-09-2009, 21:23
Witam Was wszystkich w wielkim żalu. Wiem, że może być trudno pisać to na tym forum, ale mimo wszystko odważę się zrobić ten krok.

Jak zapewne wielu z Was wie, dziś w Rudzie Śląskiej w kopalni KWK Wujek - Śląsk prawdopodobnie nastąpiło zapalenie się metanu. Uważają, że mógł to być nawet wybuch. Wiem, że mało jest tu osób ze Śląska, a jeszcze mniej z Rudy Śląskiej, ale prosiłbym Was o oddaniu hołdu ofiarom tego tragicznego wydarzenia.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019409,title,Wujek-Slask-12-gornikow-nie-zyje-18-ciezko-rannych,wid,11509458,wiadomosc.html To jest artykuł dotyczący wypadku.

Co sądzicie o fałszowaniu danych czujników, o których jest mowa w tym artykule? http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Gornik-z-Wujka-Slask-tam-falszowano-dane-z-czujnikow!,wid,11511764,wiadomosc.html?ticaid=18c5 5

Tutaj są dane o katastrofach w kopalniach w Polsce http://wikipedia.wp.pl/wiki/Katastrofy_g%C3%B3rnicze_w_Polsce

Postarajcie się przeczytać i przejrzeć wszystko. Skłaniam Was do małej refleksji.

Dodam jeszcze, że ta katastrofa wydarzyła się u mnie w dzielnicy. Moje dwie koleżanki straciły ojców.

Dziękuję wszystkim, którzy poważnie do tego podejdą.

P.S Wiem, że nie powinienem używać czerwonego koloru, ale w takim momencie nie dbam o to czy dostanę warna.

@Crayon
W sumie masz rację, ale zniczy "nie zgaszę". Mój brat pracuje na Śląsku i wielu znajomych. Dwóch moich kumpli przebywało akurat na 700 metrach czyli 350 metrów wyżej od zapalenia...

Veto
18-09-2009, 21:28
Ja jestem z Katowic... z Giszowca... Moj stary robi na Staszicu, chwała Bogu że nie akurat w Wujku... Cóż, jedyne co, to wieczny odpoczynek racz im dac Panie, a swiatlosc wiekuista niechaj im swieci. I niech odpoczywaja w pokoju wiecznym.

Crayon
18-09-2009, 21:35
Znajomy rodziców pracuje w kopalni w Rudzie Śląskiej. Szczęście chciało, że przeniesiono go z 'Wujka' do kopalni 'Wirek'.
Śląska Tragedia. A fałszowanie czujników to bardzo zła zagrywka. Widać jak bardzo zaborczy i chętni na pieniądze są właściciele kopalń. By wydobyć więcej węgla są skłonni narazić na życie wielu górników.

Tak na marginesie - tragedia tragedią, ale skończcie palić te internetowe znicze. To na serio nic nie da. Jak wierzycie to pomódlcie się za tych rannych, za tych którzy przeżyli, a nie odstawiacie szopkę w necie.

@Down
Tyle że niektórzy właśnie zapalą ten internetowy znicz i powrócą do codziennych zajęć. A na drugi dzień jak mu ktoś powie "a słyszałeś o tej tragedii w Rudzie?" to odpowie że o niczym nie wie.

Vivek
18-09-2009, 21:43
Słyszałem o tym w wiadomościach. Dla rodzin tragedia. Większość forumowiczów nie przejmie się śmiercią, puki to nie będzie on lub jego bliscy.
Co można powiedzieć..
Jeden z górników, udzielał wywiadu mediom. Nie brał udziału w tym wypadku ale w innym podobnym. Mówił, że po zapłonie metanu powietrze porostu się pali. Stąd poparzenia drug oddechowych.
Możliwość sfałszowania danych.. W Polsce zdarza się to często. Jest to możliwe.

@up
To tylko symbol. Tak jak wszystkie emotikony wyraża uczucia.
Zapraszam do Rzeszowa, z chęcią odpowiem ci "słyszałem".
Pomodliłem się za nich. Więcej zrobić nie mogę.

MerUnia
18-09-2009, 21:51
Życie człowieka nic nie jest warte, dzisiaj żyjesz, jutro nie...

Kondolencje dla rodziny ofiar wypadku.

Krulowiec
18-09-2009, 21:54
Tez słyszałem o tej tragedi...
Nie ma słów by to okreslic, rodziny straciły mezow, ojcow a moze nawet dziadkow...

Mortalix
18-09-2009, 21:56
Telewizja TVN24 pokazała film nagrany w kwietniu 2009 r. przez jednego z pracowników w kopalni "Wujek-Śląsk". Górnik zarejestrował wskazania ręcznego tzw. czujnika metanometrycznego, który bada stężenie metanu. Stężenie przekraczało wszelkie dopuszczalne normy.

Skoro któryś z pracowników kopalni widział, że poziom stężenia metanu jest znacznie podwyższony powinien zareagować. Co z tego, że nakręcił sobie film jak nie poczynił żadnych czynności w celu zniwelowania tego. Na pewno mają na to jakieś procedury i nie powinien był tak tego zostawić. Mówi się, że zgłaszał to ,ale uważam, że to tylko usprawiedliwienie jego zaniedbania po tej sytuacji. Oczywiście największą odpowiedzialność ponosi właściciel kopalni, ale zabrakło również zdrowego rozsądku ze strony górników.

Dodam jeszcze, że ta katastrofa wydarzyła się u mnie w dzielnicy. Moje dwie koleżanki straciły ojców.

To oczywiste, że każda tragedia niosąca za sobą ofiary jest naznaczona cierpieniem ich rodzin i znajomych, ale co poradzić... tak skonstruowany jest nasz świat.

Co do wprowadzenia żałoby narodowej trochę mnie to śmieszy, bo jest moim zdaniem zbędna. Kiedy opadną pierwsze emocje (tj. jutro) większość społeczeństwa (pewnie oprócz Śląska) i tak szybko zapomni o tym, a dla rodzin ofiar będzie to bolesne.

Splaxor
18-09-2009, 22:02
Co do wprowadzenia żałoby narodowej trochę mnie to śmieszy, bo jest moim zdaniem zbędna. Kiedy opadną pierwsze emocje (tj. jutro) większość społeczeństwa (pewnie oprócz Śląska) i tak szybko zapomni o tym, a dla rodzin ofiar będzie to bolesne.

Także uważam, że wprowadzenie żałoby narodowej nie jest dobrym rozwiązaniem, ale należy pamiętać także tragedię w kopalni Halemba trzy lata temu po, której była tragedia narodowa trwająca trzy dni o ile dobrze pamiętam.

Crayon
18-09-2009, 22:07
Ogólnie uważam że wprowadzanie żałoby narodowej nie ma jakiegokolwiek sensu. To tylko symboliczne zagranie władz. Moim zdaniem powinno się jak najszybciej pomóc rodzinom zabitych - pod względem pomocy psychologów jak i finansowo. W wielu tych przypadkach zginął jedyny żywiciel rodziny.

xD Lukki xD
18-09-2009, 22:21
No i teraz czekamy na kolejną niepotrzebną żałobę narodową i na kosmiczne odszkodowania dla poszkodowanych ... -.-

Marik
18-09-2009, 22:30
znow sie zblizaja swieta i Ruda Slaska w zalobie ;ss

tak jest niestety co roku w naszym miescie ;/

no ale co zrobic w koncu jeden z najbardziej niebezpiecznych zawodow swiata ;/

@down

sa ludzie i parapety ...

Ilu
18-09-2009, 23:57
Ja dopiero z tego tematu sie dowiedzialem, poniewaz nie ogladam wiadomosci w tv.

xD Lukki xD
19-09-2009, 00:04
Zabijemy ci ojca w kopalni, zobaczymy jakiego posta potem napiszesz.

Jak by zginął tam mój ojciec miał bym prywatną żałobę. Na pewno dłuższą od tej która pewno zostanie ogłoszona.

Buniek.
19-09-2009, 00:23
No i teraz czekamy na kolejną niepotrzebną żałobę narodową i na kosmiczne odszkodowania dla poszkodowanych ... -.-

Twojego gigantycznego kretynizmu nie da sie opisac slowami...

@topic
Wspolczuje...

Patriota
19-09-2009, 00:55
Jestem z Katowic i znam wiele osób ktore pracuja na kopalni szkoda ludzi wszystko przez pazernosc wlascicieli kopalni zeby jak najwiecej wydobywac i nie zwracac uwagi na bezpiecznstwo innych ludzi...
Szczere kondolencje dla rodzin nie chcialbym byc na ich miejscu

chociaz i tak w polskich kopalniach jest bezpiecznie...

@Lukki
Przeszkadza ci żałoba?? Musisz cos specjalnego robic w czasie zaloby?? jestes totalnym debilem...
Nie boj sie w tibie bedziesz mogl grac w czasie zaloby nie wylacza servera jesli tego sie bales kretynie

xD Lukki xD
19-09-2009, 03:59
@Patriota
Zacznijmy od tego, że ja już nie gram na APO. Tragedia stała jaka się stała, ale to nie jest powód do żałoby... w tej chwili umiera kilka tysięcy osób, jest po nich żałoba narodowa?
W ciągu całego tygodnia na drogach w Polsce ginie dużo ludzi, jest po nich żałoba narodowa? Zresztą zobacz sobie powody ogłaszania żałoby narodowej kiedyś, a jak jest dziś...
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBa%C5%82oba_narodowa

handlarz_narkotykow
19-09-2009, 08:20
dobra , dobra zginęło kilka osób i z tego powodu żałoba 3-dniowa?<lol>?
na drogach w Polsce dziennie ginie dużo więcej..

niech sobie w sejmie zrobią żałobę na cały rok może trochę zmądrzeją i inaczej będą postępować, powinni się zająć w końcu tymi przekrętami z czujnikami, ja bym zamknął to i dobrą inspekcję tam zrobił

@ Buniek
lol ale sie jarasz że zabiłeś muflonka buauahauauhhua, gdyby on miał jeszcze jakiś większy lvl, jak mi cie żal

Hjubert
19-09-2009, 09:41

No tak, ale ile osob w jednym wypadku zginie? 1-2? Gdyby w jednym wypadku zginelo z 15 osob+ ze 20 rannych, to napewno by bylo glosno w TV i zapewne rowniez by byla zaloba narodowa...

@topic
No coz, stalo sie ;\ Czasu sie nie cofnie... Zapale ta internetowa swieczke, chociaz i tak to nic nie da ;/

XideBanned
19-09-2009, 09:52
@Hjubert
I co z tego że w jednym miejscu ginie tyle osób, liczy się to że w polsce jednego dnia umiera/ginie dwa razy więcej osób niż wczoraj w kopalni.

Co do żałoby narodowej imho prezydent zamiast bawić się w jakieś wprowadzanie żałoby powinien zająć sie rodzinami zabitych.

Jeśli na całym świecie wprowadzali by tak żałoby jak w polsce, to przypuśćmy w iraku i krajach bliskiego wschodu żałoba trwałaby 365 dni w roku.

Meen
19-09-2009, 10:00
No tak, ale ile osob w jednym wypadku zginie? 1-2? Gdyby w jednym wypadku zginelo z 15 osob+ ze 20 rannych, to napewno by bylo glosno w TV i zapewne rowniez by byla zaloba narodowa...

Jaka różnica jest miedzy jednym wypadkiem w którym zginie 10 osób a 10 wypadkami w różnych częściach polski w którym zginie 10 osób?

W żałobie powinni być bliscy, a nie obce osoby!

Codziennie na drogach na świecie ginie ponad 3tyś osób, a w Polsce ok. 14 dziennie.

Splaxor
19-09-2009, 18:37
Właśnie się dowiedziałem, że mój kumpel jeszcze nie odzyskał przytomności, a tata mojego kumpla jest w ciężkim stanie. Inny kolega wyszedł cało z tego wydarzenia.

Jeżeli chodzi o żałobę narodową to dla mnie też jest to niepotrzebne, ale z drugiej strony weźcie pod uwagę, że w kopalniach ludzie nie giną codziennie... na drogach niestety tak.

Devixx
19-09-2009, 18:50
Bardzo mi przykro. Jezeli to im cos da, to zapale swieczke.

Heineken
19-09-2009, 20:52
ostro... niebezpieczny zawód... swieczki nie zapale bo nie jestem za virtualnymi zniczami...

powinni im jakis zajebisty pomnik stawic albo gornikom pensje podniesc..

Demon Huntter
19-09-2009, 21:42
Powinna byc zaloba , ale dobra.
Dla mnie to nic wiecej jak .

#
R.I.P

Arcano
20-09-2009, 01:21
Łączymy sie w żalu z Rudą Śląska - Kochłowicami ! Z rodzinami tych którzy odeszli na 'ostatnią szychte'.

Wieczny odpoczynek...

Żałoba narodowa od poniedziałku od 6:00 rano.

niech sobie w sejmie zrobią żałobę na cały rok może trochę zmądrzeją i inaczej będą postępować, powinni się zająć w końcu tymi przekrętami z czujnikami, ja bym zamknął to i dobrą inspekcję tam zrobił

żałosne, osłaniace sie tymi drogami, nie macie innych argumentów? ludzie na drogach giną tylko i wyłącznie przez własną głupotę... a Ci górnicy zgineli, bo pracowali, w niebezpiecznych warunkach, ale pracowali, żeby wyżywić własne dzieci i żony...

Arcano
20-09-2009, 14:31
Wykminiłem taką piosenkę

http://w3.wrzuta.pl/audio/9UDlQlM87T6/mumin_-_gruba - posłuchajcie sobie

Nietoperz
20-09-2009, 14:53
Powie mi ktos jaki debil zrobil zalobe? no do chuja pana! zgineło 15 czy tam wiecej osob, zgineli, ale codziennie ginie po 10~~ osob za kolkami tirów, co tez zapier... na chleb, dla rodziny, a zaloby nie ma :/ dla mnie to jest w ogole załosne, może być na śląsku, ale po co w całej Polsce?

Sir Mat Krazy
20-09-2009, 14:56
Wielka tragedia współczuje

Mój wujek też robi w tej kopalni

Splaxor
20-09-2009, 18:13
Mój starszy brat miał szczęście, ponieważ wtedy kiedy był pożar to był na urlopie, a nie raz fedrował na tej ścianie na, której zdarzyło się to wszystko.
Z tego co wiem to mieli już zamykać tę ścianę, a co do fałszowania danych to jestem pewien, że wszystko było jak należy zgodnie z prawem.

Demiz v.2
23-09-2009, 14:26
Naprawde Wielka Tragedia... Wspolczucie dla Rodzin i Samych Poszkodowanych :/

KubusS
23-09-2009, 17:32
Słyszałem o tym. Współczucie dla rodzin.

Revoltadek
23-09-2009, 19:21

@ Buniek
lol ale sie jarasz że zabiłeś muflonka buauahauauhhua, gdyby on miał jeszcze jakiś większy lvl, jak mi cie żal

Ale Ty saszkin głupi jesteś JA JEBIE! Tak ginie na drogach wiele osób, głownie wypadki są spowodowane przez pijanych kierowców, lub przez osoby ktore nie jezdzą z nadaną prędkoscią, lub nie umieją jej dostosować do warunków pogodowych. Dużo przecież jest w TV info, że pijany kierowca, spowodował wypadek. Kierowca znasnął za kierownicą. Młody kierowca, przekroczył predkośc i spowodował wypadek. A ci ludzie w kopalni tyle metrów pod ziemią, zapierdalają ( przepraszam za te zdanie ) jak muchy w głownie za marne pieniądze by utrzymać rodziny i większość ma spierdolone życie przez ten wybuch metanu! I co ty ***** pierdolisz o wypadkach na drogach przez cepów co nie umieja jezdzic, lub siadają za kółko po %. Tu zgineli ludzie, i oni nie spowodowali tej tragedii. Wez prosze Cię wyjdz i nie wypowiadaj się bo krew mnie zalewa, i najebałbym Ci z chęcią, że jeszcze piszczysz, że naród Polski wprowadził żałobe bo niby po co nie? ŻYCIE CZŁOWIEKA JEST NAJWAŻNIEJSZĄ RZECZĄ! Zdrowia, życia nie kupisz za pieniądze! ŻYCIE I ZDROWIE TO NIE JEST RZECZ NABYTA. Skumaj to..

@topic.

Co roku, w kopalni dzieje się tragedia. Dlaczego giną Ojcowie, Męzowie, Dziadkowie? Ile ton węgla jest warte życie człowieka? A Ci skurwysyny z zarządu tej kopalni próbują zataić prawdę! Skurwysyństwo! Za jaja powiesiłbym tych mądro głupich dyplomatów! Straszna Tragedia! Zawsze dołuje się, gdy widze co roku informacje, że znów w Kopalni stała się tragedia!. JESTEM ZA TYM BY W OGÓLE GÓRNICY NIE SCHODZILI TAM NA DÓŁ! Jestem za tym, by pracowały tam maszyny, a jeżeli mają tam pracować ludzie zróbcie tak by żadnej tragedii już nie było!

Świeczka i Szacunek, dla tych którzy zgineli w tym wybuchu. Największe kondolencje dla rodziny zmarłych.

Życzmy równierz zdrowia dla tych którzy przezli i są w cięzkim stanie!

Selinara
23-09-2009, 21:42
A ja powiem któtko ; (

Puntek
23-09-2009, 22:02
Szkoda mi tych gornikow i ich rodzin. : (
Ciezko pracuja zeby zarobic na rodzine. Zeby zona miala co wlozyc do garnka..A tu taki los.I nie darady przywrocic juz tego ; /

Ja rowniez zapale internetowa świeczke

Champel
24-09-2009, 18:37
Ehh dlaczego tylko ciągle o górnikach mówią a jak na budowach dziennie ginie setki osób to jest dobrze i nikt się nie interesuje pozostawię to bez komentarza

Fllushy
24-09-2009, 19:51

@ Buniek

Jesteś chyba najgłupszą osobą na tym forum ... Jak masz pisać takie posty to wypierdalaj i nie wracaj :/ Jakby ci ojciec zginął ( tak jak tym dwóm dziewczyną, o których wspomniał Staxar ) miałbyś to w dupie , bo co się przejmować śmiercią bliskiej osoby jak i tak na drodze ginie 14 osób dziennie ?...

Dolar $
24-09-2009, 20:02
Zeby zona miala co wlozyc do garnka..

Za dużo Peji słuchasz.

@topic

Było minęło? Po co ten temat tutaj? On nie pomoże rodzinom. On nie pomoże górnikom. To tylko niepotrzebny spam na forum, gdzie debil goni debila.

I nie piszcie mi tu głupot.

Oraz od siebie: 'Jest bóg i pozwala na takie wypadki.' & 'Pozwala też, żeby rodzili się ludzie okaleczeni, z wrodzonymi wadami.'

Życie.

Meen

Podnieca cię, że masz w chuj fajną reputację? Ciekawe jaką masz na osiedlu.