View Full Version : Nietoperz.
Może mi ktoś powiedzieć, za co dostałem tego bana? i odrazu proszę o przytoczenie mi tego w regulaminie forum.
ps.I tak wiem, że zachwile temat zniknie, bo dostałem bana za nic.
Dostał Pan bana za ustawienie sobie jako avatar zdjęcie Mortiisa (http://www.forum.toproste.pl/member.php?u=1).
Stosownie do art. 83 u.p.a.p.p. w zw. z art. 78 ust.1 u.p.a.p.p. w przypadku rozpowszechniania wizerunku osoby bez wymaganego zezwolenia, sfotografowany może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie (np. przeprosiny na łamach prasy). Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać osobie sfotografowanej odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę lub - na jej żądanie - zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez siebie cel społeczny.
Ponadto, zgodnie z art. 24 § 2 k.c. jeżeli wskutek bezprawnego i zawinionego rozpowszechnienia wizerunku portretowanego została wyrządzona mu szkoda majątkowa, może on żądać jej naprawienia na zasadach ogólnych. Oznacza to, że - oprócz żądania usunięcia niemajątkowych skutków naruszenia oraz zasądzenia zadośćuczynienia - przysługiwać mu będzie dodatkowe roszczenie o zapłatę odszkodowania.
Jeszcze coś?
Gimbusie, nie mogłeś dać ostrzeżenia, usunąć go, albo dać warna..?
Niestety nie mam możliwości edytowania avatarów użytkowników, sprawa wyjaśniona, zamykam.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.