View Full Version : K44- ,, + i -"- backmasking...
Siema, co sądzicie o backmaskingu Magika w tej piosence??
http://www.youtube.com/watch?v=3zsoCpF6Y1I
Według mnie to trochę przeraża :D
Uważacie że to prawda? ,,+ i -" od przodu plus, a od tyłu minus ...
@down
Założe się że gdyby żył Magik ludzie i tak by słuchali jego piosenek, gdyż był genialny w tym co robił. Masz racje staram się zrozumieć piosenki K44 i wątpie bym miał coś z psychiką mimo mojego wieku....
Co do Jacksona, słuchałem go 5 lat temu, słuchałem 3 lata temu, słucham do tej pory i będę słuchał gdyż lubię jego piosenki (co nie znaczy że lubiałem go jako osobę)
Słyszałem już to wiele razy i powiem szczerze, że jest to szukanie czegoś w niczym. Każdy tak pisze, że uwielbia Magika, ale gdyby on żył to nie byłby tak ubóstwiany jak teraz. Tak samo było z Jacksonem. Wcześniej każdy mówił, że to stary gwałciciel i na pewno większość z Was urwałoby mu jaja, a jak umarł to wielce każdy go lubi, kocha i słucha jego piosenki. Dodatkowo nie pamięta się tego co robił złego.
Każdy pisze, że słucha Kalibra. Chyba tylko po to, aby się popisać lub przypodobać otoczeniu. Niektórzy słuchają bo na prawdę to lubią i rozumieją. Ja tego słuchałem 10 lat temu, ponieważ moi dwaj starsi bracia (31 i 29 lat) tego słuchali. Słuchałem, ale nie rozumiałem tego. Myślę, że nawet nie próbowałem tego zrozumieć.
Teraz młodzież w wieku 12-14 lat próbuje zrozumieć co oni chcieli przekazać i za kilka lat mają problemy z psychiką.
500 postów - New ranga
wiecie_co_z_nim_zrobic
18-10-2009, 18:33
Teraz młodzież w wieku 12-14 lat próbuje zrozumieć co oni chcieli przekazać i za kilka lat mają problemy z psychiką.
signed
@topic
no i co ze tam cos gada ? ja nic z tego nie zrozumialem np.
jezu lece ja jeszcze wiem, pol minuty gdzie one sa, to juz nie ma wiecej, to za co!
i co to ma do chuja znaczyc?
Trikol <3
18-10-2009, 18:33
Dla mnie to przypadek. Nie sadze , zeby Magik ukryl cos w tej piosence.
Abradab lub Joka powiedział w jakimś wywiadzie że nie ma tam żadnego backmasking'u.
Moim zdaniem też słyszymy tylko te słowa wtedy kiedy na filmiku pod tym są dopisane słowa, bez słów nic nie usłyszycie chyba że słuchaliscie z napisami to już lwam się wpoiło że to śpiewają.
Bujda. To jak szukać nicości..
Mag Magikk
20-10-2009, 20:41
Ja osobiscie uwazam, ze zrobil to celowo.
Gdy slucham "+ i -" od tylu, za kazdym razem mam ciarki i gesia skorke. Powiem wiecej, nawet udaje mi sie uslyszec cale zdania. xd
Cos w tym jest. (:
K44 (i Pfk) slucham od dziecinstwa, bo brat sluchal zawsze (jak u kolegi wyzej - Splaxor :D).
Demon Huntter
20-10-2009, 21:00
to byla i bedzie zagadka.
wsumie to sam Magik byl i jest zagadka .. wg. mnie tekst od tylu to 'przekaz' , ktory byl nagrany celowo .
rozmowa z doktorem dosc ciekawa.
Staaare : /
Oglądałem X razy i dalej nie wiem czy to specjalnie czy przypadek. :(
_Spajki_
20-10-2009, 22:15
No jest to zagadką.
Nie sądzę aby komuś udało się ją rozwiązać.
Fragmakers
20-10-2009, 22:18
Słyszałem już to wiele razy i powiem szczerze, że jest to szukanie czegoś w niczym. Każdy tak pisze, że uwielbia Magika, ale gdyby on żył to nie byłby tak ubóstwiany jak teraz. Tak samo było z Jacksonem. Wcześniej każdy mówił, że to stary gwałciciel i na pewno większość z Was urwałoby mu jaja, a jak umarł to wielce każdy go lubi, kocha i słucha jego piosenki. Dodatkowo nie pamięta się tego co robił złego.
Każdy pisze, że słucha Kalibra. Chyba tylko po to, aby się popisać lub przypodobać otoczeniu. Niektórzy słuchają bo na prawdę to lubią i rozumieją. Ja tego słuchałem 10 lat temu, ponieważ moi dwaj starsi bracia (31 i 29 lat) tego słuchali. Słuchałem, ale nie rozumiałem tego. Myślę, że nawet nie próbowałem tego zrozumieć.
500 postów - New ranga
Nie zgodzę się z Tobą. Magik chorował na wiele chorób, były to choroby psychiczne. Udowodniono, że w wielu tekstach próbował ukryć "treści" w backmaskingu.
Według lekarzy osoby chore psychicznie mają o wiele większe spektrum myślenia i mogą tworzyć coś czego nie dokona zwykły człowiek bez użycia maszyn lub nie osiągnie tego w ogóle.
Co do tego, że Magika teraz nikt by nie słuchał.
Nie wiem czy wiesz ale gdy Matka Chrzestna polskiego Hip-Hopu sprowadziła ten rodzaj muzyki do Polski to najwięcej płyt 500 tys. sprzedał Liroy a po nim 100 tys. K44 :cool:
Więc, możesz sam sobie odpowiedzieć na pytanie czy nikt nie słuchałby dzisiaj Magika? Poszukaj na necie ile płyt sprzedał K44 w późniejszym okresie, ile płyt sprzedało PFK, a ile płyt sprzedano po śmierci Magika.
Więc, możesz sam sobie odpowiedzieć na pytanie czy nikt nie słuchałby dzisiaj Magika? Poszukaj na necie ile płyt sprzedał K44 w późniejszym okresie, ile płyt sprzedało PFK, a ile płyt sprzedano po śmierci Magika.
Ja wcale nie piszę, że nikt teraz nie słuchałby go. Ja napisałem tylko, że gdyby żył to nie byłby tak ubóstwiany jak teraz, a to jest mała, ale znaczna różnica.
Wtedy kiedy był Kaliber to nie było tyle osób tworzących Hip-Hop co teraz. Niektórzy robią to lepiej, a inni gorzej. Kluczem do ich sukcesu i sławy był przekaz, a teraz ktoś nagra kilka kawałków "sprzeda się" i jest wylansowany.
Kaliber był innym zespołem. Nie wiem ile masz lat, ale tutaj większość użytkowników to osoby, które nie skończyły jeszcze gimnazjum i co taki gimnazjalista może wiedzieć co akurat chciał on powiedzieć.
Magik jest tak samo ubóstwiany jak 2Pac, a szczerze powiem, że gdyby nie śmierć 2Paca to nie znam kolesia. Nie wiem dlaczego. Może już mnie to nie interesowało jak "dorosłem", a może były inne powody.
Wiem, że Magik był chory i wiem, że mógł ukryć tekst piosenki, ale nie interesuję się Hip-Hopem, więc nawet nie będę próbował rozwiązywać tej zagadki. Może gdybym słuchał ich teraz to może wierzyłbym w backmasking w tej piosence, w końcu on istnieje. Osobiście sam mam cała dyskografię Kalibra, ale rzadko jej słucham. Nawet gdy słucham to podczas grania na kompie co nie oddaje w 100% przekazu. Nie słuchając ich piosenek w pełni skupionym nie da się ich zrozumieć. Minęło 10 lat, a co za tym idzie jestem starszy, ale nadal nie chcę ich rozumieć i nie próbuje zrozumieć.
Dla mnie i tak najlepszy ze starych czasów jest Liroy, ale z tego co wiem to on tworzył Rap, dobry Rap.
Co do tego, że po śmierci Magika sprzedano wiele płyt to nie dziw się. Teraz umarł Jackson i wiele jego piosenek puszczają w radiu, wiele jego piosenek jest na wysokich miejscach list przebojów. Kilka dni po śmierci chodziłem sobie po centrum handlowym i widziałem, że jego płyta jest na pierwszym miejscu płyt sprzedawanych w sklepie. Jak myślisz dlaczego? Ludzie sobie przypomnieli, że istniał ktoś taki jak Michael Jackson.
Inny przykład? Jak umarł Nasz kochany Karol Wojtyła to w ciągu jednego dnia dowiedziałem się wszystko o jego życiu oglądając telewizje. Teraz nasuwa się jedno pytanie. Dlaczego tak późno pokazali Polsce jaki Jan Paweł był dobry? Wcześniej jakoś nie widziałem, aby tak puszczali programy dokumentalne o nim.
@Mo®talix
Wiedziałem, że można te zdanie zrozumieć dwuznacznie, ale mimo wszystko zostawiłem je tak jak jest. Podobno pierwsza myśl najlepsza.
Trochę straszne. A swoją drogą, to ciekawe jak ktoś pierwszy na to wpadł że coś to może znaczyć, bo osobiście tylko niektóre zdania potrafię zrozumieć, no ale jeżeli miałoby to coś znaczyć, to co??
Ale jak wyłączyłem obraz, że tylko sam dźwięk leciał, to niestety nic, zupełnie nic nie udało mi się zrozumieć.
Hmmm... Czyżby to miał być jakiś pożegnalny hymn, albo coś?
Strasznie mnie to zaintrygowało... Ale od tyłu ta melodia jest taka... dziwna.:eek:
#edit
A co do tego, że ludzie by go ,,nie ubóstwiali", to myślę, że po prostu zauważyli jaki cenny człowiek odszedł z tego świata.
P.S. Jest jakaś książka o nim? Chętnie był przeczytał, taką jak o Kurcie z Nirvany.
#up
Bardzo dobre te przykłady z Janem Pawłem.
Fragmakers
21-10-2009, 15:56
@Splaxor
Dzięki, że chociaż jedna osoba na tym forum nie podaje się za pesudo ateistę (bo tak jest cool) i nie boi się napisać tak mądrych przykładów. Wielkie dzięki Splaxor :)
@up
Wiem, że jakaś książka istnieje, ale opisuje ona chyba całą Paktofonikę jako zespół. Musisz poszukać, w tym momencie mogę Ci tylko zaproponować strony o Magiku, lub ogólnie liczne wywiady i artykuły.
Mortalix
21-10-2009, 17:37
Kilka dni po śmierci chodziłem sobie po centrum handlowym i widziałem, że jego płyta jest na pierwszym miejscu płyt sprzedawanych w sklepie.
Napisałeś to zdanie jakbyś już nie żył. XDDD
^Topic
Na pewno nagrał kawałek który od tyłu jak i od przodu ma przekaz?
Nagrywał jako Magik, ale pamiętajcie, że był tylko człowiekiem.
Parę przypadkowych 'zdań' w piosence puszczonej od tyłu i wszyscy się jarają.
Ten backmasking jest doszukiwaniem się czegoś w niczym. : (
Seth Drut
21-10-2009, 18:53
to od tylu brzmi wręcz strasznie ;d
ale bez tego tekstu to sie nie da prawie nic zrozumiec, wiec nie wiem jak ktos do tego doszedl xd
Mam do was takie pytanie. Nie wiadomo wam nic o tym, czy on może stracił dziewczynę/żonę? Bo tak po tym tekście, jak przesłuchałem 2 raz, to tak wygląda, jakby żałował straty jakiejś Marty, i przez nią skoczył. Było tam coś o tym, że on leci, ale nie wiem o co chodzi.
#fun
http://www.youtube.com/watch?v=H5dT8_h4rOQ&feature=player_embedded
#down
Dzięki, zobacze czy jest gdzieś w sieci.
#Ronida
A co do tego, że ludzie by go ,,nie ubóstwiali", to myślę, że po prostu zauważyli jaki cenny człowiek odszedł z tego świata.
P.S. Jest jakaś książka o nim? Chętnie był przeczytał, taką jak o Kurcie z Nirvany.
Tak, jest książka ale o Paktofonice. 'Paktofonika' autora Maciej Pisuk. Polecam książkę, sam czytałem i naprawdę dobra. ;)
@Frag
Magik na nic nie chorował....
@Splaxor
Masz po czesci racje ze gdyby nie jego śmierc nie byl by tak doceniony jak teraz chociaz na pewno robiłby świetny rap :) był mistrzem w tym co robił kazdy jego tekst miażdzy i ma swietny przekaz
@Artas
Jest ksiązka ale nie tylko o nim ale o calej PFK super polecam przeczytalem :P
@Topic
Uważam ze to moze byc prawda ze jest to tak specjalnie nagrane Magik był naprawde "magikiem" w tym co robił nie zdziwilbym sie gdyby to bylo zrobione specjalnie :)
Trikol <3
21-10-2009, 23:00
Mam do was takie pytanie. Nie wiadomo wam nic o tym, czy on może stracił dziewczynę/żonę? Bo tak po tym tekście, jak przesłuchałem 2 raz, to tak wygląda, jakby żałował straty jakiejś Marty, i przez nią skoczył. Było tam coś o tym, że on leci, ale nie wiem o co chodzi.
#fun
http://www.youtube.com/watch?v=H5dT8_h4rOQ&feature=player_embedded
#down
Dzięki, zobacze czy jest gdzieś w sieci.
Wszystkiego sie dowiesz w ksiazce "PAKTOFONIKA Przewodnik krytyki politycznej" Macieja Pisuka,
Fragmakers
22-10-2009, 23:06
@Frag
Magik na nic nie chorował....
@Splaxor
Masz po czesci racje ze gdyby nie jego śmierc nie byl by tak doceniony jak teraz chociaz na pewno robiłby świetny rap :) był mistrzem w tym co robił kazdy jego tekst miażdzy i ma swietny przekaz
@Artas
Jest ksiązka ale nie tylko o nim ale o calej PFK super polecam przeczytalem :P
@Topic
Uważam ze to moze byc prawda ze jest to tak specjalnie nagrane Magik był naprawde "magikiem" w tym co robił nie zdziwilbym sie gdyby to bylo zrobione specjalnie :)
Widzę, że akurat masz małą wiedzę i na siłę chcesz się wykazać w tym temacie. Mogę Ci przedstawić szereg chorób psychicznych na które chorował Magik:
- lęk
- zaburzenia osobowości
- schizofrenia
- itp.
Wiem Kowal, że dużo osób na tym forum ma do Ciebie "sapy" i do takich osób również ja należę, podniecasz się wszystkim, chcesz pokazać, iż w wielu sprawach masz wiedzę, a gówno Ci z tego wychodzi.
Dlaczego uważasz, że Magik nie był na nic chory, skoro diagnozę wystawiło kilkunastu lekarzy, a sam jego ojciec, żona i matka potwierdzają, że leczył się i brał silne leki uspokajające (patrz. schizofrenia).
Idź i podniecaj się 'Tedeygejem".
Τettmeier
23-10-2009, 08:55
@Splaxor, co do twoich postów...
A może na tym świecie trzeba umrzeć, żeby zostać porządnie docenionym przez ludzi? Nie tylko ludzie tworzący muzykę tak mają.. Dam ci taki przykład. Kolega mojej siostry (nie znałem go kompletnie, to co pisze jest tylko 'opowieścią' siorki) był sobie spoko gościem. Chodził do szkoły jak wszyscy, rozrabiał itp itd. Aż nagle pewnego razu dowiedział się że ma raka(ale to zabrzmiało-.-). No i co. Wszystkie oczy skierowane na niego i w ogóle. Umarł w ciągu paru miesięcy. Wszyscy płakali, mówili jaki on był super, wspominali jego jakieś tam zachowania i tak dalej. Tak samo było z Jacksonem czy Magikiem, Tupacem. Niby zwykli ludzie, a jednak pośmiertnie docenieni. Dla mnie też to dziwne i tak jak ty, nie staram się do końca zrozumieć jego tracków(nie wszystkich) ale naprawdę tkwi we mnie taki szacunek do niego po tym co robił.. A... napisałeś jeszcze, że jarają się nim dzieci 12-14 lat. Uwierz, dzieci 12-13 nie wiedzą do końca co to jest hip-hop(znają Peje) a 14latki awansowali już wyżej i słuchają HG i Molesty -.- Można policzyć na palcach tych młodych z którymi można porozmawiać o HH na poziomie. Sam słucham od niedawna i nie chcę się nim jakoś jarać, tylko po prostu nie widzę nic złego w tym, że po prostu lubię słuchać jego kawałków.
@topic
Sam nie wiem co o tym sądzić...
`Carlosek
23-10-2009, 10:45
kazdy z nas kiedys umrze, to normalne, wczesniej czy pozniej to i tak to nastapi. ja bym nie doszukiwal sie tam backmaskingu, bo Magik to raczej normalny chlop byl ;f zabil sie - mial taka potrzebe, mogl przeciez z tym walczyc, nikt nie kazal mu skakac z xxx pietra glowa czy nogami w dol, prawda? ;C
Ale w k44 tworzyl zajebiscie, przez jakis czas sie nim strasznie jaralem.. przeszlo
cze
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.