Zaloguj się

View Full Version : Konkurs na zdj?cie miesi?ca

Splaxor
09-11-2009, 18:51
Witejcie :)
Pisząc odpowiedzi na pytanie dotyczące serwera przyszedł mi do głowy pewien pomysł, który można wprowadzić na APO. Wielu z Was narzeka na brak konkursów i eventów. Ta propozycja jest właśnie kierowana do tej grupy osób.
Pora przejść do sedna sprawy.
Propozycja dotyczy konkursu na zdjęcie miesiąca. Ekipa APO wybierałaby temat zdjęcia. Co miesiąc byłby to inny temat, przykładowo:

Tibia, a real życie
Tibia i przyjaźń
Nauka w Tibii
Najpiękniejsze miejsce na APO

Tematy mogłyby również kojarzyć się z miesiącem, przykładowo:

Grudzień - zdjęcie związane ze świętami, śniegiem, mikołaj etc.
Luty - zdjęcie związane z walentynkami
Marzec - zdjęcie związane z wiosną

To tylko kilka propozycji tematów.

Zasady, które dyskwalifikują zdjęcie:

Widoczny nick, skille, eq, lvl - name, ekwipunek oraz zakładka "skill" gracza muszą być niewidoczne, aby nie było faworyzacji
Zdjęcie obrobione za pomocą programu do edycji grafiki
Zdjęcie posiada pasek startowy
Widoczny bot lub program ułatwiający grę
Zdjęcie zawiera wulgaryzmy, przejawy rasizmu etc.
Zły temat e-maila wysłanego
E-mail zawiera nick z forum lub gry

Zdjęcia wysyłałoby się na specjalny adres e-mail. E-mail konkursowy powinien mieć odpowiedni temat, przykładowo: Konkurs - 7.6/main [styczeń - "temat zdjęcia"]. E-mail powinien zawierać tylko zdjęcie bez żadnej wiadomości, aby nie było podpisywania się nickiem z gry bądź forum, aby wyeliminować możliwość faworyzacji.
Oczywiście temat e-maila będzie się różnić w zależności od wyspy i miesiąca oraz tematu zdjęcia.
Oczywiście każdy gracz ma prawo na wysłanie jednego zdjęcia konkursowego w miesiącu.

Myślę, że nie ma co przeprowadzać tego konkursu dla serwerów 8.42 i ROXa, ponieważ tam gra za mało osób i ciągle wygrywałyby te same osoby. Wiem, że jest to niesprawiedliwe, ale pomyślcie logicznie.

Zdjęcia można wysyłać do 15-stego każdego miesiąca. Przykładowo temat na zdjęcie zostaje ogłoszony 1-ego stycznia, więc mamy czas do 15-stego stycznia na wysłanie zdjęcia po to, aby Ekipa miała dwa tygodnie na wybór najlepszych zdjęć i ogłoszenie wyników ostatniego dnia każdego miesiąca. W tym przypadku 31 stycznia.

Nagrody:
To już jest decyzja Ekipy serwera, ale myślę, że najlepszy byłyby jakieś itemki w postaci Pandemonium Armor, Klapek, Winged Helmetów. Myślę, że dawanie GM Tokenów co miesiąc nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ niech Token pozostanie rarem. Na APO 7.6 - rook można dać przykładowo runę SD (1x).
- Po odbiór nagrody Ekipa kontaktowałaby się za pomocą e-maila. Zostałaby wysłana wiadomość do zwycięzcy na adres e-mail, z którego wysyłał zdjęcie na konkurs.
W każdym miesiącu wygrywałyby trzy osoby. Zdjęcia oczywiście byłyby zamieszone na stronie głównej serwera.

Nagroda specjalna:
Raz na pół roku organizowałoby się konkurs dla zwycięzców każdego miesiąca.

Zwycięzcy od stycznia do czerwca
Zwycięzcy od lipca do grudnia

Nagrodą miesiąca byłby unikatowy item. Myślę, że wymyślenie jednego itema na pół roku nie jest problemem dla Ekipy. O nagrodę miesiąca rywalizowałyby osoby, które zajęły pierwsze miejsca w każdym z miesięcy.
Sześć osób dostawałoby osobny temat na zdjęcie konkursowe na nagrodę specjalną. Oczywiście te sześć osób mogłoby brać udział na zdjęcie miesiąca w lipcu i styczniu.
Nagrodą specjalną nie musi być item, który ułatwia grę. Może to być jakaś ozdoba do domu etc.

Jestem pewien, że pojawi się wiele pytań. Jeżeli macie jakieś propozycje, sugestie, poprawki do mojej propozycji to chętnie je z Wami skonsultuję.
Jestem otwarty na wszelkie poprawki z Waszej strony.

@down
Wiesz prowadzenie takiego konkursu, sprawdzanie tych zdjęć to jest troszkę pracy dlatego myślę, że jak raz na miesiąc będzie jeden temat to będzie super. Myślę, że nie ma co dzielić konkursu na kategorie bo wtedy Ekipa się nie wyrobi :)

Bondi
09-11-2009, 19:06
Bardzo fajny pomysł! Takie eventy/konkursy to bardzo fajna sprawa, możnaby zrobić wiele kategorii najśmieszniejsze zdjęcie etc. ;)
Oczywiście duże tak!

>>Vegos<<
09-11-2009, 19:13
Dokładnie jak Bondi ! Duże tak! Tak jak autor napisał-wiele ludzi narzeka, że brak konkursów, eventów etc.. DUUUŻE TAK !

Seth Drut
09-11-2009, 20:07
pomysl dobry, ale czy napewno sam to wymysliles? bo tak jest na real tibii ;pp
Tak! xD

Dexter Rook Sorcerer
09-11-2009, 20:16
Kozacka propozycja ale ściągnięta z tibia.pl
Uważam że było by to w miare fajne,bo poprzedni konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem.

pozdrawiam,Cr00!

Wnorekkk
09-11-2009, 20:22
Jestem na tak. Takie konkursy to naprawdę fajna sprawa. Każdy ma wtedy szanse na wygraną.

Gaston
09-11-2009, 20:27
No No
Według mnie to jest Najlepszy pomysł od kilku miesięcy;P

Oczywiście jestem na tak!

Jak to Wejdzie to napewno przyciągnie graczy!

Huskar
09-11-2009, 20:50
Bez obrazy ale odrazu skojarzył mi się konkurs Dylusa . :)
Taki konkurs napewno miałby duże zainteresowanie jeżeli byłby prowadzony przez któregoś z GM'ów.

Adasik
09-11-2009, 21:00
Sądzę, że jest to dobry pomysł ;) zawsze jest jakaś zabawa i rywalizacja ;)

*^*Hunterpall*^*
09-11-2009, 21:40
Dobry pomysl i mysle ze moglby wejsc w zycie;)
Nagrody to maxymalnie klapki bo znowu za duzo kasy na serwie bedzie.
Proponuje jakies pandemki, egipcian presenty [?, albo jakis nowy rare. ;p
Jakas nowa runka na rooku czy cos sd moze explo xd

Dareg
10-11-2009, 13:46
Jestem na nie, dlatego, że po kilku dniach te ssy by się ciągle powtarzały..
A jeśli już mielibyście coś zrobić, to lepiej questa, krótkiego, tylko takiego, że może go wykonać 15 lvl i 2000 lvl, i żeby trwał więcej niż 15 miniut, tylko tak jak na real tibii się czeka na outfity, trzeba by było wziąść coś od jakiegoś npc, zanieść innemu itd. nagroda jakas nie cenna tylko żeby było coś :P ale nie za mało warta żeby się nie oplacało wykonywać questa x;
A z tymi wszystkimi konkursami sobie odpuście, lepiej już niech raz na kilka miesięcy takie coś będzie, i z lepszą nagrodą niż ciągle to samo dawać kilku osobą tym samym : P

Daaron
10-11-2009, 14:04
Pomysł super, ale ktoś musiałby się tego podjąć Mortiis raczej nie bo póki kase ma po cholere ma robić jakieś konkursy i tracić czas skoro ma GMów/Tutków/Modków. W każdym bądź razie to ukolorowałoby troche szare forum oraz gre.

Splaxor
10-11-2009, 14:39
Jestem na nie, dlatego, że po kilku dniach te ssy by się ciągle powtarzały..
Nie wiem, dlaczego zdjęcia miałyby się powtarzać. Przecież jeżeli co miesiąc masz inny temat zdjęcia i każdy może wysłać tylko jedno zdjęcie to nie będzie ich aż tak dużo. Weź pod uwagę, że połowa z nich będzie posiadać zły tytuł w e-mailu co od razu dyskwalifikuje takie zdjęcie. Kilka będzie miało nicki, lub eq albo skille na zdjęciu co również wyklucza takie zdjęcie z konkursu.
Rozumiem, że jest sporo pracy, ale nikt nie powiedział, że będzie łatwo o nowych graczy i powrót starych.

Kumpel Armii
10-11-2009, 21:28
Pomysł wzięty z fansite "cennik-apo" lub hunted.pl
Ale jestem na TAK!

~Mari
11-11-2009, 10:39
Nic na tym apo sie nie dzieje, nudy na chuja ;/
Ja jestem na tak bo pomysl jest ciekawy : p

Splaxor
13-11-2009, 15:25
BUMP...
Może jak będzie więcej głosów to Ekipa wprowadzi konkurs.

Wolly
13-11-2009, 16:00
#up

Na razie Tygrys chory, więc nie dostaniemy odpowiedzi co z tym konkursem.

#topic

Bardzo dobry pomysł, może przyciągnęło by to trochę graczy? Takie urozmaicenie jest jak najbardziej trafne. :)

Splaxor
18-11-2009, 23:30
Bring
Up
My
Tygrysq czekam na Twoją wypowiedź, a Wy możecie podawać jakieś dodatkowe pomysły, a także głosować.