View Full Version : Problem j?kania
Niedawno obchodziliśmy Światowy Dzień Osób Jąkających się.
Zapewne nie raz spotkaliście się z osobą która ma problemy z jąkaniem,
czy wiecie jak pomóc takiej osobie lub nie zranić nieświadomie?
W imieniu osób jąkających się i swoim przedstawiam kilka porad:
1
NIGDY NIE ŚMIEJ SIĘ I NIE DOGADUJ OSOBIE KTÓRA SIĘ JĄKA
(ona już teraz czuje się gorsza od Ciebie)
2
ZAWSZE WYSŁUCHAJ DO KOŃCA Z PEŁNĄ UWAGĄ
(nie poganiaj, już teraz mówi o wiele za szybko)
3
NIE MÓW JEJ ŻE MA MÓWIĆ WOLNIEJ
(spróbuj wzamian zwolnić trochę tempo własnej mowy)
4
ZACZNIJ Z NIĄ ROZMAWIAĆ JEŚLI MILCZY
(ona sama nie rozpoczyna nie dlatego, że nie ma nic do powiedzenia, ale z obawy że się zająknie)
5
JEŚLI JESTEŚ PRZYJACIELEM TAKIEJ OSOBY - NIE UDAWAJ ŻE NIC SIĘ NIE DZIEJE
(porozmawiaj szczerze na ten temat, powiedz że rozumiesz jej problem i spróbój wypytać jak możesz pomóc)
źródło: http://www.demostenes.ubf.pl/viewpage.php?page_id=2
A tutaj porady dla ludzi z tym problemem: http://www.demostenes.ubf.pl/viewpage.php?page_id=32
A co wy myślicie o osobach jąkających się? Znacie takie osoby?
ja znam pare w swoim otoczeniu a takze np Jurek Owsiak tez sie jaka :>
Nie wiem co chcesz osiągnąć, ale zaraz Cie pewnie zjadą nuby z forum. xdd
#top.
Mam takiego kumpla w klasie. Gadamy często, jak się zająknie przy jakimś słowie, to zwykle ja dokańczam a on 'nom' i dalej napierdala o grach. XD
Drako o.o
26-11-2009, 22:29
nic traktuje go jak normalnego tyle ze jak sie denerwuje to napawde go trudno zrozumiec;)
Folgowsky
27-11-2009, 07:49
Tez znam u mnie na osiedlu jest pare takich niestety ale chyba wylecza sie :d
Tez mam kumpla, ktory sie jaka.. Ale to nie jest zwykle jakanie..
Slowo - 5min przerwy - slowo...
Albo 1mln wyrazow na 1min.. xd < -- Combo wtedy ma xd
Ni chuja nie da sie go zrozumiec xd
ja mam znajomego jaką-kale
I zasada dla jąkających się
Zacznijcie śpiewać zamiast mówić xD
Mój kumpel z osiedla też się jąka i jakos nikt mu nic złego nie mówi, nikt się nie smieje. Może dlatego, że jest w porządku gościem :) Jakoś nigdy osoby jąkające się nie budziły u mnie śmiechu.
Mieliśmy w gimnazjum takiego kolesia co się jąkał i kto się z niego śmiał od strzału miał lipę w szkole.
Takim ludzią trzeba pomagać a nie ich dobijać.
Mnie jedynie śmieszy jeden koleś z pracy, który się jąka. A tak to ogólnie się nie śmieje z nich.
Hmm... Ja jakoś nigdy się nie śmieje z takich osób bo to nie jest jakoś fajne humorystycznie. Mój kuzyn kilka lat temu strasznie się jąkał i jakoś mi to nie przeszkadzało, tylko widać było, że chce coś mówić na siłę. Teraz już nie ma tej wady. Ogólnie takich ludzi znam paru. NIe jest to śmieszne, normalnie ich rouzmiem nie poprawiam.
Ja się jąkam jak szybko komuś coś mówię :d i zacinam czasem : ) i jest mi z tym dobrze :d
Co to za różnica? Jeśli ktoś jest równy wobec mnie, ja jestem równy wobec niego. Sram na to czy się jąka, czy nie...
Te dzieciuchy które śmieją się z osób jąkających się, są po prostu niewychowanymi bachorami. Taka mała rada ode mnie: Jeżeli komuś dogryzasz, spróbuj postawić się na jego miejscu i wyobrazić sobie jakbyś Ty się czuł, gdyby Tobie ktoś dogryzał.
Mnie jedynie śmieszy jeden koleś z pracy, który się jąka. A tak to ogólnie się nie śmieje z nich.
Aha... :|
Seth Drut
27-11-2009, 16:52
nie znam zadnego jakaly ;d
ale rady dobre, zeby kogos nie urazic niepotrzebnie ;)
Sopranic
27-11-2009, 21:22
Wyobraź sobie że ja mam w lekkim stopniu "tiki" i kiedyś się jąkałem;d.Ale już się nie jąkam.Czasem jak gadam z kolegą i on się jąknie to zdarza mi się z niego zaśmiać,ale nie w stylu "haha ty durny jąkało",tylko "ale się jąkłeś,heh-dobre,dobre".
Megereess Onwed
27-11-2009, 23:41
Jak dla mnie śmieszne to nie jest :/
Boo to nie ich wina ze Bog tak chcial :((
NIe nazlezy sie z nich smiac bo nie wiadomo co nas czeka w przyszlosci :<
Noviterious
27-11-2009, 23:59
czasami idzie sie posmiac z takich ale ogolnie nie powinno sie haha i tego nie robie ;D pozdro pjona znam taka osobe nawet na apo gra haah ;d
Ja mam znajomego w sumie ma 58 lat i się jąka ;p nie wypada się śmiać z takich osób i w ogóle bo wiadome takiej osobie przykro się robi no ale czasem naprawdę ciężko jest się powstrzymać.
Np. stoję w sklepie w kolejce za tym znajomym co się jaką a ekspedientka go pyta : Co podać ? A on ch , ch , ch , ch , chle ,chle , chle , chlebbb , chlebbb albo je je je je dno dno dno ma ma ma sło ło ło ...
Szkoda mi takich ludzi :(
Mam osobę w klasię która się jąka. Ma przejebane...współczuję
Mam kolege w klasie ale on to jest pro. Cos tam gada np. wczoraj spadlem ze schodow i sie potluklem. A u niego brzmi to tak. Wczoraj spaspaspaspaspadlem ze schoschoschodow iiiiii sie poootluklem.
@up
Przeważnie to tak brzmi, ameryki nie odkryłeś
hmm ja sie smieje :D:D:D
powod ale tylko z siebie bo sam sie jakam :D:D
czytam cos i nagle zwias kumple odetnij sie a ja zgas i od nowa :D:D
ogolnie looz tylko wkurwiajace jest to jak masz cos szybko mowic :):)
u mnie w klasie sa 2 osoby jakajace ja i taka laska ona po wypadku nie wiem jak tos ie stalo ale ma przewalone .. ;/;/
Problem jakania spowodowany jest tym ze jakajacy bierze za malo powietrza!!!
Chcesz przestac sie jakac lub dac komus bardzo fajny prezent?
kaz mu wziasc gleboki oddech(naprawde gleboki) jak nie wezmie glebokiego oddechu. JEBNIJ SIE/GO W SPLOT SLONECZNY.
Ta metoda kilka jakal przestalo nimi byc ! skorzystasz lub nie, mnie to nie interesuje
.Carlos.
03-12-2009, 18:14
normalna rzecz, tak jak daltonizm itd, do wyleczenia w jakims tam stopniu. nie smieje sie z takich ludzi, bo ogolnie jakanie sie mnie nie smieszy
Powiem tyle
że osoba która nie wiem.
1.słabo się uczy
2.Nie zna Tabliczki Mnożenia a ma 18 lat
3.Jąka się
to nie jest nic śmiesznego
Ja mieszkam na takim osiedlu
gdzie 97% osób to jest patologiaa
powiem wam tyle
że osoby które są ubogie są bardziej dojrzali niż taki zarobas
Ja jestem z rodziny dość bogatej nic mi nie brakuję
i kolegą którzy nie maja kasy na chleb czy jakieś idnę rzeczy
im daje po prostu pieniądze nie każdy jest ideałem nie każdemu los poszczęścił się..
takie jest moje zdanie..
Azbestowy - KRUL FETYSZUW
11-01-2010, 17:19
Jak jestem baaaardzo zdenerwowany to potrafie się zająknąć. Ale ogólnie to nie :|
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.