Zaloguj się

View Full Version : Co dalej w Zyciu?

Teotihuacan
06-12-2009, 22:20
Witam, jestem w 3 gimnazjum
gdzie dalej mam isc do szkoly?
Srednia 4.2 / 4.0 się waha, mieszkam w okolicach Krakowa.
Chodzi mi o to co robić potem, i co jest najbardziej oplacalne.
Naprzyklad :
Technikum - Gastronomika.I co potem.;>

I najważniejsze nie piszcie ' kieruj sie hobby '

Ktoś II
07-12-2009, 00:05
Hmm... To głównie zależy od tego co lubisz :P
Polska coraz bardziej rozwija się pod względem turystyki i taki kierunek bym wybrał na Twoim miejscu. Podstawą są języki obce!
Nie mam metody na to, żeby być KIMŚ w życiu, bo chyba na tym Ci zależy najbardziej. Liczy się dobry pomysł, odpowiedni moment i nieco szczęścia.
STAWIAM NA TURYSTYKĘ!

Mikiel Król Sedesów, ej!
07-12-2009, 00:15
Idź w moje ślady, LO profil Turystyczny, na maturze zdaję Geografię i angielski(ogarniam angielski i niemiecki <kot>). Po tym na studia 'Turystyka' i git. Jak Ktoś napisał, Turystyka teraz się opłaca : o

Raqq
07-12-2009, 10:03
A ja polecam Ci kierunek Pedagogika : ) Liceum to już jest obojętne. Ja sam się na ten kierunek wybrałem i jestem zadowolony. Uczysz się o życiu, nie masz głupot, które Ci się nie przydadzą. NIE MA MATMY ani nic z Nią wspólnego ; d Naprawde ciekawy kierunek. A jak już poradzisz sobie z 1 rokiem, wybierasz specjalizacje taką, jaka Tobie najbardziej pasuje : )
Pozdrawiam.

! Bardaha !
07-12-2009, 13:01
No ja tez jestem w trzeciej klasie, wybralem Gastronomiczne Technikum, a co dalej to juz sie zobaczy w przyslosci, no chyba ze wolisz pier**lic szkole i zostac ninja.

Pan Xim
07-12-2009, 13:18
Pomysł sam ci wejdzie do głowy przy samym wyborze danej szkoły, przynjamniej ja tak miałem

Taki se pazdzioszek
07-12-2009, 15:22
Najpierw idź do szkoły średniej do klasy z rozszerzonym twoim ulubionym przedmiotem (ofc wf usuwamy, bo to każdy lubi ;D) no a potem idziesz na studia/do pracy związanej z twoim kierunkiem proste... Jeżeli chcesz uczyć się już do określonego zawodu mimo, że tego nie lubisz to jesteś głupi. ;p

Martin16
07-12-2009, 15:22
Wiesz średnia to mało znaczy najbardziej liczą się przedmiot punktowane i testy. :) Masz ambicje to idź do LO i później na studia, a jak masz ale mniejsze to jakieś technikum np. Hotelarstwo,
Ja osobiscie też miałem taki dylemat i ostatecznie wybrałem LO. Później bdę szedł na AWF, bynajmniej teraz tak mi się wydaje.

GladeQ
07-12-2009, 15:33
Myśl na co bedzie w przyszłości największe zapotrzebowanie.
-> energetyka
-> telekomunikacja
Proponuję coś z matematyką a potem politechnika :P Z tym, że tam to takich ze średnią 4.2 zjadaja na sniadanie :P

Jaros Jaroz Jaro
07-12-2009, 15:50
Myśl na co bedzie w przyszłości największe zapotrzebowanie.
-> energetyka
-> telekomunikacja
Proponuję coś z matematyką a potem politechnika :P Z tym, że tam to takich ze średnią 4.2 zjadaja na sniadanie :P

matematyka ?:confused:

@topic.
Idz na to co ci odpowiada... pochodz po szkołach popytaj sie jakie kierunki są...

jak interesuje cie infa to idz na infe... po edukacji napewno wpadniesz na jakis pomysl jak zarobic... na tym... ja poszedlem na mechatronike ( i nie wybieralem) ;p

MiXer do Kawy
07-12-2009, 17:39
Hmm. farciarz z Ciebie.W samym Krakowie szkół jest do wyboru do koloru, więc poszukaj sam, może któraś Cię zainteresuje.

Hjubert
08-12-2009, 14:27
Jak myslisz, ze ktos z tego forum ci zycie ulozy, to gz ;x O wyborze szkoly powinienes zadecydowac sam, a nie sie na forum pytasz... To nie podstawowka, ze pojdziesz do byle jakiego gimka i elo. To juz szkola srednia, masz 15 lat, powinienes zdawac sobie sprawe, ze co wybierzesz sobie teraz, to jest to juz wybor na dalsze lata. Jak to mowia "jak sobie poscielisz, tak sie wyspisz"

Idź w moje ślady, LO profil Turystyczny, na maturze zdaję Geografię i angielski(ogarniam angielski i niemiecki <kot>). Po tym na studia 'Turystyka' i git. Jak Ktoś napisał, Turystyka teraz się opłaca : o

Chodze na taki sam kierunek i tez raczej bede Gielde + Angol rozszerzony zdawac i myslalem nad tym, zeby tlumaczyc papiery z angola na polski, ale to sie zobaczy jak to wyjdzie ;] Jak nie, to tez cos z turystyka zwiazanego sie wybierze. W kazdym badz razie najbardziej przykladam sie do angola, a na reszte przedmiotow mam z deczka wyje**ne ;] Jeszcze 3 lata do wyboru studiow, wiec looz, ale najbardziej by mi pasowalo na filologie angielska np. do olsztyna. Jakby w Polsce roboty nie bylo, to w UK napewno bym znalazl z biernym angielskim ;D

500 POST!!

Stawiam wszystkim...

Po gumie orbit :/

.Carlos.
08-12-2009, 14:44
@up: w uk znajdziesz, zmywak.
@topic: zostan bezrobotnym.

Mejgerq
08-12-2009, 16:01
Liceum - profil mat-fiz -> politechnika - kierunek mechatronika / elektronika & robotyka

Po takich studiach zarabiasz 8tys miesięcznie netto.

Stormczester
08-12-2009, 16:11
Także jestem w III gimnazjum jeszcze, ale idę na to, co lubię, a nie koniecznie się opłaca. Wybrałem Technikum elektroniczne, no ale wiadomo, technika idzie w kierunek elektroniki, miniaturyzacji.

Pozdrawiam

*Esende Mylffon*
08-12-2009, 16:49
A ja polecam cos w kierunku ekonomii ; ) KAŻDA firma ma swoj dzial marketingu. Moim zdaniem przyszlosciowy zawod, ale to zalezy od Ciebie.

Silent Sky
09-12-2009, 11:11
technikum > Elektronik lub teleinformatyk to się zawsze rozwija i potrzebuja ludzi od tego. elektronike masz wszędzie nawet w samochodach

sepheris
09-12-2009, 11:54
Jestem po technikum elektronicznym i musze powiedziec ze chyba lepiej nie moglem wybrac:D Ta wiedza bardzo przydaje sie w codziennym zyciu, kiedy trzeba cos naprawic lub zamontowac w domu. Ale z elektronika to jest tak, jak sie sam nie zainteresujesz to w szkole nikt ci wiedzy na sile nie wbije, bo tam beda ci pierdzielic glownie o wzorach itp, czasem tylko jakies pracownie czy praktyki. Rownolegle ze szkola musisz sam cos kombinowac i lutowac:D Teraz jestem na studiach dzienne inf i okazalo sie ze znow technikum bardzo mi pomoglo, bo mam pelno zajec i cwiczen z elektrotechniki oraz automatyki na ktorych osoby po LO nie maja pojecia o niczym:D

Jaros Jaroz Jaro
09-12-2009, 19:02
Liceum - profil mat-fiz -> politechnika - kierunek mechatronika / elektronika & robotyka

Po takich studiach zarabiasz 8tys miesięcznie netto.

Nie no...dobry koleś jesteś... Ja jestem na kierunku technik mechatronik i wiem co nieco.

3 mechatroników nie może znaleść pracy.

nie wiem kto ci tak powiedział że tyle kasy się zarabia po tym kierunku.
Ja ci uświadamiam że się tyle nie zarabia.

8tys? skończ studia kierunek mechatronik. może wtedy.

Mejgerq
09-12-2009, 20:13
8tys? skończ studia kierunek mechatronik. może wtedy.

Nie wmówisz mi, że ktoś po AGH / Politechnice Wrocławskiej zarabia w tej branży mniej, kolego, że ty chodzisz do technikum mechanicznego, to nie znaczy że nie ma lepszych ; )

^Deduś.
09-12-2009, 20:27
Idź tak ja do technikum samochodowego Xd na 18 robie prawko zwykłe/ ciężarówki i tak jak ojciec będę jeździł... jak dorwiesz dobrą pracę za granicą to dostaniesz 10-14 tysięcy. ; )

WerS
09-12-2009, 20:43
Pierdoły gadacie że aż zwieracze mi ściska...

"Odpowiedź sobie na jedno, ale to zajebiście ważne pytanie. Co chcę w życiu robić...i zacznij to robić"

Sopranic
09-12-2009, 21:13
Jak chcesz mieć fach w ręku to polecam szkołę zawodową.A jak chcesz być bardziej kujonek-okularnik to liceum.Chociaż odradzam,bo po liceum nie będziesz umiał nawet odkręcić śrubki;d.

Pójdziesz sobie na jakiś fach,np.Jak lubisz samochody to na mechanika pojazdów,jak gotować to na kucharza.Prawie każdy zawód ma jakiś plus;d.Jako elektryk możesz(oczywiście jak szefowie nie są skompi)brać sobie jakieś kable,które po opaleniu jak już będzie sama miedź możesz wywieść na złom i zarobić.Jako hydraulik tez możesz(jak pozwolą) rurki brać jakieś miedziane.Jako piekarz-pieczesz bułki słodkie,przerwa jest i sobie bierzesz kilka i jesz za darmo.Albo Cukiernik,pod koniec pracy spakuje ci koleś do plecaka z 20 pączków 2 ciasta,2 chleby i heja do domu.

W liceum nauki jest bardzo dużo.I zawodu nie masz,na studia musisz iść.Po technikum masz zawód,ale nie dość że dużo nauki to jeszcze w szkole masz przerąbane.A na praktykach w technikum robisz za darmo,nikt Ci nie płaci .A w zawodowej chodzisz na praktyki,zarabiasz kasę,te 2 lub 3 lata które pracujesz liczą Ci sie do emerytury.Stawki są 100-120-150-200zł różnie to bywa,zależy od zawodu.W szkole pff,chodzisz do szkoły na co drugą albo co 3 lekcję i przechodzisz.

Zarexoholik?
10-12-2009, 15:23
http://i48.tinypic.com/98epmp.jpg

Gdzie byś się nie udał i tak ci nie wyjdzie. : / Polska to dno.

Habemus Papam
10-12-2009, 16:12
Kto ma to wiedzieć bardziej niż Ty? : x
Sam musisz zdecydować..
Idź na informatyka jeżeli Cie to kręci, raczej przyszłościowy zawód.

Adasik
10-12-2009, 17:38
Osobiście polecam technikum w kierunku, który ci odpowiada no a później co oczywiste studia. Po zrealizowania tego nie sądzę, żeby były problemu ze znalezieniem pracy.
Ja osobiście jestem w 1 klasie technikum na profilu informatyka. Nie ukrywam, że podoba mi się i póki co jest naprawdę łatwo =)

Teotihuacan
10-12-2009, 17:40
Idź tak ja do technikum samochodowego Xd na 18 robie prawko zwykłe/ ciężarówki i tak jak ojciec będę jeździł... jak dorwiesz dobrą pracę za granicą to dostaniesz 10-14 tysięcy. ; )

Propozycja Dedusia bardzo mi się podobam, ale czekam również na inne ^^,

Regulaminowy człowiek
10-12-2009, 17:46
Propozycja Dedusia bardzo mi się podobam, ale czekam również na inne ^^,

I cały tydzień poza domem, w aucie :)

@topic

w wieku 16 lat jeszcze dokładnie nie wiesz co robić, idź do LO, w LO sie rozejrzysz i bedziesz wiedzial co chcesz robic.

Jaros Jaroz Jaro
10-12-2009, 18:58
Nie wmówisz mi, że ktoś po AGH / Politechnice Wrocławskiej zarabia w tej branży mniej, kolego, że ty chodzisz do technikum mechanicznego, to nie znaczy że nie ma lepszych ; )

Ale koleś...Przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałem pare postów wcześniej to zobaczysz że nie chodze do mechanicznego. Jestem technik mechatronik.

podobno masz 12lat?

pzdr

Teotihuacan
10-12-2009, 19:02

@topic

w wieku 16 lat jeszcze dokładnie nie wiesz co robić, idź do LO, w LO sie rozejrzysz i bedziesz wiedzial co chcesz robic.

Tak dokladnie to mi bardzo pasuje..
Jestem typem samotnika, taka akcja to dla mnie wybawienie ^^,

lol561
10-12-2009, 19:55
Ja powiem jedno BUDOWALI BUDUJĄ i BĘDĄ BUDOWAĆ
Rada wybierz to co lubisz ale nie bierz tego czego dużo(np informatyk)
Oczywiście umiesz matme idziesz na jakieś bardzo dobre technikum a potem studia przypatrz się gdzie też dużo osób dostaje indeksy za olimpiady z wiedzy technicznej.

Senshi
10-12-2009, 20:00
jak sie interesujesz matematyka idz do liceum/technikum ekonomicznego;)
sam tam jestem-ciezko jest ale siana po studiach mozesz duzo zarobic;)
ja ide na rachunkowość/bankowośc;o

Sopranic
10-12-2009, 21:08
1.Co prawda już sie wypowiadałem,ale...

Ja powiem jedno BUDOWALI BUDUJĄ i BĘDĄ BUDOWAĆ
.

jak pisałem "Każdy zawód w zawodowej ma plus,zapomniałem dodać np.że murarz(albo jak technikum to budowlaniec) jest dobrym zawodem.Nie musisz ćwiczyć żadnego boksu,karate i na siłkę nie musisz chodzić.Na murarzu dadzą Ci taką robotę,że nie dość że pracujesz i budujesz komuś dom,będziesz wiedział jak to sie robi.To jeszcze wyrobisz sobie mięśnie,szczególnie klate,plecy,ręce i barki.Ale jak już pisałem o plecach,to na murarza trzeba mieć "stalowy kręgosłup"

Ero Senin
10-12-2009, 21:22
Sądzę że mało osób chce zostać 'murarzem'
Wiele osób ma trochę większe ambicje ;p

lol561
10-12-2009, 23:11
Jeśli nie murarz technik budownictwa? Ale fach w ręce to w dzisiejszych czasach bardzo dobra rzecz.

Viseq
11-12-2009, 16:02
W sumie możesz zrobić i tak:
Jeżeli mówisz, że jeżdzenie tirem to dobra robota dla Ciebie, to lepiej zrób sobie jakąś szkołe, jakieś technikum po którym masz zawód, żeby w razie jak się znudzisz jazdą tym samochodem, mieć jakiś fach i żeby Cię gdzieś przyjeli, np.jako kucharz. ; ]

WerS
13-12-2009, 20:51
Wg. mnie nie powinny się tutaj udzielać osoby które ledwo skończyły gimnazjum/podstawówkę, tylko dorośli (o ile są) którzy pokończyli szkoły i wiedzą coś o życiu.

Poćwiczcie