View Full Version : Ksi??ki o II World War.
Stronghold
15-12-2009, 17:45
Możecie mi polecić jakąś książkę z akcją toczącą się w 2 wojnie światowej ?
Bo nie mam pomysłów : [,a czymś trzeba zająć czas świąteczny.
Angu$ XD
15-12-2009, 18:09
Znam taką jedną książkę fajną. Tylko, że to nie jest coś typu jakiś opowieści. Tylko ogólnie opisane są w niej tajemnice II wojny światowej i wiele ciekawszych rzeczy już po wojnie. Tytuł to był chyba Tajemnice XX wieku ale jak coś pójdę jutro w szkole do biblioteki i zapytam czy napewno to ten tytuł;p
"Dymy nad Birkenau" - Seweryna Szmaglewska. Opisuje jej własne przeżycia z Obozu w Brzezince. Wstrząsające. Dowiemy się z lektury, że więźniarki niekiedy musiały bić się łopatami po głowach, żeby odkupić swoje winy.
"Rozmowy z katem" - Kazimierz Moczarski. Akcja odgrywa się po wojnie ale stricte wspomnienia tytułowego kata(Jurgen Stroop) są właśnie z tego okresu.
"Kompania Spadochronowa" - David Webster. Opowieść autora o dywizji spadochronowej, którą mogliśmy poznać podczas oglądania serialu "Kompania Braci". Webster jest tam jednym z bohaterów. Opisuje zmagania od spadochronowego zrzutu kilka dni przed D-Day, samą bitwę w Normandii i niesamowity rajd Aliantów na Berlin.
Sea Ranger
15-12-2009, 23:51
Polecam Ci "tygrysy (http://www.forumksiazki.pl/topics35/ksz-ksiazki-o-ii-wojnie-swiatowej-tygrysy-bkd-i-inne-vt10961.htm)". To są takie małe książki o drugiej wojnie światowej i jest ich bardzo dużo. Czytałem parę bo mój dziadek ma ich chyba ze 100.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.