View Full Version : 10 najlepszych filmów dekady wed?ug "Vanity Fair".
Choć do końca dekady pozostał jeszcze cały rok, czasopisma już przedstawiają swoje podsumowania pierwszego dziesięciolecia XXI-wieku. Taki ranking przygotował również słynny magazyn "Vanity Fair".
Na łamach czasopisma redaktorzy VF przedstawiają subiektywną listę TOP 10 filmów dekady oraz 35 tytułów, które zdobyły wyróżnienie.
Ranking prestiżowego magazynu jest zaskakujący, ale po przemyśleniu trudno się z nim nie zgodzić.
Na podstawię wp.pl
Dołączam sondę, gdzie znajdą się filmy, które zaproponował ten magazyn, jeśli macie jakoś swoją propozycję, proszę napisać w odpowiedzi.
`diGiel <3
07-01-2010, 21:16
'Mroczny Ryczerz' Fajny,ciekawy film. reszty nie znam prócz wladcy pierścieni który też ma duże szanse
xxXTibiomanxxX
07-01-2010, 21:32
A ja was zaskoczę I postawię na Ludzkie Dzieci . Według mnie świetny film .
@Edit ...
Wszyscy mówią że słabe filmy a chociaż widzieliście Połowę z Nich ?
Z tych wszystkich oglądałem tylko Władcę Pierścieni i Lot 93. Głos na Władcę .
Trylogia władcy pierścieni, jestem fanem wszystko znam na pamięć ;d
Stronghold
07-01-2010, 21:47
Cienkie to filmy,było ogółem o wiele lepszych,no cóż,dobrze się wyróżniać.
Trylogia WP - genialne filmy,znam na pamięć : D
Sempacz__
07-01-2010, 22:02
wladca pierscieni i nic do dodawania przeciez kazdy z was to ogladal
@up
brat wszystkie czesci wp mial oryginalne zaraz jak wychodzily na dvd i nie ogladalem, kawalek pierwsze j czesci widzialem i stwierdzilem ze to shit.
@topic
mroczny rycerz
Trylogia Władcy pierścieni :)
Nie ma nic lepszego niż filmy tego gatunku.
Mroczny Rycerz, remake starego filmu jest po prostu świetny zamiast Jacka Nicholsona widzimy całkiem nową postać Jokera granego przez Heatha Ledgera, w Batmana zamiast Michaela Keatona wciela się Christian Bale znany np. z Terminator Ocalenie. Oprócz głosu, który batman miał koszmarny film i fabułą i aktorsko jest super.
zdecydowanie trylogia Wladcy Pierscieni:D:D:D
Slabe te wymienione filmy, no ale coz..
Glos na Wladcow.
xD Lukki xD
08-01-2010, 16:49
Zdecydowanie ekranizacja twórczości Tolkiena czyli Władca Pierścieni ^^
z tych co są to WP ofc ;)
a z tych co nie ma to podobał mi się "21 - blackjack" ;)
Trylogia Władcy Pierścienia. Słaby wybór ogólnie :)
Powiem szczerze, że z wszystkich wymienionych filmów znam tylko Władcę Pierścieni i na niego zagłosowałem. Nie przepadam za takim gatunkiem filmów, ale mimo wszystko świetne filmy, które obejrzałem z wielkim zainteresowaniem.
Habemus Papam
09-01-2010, 09:18
Ludzkie dzieci..
Świetny film...
Greyback
09-01-2010, 09:32
Dużo osób się ze mną nie zgodzi czytając tu up ^^^
Ale dla mię "Władca Pierścienia" to dno ...
"Mroczny Rycerz" na niego zagłosowałem świetny film jak dla mie :D
Niewidziałem żadnego z w/w filmów. Co to za tytuły?! Dałem pierwszy lepszy.
nie ma mojego faworyta (Gran Torino) :(. Dam głoś na Lot93
Zaznaczyłem Trylogia 'Władca pierścieni' (Peter Jackson, 2001-2003), bo nic ciekawego nie znalazłem z tej listy. Same jakieś pierdoły i duperele, no może prócz:
'Mroczny rycerz' (Christopher Nolan, 2008)
'Lot 93' (Paul Greengrass, 2006)
Wujaszek
10-01-2010, 17:07
Zadużo mi nazwy tych filmów niemówią, ale jeśli mam już wybierać to Trylogia Władca pierścieni lub Lot 93.
Zaznaczyłem w sondzie Trylogię Władcy Pierścieni Ogólnie oglądałem może z 5 wymienionych filmów.
Moim zdaniem na miano filmów dekady zasługują:
- Gladiator (2000) - milion razy był w TV więc każdy miał szansę zobaczyć.
- Avatar (2009) - pomimo tego, że film wyszedł pod koniec roku naprawdę warto obejrzeć. Znajduje się on na mojej liście ponieważ idealnie widać jak świat kina poszedł naprzód.
- Efekt motyla (2004) - chyba każdy oglądał
- Gran Torino(2008) - rewelacja... nic dodać nic ująć!
- Harry Potter(wszystkie części) - dla niektórych może wydawać się to śmieszne, ale Harry Potter jako film jest genialną produkcją. Sam pomysł na stworzenie filmu jest fenomenalny.
- Pianista(2002) oraz Katyń(2007)
- Most do Terabithii(2007) - wzruszający film w którym reżyserzy zastosowali moment którego nikt nigdy by się nie spodziewał. Obejrzyj, a się przekonasz!
Jak sobie coś przypomnę to dopiszę.
Franxi Wizard
11-01-2010, 12:01
- Gran Torino(2008) - rewelacja... nic dodać nic ująć!
zgadzam sie z Ktosiem ten film to rewelacja ;)
Z
- Most do Terabithii(2007) - wzruszający film w którym reżyserzy zastosowali moment którego nikt nigdy by się nie spodziewał. Obejrzyj, a się przekonasz!
Brawa za scenariusz! Zaskakująca końcówka, byłem miło zaskoczony. Ale nie obejrzałbym go drugi raz, ze względu na wzruszenie, które mnie wtedy ogarnęło(<smutny>)
A ja was zaskoczę I postawię na Ludzkie Dzieci . Według mnie świetny film .
Trochę przesadzony, ale obejrzeć można. Ciekawy pomysł, trochę gorzej z wykonaniem, ale też na +
Zaznaczyłem Władcę Pierścieni, mimo to, że zdanie o filmie mam takie jakie mam( vide http://www.youtube.com/watch?v=VYkhbWMHd5w )
gdzie:
- Gran Torino
- Pianista
- Gladiator
- Helikopter w ogniu
- Dzień Świra
- Tożsamość Bourne’a
- Siedem dusz
- american gangster
@top
głosowałem na lot 93
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.