Zaloguj się

View Full Version : 2 Windowsy na kompie Pytanko

Saylor
12-01-2010, 21:54
Witam.
Miałem problemy z windowsem i postanowilem sformatować, lecz zainstalowalem nie przy urohamianiu kompa tylko normalnie z płytki i tu jest problem bo niezastąpiło mi starego windowsa, tylko zainstalowal 2 na drugim dysku, i takie pytanie czy da sie jakoś usunąć tego starego bez nastepnego formatu? BO mnie to wkurza przy wczytywaniu systemu musze wybierac ktory system ma włączyć:)
ps. Chyba mi wiecie o co chodzi?;d

ps2. Nie wiem czy dobry dział, ale nie chce warna jak cos;d?

@Stronghold
Tylko jest problem bo mi nieczyta windowsa przy wcztywaniu dysku

Fajny podpis;d

Stronghold
12-01-2010, 21:58
Sformatuj ten dysk na którym jest niechciany windows.

Mc Maciek
12-01-2010, 23:20
To co jest Ci potrzebne zgraj na partycję bez systemu, albo na jakiś dysk przenośny. Potem zbootuj płytkę z Windowsem, wejdz przez dosa, sformatuj partycje systemowe i zainstaluj jeden, świeży system. Chyba najbardziej opcjonalna metoda, bo nie wiem, czy da się inaczej OS usunąć.

Teos
13-01-2010, 00:39
Są 2 możliwości jeżeli windowsy są na osobnych dyskach twardych sformatuj dysk na którym jest windows którego chcesz się pozbyć jeżeli jest to partycja tzn jeżeli masz 2 partycje z 1 dysku twardego masz możliwość sformatowania partycji chyba że twój problem polega na tym że na jednej partycji masz zainstalowane 2-3 windowsy jest to spowodowane tym że windowsa nie instalujesz przez botowanie z cd-romu pisz na pw jak coś .

Saylor
13-01-2010, 07:27
NO mam 2 dyski lokalne i na obydwóch mam systemy wgrane;)

Ok sprobuje tak jak MC Maciek napisał przez bios'a

ps. Tylko niewiem jak w biosie sformatowac partycje/dysk;/

Mc Maciek
14-01-2010, 13:54
NO mam 2 dyski lokalne i na obydwóch mam systemy wgrane;)

Ok sprobuje tak jak MC Maciek napisał przez bios'a

ps. Tylko niewiem jak w biosie sformatowac partycje/dysk;/

Wkładasz płytkę z bootowalnym systemem, resetujesz kompa. Podczas uruchamiania pojawi Ci się napis w stylu "Dowolny klawisz spowoduje rozruch z dysku CD", wcisniesz cokolwiek, poczekasz chwilę i dalej system sam Cię poprowadzi :)

Jakby Ci się ten napis nie pojawiał, to będziesz musiał zmienić ustawienia w BIOS'ie.

Marcelllo
14-01-2010, 21:20
Jeszcze jest inna opcja :d
uruchom -> wiersz polecenia:
FORMAT wolumin: [/V:etykieta] [/Q]
etykieta to np C lub D zależy jaki chcesz formatować :D
To coś pod xp jak coś :)

jołek
17-01-2010, 00:40
Zrób jak mowi Maciek badz format partycji gdzie winda tak jak mowili inni a jak nie to wez normalnie ja mialem teraz 3 windy wgrane. Ta winde ktora nie uzywasz jest uszkodzona czy cos normalnie Shift+Delete i leci w pi....

Po tym dalej moze Ci wyskakiwac monit który sys wybrac. Klikasz PPM na Moj Komputer>>Własciowsci>>Zaawansowane>>Akapit "Uruchamianie odzyskiwanie" Klik na Ustawienia i ustawiasz domyslny system wylaczasz wyswietlanie windy badz edytujesz klikajac Edytuj i tam masz linijki tekstu zobacz partycje na jakiej masz winde i a ta druga skasuj.

Ja tak zawsze robie ^^ Pzdr.

Mc Maciek
17-01-2010, 09:46
Zrób jak mowi Maciek badz format partycji gdzie winda tak jak mowili inni a jak nie to wez normalnie ja mialem teraz 3 windy wgrane. Ta winde ktora nie uzywasz jest uszkodzona czy cos normalnie Shift+Delete i leci w pi....

Po tym dalej moze Ci wyskakiwac monit który sys wybrac. Klikasz PPM na Moj Komputer>>Własciowsci>>Zaawansowane>>Akapit "Uruchamianie odzyskiwanie" Klik na Ustawienia i ustawiasz domyslny system wylaczasz wyswietlanie windy badz edytujesz klikajac Edytuj i tam masz linijki tekstu zobacz partycje na jakiej masz winde i a ta druga skasuj.

Ja tak zawsze robie ^^ Pzdr.

Nie polecam ręcznie usuwać systemu... Pamiętaj, że system nie siedzi w jednym folderze i usunięcie głównego folderu nic Ci nie da, przede wszystkim dlatego, że zostawisz sobie pliki, które nie będą Ci potrzebne. Już lepiej sformatować.