Zaloguj się

View Full Version : [Gracz] Wywiad z dawnym tutorem - Graydon'em.

Wolly
20-01-2010, 20:56
Postanowiłem przeprowadzić kolejny wywiad, osobą 'przesłuchiwaną' będzie dawny tutor APO - Graydon. Nie widziałem za bardzo jaki podać 'prefix' - więc nie podałem.

Wolly
Graydon

Wolly: Zacznijmy standardowo, jak masz na imię, ile masz lat, gdzie mieszkasz?

Graydon: Witam. Wiele razy już udzielałem tej odpowiedzi, ale... mam na imię Dawid, mam 17 lat (niedługo 18) i mieszkam w Policach.

Wolly: Jak trafiłeś na APO?

Graydon: Hoho, kiedy to było. Sam nie pamiętam, zapewne znudziła mi się gra na serwerach Cipsoftu, a gdzieś usłyszałem o OTS.

Wolly: Jak dostałeś tutora na APO?

Graydon: Ciężko powiedzieć - głośno było o tym, jednak ostateczna wersja to "za pomoc na forum i w grze". Myślę, że jest w tym trochę zasługi ex-Gma/Tutora Coguara.

Wolly: Co takiego on zrobił? :)

Graydon: Zapewne polecił moją osobę i poręczył za mnie. Z tego miejsca pragnę go pozdrowić, bo nadal z nim utrzymuję kontakt :)

Wolly: Uciekając od Twojej osoby, Coguar wróci jeszcze na APO? :)

Graydon: Szczerze mówiąc raczej nie.

Wolly: Co było priorytetem na APO, czym zajmowałeś się przede wszystkim?

Graydon: Szczególną kontrolę w czasie mojego pobytu na APO sprawowałem nad kanałami rozmów - Game Chat i Trade Chat. Starałem się również urozmaicić nieco czas graczom różnymi zachowaniami. Najwięcej czasu spędzałem jednak na odpowiadaniu, na raporty - bardzo rzadko kiedy w czasie mojej obecności na serwerze takowe zalegały.

Wolly: Miałeś jakieś ciekawe komendy?

Graydon: Komendy typowe dla serwera OTS, lubiłem jednak opcję "bezpiecznego życia" - nikt nie mógł zabić mojej postaci, a wielu było chętnych.

Wolly: Jak długo pełniłeś swoją funkcję?

Graydon: Nie mam pojęcia, nie mam poczucia czasu. Praktycznie nigdy nie liczę dni danego zdarzenia, także ciężko określić.

Wolly: Czemu zostałeś wyrzucony?

Graydon: Na ten temat też było wiele spekulacji. Mortiis nigdy nie zgłosił się do mnie i nie objaśnił mi tej decyzji... Nie skomentuję takiego zachowania, jednak każdy może sobie wyobrazić, jak się poczułem. Tyle czasu, tyle nerwów poświęconych i takie podziękowanie. Oficjalnie brałem udział w rozdawaniu przedmiotów i sprzedaży ich na allegro - co jest kompletną bzdurą. Nikt nigdy nie udowodnił tego, bo czegoś takiego nie było.

Wolly: Uważasz, że po prostu już nie byłeś potrzebny i dlatego 'odpadłeś'?

Graydon: Uważam, że ktoś komu nie pasowałem maczał w tym palce, a może poszła jakaś koperta? To tylko moje domysły, ciężko jest to ocenić. Myślę, że były jakieś plany względem serwera i jego zarządców.

Wolly: Czemu wtedy nie odwołałeś się do Coguar'a?

Graydon: Coguar został wyrzucony w tym samym czasie co ja. Ponoć handlowaliśmy razem - hehe.

Wolly: Co miałeś w zamian za pracę dla serwera?

Graydon: Trochę wyzwisk pod swoim adresem i to by było na tyle.

Wolly: Nie rozmawiałeś z Mortiisem o jakimś wynagrodzeniu?

Graydon: Nie, nic takiego nie miało miejsca.

Wolly: Musiałeś się czegoś uczyć, miałeś jakieś programy?

Graydon: Program miałem - Windows Media Player, żeby jakaś nutka umiliła mi nieco czas spędzony na APO. Nie mówię, że zawsze było "ciężko", ale zdarzyło się wiele takich sytuacji. Uczyć się raczej nie musiałem, bo takowe doświadczenie miałem. Chociaż nie, nauczyłem się większej wytrwałości i cierpliwości.

Wolly: A rzekomy program do 'wykrywania' botów?

Graydon: Zapewne jak nie było, tak go dalej nie ma.

Wolly: Zanim dostałeś tutora, zapoznałeś się z jakimś specjalnym regulaminem?

Graydon: Nie, kilka słów na początek i to było tyle.

Wolly: Jakie były to słowa?

Graydon: Ciężko powiedzieć mi je z miejsca, bo było to kilka lat temu. Chodziło tylko o to, że na razie dostaje tutora testowo, później się zobaczy.

Wolly: Co sądzisz na temat forum i serwera?

Graydon: Aktualnie mam słabe pojęcie na ten temat, ale kilka razy byłem na forum, to w takim stanie jeszcze nigdy nie było. Oczywiście w tak druzgocącym stanie. Na serwerze chyba gra dużo mniej osób, niż kiedyś.

Wolly: Jak Ci się wydaje, co jest tego powodem?

Graydon: Forum: brak organizacji, niekompetentne osoby nim zarządzają. Każdy poznał już "zasady" i wiedzą, że nie ma zagrożenia za złe zachowania. Serwer: wiele osób wyrosło z grania w Tibię, znudziła się... A w samej grze również można robić co się chce raczej.

Wolly: Co byś powiedział o postępowaniu Mortiisa i innych członków ekipy?

Graydon: O Mortiisie pisałem wcześniej - bez komentarza. Chodzą pogłoski jak bardzo łakomy jest na parę groszy. Z innych członków ekipy pamiętam Exoda - znał się na rzeczy, jednak z ogólną kulturą było ciężko. Tygrys był jednym z najlepszych w ekipie, tak samo Coguar.

Wolly: Masz zamiar kiedyś wrócić do gry?

Graydon: Raczej nie, jeżeli już to sam bym ruszył z nowym serwerem.

Wolly: Masz takie plany, aby otworzyć własny serwer?

Graydon: Kilka razy rozmawiałem o tym z kolegami, na razie są to jednak odległe plany. Trochę za dużo czasu nie grałem i brakuje mi obeznania.

Wolly: Czy uważasz, że czas jaki tu spędziłeś był stracony?

Graydon: Po tym jak zostałem potraktowany - tak.

Wolly: Moderowałeś forum, nie chciałbyś wrócić do tej funkcji?

Graydon: Moderuję inne fora, to by było kulą u nogi. Szczególnie po tym co zobaczyłem ostatnio. Ciężko byłoby je przywrócić do poprzedniego stanu.

Wolly: To już koniec wywiadu, dziękuje za to, że poświęciłeś mi swój czas, jakieś słowa na koniec?

Graydon: Dzięki za wywiad. Pozdrowić wypada mi osoby, które zawsze były przy mnie / ze mną oraz wszystkich, którzy darzyli mnie należytym szacunkiem za pracę, jaką włożyłem w serwer:
COGUAR, Tettmeier, Kendzior, Layer, Crayon, Karel, Vistie Mion, Tre Cool. To te nicki, które jeszcze pamiętam.
I oczywiście Wolly - autor wywiadu :)

Zapraszam do lektury! :)

Rzulf
20-01-2010, 21:59
Kolejny dobry wywiad...
Masakra, żeby tak potraktować osobę, która poświęcała się tak dla ots`a...
No, ale... To decyzja Mortiis`a i pewnie przemyślana...
Jak powstanie Twój ots, to daj o nim znać ;)

Death
20-01-2010, 22:02
Bardzo przejrzyście napisany, świetnie wykonany i długi wywiad. Ciekawe odpowiedzi i pytania. Nie mam zastrzeżeń, wszystko git! :)

10/10

Pozdrawiam,
Death.

Old Dzolo/Seba :)
20-01-2010, 22:28
No Arku, kolejny znakomity wywiad ; ) Może Ty jakimś dziennikarzem zostaniesz =D Czekamy na kolejne.

N-series
20-01-2010, 22:29
Super dzieki za pozdro gray , ahh pamietam te czasy ;d ze 4 lata się znamy ogólnie to wszystko widziałem bo znałem(tera nie mamy już dobrego kontaktu) Dawida dobrze , pozdro;d

aLiN
20-01-2010, 22:33
Graydon, to był najlepszy Tutor jakiego znałem.

Tico
20-01-2010, 22:52
Powiem to co każdy, bardzo fajny wywiad. Podobają mi się twoje pytania... konkretne i trafne. Czasami warto poczytać takie teksty, dużo można się dowiedzieć o rozmówcach.
Tym wywiadem daliście mi do myślenia, bo mamy tu dwie sprzeczne opinie z samego "centrum" od Mortiis i kogoś bardziej odległego, powiedzmy patrzącego na wszytko z góry. Te dwie wersje nijak mają się do siebie w kilu sprawach, choćby programu do wykrywania boterów.

Już, nie nawiązując to tematu czuję się lekko urażony wypowiedziom Graydona odnośnie forum. =]

Curly
20-01-2010, 23:02
Z wywiadu na wywiad jest jeszcze lepiej!
Nie wiem co mam napisać, poza tym, że jest super. :)
Trafne pytania, wywiad z ciekawą osobą. - ;)
Oby tak dalej :*

Joogi
20-01-2010, 23:04
No no, porządny wywiad, jak zresztą wszystkie inne twoje. ;)
Pamiętam Graydona, jak się raz na invisible pojawił walnął mi chyba na rooku coś, ale pamiętam że 187 level miał ^^ Teraz nie warto powracać na apo, nie ma co robić, jak expić wśród tylu analfabetów, 10-latków i nie-ogarów : / Sam nie jestem szczęśliwy, że powróciłem, ale trzeba coś robić 21-23 wieczorami xdd

10/10 OFC

Eklerq
20-01-2010, 23:17
Ja z Graydonem w piłkę grałem, tzn. przeciwko niemu :p Ciekawy wywiad, podobał mi się, elson.

G_R_U_L_I_X
20-01-2010, 23:39
Zajebisty wywiad. Szkoda, ze nie dowiemy się prawdy dlaczego wywalili graydonka :d. Coraz lepszy wywiady masz.

Graydon2
20-01-2010, 23:52
Dzień dobry.

W sumie ciekawy wywiad - pewnie kilka nowych informacji, szkoda, że nie pełnych. Łoli, robisz furorę wśród użytkowników forum z tymi wywiadami :D

Pozdrawiam wszystkich, którzy na to zasługują, old Graydon.

Xelix
21-01-2010, 07:43
Bardzo dobry wywiad przynajmniej mi sie podoba pytania są trafne i zwięzłe :) Daje za niego 10/10 a tak z ciekawosci jak gm mogl robic itemy jak w 5 sekund mozna było zmienic access komendy jaka jest robienie itemow i pewnie to Mortiis zrobil i tez mozna gmowi dac 0 capa zeby nic nie mogl podnosic....

Eiyael
21-01-2010, 10:26
Pamiętam, że kiedyś 100 ED próbowałem ubić orsha i mi się Graydon po arence ruszał blokując mnie :D

Wywiad dobry i długi. 10/10.

Eryel v0.2
21-01-2010, 10:55
Jeden z najlepszych wywiadów.
Z wywiad na wywiad, jesteś coraz lepszy.
Gratuluję, 10/10.
Też pamiętam graydona.

Peace.

Alvaster
21-01-2010, 11:12
Najlepszy wywiad jaki czytałem.Z wywiadu na wywiad są one coraz lepsze.
10/10
Pozdro

Diduus
21-01-2010, 11:48
Kolejny wspaniały wywiad... kolejny reput :)

@edit... dał bym reputa ale..
Musisz rozdać troche punktów reputacji innym użytkownikom zanim będziesz mógł przyznać je $userinfo[username] ponownie.

Graydon2
21-01-2010, 13:53
Jakby tu Mortiis zajrzał, to byłoby miło, jakby oddał mi dostęp do konta Graydon na forum ;)

@ Wywiad extra cool.

!!sQaua!!
21-01-2010, 14:08
Mi się podoba ten wywiad, wogóle wszystkie twoje wywiady są extra.
Widzę tylko jeden błąd. Myślę, że slowa 'Zapraszam do lektury' powinny znaleźć się na początku tekstu, a nie po przeczytaniu wywiadu, chyba, że zapraszasz do przeczytania twojego podpisu. Rób więcej wywiadów, może tym razem z tym tutkiem Nefre?

Azbestowy - KRUL FETYSZUW
21-01-2010, 14:23
[B]Graydon: O Mortiisie pisałem wcześniej - bez komentarza.
No to fajnie, widze, że kolejna bratnia dusza na forum :O
#topic
Fajnie, ale czemu akurat wybrałeś ,,brzoskwiniowy", a nie zielony. W koncu jak to był modulator to zielony chyba pasuje.

Jakby tu Mortiis zajrzał,
phahaha

#jeszcze raz autor
Zostań dziennikarzem

Graydon2
21-01-2010, 14:27
Już, nie nawiązując to tematu czuję się lekko urażony wypowiedziom Graydona odnośnie forum. =]
Wybacz, ale takie wnioski wysunąłem po kilkudziesięciu przeczytanych postach, których nie powinno być ;)

#jeszcze raz autor
Zostań dziennikarzem

W sumie racja - mało możliwe, ale istnieje ta 1/1000 % szans.

~Mari
21-01-2010, 14:49
Spoko wywiad, fajnie sie go czyta :p
tak jak pisal ktos wyzej kolor powinien byc zielony :p
9/10

Drako o.o
21-01-2010, 14:56
wywiad fajny lecz nie ta osoba:]

graydon ma ta wade, ze poczuje troszke wladzy i mysli ze jest kims:)

.Storm.
21-01-2010, 15:16
Fajny przejzysty wywiad.
Daje Ci 10/10 i reputa .

Arcano
21-01-2010, 15:19
Hehehe bardzo dobry wywiad. Mortiis rzeczywiście nie jest ok, że Cie tak potraktował ;p Tak jak rzekł Rzulf, jak stawisz serwa to dawaj znać! :D

Lord Morgan.
21-01-2010, 15:22
Wywiad ladny 10/10..
jeszcze jedno ; o Moze Sz.P Mortiis by sie tu wypowiedzial ? dla czego go wyje*** ??

Graydon2
21-01-2010, 15:45
wywiad fajny lecz nie ta osoba:]

graydon ma ta wade, ze poczuje troszke wladzy i mysli ze jest kims:)

Szanuje Twoje zdanie, ale jest ono chyba wyrobione nieco na wyrost. Banować musiałem - stąd też wnioski o nadużyciu władzy? W siebie trzeba wierzyć zawsze, a w swoją wartość jeszcze bardziej, także te Twoje wnioski trochę nie na miejscu :cool:

Been
21-01-2010, 16:25
Rozszalałeś sie z tymi wywiadami... Ale ten i kazdy inny poprzedni doskonałe... 10/10...;)

H5N1
21-01-2010, 16:42
Wywiad wręcz świetny oceniam go na 10/10.
Dałbym Ci reputa, ale chwilowo nie moge. (Bo za często to robie)
Jak ędzie taka możliwość na pewno to zrobię.

Karpek
21-01-2010, 16:45
Super wywiad, bardzo przyjemnie się czyta ;)

btw.ciekawe czy Mortiis czytał ten wywiadzik xd.

Pan Gonzalezik
21-01-2010, 17:40
Kolejny wspaniały wywiad. Nic dodać nic ując.

Czekam na wywiad z Scoop'em. :)

Mortiis
21-01-2010, 18:22
Wywiad spoko, ale nie podoba mi się jedna wypowiedz Graydon'a, ponieważ sam sobie zaprzecza, mówi o oficjalnej wersji, ale też przyznaje że nie napisał w tej sprawie do mnie i nie rozmawiał ze mną na ten temat, więc gdzie ta oficjalna wersja która powinien usłyszeć ode mnie? Jeżeli chodzi o to co pisałem oficjalnie, to jasno było to sformułowane, iż pozycje na serwerze osoby te straciły za podejrzenie, działania na niekorzyść serwera, nikt nie został oskarżony o żaden czyn i nie zostały nikomu przedstawione żadne dowody, tak więc jakim cudem mógł ktoś zostać "wyrzucony" za sprzedaż czy rozdawanie itemków? Nie rozumiem też bezpodstawnych oskarżeń skierowanych w moją stronę odnośnie łapówek - nigdy takie coś nie miało i nie będzie miało miejsca, ale oczywiście użytkownicy co chwilę opowiadają bajki wyssane z palca, zamiast dostrzec i docenić to co jest naprawdę robione.
Graydon'a nigdy nie zablokowałem na gg więc mógł i może napisać w każdej chwili jeżeli ma jakieś wątpliwości. Jeżeli sam nie napisałem i nie wyjaśniłem sprawy od razu to oficjalnie przepraszam, ale proszę zrozumieć, że po tym jak byłem pewny, że ktoś z ekipy działa mocno na niekorzyść serwera, musiałem podjąć jakieś działania i nie miałem ochoty z tego się jeszcze tłumaczyć.

Graydon2
21-01-2010, 18:32
Miło, że nawet po takim czasie zdecydowałeś się wyjaśnić swoją decyzję. GG miałem, ale nie chciałem się narzucać - bo sam rozumiesz jak się poczułem.

O łapówkach napisałem, że się dużo słyszy - nie powiedziałem, że tak jest.

Oficjalną wersję usłyszałem od kogoś z ekipy - już nie pamiętam dokładnie czy to był Tygrys, Exod czy Coguar.

Wujaszek
21-01-2010, 22:01
Kolejny dobry wywiad z twojej strony, 10/10
Zrób wywiad z Deadsem to się pośmiejemy ;p

Τettmeier
22-01-2010, 08:41
Graydon!!! lolu! xd

Fajny wywiadzik (chociaż ponad połowę tego wszystkeigo to wiedziałem xd), Graydon to jest spoko ziomek i pamiętam go za czasów jak jeszcze nie miał moda i pomagał wszystkim. Dzięki za pozdro i Wolly rób więcej takich fajnych wywiadów.

Ktoś II
22-01-2010, 12:51
Wywiad poziomem dorównuje poprzednim.
Do Graydona nigdy nic nie miałem. Zawsze dało się pogadać, pożartować. Jako tutor zachowywał się na luzie i nie wywyższał się pozycją. Rozmawiał z graczami, jak równy z równym. Pamiętam wiele sytuacji, które można tylko powspominać.
Jak stracił tutka to było takie zaskoczenie, że szok... Jeden z najlepszych członków ekipy wyrzucony. Jak dobrze pamiętam, w tym okresie Elvan też stracił moderatora.

Emo
22-01-2010, 15:04
Świetny wywiad. Ciekawe pytania, kolorystycznie ładnie, nie mam zastrzeżeń. 5/6. Dobrze idzie ci robienie wywiadów, Wolly.

Dark Devorious
22-01-2010, 15:52
Kolejny zajebisty wywiad :) Oby tak dalej , daje 10/10 i oczywiscie reputa.

Arcik
22-01-2010, 16:36
Wolly... kolejny b. dobry wywiad ! ; D
Jak masz mośliwość to zrób kolejny z kimś z dawnej ekipy... :) Exod ? Scorpion ?
Oczywiście jeśli masz możliwość ;)

.!Z@rk!.
22-01-2010, 17:02
Wywiad super 10/10.

Ale żeby tak potraktować osobe która zajmowała się porządkiem na serwie...jeżeli oczywiście to co napisał było prawdą ; D

Toxicc
22-01-2010, 17:08
Kolejny świetny wywiad Wolly! Gratuluję trafnych pytań. Szkoda, że Graydon nie zamierza wrócić na APO ;/

Pako Kimg
22-01-2010, 22:13
Fajny wywiad :-)
Twoje wywiady są bardzo ciekawe ...
Pisz ich x10 więcej! :D XD

Sea Ranger
23-01-2010, 11:36
Wolly jak zwykle bezbłędny wywiad. Ja tam o Graydonie pamiętałem cały czas bo mam po nim pamiątkę za nabijanie postów. Graydon, wyjaśnij tą sprawę z Mortiisem i wróć chociaż na forum i będzie hepi end.

Osecik
23-01-2010, 16:23
Kolejny znakomity wywiad Wolly! Masz talent, reputek leci :D
Co do wywiadu było parę literówek jak się nie mylę. Szkoda ze Graydon nie wróci.
10/10

Xienus Paladin
24-01-2010, 16:28
super wywiad :)
znajdz kontakt z scorpionem :>
i z nim wywiad przeprowadź :)

handlarz_narkotykow
25-01-2010, 14:10
dobry wywiad, osoby w sumie nie znam prawdopodobnie jeszcze mnie tutaj nie było a to w jaki sposób został potraktowany to widać zasłużył hehs;/

Duff
25-01-2010, 14:27
Kolejny bardzo dobry wywiad. Moim zdaniem z najciekawsza osoba na serwerze. Pamietam najazdy za czasow Gradona i Coguara...to bylo cos. A teraz? n/c.
Nie chce mi sie wierzyc aby Gray robil jakies wałki. Pozdrawiam :) Wracaj!!!

Takarji
26-01-2010, 12:30
Hehs myślalem ze sam odszedłeś z tuta. Co do wywiadu jak zawsze dobre pytania, jeszcze zostało ci kilka gm/tutów do wywiadu, czekam na kolejne.

Pokémon
26-01-2010, 16:30
Wywiad spoko, ale nie podoba mi się jedna wypowiedz Graydon'a, ponieważ sam sobie zaprzecza, mówi o oficjalnej wersji, ale też przyznaje że nie napisał w tej sprawie do mnie i nie rozmawiał ze mną na ten temat, więc gdzie ta oficjalna wersja która powinien usłyszeć ode mnie? Jeżeli chodzi o to co pisałem oficjalnie, to jasno było to sformułowane, iż pozycje na serwerze osoby te straciły za podejrzenie, działania na niekorzyść serwera, nikt nie został oskarżony o żaden czyn i nie zostały nikomu przedstawione żadne dowody, tak więc jakim cudem mógł ktoś zostać "wyrzucony" za sprzedaż czy rozdawanie itemków? Nie rozumiem też bezpodstawnych oskarżeń skierowanych w moją stronę odnośnie łapówek - nigdy takie coś nie miało i nie będzie miało miejsca, ale oczywiście użytkownicy co chwilę opowiadają bajki wyssane z palca, zamiast dostrzec i docenić to co jest naprawdę robione.
Graydon'a nigdy nie zablokowałem na gg więc mógł i może napisać w każdej chwili jeżeli ma jakieś wątpliwości. Jeżeli sam nie napisałem i nie wyjaśniłem sprawy od razu to oficjalnie przepraszam, ale proszę zrozumieć, że po tym jak byłem pewny, że ktoś z ekipy działa mocno na niekorzyść serwera, musiałem podjąć jakieś działania i nie miałem ochoty z tego się jeszcze tłumaczyć.

Coguar był bardzo długo w ekipie, czemu te podejrzenia rzuciłeś w Jego stronę tak późno. Nie chce mi się w to wierzyć że robił coś takiego-wg. mnie jest to bardzo mało prawdopodobne.

@topic
Ładny wywiad robisz je coraz lepsze.
10/10

Senshi
28-01-2010, 00:29
szkoda ze nie wroci...to nic nowego ze Mortiis na kase polecial;/;/;/
@top
Fajny wywiad 10/10:)

3rd Dimension
28-01-2010, 01:31
No, no z tym wyrzuceniem głupia sprawa : D.
Ale wywiad jak zwykle dobry.

Pozdrawiam,
3rd Dimension

Seth Drut
28-01-2010, 09:16
dobry wywiad, tak jak reszta ;)
duzo sie mozna dowiedziec..
z kim teraz zrobisz?/ ;D

Keshuter
23-02-2010, 17:39
swietny wywiad !:] jak kazdy twoj . w sumie dobrze ze masz deleted. 10/10 ! pozdrawiam ;p

DjPablo
23-02-2010, 18:15
bardzo fajny wywiad ja daje 10/10

Mafinex
27-02-2010, 13:55
Bardzo ładny wywiad, widzę że dużo masz podobnych wywiadów, wszystkie są dobre, 10/10.

Cayden
27-02-2010, 22:09
Bardzo dobry wywiad [!]
10/10

Stoner
27-02-2010, 22:12
Aaa !
Coś mi się przypomniało, mam autograf Graydona na rooku :D
Dał go kiedyś Guestowi a teraz mam go ja :D:D
Chce ktoś kupić?

@Top
Wywiad dobry :D