View Full Version : Mo?e warto pomy?le? ? Co? dla wszystkich graczy.
Witam
Zacznę tak: od jakiegoś czasu mam bana na best hara i uważam, że nawet dobrze bo pozwoliło mi to na dojrzenie jednego ale bardzo istotnego błędu na APO, mianowicie BRAK POMOCY LOV lvlom. Pytacie po co pomagać lov lvlom?
małe lvle to w 50% nowi gracze, dziennie takich nowych graczy przybywa średnio 3 z czego co dwudziesty zostaje na apo na stałe, na dłużej. Jest to niezwykle mało ale możemy temu zapobiec.
Pomaganie małym lvlom jest o tyle ważne, że to oni mogą podnieść dzienną ilość graczy z 250 na 500, 600 a może i w przyszłości na 800. Co za tym idzie, to to że będą przybywały nowe tereny questy, eventy z nagrodami a tego chcemy chyba :P
Ja, doświadczony gracz APO grający można powiedzieć od początku z przerwami po tym właśnie banie stworzyłem sobie postać rookslayera i wbijając 40 lvli zauważyłem że problem leży w nieznajomości
APO, TIBI, Questów, nikogo kto by pomógł, przez 3 dni spotkałem się z 3 sytuacjami
- 17 lvl pyta na którym można przejść na main
-37 lvl na rokardzienie nie zbiera clerical mace, double axe, stelath ringow
-13 lvl pyta mi się czy są jakieś questy na rokardzie
ZAKŁADAM ŻE WIĘKSZOŚCI NIE BĘDZIE SIĘ CHCIAŁO PRZECZYTAĆ
Takich problemów jest zapewne sporo a wynikają one właśnie z nieznajomości APO, TIBII itp
JAk temu zapobiec ? No tu aklurat nie ma dużo pracy patrząc na + jakie można zyskać.
- dodanie poradników na stronie www.armia.toproste.pl dziale questy (jak je zrobić?)
-otworzenie nowego okna jakim jest help chat, była by grupka ludzi powołana do pomocy nowym graczom i może też tym na mainie. myślę że znalazło by się takich paru, może jeden GM na to by poszedł.?
To na początek powinno wystarczyć, sorki za błędy ale nie chaiło mi się poprawiać pisałem to na szybko. :]
Atmosfera starego apo nie wróci jednak można wokół siebie zjednoczyć paru ludzi którzy będą w jakiś sposób tą atmosferę budowali.
Podoba mi się ten odnośnik na stronie 'Poradniki'. Znajdowały by się tam najlepsze i aktualne pomoce z forum. Co do kanału 'help-chat' to wymaga to zatrudnienia kilku osób, co nie jest łatwe.
znajda się osoby o to się nie martwmy
co do propozycji jestem na tak
Glos na TAK.Przeszedlem na APO z RL i jedno co zauwazylem od razu to tragiczna stronka APO .Braki w podstawowych informacjach dotyczacych itemkow ,czarow ,qestow ,potworkow itd....Bardzo brakuje informacji dotyczaqcych graczy np. kto i zjakim lv w jakiej jest gidii .Owszem jest forum ale nowicjusze czesto nie znajda tu odpowiedzi na swoje pytania .Np. wielka sztuka byloby stworzyc ranking gidii (to tylko taki przyklad) ??? Czasem mam wrażenie ze gram na non PvP :) Wsumie to wlasnie z mysla o tym zeby zrobic cos oryginalnego ,czego niema na innych serwerach Tibi zaproponowalem Walki na arenie z mozliwoscia postawienia kasy ,hmm a tu jest troche tak ze czesc graczy naciska tylko na to aby jego profesja byla najsilniejsza , i zeby po tygodniu byc hlv i ze zdziwieniem stwierdzaja ze gra robi sie nieciekawa .
Propozycja dobra, ale i tak pewnie by to nie wiele pomogło, bo z drugiej strony, każdy chyba, nawet największy noob zna się cośna Tibii.
-37 lvl na rokardzienie nie zbiera clerical mace, double axe, stelath ringow
Jest pewnie portal, który zmienia "przyszłość" postaci, chyba nie musze tłumaczyć.
Mortalix
28-01-2010, 01:05
Sądzę, że skoro jesteś taki pomocny to zrób sobie postać na rooku, stój w świątyni i pytaj czy nie potrzebują pomocy. :0
Ja osobiście grając na apo pomagałem nieraz noobkom.
Wytłumaczyłem coś, czy też 'rzuciłem itemka' (XD) i wydaje mi się, że to zbędne.
KONIEC. :0
3rd Dimension
28-01-2010, 01:05
Jestem na Tak.
Pomysł niegłupi, napewno się przyda, chociaż zakładano wiele FAQ oraz poradników, które są nadal na forum.
Może wystarczyłyby wskazówki naprowadzające - odwiedź forum, ten i ten dział, itp.
nowi gracze jak mowisz to nowi gracze, ale nie wszyscy...
reszta to noob postacie do spamowania:) (ja nie mam i nie przezywac @down)
Ogólnie malym lvl sie nie pomaga przez sytuacje przed depo: "Daj cos..."
to denerwujace i kazdy ma taki sposob patrzenia na low lvl
Osobiscie pomagam 300+ pozwalam loot im za mna zbierac:)
co do poradnika napewno sie przyda:):):)
a Help Chat rowniez dobra propozycja, ale nie bedzie sluzyc do pomagania tylko: Sprzedam *** daje **kcc, Wymienie main/rook
.Gonzalo.
28-01-2010, 03:15
NOładnie to wymyśliłeś / doszedłeś do tego :). Oczywiście co do propozycji jestem na TAK bo jest ona świetna.
Sądzę, że skoro jesteś taki pomocny to zrób sobie postać na rooku, stój w świątyni i pytaj czy nie potrzebują pomocy. :0
Wytłumaczyłem coś, czy też 'rzuciłem itemka' (XD) i wydaje mi się, że to zbędne.
Ehh szkoda że odeszłeś ale np :D dzisiaj pomogłem w eq 5 osobom ^^
JESTEM NA TAK !!!!!!!!!!!!!!!
Propozycja jest Poprostu zajebi***... Według mnie przyda sie cos takiego w pomocy graczą którzy są na APO pierwszy raz...
Jestem na tak ;)
Co do poziomu z rooka gdy ktoś osiągnie poziom wystarczający do wyjścia z rooka to może się wyświetlać napis "Zdobyłeś wystarczający poziom doświadczenia by móc porozmawiać z Wyrocznią"
^Seth
Wyrocznia mogła by o tym wspominać.
Pan Gonzalezik
28-01-2010, 08:51
Jestem na tak. Ułatwi to grę nowym graczom.
Tylko cóż z tego jak połowa nowych nawet nie pomyśli żeby na stronke zajrzeć.
Seth Drut
28-01-2010, 08:59
pomysl dobry nawet :P
ale z kad taki noob by mial wiedziec ze forum istnieje?
moznaby postawic tabliczke w swiatyni z adresem forum ;d
Dark Devorious
28-01-2010, 09:22
Jestem na tak , sam chetnie pomoglbym gracza z rooka wyczyscic questy , czy podac jakas cenna informacje ;d
Ja proponuję od razu przy zakładaniu konta napisać na czerwono:
Jeżeli jesteś początkującym graczem, wejdź na kanał 'Help', a na pewno ktoś Ci pomoże'.
Popieram pomysł pomocy początkującym, bo każdy dobrze wie jak trudno jest zacząć nie mając nic.
diamondback
28-01-2010, 13:52
Ja w tygodniu nowym graczom pomagam 2-3 razy jak ktoś prosi o kasę to częste rzucę jakieś manasy lub trochę gp i jakiś tam mpa :) Dobry pomysł. poradniki powinny być ,help czat również osobiście jak mam czas to lubię pomagać nowym ;P
Mardzo mądra i przemyślana propozycja.
Zgadzam się z Tobą w 100%
JESTEM NA TAK, ale to zależy od graczy.
Co do dodania nowych terenów, questów, potworów to poczekajmy do update(który miałbyć około 2tyg temu).
PS.
Ja od początku robie konkursy i pomagam nowym graczą;)
Może ktoś pamięta;d
Xienus Paladin
28-01-2010, 14:35
TAK
ja osobiście nie raz pomagałem new :)
i po kilku miesiącach okazywało się ze maja nie wiele mniej lvl ode mnie i nie raz się odwdzięczali po stokroć :>
można by było zrobić akcje ze każdy robi konto na kilku znanych 4ach o tibi wstawia w avka i sygnie coś o APO i popisze kilka postów...
gwarantowane ze kilkunastu nowych graczy tego samego dnia zawita w naszym rook temple :>
Azbestowy - KRUL FETYSZUW
28-01-2010, 14:38
małe lvle to w 50% nowi gracze,
Z czego 101% to kretyni
Może warto pomyśleć?
Po co? Tibia nie jest od myślenia
#topic
Jak ktoś chce tutaj grać od początku, to sobie da rade
Skryper.!
28-01-2010, 14:41
No tak tak. Pomozesz takiemu, wbije lvl i ci bedzie kozaczyl;) Moze tak nie jest?
Folgowsky
28-01-2010, 14:47
Powstał by cos a'la spoiler na questach jak go wykonac polozenie itp
Wydaje mi się, że to czy nowi gracze zostaną na serwerze to sprawa która powinna interesować przede wszystkim administrację. Może też mamy w tym jakiś udział, bo nowy gracz pomyśli sobie: "Spoko ludzie tu grają, więc zostaję."
Więc, jedyne co możemy zrobić dla nowych graczy to zachowywać się jak cywilizowani ludzie.
Reszta leży w rękach Mortiisa, i reszty ekipy.
handlarz_narkotykow
28-01-2010, 16:12
z tego wszystkiego co napisałeś podoba mi się tylko pomysł z "help chatem" tylko nie wiem czy taki low lvl od 0-200 lub (i wyżej jeśli kupił konto na allegro) wpadłby na genialny pomysł otworzenia tego iż kanału, no może jeśliby na game chacie go tam odsyłali to owszem :) ale dobry pomysł, popieram..
co prawda to prawda, nie każdy chce pomóc graczom z mniejszym lvl ale też nie możesz ich do tego zmusić! to nie jest w twoim interesie czy ktoś chce ci pomóc czy nie ...
Bardzo dobry pomysł, na początku jak zaczynalem grac i poprosilem kogos o pomoc to bylo: "niee", "nie chce mi sie", "ale noob" itp. teraz z chęcią pomagam mniejszym lvlom :D
Świetny pomysł..
napewno ktoś sie znajdzie do odpowiadania na pytania itp.. ;)
Dokładnie, całkowicie się zgadzam.
małe lvle to w 50% nowi gracze, dziennie takich nowych graczy przybywa średnio 3 z czego co dwudziesty zostaje na apo na stałe, na dłużej.
JAKIM CUDEM TO OBLICZYLES?
Jestem na tak
sqlterpa
28-01-2010, 19:47
Dobry pomysł jest z tym Chatem, reszta wydaje mi się zbędna. Zakładając ten Chat, trzeba by było również zrobić coś takiego, iż przy wlogowaniu (pod datą kiedy ostatni raz odwiedziło się server) pisało by, że na Help Chacie można uzyskać odpowiedź na zadane przez siebie pytanie.
Jestem na tak, mógłby powstać taki kanał "Help-Chat"
Na pewno pomogłoby to wielu nowym graczom. (chociaż większość ich to noobki które przesiadują całymi dniami w dp i proszą o itemki ;s)
Marcelllo
28-01-2010, 20:58
Myślę, że Twoje pomysły są dobre :) A co do help - możemy sami pomagać :) Tylko, żeby nowi potrafili otworzyć help... xD
Nie no... Poradniki gites, ale GM lepiej niech siedzi na RRV niż na help :)
Patryk1441
28-01-2010, 21:05
Pomysl taki sobie, ale nie jest potrzebny tak bardzo, pamietaj ci nowi gracze ktorzy np nie wiedza gdzie expic itd naleza do tych co stali pod drabinka i nie potrafili wejsc. Ja tam pomagam czasem poczatkujacym, dam itemka, a za 5 minut widze jak gra o niego, przegra i juz jest jazda po starych itd xD Wiec po co takim pomagac XD Z reszta co to za gra, ze wszystko sie wie, tibia powinna byc trudniejsza ja sam expie od 0 i wiem ze na poczatku ciezko ale to jest doslownie kilka lvli i mozna juz niezle zarobic :)
A co do takiej pomocy
Mysle ze najlepsza pomoca bedzie danie np 10cc z temple questa(zeby mieli na swoje wydatki)
Z swoimi pienedzmi (chyba) beda potrafili cos zrobic, ale to od nich najwiecej zaleezy
Ancarius
28-01-2010, 21:46
Hah... bdb pomysł~!
Jestem na TAK, tylko czasami denerwują teksty typu "Plix Fri Items Noł Trawel"
West Side Ryder
29-01-2010, 13:26
Podoba mi się ten odnośnik na stronie 'Poradniki'. Znajdowały by się tam najlepsze i aktualne pomoce z forum. Co do kanału 'help-chat' to wymaga to zatrudnienia kilku osób, co nie jest łatwe.
Nooooooooo, lizo dupie proponuje tobie wbic na help-chata
i pomagać, może znajdziesz nowych kolegUf którym polizesz dupcie?
taaa zarabiste propozycje, tylko po co XDD
Ten serwer upadnie, tylko czekam kiedy XXDD
Albo mortiis zrobi reset charow, albo padnie, coraz mniej osob.
kocham to <3
Songoku v.2.0
29-01-2010, 14:27
bradzo dobra propozycja
przemyslana i wgl
jestem na tak + masz reput ;D
pzdr
Alberto Gru
31-01-2010, 22:36
Jestem na tak może to pomoże odbudować starą atmosferę APO bo teraz szkoda gadać co się dzieje.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.