Zaloguj się

View Full Version : D?em

Amcia
02-02-2010, 14:21
Nie wiem dlaczego nie ma żadnego tematu o tym zespole. Moim zdaniem jest to najlepszy Polski zespół na scenie bluesa, który wyznaczał, wyznacza i będzie wyznaczał drogę tego gatunku. Tworzyli, a raczej Rysiek tworzył, piosenki bardzo często autobiograficzne, np.:
-List do M.
-Detox
-Wehikuł Czasu
-Niewinny
-Ostatnie widzenie
Zagrali setki koncertów, stworzyli coś bardzo niepowtarzalnego. Za niepowtarzalne możemy wziąć życiorys Ryśka.
Ryszard Riedel (ur. 7 września 1956, zm. 30 lipca 1994) - wieloletni lider zespołu, autor wielu tekstów piosenek jak i muzyki do nich. Przez te całe lata w Dżemie ciągnął zespół 'za uszy' do góry, wiele razy zapobiegał rozpadowi. Współpracował z wieloma artystami, m.in: Ryśkiem Skibińskim (Riedel bardzo przeżył jego śmierć). Był silnie uzależniony od heroiny (czy kompotu, jak kto woli).
Miał żonę Małgorzatę "Golę" i 2 dzieci.
Jak już wspomniałem pisał głównie o sobie, m.in.:
Wehikuł Czasu
"Pamiętam dobrze ideał swój,
Marzeniami żyłem jak król,
Siódma rano to dla mnie noc,
Pracować nie chciałem, włóczyłem się..."
Rysiek wiele razy podejmował się jakieś roboty, lecz po paru dniach nie pojawiał się w miejscu pracy. Głównym tego powodem było wstawanie o 5 rano, czego bardzo nie lubił. Chciał bardzo utrzymać rodzinę z muzyki - w pewnym sensie mu się to udało.
List do M
"Samotność to taka straszna trwoga,
Ogarnia mnie, przenika mnie,
Wiesz mamo, wyobraziłem sobie,
że nie ma Boga, nie ma Boga nie..."
Wokalista bardzo bał się samotności. Samotnik śpiewający o tym, jak bardzo obawia się, że zostanie sam. Przez właśnie te słowa ksiądz odmówił Riedlowi pochówku (-.-'). Dopiero zabiegania jego żony przyczyniły się do grzebania trumny artysty, jednak już przez innego księdza.

Wielkość Dżemu potwierdza także to, że płytę Detox (1991) nagrali w 38 godzin.
Początkowo zespół nazwał się Jam, potem Drzem i ostateczna wersja Dżem.

W skrócie i na temat coś jest ;)

Emo
02-02-2010, 18:10
Nie wiem dlaczego nie ma żadnego tematu o tym zespole.
Bo tu 95% słucha HH, a jedyne co przychodzi im do głowy, gdy usłyszą słowo "dżem" to takie coś, co się na bułkę, ewentualnie na chleb nakłada.
Sporadycznie sobie lubię posłuchać Dżemu na wyciszenie. Raczej nie robię tego często, a moja wiedza o tym zespole ogranicza się głównie do artykułu na wikipedii i filmu "Skazany na Bluesa", o którym - myślę - warto wspomnieć w tym temacie. Nigdy nie słyszałem całej dyskografii, nawet płyty, jedynie pojedyncze piosenki. Nie przepadam za bluesem, ale utwory Dżemu mają świetny, niepowtarzalny klimat. Czy najlepszy polski zespół bluesowy? Ciężko mi oceniać, na pewno najbardziej znany i ceniony, myślę, że zasłużenie. No i na koniec moich wypocin jakiś morał się ciśnie, gdyby Rysiek nie ćpał, zapewne nadal pisałby i śpiewał świetne piosenki. Szkoda go, jeden z lepszych polskich artystów, tamtego okresu, w ogóle zresztą też.

Seerj
03-02-2010, 14:13
Jeden z najlepszych polkich zespołów zarówno przed jak i po śmierci Ryśka Riedla. Najbardziej lubię "Niewinni i ja", "Jak malowany ptak" i ogólnie bardziej rockową stronę Dżemu... Fajną płytę nagrali też z Tadeuszem Nalepą.
Szkoda że dzisiaj ma równie charyzmatycznego wokalisty jak Riedel :(

Sempacz__
04-02-2010, 07:18
dzem bez riedla to juz nie ten sam dzem

Drako o.o
04-02-2010, 09:05
nie slucham tylko hh ale dzemu to ja sluchac nie moge wg. mnie to naprwade nie jest warte uwage ale to moje zdanie:)

Kigam
08-02-2010, 19:14
@up.
Według mnie to dzisiaj się nawet HH dobrego nie robi... Komercha, syf i bezsensowe teksty. Co przekazuje dzisiejszy, polski HH, dzisiejsza muzyka? "Jp" , "Slu"? Co to ma być w ogóle? Tanie hasełka, które później podłapują dzieciaki z osiedla i wypisują na murach zajebanym sprayem.
Może to tylko moje zdanie, ale dobry HH robiła Paktofonika.

@topic
Takich ludzi jak Riedla, Niemena i wielu im podobnych niestety nie ma. Uważam, że ich muzyka jest ponadczasowa i jeszcze długo będą pamiętani.
Nikt już nie pisze takich tekstów, nie porusza takich tematów.
Nikt tak się nie zachowuje na scenie jak Oni.

dzem bez riedla to juz nie ten sam dzem

Masz rację, niestety. Chociaż z chęcią chodzę na ich koncerty.

John O'Shea[t]
08-02-2010, 19:23
@up.
Według mnie to dzisiaj się nawet HH dobrego nie robi... Komercha, syf i bezsensowe teksty. Co przekazuje dzisiejszy, polski HH, dzisiejsza muzyka? "Jp" , "Slu"? Co to ma być w ogóle? Tanie hasełka, które później podłapują dzieciaki z osiedla i wypisują na murach zajebanym sprayem.

No to zastanów się, czy piszesz o komercji czy o syfie czy o Paktofonice.. Gościuniu wybacz ale nam słuchaczom HH jest wstyd za takie ryje jak Rysiu czy Romek bo to obrazuje tę kulturę a nie powinno się tak dziać. Jest wielu dobrych ziomków którzy nawijają dobre rzeczy w Polsce, tylko się tego nie widzi bo 1. hh nie ma w mediach 2. oczy przysłaniają postacie w/w, wszyscy nie-słuchacze kierują na nich mordy, a dla tych 'normalnych' nie ma czasu

@topik
fajny dżem w radiu leci ;] czerwony jak cegła dobra nuta!

Kigam
08-02-2010, 19:34
Fakt, jest kilku dobrych mc, którzy mogliby coś zdziałać na polskim rynku, ale są wypierani przez grupy dużo gorsze, które nawet sam nie wiem dlaczego odnoszą sukces.

W Polsce, niestety, bycie dobrym nie oznacza świetlanej kariery. Tak jest w HH i każdym innym gatunku muzyki.

Trikol <3
09-02-2010, 17:37
Dobry zespol.Riedel pisal dobre teksty.Najbardziej lubie "Wechikul Czasu" i "Jak malowany ptak".Prawda taka ,ze dzieci JotPe i eSeLU tego nie zrozumieja.

Led
09-02-2010, 20:44
Tak, to najlepszy zespół bluesowy w Polsce! Osobiście wolę te kawałki spokojniejsze takie jak List do M czy Sen o Victorii. Oczywiście mają też świetny kawałek Czerwony jak cegła czy Ostatni ciężki krok
Ryszard Riedel pisał teksty piosenek na podstawie swoich przeżyć i uczuć im towarzyszących. Był tak świetnym wokalistą, że potrafiłby zaśpiewać nawet najgorszą piosenkę z uczuciem.

Krsix
10-02-2010, 15:29

Znasz tylko HH od strony komercyjnej, posłuchaj innych wokalistów. Są dobrzy wokaliści którzy piszą dobre teksty. Paktofonika też była komercyjna jak wszystko na świecie, ale robiła dobrą muzykę. Gdyby nie ta komercja nie znalibyśmy 3/4 obecnych zespołów, nie tylko HH.

@top
Osobiście lubie Dżem, kiedyś manaiakalnie słuchałem i dalej uwielbiam piosenkę Sen o Victori :rolleyes:

Kigam
12-02-2010, 16:05
@up.
Przyznaję Ci w 100% rację.
Są, są. Ale gdzie? No właśnie... Polskie media wolą pokazywać syf, niestety.
Może to taki śmieszny przykład, ale świetnym dowodem na to jest program "Mam talent", który pokazuje, że w Polsce są świetni wokaliści/muzycy.
Dlaczego nie ma ich na polskiej scenie?

@topic
Ja mam ostatnio banie na "Całą w trawie" xD

tajemniczy
12-02-2010, 21:14
spoko bo semp slucha :)

Vivek
12-02-2010, 22:15
@Ogólnie o polskiej muzyce
Dziś wogóle muzyka to dno, patrząc na zespoły zakładane po 1990roku.
Znajdzie się też coś do posłuchania. Ale raczej ja w takiej muzyce nie gustuje.
Patrząc na takie zespoły jak firma, feel lub solistów np. doda i hannah montana to, aż człowiek źle się czuje. Ludziom podoba się muzyka prosta wpadająca w ucho. Na tym właśnie to polega, tekst się nie liczy.
@Wracając do tematu..
Dzem jest okej, przyznam się, że dopiero teraz usłyszałem ich piosenkę. Pośród polskich zespołów jest bardzo wysoko jak dla mnie. Jakbym miał zrobić swoją top liste byliby w top10 polskich zespołów.

GladeQ
12-02-2010, 23:31
Kolega z ławki mnie zaraził tym zespołem. Kiedyś u nas w szkole był koleś, ktory znał Riedla i opowiadał nam jego ciekawe historie i jego zespolu :P List do M najbardziej mi sie podoba.

Duffi
21-02-2010, 01:17
Wechikuł Czasu To był by cud......

Led
23-02-2010, 01:21
Wechikuł Czasu To był by cud......

Tym, którzy nie mieli okazji posłuchać utworów Dżemu polecam takie jak:
"Dzień, w którym pękło niebo"
"Tylko ja i ty"
"Wehikuł czasu"
"Autsajder" - jeden z najlepszych utworów
"Sen o Victorii"
"List do M."
"Detox"
"Mała Aleja Róż"
"Jak malowany ptak"
"Modlitwa" - wszystkie części
"Najemnik" - wszystkie części
"W życiu piękne są tylko chwile" - przepiękna piosenka!

Pozwolę sobie zacytować jedną z piosenek Dżemu, tak na zachętę dla innych.

Za oknem żywi ludzie, inny wymiar, inne życie
Czy wiesz jak ciężko jest, walczyć z każdym nowym dniem
Każdej nocy modlić się o bezpieczny, spokojny sen
Bez nadziei i bez szans, spojrzeć w karty, mówiąc pas

Refren:
Czy przyjmiesz mnie mój Boże, kiedy odejść przyjdzie czas
Czy podasz mi swą rękę, a może będziesz się bał
A może będziesz się bał

Za oknem wrzeszczą ludzie - szybę stłukł, rzucony kamień
Czy wiesz jak czuję się, gdy w objęciach trzyma śmierć
Gdy wyrok napisany, w lekarza oczach szklanych
Gdy lecą, lecą tak, jak ten malowany ptak

Refren:
Czy przyjmiesz mnie mój Boże...

Za oknem wrzeszczą ludzie...

Refren:
Czy przyjmiesz mnie mój Boże...
~Jak malowany ptak

Polecam również pooglądać film dokumentalny na temat Ryszarda Riedla ''Sie macie ludzie''. http://www.youtube.com/watch?v=xobredvPTTA - Pierwsza część tego filmu, resztę części znajdziecie w ''Podobne filmy''. Tak trochę z innej beczki, oglądając filmy na youtubie z jego koncertów zauważyłem, że Rysiek podczas śpiewania dawał z siebie wszystko.. Żałuje, ze nigdy nie byłem na jego koncercie. Teraz Dżem to nie to samo jednak, kilku członków ''starego'' Dżemu już nie żyje i tutaj pasuje zacytować jedna z piosenek tego zespołu

Wspaniali ludzie nie powrócą
Nie powrócą już
~Wehikuł czasu

Vivek
24-02-2010, 09:08
Dżem ma zagrać w Rzeszowie. Mam już bilety.

Sobota 13 marca 2010 o 20:00

Live Music Club
ul.Rejtana 1
35-310 Rzeszów
Polska
http://userserve-ak.last.fm/serve/252/10318859.jpg